Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Témaindító: Thomas10100, idő: Aug 13, 2006
Témakörök:
Bontsd 3-ba. Máshol is így csinálták. A volt cégem 100kW ig árul Quasar néven 3/3 asokat is Német minőség Magyarországi Eus szervíz hálózat. Korrekt szakember gárda.
Szerintem költöztesd az egész apparátust az erőműbe..
És betonozz alá rendesen ha az áthidalási időt is növelni kell + akupakkal.
Sziasztok!
Mi lehet a titka a szünetmentes táp trafóinak? 5-600 VA-s trafók majdnem fele akkorák, mint egy szokásos 220/24V-os 100 VA-s trafó.
Az áthidalási idő 5-7 perc. Amennyit azalatt melegszik, van ideje a következő 20-24 órás töltési időszak alatt visszahűlni.
Egyébként nem feleakkorák. Nagyjából 250-300 W-os trafónak felelnek meg. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
Sziasztok! A múltkor felmerült problémám óta az ominózus szünetmentest nem használtam, csak időnként bedugtam pár napra, hogy tartsa az akku a feszt. Ma gondoltam megnézem, produkálja-e a hibát. A helyzet kb rosszabb, most semmit nem megy akkuról, üresen, ha csak kihúzom a konnektorból, azonnal letilt, és minden led egyszerre villog rajta. Ekkor kikapcsolom, visszadugom, és bekapcsolom, akkor az önteszt lefut hibátlanul. Ha ezután újra kihúzom, megint levág azonnal. Háálózatról és önteszt alatt is ad le kimenetet, terhelhető is (120W-at tesztelve).
Kérdésem, hogy mit kezdjek a táppal, mert szünetmentesnek nem szünetmentes, papírnehezéknek nagy, de hibásan tárolni sem szeretném. Előre is köszönöm. Üdv, Gábor.
Ha megoldható, bontsd szét, add el, és vegyél egy másikat. Ha szétbontod, akkukat át is teheted másikba, ha olyat veszel ami csak akkuhibás. Szerintem kár vele vesződni, és már akkuhibásakat jó árba kapni. Itt is láttam valaki hirdetett az apróba.
Ezen gondolkodtam én is.
Itt az apróban... Ez is tőle jött... A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2015
Ja, azt nem tudtam, honnan kitől szerezted sry.
Sziasztok!
Szert tettem egy APC 650 BK650MI hibás szünetmentesre. Hiba a következő: Bekapcsolt állapotban meglévő 230V bemenet mellet az akkut nem tölti hanem kb. 100mA-el kisüti. Amíg van kapacitás az akksiban inverter módban normálisan üzemel. Kibontva egy hardveres hibát találtam. A mellékelt kapcsolási rajzon lévő IC1 sült meg. A típust sajna nem tudom, így nem tudom javítani. Ha valaki tud segíteni, hogy mi kell a kérdéses helyre, hálás lennék. A készülék fellehető rajzait és a kiégett IC fényképét mellékletem. A kapcsolási rajzok kisebb testvérkészülékek rajzai!
Szia!
Az egy FET, jó helyette pl. az IRFZ44N. De valószínűleg nem csak ez az egy ment tönkre, ilyenkor ajánlott mindet cserélni. De lehetséges, hogy a meghajtó fokozatban is van hibás alkatrész. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
Szia!
Biztos FET lesz? Mert azt a rajzon inkább Qxx-el jelölik, ez meg IC1. Úgy nézem a töltő körben van, talán egy fesztab IC lehet de nem tudom mekkora és milyen árammal. Az alkatrész a APC Back UPS BK300MI,BK500MI_1.pdf-en a NOTES szöveg alatt jobbra található HS1 IC1 jelöléssel szaggatott vonal keretben.
Kis kutakodás után megtaláltam a hiányzó alkatrészt: TL780-15C
nekem csak egy sima 7815-s van itthon. Jó lesz az is? Talán itthon 78S15-t tudok még beszerezni ami jó lehet. Előtte a dióda híd sem tud többet mint 1A miért kellet a 1,5A feszstab. bele?
Szia!
Igazad van, ha ez az IC1 volt, akkor az egy stabilizátor. A 7815 maximális bemenőfeszültsége 35 V, ennek már eléggé határon lesz a D30-as 33 V-os zéner dióda utáni feszültség. Soros diódákkal csökkenthetsz néhány voltot, vagy a D30-as cseréjével. (Lehetséges, hogy ez is tönkrement, ezért robbant szét az IC.) Csere előtt mérd meg az IC 1-es lábához menő feszültséget. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
A hiba oka 99 %-ban a panelre beültetett T1 trafó menetzárlata. Típushiba ezeknél az UPS-eknél. Ha kicseréled a zenert, IC-t, ugyanígy el fog pukkanni, ha esetleg nem azonnal, a trafó melegedése és a soros biztosítójának (F2) kiégése fog következni. Ekkor ki kell cserélni a trafót, a dobozban talán van annyi hely, hogy oda kitalálj valamit. 28 V 10 W-os a trafó, de van bonyodalom. A szekunderek párhuzamsoan vannak kapcsolva (remek megoldás..), és egy graetzre futnak. Innen gyakorlatilag jelentős szűrés nélkül kapja meg a stab IC, majd a pulzáló 13 Vcs körüli értéket a telep. Ez a töltője a szünetmentesnek, a terhelhetősége azért 1,5 A, mert így van méretezve hűtés és megbízhatóság miatt. Normál esetben, ha akku van jelen és tölti azt, akkor a trafó annyira terhelt, hogy az egyenirányított csúcsérték nem éri el a zener megszólalási küszöbét. Ez az állapot kb. 13,8 V-ig tart, az akku ekkor töltött, minimális áram csordogál felé. Ekkor a készülék többi elektronikája, ami a stab-IC után elágazó vezetékről megy, terhel annyira, hogy ne érje el a zener küszöbét. Tehát üzemszerűen sosincs veszélyben az IC, csupán a trafó izzad.. A zener elsődleges dolga az IC védelme a nagyobb tranziensektől, tüskéktől, melyek alkalomszerűen érik. Ha üzemszerűen meghaladná a DC vonal feszültsége a zenerét, akkor a fél wattos zener áramát semmi nem korlátozza a trafó belső ellenállásán kívül, tehát már csak emiatt sem lehet ott akkora érték.
A fentiek alapján ez egy elég erős tervezési hiba. A 28Vac ugyanis nem indokolt. Ami fontos, hogy erről a trafóról kap mintát a logika is. A trafót cserélheted másmilyenre, én 15 Vac-t javaslok, 15 W körüli terhelhetőséggel. Elvileg nem szükséges hozzányúlni máshoz, mivel a gyári trafón eleve szélsőségesen változó feszültség van, ez a logikát nem hiszem, hogy érinti (egy szinkron van és egy ACFail vonal). Szerk. Az "xfer volts" értéket mégis érinti a trafó módosítása. VR2-n szükség lehet állítani ennek megfelelően. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
Köszönöm segítséget
Pár ezer Ft-ból talán meg tudom menteni. Akkor lesz egy jó szünetmentesem. Nem lesz egyenlőre folyamatos üzemben, csak a kombi kazánt fogja vinni (Kb.140W), ha nem lesz télen villany. Terv, hogy kb. 15-20 percet menjen, addig max-ra fűtöm a radiátorokat. így egy 4-5-órás áramszünetet nem vesz észre a lakás hőmérséklete nagyon. Ha találok még egy akksit az meg elég lesz a fürdővíz elkészítéséhez. Köszönöm még egyszer!
SZia.
Nem hiszem hogy jó ötlet. Morogni fog a motor mert nem szinusz a jele.
Egy akármilyen passzív PFC-s táp tekercsét kell sorbakötni vele, ez nagyban enyhíteni fog a morgáson. Amúgy nagy baja nem lesz tőle, ha arra a rövid időre így jár.
Tudom, de míg lezuhanyozunk, meg felfűtöm egyszer a fűtés rendszert addig csak kibírja telente egyszer-egyszer. Kazán gyártót kérdeztem, azt mondták bírja a tartós üzemet így is. Sokat amúgy sem mehet mert csak 1-vagy max két akksim van hozzá, azzal meg nem tud többet csak max. 40percet összesen
Oké. Csak szóltam hogy tudjál róla. Látom érdeklődtél már utánna.
Igen, de azért köszönöm, hogy szóltál.
Most próbálok alkatrészt szerezni ehhez a 650-eshez.
Szia!
Ma kicsit belemértem a lelki világába. A töltő trafó kimenete 18,5VAC terheletlenül. A D30-as 33 V-os zéner dióda nincs az alaplapon, nem is volt. A feszstab IC bemenetén (IC nincs bent) 25,6VDC-t mértem. Tervem továbbra is az, hogy egy 78S15 -t teszek a TL780-15C helyére. Mivel a 78S15-nek 30V a felső határfeszültsége a 25 V körüli bemenetet el kell viselnie. Kihagytam valamit, vagy így jó lesz?
Ok, az még talán van is itthon. Referálok, ha kész lesz!
Találtam a sufniban egy 7815C-t. Betettem a helyére. 14.2VDC-t mértem a sarukon 100%-ra feltöltött akku mellet. A 90%-ra merített akkut kb. 420mA-erel töltötte, feszültség pedig 13,2VDC-től lassan kúszott felfelé. Remélem jó lesz.
Köszönöm a segítséget!
Ezek az értékek egyelőre jónak tűnnek az AC feszültséggel együtt, ha a trafó nem melegszik, akkor szerencséd van.
Van itthon egy AROS Sentinel 5 szünetmentesem. Ezt szeretném pchez csatlakoztatni. Ezen ugye még soros port van. Ezeknek valami speciális kábele van pc és szünetmentes közt, vagy a sima RS232 es lábkiosztást használják?
Sziasztok!
Egy ilyen tipusú szünetmentes tápot Apc SU1400I szeretnék inverter helyett használni. Alkalmas lehet ez erre? Hány wattot bír folyamatosan? Mit kell átalakítani és hogyan, hogy bírjon nagyobb akkuval is működni? Pl 24v 100Ah Töltést nem kell megoldania a tápnak csak inverterként kell üzemeljen. Segítségeteket köszönöm.
Az APC SMART 1000VA nálam is produkált hasonlót! Nincs semmi baj, egyszerű földhurok az USB felől, amire valahogy lecsap a védelem. Igaz nálam nem volt semmilyen jelzés, random lecsapott mindent. A régi Powercom BNT meg néha elfelejtett átkapcsolni akkus üzemmódra ha elment a hálózat, vagy nem lehetett elindítani csak minden meghatározott x. másodpercben.
Húzd ki az USB ill a soros kábelt, szerezz be egy normális PFC -s tápot, addig ne dugd vissza és nem fog random lecsapni. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Azt a 14,2V -t lehet jobb lenne 13,8-13,9V -ra koorigálni. A Savas akksik nem szeretnek tartósan 14V fölött flangálni, 24/7 -ben nem is egésséges.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |