Fórum témák
» Több friss téma |
Érdekes dolgok hangzanak el a videóban, mostmár kezdem sejteni, hogy miért tetszik ennek a kapcsolásnak a hangja ennyiren. Eddig én is ezerrel törekedtem a szimmetriára, ennél a kapcsolásnál is görcsöltem azon, hogy a két félperiódus nem volt totál egyforma amplitúdójú, de ezek szerint a túlzásba vitt szimmetria sem jó...
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
Nem, inkább arról van szó, hogy valójában nem olyan paramétereket mutat a készülék, mint elméletileg. Nem tudom elhinni, hogy senki sem képes rádugni egy erősítő kimenetét a PC bementére és megnyitni egy spektrum analizátort. Akkor meglátod a felharmónikusokat, THD-t is ír, ráadásul van szoftver ami modulációs torzítást is mér. Mérni kell (nem kell hozzá semmiféle drága kütyü) és megtudod, hogy mi az ábra.
Én mint kívülálló, elmondok neked egy régi történetet, ami pontosan ide passzol. Időszámításunk kezdetének környékén, a szocializmus buja fénykorában, több városban is létezett magnós klub, ahol némi magamutogatás mellett, törekedtek az elérhető legjobb hangzást megtalálni, és azt megpróbálni rögzíteni.
Ehhez sok technikai eszközt, mérőkészséget, és elméleti tudást is felhalmoztak. Akkor még gyerekként volt szerencsém itt lábatlankodni (Tesla B100-al, majd később AKAI GX4000D-vel), és kitörölhetetlenül belém égett egy apró, mégis számomra azóta is meghatározó beszélgetés lényege. A pontos szövegkörnyezetre nem emlékszem, de vita alakult ki különböző mérési eredmények minőségre gyakorolt hatását illetően, amikor egy nekem idolnak számító, bőrgatyás "hippi" beleszólt a csevegésbe: A mérés a gyengék és a gyávák fegyvere, mert nem mernek hinni a fülüknek, ezért adatokkal akarják megindokolni amit nem hallanak, vagy nem mernek kimondani. Magam is méregetős fajta vagyok, de közben sokszor eszembe jut ez a kis intermezzo.
Winscope-om van valahol a gépen ha jól emlékszem, úgy rémlik annak is van spektrum analizátor része, előkeresem, rádurrantom a végfok kimenetére, és megkínálom a bemenetét pl. 1kHz-el és akkor kiderül. Eddig nem foglalkoztam ilyesmivel, de most a szemem miatt lessz időm ilyesmire, máramennyiren bírom, a bal szemem már nagyon fáj, hogy neki kell az összes munkát egyedül elvégeznie.
Javaslom az ARTA nevű programot, a fenékrúgáson megtalláod.
Alkotó. Tökéletes választ ad erre a jelenségre az öreg. Nekik az jó, ha szépre van színezve a hang, ennyi. Ez nem feltétlenül baj, de az én célom az, hogy minél inkább az eredetit kapjam vissza (sajnos messze vagyok még attól a hangszórók miatt), ha ez nem szól "jól" rossz a zene, mást kell keresni.
Ok, köszöntem, megkeresem, és az eredményről majd beszámolok.
Itt vannak a mérés eredményei. A frekimenetet kb. 20-szor lemértem, nem akartam elhinni, hogy ennyiren egyenes A spektrumanalizátor már érdekesebb bőven vannak harmonikusok.
Vagyis igaz, amit írtak visszább, jó nagy a torzítása.
Igen, az ARTA szerint 6,97% a THD, de ez a THD nagyon jófajta THD, mert az én fülemnek nagyon kellemessé teszi a hangját a végfoknak. Mióta összedrótoztam azóta ezen hallgatok zenét, és az összes általam kedvelt zene jobban szól rajta, szerintem az STK-s végfokom be fog menni a szekrény aljába tartaléknak, félreértés ne essék, annak is gyönyörű hangja van, de ez a FET-es A osztályú valahogy nekem jobban tetszik. Biztosan van olyan ember, aki kirohanna a szobából ha meghallaná, hogy úristen milyen borzalmasan szól, dehát ízlések és pofonok ugyebár
Én erre lennék kíváncsi, nincs kedved összedobni és meghallgatni? Úgyis van még majdnem egy heted a lábadozásból...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2015
Áttúrom az OPA-s dobozomat, de nem rémlik, hogy maradt volna 5534-em, de ha van, akkor kipróbálom, de csak a tranyós áramgenerátorost tudom összedobni, mert IRF420-am tuti nincs itthon.
Kicsit húzd összébb a grafikont alig látni belőle valamit, például 0 és -100dB között legyen. Jobbra a Range nyilacskák alatti Set menüpont alatt találod. A frekvenciamenetnél szintén érdemes álítani a nézeten, akkor már nem lesz annyira egyenes, mert azért 10dB-t csaknem tér el. Ja és a THD-t a View/info menüpont alatt találod. A jelszintet pedig emeld fel -1dB-ig, azt a jobb alsó sarokban mutatja.
5532 kell és a két fet azonos, én IRFP240- et tettem a rajzba, mert az gyakran használt fet. Szerintem te az előző rajzot nézted. Egymás után van mindkettő, azt nézd, amit linkeltem.
Szia, sajnos nem tudom kipróbálni a kapcsolást, áttúrtam az opa-s dobozomat, de csak régi 14 lábú µA 741-ek, és TL074-eseim vannak itthon, a "komolyabb" IC-ket belepakoltam a hangkártyámba. Viszont elmentettem a kapcsolást, és amint kezem ügyébe kerül hozzávaló IC akkor kipróbálom, az utóbbi időben sokat kísérletezek különféle végfokokkal.
Szia! Ok, várom majd a teszt eredményét.
Mi a véleményetek erről?
Link Nem profi célra kell, csak a garázsba kellene meghajtani vele telefont, MP3 lejátszót, rádiót stb. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
Mi értelme autós cuccot használni garázsban? Tápot is kellene csinálni hozzá...
Az azért remélem leesett, hogy 12V2A-ből nem lesz 200W.
és kb. az az értelme, hogy nem akarok beruházni komolyabb erősítőbe, hiszen a garázsról van szó. A barkácsolás közbeni zenehallgatáshoz keresek olcsó, egyszerű, de viszonylag jó megoldást. Hát ez az értelme.
Akkor ezt felejtsd el, építs valami TDA IC-s megoldást párszáz forintból és kész.
Ez kérlek, egy nagy átverés.
Ha megnézed a hátulját, oda van írva, hogy 2A -es tápegység kell hozzá. Az max 20-24W, de nyugodtan oszd még el kettővel és akkor helyben vagyunk. Garázsba viszont elég a 10-12W is.. A minősége olyan, amilyen... Háttérzenéhez, hogy zörömpöljön valami, arra jó.
Ebben is az van valószínűleg és legalább ez be is van dobozolva.
Pénzkidobás? Ennyiből nem hozol ki jobbat, a nyakamat rá... A dobozt sem hozod ki ennyiből, főleg feliratozva.. Amit a kolléga linkelt, az ráadásul nem is a legolcsóbb eladónál van, van olcsóbban is ugyanez másnál. Alkatrészárban sem biztos, hogy ennyiből kijön. Potik, gombok, félvezetők, nyák lemez, aljzatok, doboz... szóval akár még úgy is megéri, hogy fabrikálsz bele egy jobb elektronikát, a meglévőből felhasználva, amit lehet.
Inkább ez. Nem sokkal drágább és ha igaz, hifizni is lehet vele.
Lepai class-d
Minek egy műhelybe ilyen csillivilli izé? Az előbb még arról volt, szó, hogy"csak" műhelybe kell, most meg már, puccoskodunk?
Szia! Nézd az Ebay autórádió kínálatát, praktikusabb eszköz mint egy sima erősítő.
Példa. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |