Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Természetesen, mint látod a kollégák is szállítják a megoldásokat
Kilyukadtunk a Texas kapcsolásnál. 8 Ohm -ra még talán, de 4 Ohmra már biztosan nincs elég kimenő árama a kapcsolásnak. A végtranzisztorok bétája 7-8 A körül jó, ha eléri a 10- et. Ahhoz 7-800 mA meghajtóáram kell. Azt a BC már csak az emitter, illetve a kollektorköri soros ellenállások miatt sem képes biztosítani.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
A legjobb az lenne ha a meglévő nyáktervet szerkesztenéd át, és én átküldöm a melóba ahol ki bírnám nyomtatni, vagy lakk filcel megcsinálom, majd kimarom.
Visszatérve a torzításra, az R13-at elírtam, 47 ohm-mal már jó.
A kivezérelhetetlenség a szimulációban is jól tettenérhető.
Ebbe a projektbe azért nem szabad többet ölni, mert mint olvashattad megvannak a betegségei. Arra jó, hogy bevezetést nyerj az erősítőépítésbe és egy sikerélménnyel gazdagabb légy amikor megszólal.
Ez elszomorító! Azért építem hogy egy sikerélménnyel gazdagabb legyek.
Eredetileg nem erre gondoltam.
Üdv mindenkinek! A neten böngészve találtam ezt a leírást, gondoltam megosztom hátha érdekel valakit.
Ne aggódj, összehozzuk azért. Azok után, hogy látszólag teljesen ok nélkül IC és tranzisztorok pusztultak el nálad, nem az új panel készítésének kéne következnie.
Annyit elárulhatnál mi alapján választottad ki ezt a kapcsolást?
Leginkább anyagi áldozat véget.
Először egy 300w-ossal szemeztem, de csak a végtranyó 16000 Bővebben: Link Nem beszélve egy 50w és egy 300w hangszóró árkülönbözetéről. Ezért döntöttem e mellett, tudod a leírásban azt írták hogy a 351 ic- nek jó a zajszűrése, én naiv azt hittem hogy ez egy jó kis kapcsolás. Egyébként mi a véleményed a 300w-os kapcsolásról? A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
A leírás az egy dolog. Olyan helyről vegyél át rajzot, amihez fórum kapcsolódik, és olyanok tesznek észrevételt akik meg is építették. A 300W-os erősítőről is kéne valami referencia okoz-e valami változást a félvezetők cseréje az eredeti tervhez képest.
A kapcsolás eredetije, a Texas -nak nevezett kapcsolás eredetileg 15 Ohmra és +/- 20V-ra készült. Van topicja is. 8 Ohmra még használható, ha jól vannak beállítva az áramok, azt még mehajtja. Én hosszú évekig nyúztam 8 Ohmos hangsugárzókkal, teljes megelégedéssel.
4 Ohmra már nem jó. A visszább vázolt áram-elfogyási probléma nagyobb, max. kivezérlés környékén jelentkezik 8 Ohm, vagy az alatti terhelés esetén. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
Leírásként olvassátok el a Legrádi Zoltán kapcsolási gyűjteményében szereplő cikket.
(Hangtechnika - 300w erősítő) Itt egy olyan személy írja le aki már megépítette ezt az újított változatot. Egyébként még nem adtam fel a mostani projektemet, hátha kihozunk egy célnak megfelelő cuccot belőle.
Sziasztok!!
Igen, ismét én zavarok. Én voltam az aki kérdezett az Ibiza típusú végfokról, lukacsp és tothbela fórumozó kollégák mondtak vélemény Link; Link és megfogadtam, hogy akkor inkább építek egy saját erősítőt, habár jó magam nem értek olyan szinten hozzá, hogy magamtól is megtudjam építeni, de van egy kedves barátom aki igen és segít. Szóval ilyet szeretnék/elképzelek: 2x300W folyamatos torzítás mentesen 4 Ohm-on, ehhez kellene nekem kapcsolási rajz, esetleg kész nyák terv, amit már csak marni kell. Viszont legalább egy kapcsolási rajz, hogy milyen végfok tranzisztorok legyenek és főleg hogy lássam az összes alkatrészt, hogy milyenek kellenek meg megtudjam kb mennyi pénzbe kerül. Ezt a trafó-t néztem: Link ez árban nekem megfelel ettől sokkal több pénzt nem szeretnék csak trafóra, ha szerintetek ez jó, akkor legalább már ez le van fixálva. Bocsi a sok szövegért, de csak ennyit szeretnék kérni, egy kapcsolási rajzot amiből már látnám, hogy mennyibe kerülne, meg amin én meg az ismerősöm el tudjuk kezdeni, ő megtervezné a nyákot. Köszönöm, és elnézést, ha zavarok vagy nem jó topikba kérdezek!
Nem vagyok pro, de egy 625VA-s trafóból szerintem nem lehet tisztán (és torzítás mentesen) tartósan 600W kimeneti teljesítményt felvenni.
Még egy kapcsolóüzemű erősítőnek is nagyobb a vesztesége. Ha jól tippelek, 2x300W kimenetre legalább 800-900VA-s trafó dukálna. De a szakik majd mondanak véleményt.
Erősítőbe nem kell nyélre méretezni a trafót, nem folyamatos a terhelés, gyári erősítőkben sem használnak nagyobbat.
Értem, most már ennyivel is okosabb lettem.
Ha a fentiekben általam említett 300w erősítő megépítőét felkeresnéd?
Persze a végső szó legyen a hozzá értőké!
Ha lemondasz az építés öröméről,akkor például ezt a panelt ajánlom.Igaz egy vagyon de minden rajta van,és garantált a megadott tápfeszekkel a watt is meg a torzítási tényezők is A kinézett toroid elégséges hozzá,nem muszály mögé pakolni több 100 ezer uf kondenzátort,és akkor talán nem is rángatja meg annyira hogy megégjen a huzal
Ezt a GPA 300-M típusú modult mondod, amiből ugye kettő kell két hangfal meghajtásához Jónak néz ki az ára viszont elsőre tényleg nem piskóta, de ha azt nézem tényleg rajta van minden.
Természetesen ha nem subbnak akarsz például egy monóblokkot akkor kettő kell vala
De gondold csak el rajta van a koppgátlótól kezdve minden.Viszont hasonló teljesítményben itt a keresőben biztos találsz nyáktervet is. Példa.
Nekem már volt dolgom GPA 300-M-el el is adtam borzasztó hangja van és nem tudja a ráírt teljesítményt.
Nekem is volt vele dolgom,például nekem tetszett a hangja,ez megint szubjektív kinek mi jön be,például nekem a tranzisztoros emitterkövetősből sok kapcsolás tetszik hangra de van ami nem.Ugyanez elmondható a fetesről is ott is az emitterkövetős fetes végfoknak sosem tetszett az a rideg hangzása PA ra viszont jó,tehát kinek mi és hová...
Minél nagyobb,értelmes mértékig, annál jobb. A gyártó részéről az előállítási költség az elsődleges. Az a gyártó aki ad erre, láthatóan bele is teszi a nagy vasat. A régi hifi erősítőkben pl. 3-400W-os trafók vannak 2x70W-okra.
Idézet: Ha belinkeled, elolvasom. Érdekel, hogy ebből a végfokból hogy sikerült 300W -ot kihozni.. „Leírásként olvassátok el a Legrádi Zoltán kapcsolási gyűjteményében szereplő cikket ..”
Ezt találtam csak a Légrádi-oldalon 300W -osként feltüntetve, de ez teljesen más kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
Nekem van egy Ibiza amp 800-asom megjegyezném a kapcsolási rajza szinte teljesen meg eggezik egy márkásabb végfok rajzával csak 2 pár végtranzisztor van benne nem három vagy több. 5,1R müterheléssel 200W simán kijött csatornánként, azért az nem olyan rossz.
Igen... És milyen torzítási tényezők jöttek ki a teljesítmény mellett? Milyen érzékenységgel?
Mert a watt az csak egy szám,semmit nem mondó.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |