Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
SMD propeller, de olvastam ezzel kapcsolatos intelmeidet régebben, próbáltam vigyázni rá.
Így lehetne pontosítani. Nálam két lehetőség volt: Vagy kondival, vagy nélküle rezgett a kvarc. A pontosságával ha baj volt, akkor inkább kicseréltem másikra, mivel pár Ft-os alkatrész.
Ja, ezt vágom, de nem kaptam sehol smd trimmert, ezért maradt a fix kondi.
Pedig lehet kapni Bővebben: Link
Igen csak ez elég nagy, ettől sokkal laposabb kellene.
Hát annak tűnik, de lehet nem lenne az. Na sebaj, ez már ilyen, majd a következőhöz kipróbálom.
Jónak kéne annak lenni kondi nélkül is a timmer csak a pár sec eltolást hivatott állítani havonta. Ha nem jó az RTC a ludas,illetve lehet jobb tenni az 1n4148 diódák helyett valami gyorsat mert lehet a táp ráadása megszakítása is befolyásolja. Az elem felől jövő eleve egy schottky mivel az 1n4148 diódán az elem 3v feszültségéből 2,4 lenne,schottky diódával ez 2,7v,érdemes a gyorsaság miatt a +5v-ra kötött diódát is ilyenre cserélni. Meg kéne azt is vizsgálni ha kap állandóan tápot akkor mennyit tér el .Nagyban befolyásolhatja még a tápegység milyensége is a működést mivel stabil jól szűrt táp kéne a pc ventibe építhető bázisnak mit egy mezei dugaszáp nem biztos,hogy teljesít,illetve ha kapcsolóüzemű lehet bent zavar mi az rtc pontosságát befolyásolja.Hidegítőkondik vannak a terven azokat sem szabad elhagyni.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2015
Gyorsan merül az elem, ha az RTC I2C vonalainak felhúzó ellenállásai az elemre vannak csatlakoztetva.
A 16f88 pc motorba építhető bázis nem így van az 5V-ról kapja a felhúzó feszültséget.Esetleg az 5 V tápra menő diódával lehetne még egyet sorba kötni.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
Urak! A bázis állományában, a keys.asm-ben a WDAY_UP és WDAY_DN minek a rövidítése? Hétköznap? Nem igazán értem...
Nem vagyok egy nagy angolos (még, de rajta vagyok ), de a hétvége weekend, azt biztos nem WDAY-nek rövidítik. De a fő kérdés, hogy mi a funkciója?
Na ennek már van értelme!
Érdekes dolgot figyeltem meg ma reggel: este beállítottam mindet és kikapcsoltam a propellert, a bázison rajta hagytam a tápfeszt. Beállítottam az ébresztőt, hogy reggel beinduljon pár percre. Tette is a dolgát rendesen, az óra is jól járt, viszont a dátum 15-10-1915. A dologhoz hozzá tartozik, hogy az évszázad állítását lehagytam az infráról, mert nincs rajta elég gomb és tegnap is 1915-öt mutatott, így az év növelésével állítottam be a 2015-öt. De ez miért nem maradt meg? A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
Kipróbáltam újra: beállítottam, leállítottam, megint 1915 volt rajta....
Panaszkodsz, hogy nem jegyzi meg a beállításokat, az ávszázad nem tárolódik el. Még mindig nem jó az RTC kezelése.
A két dolognak semmi köze nincs egymáshoz. A beállításokat nem jegyezte meg a BÁZIS mert le volt merülve az elem benne. Az évszázad nem tárolódik el a PROPELLER-ben valamiért. Viszont minden más működik.
A rotor az időt és az évszázadot a külső kör led ki- vagy bekapcsolás parancs vételekor menti az RTC -be.
Végre működik minden, úgy ahogy kell.
A PC ventintis 16F88-as bázis tervében van egy bluetooth-os illesztő a kommunikációhoz. Azt használja valaki? Elég messze sikerült falra tenni az órát a PC-től, jó lenne egy ilyen hozzá.
Régen használtam még nem ment tönkre de akkor a báziba egy rendes nagy 1,5A-es 7805 kell..
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
Hát akkor ezt hanyagolom egyenlőre. Nem akarnám átalakítani a szépen működő órát már.
Bele lehet faragni csak kell hozzá idő türelem. Úgy felülszerelbe oldottam meg,hogy hozzáér a hátsó hűtőlaphoz is kis hővezető pasztával de ha nem akkor is jó csak semmi esetre sem legyen a táp 12V felett. Én 9V stabilról hajtom mi szerintem a leg optimálisabb csak olyan motor kell mi erről is megfelelően tud menni.
Köszönöm a jó tanácsot, de ebbe már nem nyúlok bele. Így is évekbe telt mire végleges formát öltött. Talán a következőbe.
Használd még 100 évig erőben egészségben. Aki ezt megépíti és működik az tényleg egy igazi fanatikus hobbista mivel nagyon nem egyszerű a dolog. Nekem sem tiszta annyi verzió van nálam is megy adatos átvitel,sima bázis külön RTC-s rotorral a műhelyben miben elem helyett egy aranyfüst kondi van mit két sorba kötött 1148 dióda töltöget mikor megy a rotor. A DsPic kly féle rotor vagy két éve pihen vár a táp fejlesztésére mit talán télen kivitelezek.Ezer a dolog,mindenbe belekapok,nincs idő.Sajnos így segíteni is nehéz ha az ember kiesik az óra fejlesztési,tesztelési furfangjai elszürkülnek a fejemben.A szobában velem szemben már több éve üzemel egy ilyen óra mi reggel hatkor ébred,este kilenckor lepihen. Egy jótanács ha pc ventillátor motorral hajtod az legyen minél nagyobb teljesítményű,de mindenképp siklócsapágyas mit időnként sűrűbb fajta olajjal (műszerolaj száraz,híg) kell y. Én leszedtem a ziegergyűrűt a tengelyről és a rotorral együtt csak kikapom a forgórészt mit megtörlök papírzsepivel és egy kis olajat a tengelyre majd dugom vissza. 1-2 hónapot elmegy. Zsír nem jó! Éveket bajlódtam vele,de a venti hátsó csapágyfészkébe azért tegyél kicsit ,de semmi esetre se legyen a,szürke csak sima hőálló.
Köszönöm szépen! Nálam ez az első verzió, vannak is gyerekbetegségei. Pl, hogy ebben rendes csapágy van. Már majdnem elkészült mire kiderült ez a csapágyas dolog, meg egy picit nekem hangos is. Így bevittem a melóhelyre. Az iroda falán mindenki rácsodálkozik, nekem meg dagad a májam, persze nem is igazán az én érdemem, mert bár összerakni sem egyszerű mutatvány, de kifejleszteni... Srácok, nem semmi munka, tudás van emögött és ezer hála és köszönet, hogy megosztottátok velünk egyszerű halandókkal ezt a kincset!
Üdv: Boldog ünnepet kivánok.
Valahogy kicsit lecsökkent a óra gyártás. Már van mindenkinek. Ezt találtam ismeritek, megtetszett. Van valami info róla. Bővebben: Link Bővebben: Link Valahogy csak igy megy. Elnézést. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
Igen tényleg csökkent az érdeklődés De azért még vissza Járunk a fórumra rendszeresen.
Szerintem még vagyunk páran akinek félkész óra projekt van az asztalán. Még én sem fejeztem be a DsPic órát patexati nyákjával elvben minden meg van hozzá de azt mondtam magamnak míg a rotor áram ellátását nem tudom stabilan kivitelezni addig a rotort nem kezdem el.
Üdv: Én is készitem ahogy idő enged. Teszek fel képet róla. Eddig fél kész állapotba van.
És arról amit tettem ide oldalt,arról nem tudni valamit.
Üdv: Nos igértem itt a fénykép róla. Jelenleg igy fog ki nézni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |