Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Kíváncsi voltam rá,ugyanis annó volt egy ibiza amp 1000 félém,és nekem a szobai technics sa ex 120 2X80 w os erősítő hangerőben dinamikában úgy tolta le a Kínai csodát hogy azt öröm volt hallgatni ugyanazon jelbemenettel.
Nagy bemenő jel kell neki, csak keverőről lehet jól kivezérelni . Figyelj én építettem saját hobbi célból egy u.n Amp 300-as tuningolt változatát, többe került az alkatész meg a hütőborda stb mint az Ibiza 800-as nagy különbséget nem látok közte , talán annyi hogy az amp kevésbé melegszik és nem kell neki aktív hütés, így nincs a ventillátornak hangja mert nincs is benne.
Ja és az ibizát használom, jobban néz ki a szekrényben, az amp-t csak ritkán veszem elő, pedig az is egy gyári dynacord MV 52 erősitő dobozába került beépítésre. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
Én ilyet még nem láttam, pedig sok régibe kukucskáltam bele, főleg hi-fi kategóriában, amik aztán pláne nem folyamatos nagyterhelésre van kitalálva és tényleg nincs is értelme, mert elviselik a túlterhelést a hagyományos trafók, ha nem folyamatos. 800W 2ohm-os proel végfokokban is 600Va-es trafók vannak.
Köszönöm a segítséget , megfogom építeni. Szépen szól egy két végfokom csak kicsi a jelszint és nem tudom meghajtani őket. De ezzel valószínű menni fog a hangerő! elektrik
Íme itt van: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
Ezt linkeltem én is. De ennek semmi köze a Texas kapcsoláshoz, amit egy hibás rajzról megépítettél és amiről eddig szó volt.
Az az érzésem hogy nem követed a fórumot elég alaposan.
Kérlek olvass vissza néhány oldalt és megérted hogy miről volt szó. Hát persze hogy nem az a kapcsolás amiről eddig szó volt!
Ez nem mérés, de inkább hagyjuk is a témát. Hulladék az a végfok, csak neked jobban esne ha nem lenne az, mert pénzt adtál érte. Ezt a jelenséget nevezi úgy a pszichológia, hogy a kognitív diszonancia feloldása. Magyarul: "jó az, jó az..."
Hirtelen ez a 2x40W-os van nálam javításon épp. De a Pio 9800-asa is 850VA-est kapott a 2x100W-jához, és sorolhatnám még. De ha megnézed az itt is nagy népszerűségnek örvendő Elektoros PA 300-ast, a leírásában 600VA-es trafót ajánlanak hozzá. A nagyvérű gépekben meg egyértelműen túlméretezettek a transzformátorok. Ennek nem csak a terhelhetőség az oka, hanem a szekunder tekercs belső ellenállása is kisebb a vastag huzal miatt, így a táp belső ellenállása is kisebb, ami igencsak kedvező.
És te azt hiszed, hogy az a trafó 350W-os? Rákeresve a típusra, a bennelévő trafó vasmag mérete alapján 150W maximum. A kissebb belső ellenálláshoz elég a vastagabb huzal.. A 9800-as A osztályú ahol már folyamatos a maximális terhelés, ott hamar elégne egy nyélre méretezett dobozba préselt trafó.
Én úgy vagyok vele, hogy azért van egy kis mende-monda a túlméretezésekkel kapcsolatosan, trafók -és puffer terén.
Egy régi hi-fi erősítő/receiverben valóban túl voltak méretezve a trafók nem ritkán legalább 1.5...3x -ára a kimeneti telejesítényeket nézve. De nézzük miért? Régen voltak az erősítőkben phono az aux tuner meg mindenféle bemenetek mellett, demodulátorok, sokat fogyasztó bemenetválasztók, izzók és ezeket mind olyan IC-k és egyéb kapcsolások hajtottak amik azért nem igen voltak enerigatakarékosak. Simán 0.5 meg 1-es huzalból voltak húzva a trafójukon a segédtekercseknek lévő drót. Figyeljük meg, pl 2x30V a fő-szekunder, de ez mellett simán van kb fele akkora huzalból mondjuk 2x25,2x18 + 2x12, meg 9v stb. Tehát ugyebár ott is kellett a túlméretezés, nehogy 50W mindenféle kiegészítő kapcsolás (most csak bedobtam egy számot) a maximális teljesítmény felvétele. Ugyebár azt is túlméretezték tehát, jó ha legalább a segédek is összesen tudnak 100-at W-ot folyamatosan. Szóval egy 350-es trafóból már nyugodtan levehetünk 100-120W másodlagos szekunder tekercsek végett elfoglalt hasznos területet. Így még jobban be is tud forrósodni, és ha kell egy polcon 0-24 mennie kell passzív hűtéssel még, ha be is porosodik. Igazából szerintem ezért (is) van túlméretezve egy régi erősítő. Meg ha megnézzük, hogy kb 250Forint eltérés van 100 és 150W trafó között akkor olyan mindegy hogy egy fokkal túlméretezem-e vagy sem, meg ha valami már a "nagytesója" akkor azt 2x annyiért el lehet adni. Akkor ott vannak manapság divatossá váltak a toroid trafók. Kevesebb szórás, tömeg és jó hatásfok jellemzi őket még a túlterhelést is jól viselik. Tehát ha túlterhelem mondjuk az eredetileg min 8-16 ohm -os erősítőre illesztek 4 ohmos hangsugárzókat (tegyük fel elviseli, mert csak ezen szisztéma miatt tudom maxon túl kihúzni) akkor alig fog langyosodni a vasam, vígan eldalol, a drót is jobban tud hűlni. A harmadik amiért szerintem felesleges egy erősítőt túlméretezni trafó terén, hogy egy átlagos zene csúcsperiódisaiban (tehát jó nagy basszusok, membránt szaggató kitérések kb 10-15Vpp. Nem több. Ha ettől több akkor az nagyon bika és drága hangszóró. Innentől kezdve ez jó, ha 4 ohm-on 50W-nak felel meg az épp hallott "zeneinek nevezhető" csúcsteljesítmény, a mélytartományokban, de inkább már valahol az is torzít, de nincs megfelelő spektrum analizátorom amivel az állításomat alá tudnám támasztani, hogy mekkora torzítás (nem a trafó okozta) keletkezik. Meg hát ugyebár füllel és szemmel is érzékelhetjük, hogy a hangszórónk véges határát karcolja ezzel a kimeneti 10-15V-tal. Szóval ki lehet próbálni egy hangos zene kb hány voltos, és hol kezd torzítani. Persze ilyenkor rengeteg energia hővé alakul mind a tranyókban, kábel, hangszóró, és maga a trafó is. De vissza kanyarodva erre a trafós dologba, szerintem 2x300W-os végpanelekhez simán elmegy az 5-600VA trafó, nem melegszk túl és nem fog jobban szólni. Egy leheletnyivel több puffer (de ott sem kell nagyon elájuldozni)2x10-12.µF nem több, mert csak a helyet foglalja. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
Csak egy kis tanulságos eset: kint dolgoztunk a főtéren több napot karácsony tájékán és elég pocsék volt a betáp, a feszültség ingadozott 160-és 260 v között. Másnap kivittünk egy régi 800VA-es fesszabályzót (asszem EMG)és arról mentek a következők: 5 db RCF310 egy kis erősítő (2x200W kb ) keverőpult CD apróságok. Amikor jobban hajtottuk a rendszert akkor 3-500 VA között mozgott a mutatós müszer, de többet 300 körül. NAgyon csúscban már néha klippelt a 310-es ment 500 fölé. Azaz az átlagos teljesítményfelvétel kb max a harmada de általában kevesebb volt mint a csúcsteljesítmény.
Kerülgetitek a lényeget. A fanatikus hifistákat nem érdekli az "átlag". Ők éppen attól mások, mert képesek a fél karjukat odaadni azért, hogy akár csak egyetlen hang, taktus, vagy ritmus akkor is tökéletesen szóljon, mikor minden egyéb körülmény ezt kizárná. Őket éppen az a 3 pillanat érdekli az egész operából, amikor a fortisszimó mindenki más rendszerén betorzít, mert elfogy a kakaó a pufferből, de náluk ez meg se kottyan a hokedli méretű trafónak és az olajoshordó nagyságú puffereknek. Ettől tudnak nyugodtan aludni.
A túlméretezés ésszerű mértéke az igényektől függ. A gyári készülékek általában gazdasági szempontok alapján terveződnek, ami sokszor szembe megy a minőséggel, főleg a határadatok közelében történő használat során.
Valóban egy hosszú kitartott orgonahang közel teljes kivezérlésnél gondot okozhat de azt hallgassák az őrültek a szinuszhanggal együtt max kivezérlésen amikor a hangszóró meg le is füstöl általában...
Átlagosan zenében az 1:3-as aránynál nagyobb már nagyon ritka ha megfelelő puffer van és 1:2 kitöltéssel számolunk akkor az egész jó. Láttam komolynak mondott gyári PA erősítőt 1:8 as kitöltéssel megadott adatlapját na azt azért véletlenül se vettem meg pedig olcsón kinálták 300W teljesítményfelvétel vagy hasonló és 2x800W kimenő na az még zeneiben is vicces.... A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
Sziasztok!
Adott egy D-audio amp04 kit erősítő TDA7294-el. Na most ha én 2 6Ohm-os hangfalat kötök rá párhuzamosan, akkor az erősítőnek lesz baja? Az erősítő 4-16-ig megy. Azon kívül, hogy jobban melegszik, lehet baja? (Hővédelem, és megfutásvédelem van az IC-ben)
Szia! Ha a témájában kerested volna a választ megtaláltad volna ezt az ábrát.
A párhuzamos 6 ohm-os hangsugárzók eredő impedanciáját vehetjük 3 ohm-nak. Az ábráról leolvasható: ±26V, vagy az alá kell választani a tápfeszültséget.
Az enyém kb 30V-ot kaphat. Így lehet valami baja?
Legalábbis amikor utoljára lett mérve, akkor 29-30V körül volt. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
Egyrészt számolhatsz feszültségesésre, mikor erősebben beterheled, másrészt a témájában találsz megoldásokat hogyan lehet az IC-n felszabaduló hőt ilyen esetben is viszonylag biztonságosan elvezetni. Használd a hűtőtönk, leszorító kengyel keresőszavakat!
Szia! ma megérkezett az alkatrész! Holnap délelőtt tudnák próbálni, ugyanis most délutános műszakban vagyok.
Reméljük ettől már beáll a kimeneti 0V-os egyenfeszültség. A hangja meg eldönti mennyit kell rajta finomítani.
Használsz az élesztéshez valami áramkorlátozót? Tápági 10 ohm, vagy izzó a hálózati transzformátor előtt?
Beépítettem a Q4-et. IC nélkül 0 a feszültség a kimeneten.
Mi legyen a következő lépés?
Mehet bele az IC, ismételd meg a kimeneti feszültség ellenőrzését, ha ismét 0V meg kéne hallgatni.
A bemenetet kösd testre egy huzaldarabbal, hogy ne szedjen össze zavarjeleket.
Szia! Ez most ez a Texas kapcsolás, amit tuningoltok?
Az gerjedékeny a kimeneti Zobel-tag nélkül, plusz a visszacsatoló ellenállásra is kell pár pf párhuzamosan.
Természetesen azt fel kell oldani, oda megy a jelforrásod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |