Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Lapozás: OK   15 / 78
(#) proli007 válasza csisy hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

Idézet:
„Ja és még valami! Hallottam hírét, hogy így befolyásolják egymást a potik. Mennyire befolyásolják egymást? Nagyon észrevehető? mert akkor tenni kéne vele valamit.

Nagyon!
Ez a rajz elhibázott. A 3db. keverő fokozatban (ahogy Te hívod "végfok") a C1 utáni R3 ellenállások helyett rövidzár kell. Viszont minden poti (master-sub/1-sub/2) csúszkája után be kell tenni ezt az "R3-at". (Tehát 18db "R3" lesz)

üdv! proli007
(#) csisy válasza proli007 hozzászólására (») Feb 17, 2008 /

,,C1 utáni R3 ellenállások helyett rövidzár kell.''
Rövidzár kell? Bocsi, ezt nemértem.

R3-akat ki kell hagyni. Azért rövidzár, mert szakadtan nem lesz jó!

üdv! proli007

ja értem!
Na gyors összerajzoltam, összeírtam hozzá az alaktrészjegyzéket. Valamikor lesz időd átnézed, hogy akkor működik-e? Mert aztán neki lehe tülni a paneltervezésnek...

mixer01.JPG

Szerintem ez működőképes. :yes:

- Gondolom a P1 100k lesz a master-sub poti, és a P2 10k a kimeneti poti.
- A paneltervezésnél, a három függőleges "gyűjtősinnel" kell vigyázni, mert ez elég érzékeny része az erősítőnek. Valahogy jól kell árnyékolni, mert bármit összeszedhet.
- Megépítésnél, csak egy csatornát feléleszteni, és ha az jó, csak akkor beültetni a többi kacatot.

üdv! proli007

köszi a sok segítséget, majd hamarosan nekilátok. Gondoltam az eagle-re, amivel egyszerűbb lenne megcsinálni, de annyi féle kondi, meg transinstor meg minden van, hogy majd megpróbálok valamit kiagyalni!
Köszi még1x!
(#) mrx23 hozzászólása Feb 18, 2008 /

Szeretnék építeni egy lineáris kontaktus nélküli pótmétert.
A kimenete mondjuk 0-5Vig változzon a pótméter állásától függően.
Ezt a kimenetet könnyen digitalizálni lehet mikrokontrollerrel amiről pl digitális potit lehet vezérelni digitális keverő pultba.
2 házilag kivitelezhető megoldást találtam:
-optikai
-mágneses gyári: http://www.djstatus.com/Equipment/faders.htm

Mágneses pótméterbe drágák a lineáris hall érzékelők ezért jobban tetszik az optikai megoldás. Ebben ha jól tudom LED van és a visszavert fényt egy fotó tranzisztor érzékeli.

Milyen lineáris lesz a kivehető jel a tranzisztorból?
Milyen szerkezeti megoldást lehetne alkalmazni?

Offsetet és gaint műveleti erősítőkkel belehet állítani 0-5V-os kimenő jelre.

Próbálkozott-e már valaki ilyesmivel?
Vagy találtatok-e ehhez hasonló projektet a neten?
(#) eSDi válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Ami neked kell az egy Rotary encoder. Egérből könnyen kivitelezhető. S igy a jelet sem kell digitalizálni mivel eleve egy digitális jel megy be a mikrovezérlőbe....
(#) eSDi válasza eSDi hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Vagy esetleg lehet még léptetőmotorból is csinálni. Ez lehet HDD-ből vagy floppy meghajtóból kioperált is....
De lehet venni készen is Rotary Encodert olyan 1000-1200 Ft körül.
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Idézet:
„De lehet venni készen is Rotary Encodert olyan 1000-1200 Ft körül”

Az mechanikus fajta, és "cicereg", tehát nem folyamatos a léptetése, hanem szakaszos. Igaz, hogy általában 32 lépése van, de a tekerése nem lesz olyan, mintha potit tekerne az ember.

Az optikai típusú rotary encoder-ek kb 3-4 ezertől kezdődnek.
(#) mrx23 válasza eSDi hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Én is gondoltam erre, csak nekem jobban tetszik a 10bites felbontás
(ADC-el digitalizált lineáris jel, esetleg 8bit ha digi poti is annyi) mint a Rotary encoderek, meg ott a közép állással is kell bajlódni, mert relatív minden, arról nem is beszélve hogy dedikált mikrokontroller kell neki ami folyton figyeli a változást,
esetleg megszakítással, de egy I2C dig.poti kommunikációt nem szívesen szakítanék félbe.
Sokkal jobban tetszene ha lenne egy lineáris jelem és megmérném amikor "ráér" az MCU. Így akár minden ADC csatornát kilehetne használni az MCU-n (általában 7-et).
Mondjuk Scratch Crossfadernek kis kitéréssel kell dolgoznia, pl 2cm és ott azért kell már felbontás.
Nem is beszélve arról ha nem MCU-ba menne a jel hanem egy VCA-be és akkor teljesen lineáris lenne a hangerő állítás.
Szerintem jó találmány a Rotary encoder csak nem elég pontos ide.
Meg nem tekerős potira gondoltam hanem lineárisra (mint a keverő pultokon).
(#) szamóca válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Ezt a Led-es megoldású potenciométert láttam valamelyik RT, vagy HE újságban.
Ott egy ék alakú maszkot mozgattak a fényforrás és a fotoérzékelő között.
De még az évszámot sem tudom melyikben lehetett.
Lehet valaki emlékszik rá .
(#) kobold válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

És ha mégiscsak mondjuk egy fénysorompó egérből, vagy akármiből osztott tárcsára, de nem digitálisként dolgoznád fel? Az elfordulások mellett az irányt is megkapod, ezekkel lehetne egy oda-vissza számlálót hajtani alul- és túlcsordulásvédelemmel, esetleg kaszkádban több számlálót is. A kimeneteiket pedig ellenálláshálón át műveleti erősítővel analóggá lehet konvertálni, és mehet az ADC-re. Ha ez még belefér, akkor már csak részletkérdés, hogyan alakítod át az egyenes vonalú mozgást forgóvá, de lehet készíten még "fésűt" is, amit a fénysorompók között tologatnál.
(#) eSDi válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

OK ok... igazatok van... kicsit késő van már nekem...
Én a digipot miatt gondoltam egyből a rotary-ra... De szerintem egy egérből kioperált encodert át lehetne alakítani hogy ne forgó mozgást érzékeljen. Mégpedig úgy hogy fogasléc legyen az érzékelőnél s ne az a tárcsa ami benne van....

Idézet:
„Mondjuk Scratch Crossfadernek kis kitéréssel kell dolgoznia, pl 2cm és ott azért kell már felbontás”

A felbontásod mindíg 8bit lesz.... ha 2cm az út amit megtesz a poti, vagy ha 10cm akkor is....
(#) mrx23 válasza kobold hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Én még mindig kitartok a nem opto-kapus megoldásnál, max ha nem jön össze akkor marad az egeres.
Szerintem egyszerűbb is mint az encoderes.

Találtam egy egész jó oldalt robotokon használt IR tárgyérzékelőkről:
http://www.ikalogic.com/prox_sensors.php

Esetleg más nem olvasta a szamóca által említett cikket?
Lehet hogy ott van a teljes megoldás
(#) kobold válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Kicsit bővebben kifejthetnéd, mire gondolsz ezzel a linkkel kapcsolatban... Nekem nem jött át, mi köze lehet egy közelítésérzékelőnek a te potidhoz. Ha arra gondolsz, hogy egy infra sugárzóból beérkező fény intenzitását akarod mérni, akkor az szerintem nem egy egyszerű megoldás.
(#) proba válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

optikai egér? ( ) (ez nem optocsatolós)
(#) csisy hozzászólása Feb 19, 2008 /

Hali!
Elezdtem bepötyögni az eagle-be a cuccot (az előfoknál tartok) Megnézi valaki, hogy jó-e? Meg nem biztos, h mindig olyan alkatrészt tettem be, mint amilyet kell... Ezt hogy lehet kideríteni? (Tudom, van eagle-s topik, de ez ehhez a keverőhöz tartozik)...

Ja és még valami... a nyáktervezőben: a piros, meg a kék dolgok mit jelentenek?

eagle.zip

(#) szabi83 válasza csisy hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Idézet:
„a nyáktervezőben: a piros, meg a kék dolgok mit jelentenek?”

sztem a piros az a beültetés oldal, a kék a nyákoldal, de nem használok eaglét, csak tipp
(#) mrx23 válasza kobold hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Csak az elv szemléltetéséért linkeltem be az oldalt.
Kép: Hivatkozás

Pontosan, a visszavert infra fény intenzitását akarom mérni,
ami nagyon egyszerű feszültség mérés. (bármilyen tartományban érkező jelet az érzékelőről belehet állítani 0-5Vra gain+offset állítással)
A kérdés mennyire lesz lineáris. Meg hogy lehet jól megoldani a szerkezetét.
Optikai egér még bonyolultabb lenne (PS/2 protokoll)

Érdekesség: Rane mágneses crossfaderjét varógépre kötötték és 13millio húzás után is tökéletesen működött.
http://www.123dj.com/mixers/Rane/ttm56.html

Gyári optikai crossfaderek:
http://www.aboutdj.nl/images/stories/gear_nieuws/infinium_mackie_d2...er.jpg

http://www.mackie.com/home/showimage.html?u=/products/d2/images/d2_...lg.jpg

Találtam egy találmányi bejegyzést is róla.
(#) mrx23 válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Még egy optikai potméter találmány.
(#) proli007 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Így igaz, azzala kiegészítéssel, hogy ez a rézfólia színe, a két oldalon.
Bottom: forrasztási oldalon, Top: az alkatrész oldalon.
A legördülő menüvel választható.

Csisy!
A shematikus rajzok összekötési pontjaira illik pöttyöt rakni! A tápfeszültségeket nem szükséges huzalozni, arra vannak power jelölések.
(Csak meg ne kérdezd, melyikek, mert Én sem használom az Eagle-t. Sokat tud, csak olyanokat, amire nincs szükségem, így a tervezés számomra macerás és nekem nem áll a kezemre.)

Van Eagle topik is, szerintem azt tanulmányozd át.

üdv! proli007
(#) kobold válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Nem semmi... De azt hiszem, otthon neki sem állnék lekopizni egy ilyen prizmás cuccot, mint amit a képen láttam.
A szabadalmat nem olvastam át, nem szeretem ezeket a doksikat... De a következő jutott eszembe: fogunk egy plexi téglalapot, középpontba egy smd led, a plexi belseje felé világítva. Ez a plexi lenne a tolókaron, lineárisan mozog. Alatta egy sor fotodióda, amennyi befér. A plexiben szóródik a fény, legerősebb a középpontban, a szélei felé gyengül, így a fotodiódáknál mindig egy sáv adna jelet, egy határozottabb középértékkel, és gyengébb szélekkel. Ha ez így megoldható, már csak egy-két átlagolás és jelerősítés kérdése, hogy használható analóg jelet kapj.
Kérdés, mennyire változik a fotodiódák karakterisztikája a hőmérésklettel, hogyan lehet (ha kell) kompenzálni stb., de ez talán megoldható, csak sok kis smd kell
(#) csisy válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

csak egy ötlet volt, h könnyebb legyen nyákot készíteni... tehát a panelnak mind a 2 oldalát ki kell maratni?
Egyébként meg a kapcs.rajzot megpróbáltam teljesen u.azt lemásolni, mint ami van a rajzon. Lehet, hogy valamit mégse jól csináltam... (?)
(#) Muri válasza kobold hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Jó ötlet, de Én nem bonyolítanám a dolgokat ennyire.
Szerintem egy kis mágnes kellene amit tologatsz, és alatta megfelelő távolságra lineáris hall-ok. Alá PIC, vagy bármi, ami tanítható lenne: tehát a két végső helyzet, a fele, stb. Így teljesen mindegy mit csinálsz vele, csak ne legyen mágnes a közelében.
Most, hogy végigolvastam még néhányszor, lehet hogy jobb amit Te mondasz...
Ha lesz jó módszer, Én is csinálok majd ilyet...
(#) proli007 válasza csisy hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Hát ha kétoldalasra tervezed a nyákot akkor igen!
De ha egyoldalasra akkor nem!
Ilyen egyszerű. (Viszonylag egyszerű áramköröket az ember próbál egyoldalra tervezni, legfeljebb néhány átkötéssel.)

Nincs itt semmi baj, csak próbáltam tanácsokat adni.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

A lineáris elmozdulásmérők között is szétnézhetsz.
Differenciál transzformátor, kapacitív érzékelő, egysoros 1024-es felbontású CCD "kamera" előtt taszigált lemez.

üdv! proli007
(#) mrx23 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Eddig még mindig a LED-es megoldás tűnik a legolcsóbbnak és legegyszerűbbnek.
(#) mrx23 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Találtam a kapacitív potit:
http://www.aboutdj.nl/content/view/922/36/

Nem sok lényeget lehet látni rajta.
(#) szabi_o válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Tintasugaras nyomtatókban a fej pozicionálására nagyon finom felbontású lineáris enkódert használnak. Szerintem könnyen beszerezhető egy, hátha fel tudod használni.
Következő: »»   15 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem