Fórum témák
» Több friss téma |
700wos mikrohullámú sütőben érdemes kicserélni a magnetront? Illetve a trafóját ha fordítva kötném be (a sütőből kioperálva) mekkora feszültséget kapnék?
Sziasztok!
Bocs ha már tárgyalt témát feszgetek, de nielőtt szétrámolnám és donorért rohannék, tájékozózdok kicsit! Teganap este öregecske SZASUNG nikrónk kivonta magát a forgalomból. Ezt megelőzőleg nem volt hajlandó melegíteni és igen szépem fűtötte a kaszniját. Másodjára kissé égett szagot éreztetett. Gondoltam elkozsírozódott a terelőlelez, és visszaverődik a mikrohullám, céges mikró így volt. Majd a következő bekapcsoláskor csúny sercegő hangott hallatott, mintmikor fém kerül be a sütő térbe. Mikor utoljára én kapcsoltam be, már csak a ventillátor, tányér forgtás és a világítás ment csak. Nem vagyok tapasztalt mikró szerelő, de én amagnetronra gyanakszok. További égett szag nincs, ezért trafót kizárom. Mennyire "csereszabatosak" a magnetronok idegen mikróból?
Nézz be a csillámlemez mögé és ellenőrizd a nagyfeszültségű biztosítékot a trafó mellett.
Ok, megnézem!
A belsőre mennyire komptibilisek ezek a masinák. Magnetront látom, hogy egykptafa, csak a rögzítő fül lehet más elrendezérű, de a dióda, kondi mennire típus, teljesítmény függő?
Az is egy kaptafa, hisz nincs nagy teljesítménykülönbség az egyes gyártmányok között.
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van e valami ami miatt két egyforma teljesítményű mikró nagyon nem egyformán melegít? Elállítódhat a freki? Vagy mi lehet ami ennyire befolyásolja a hatásfokot?
Az egyiket hozzáértők tervezték, a másikat nem. Vagy csak egyszerűen legyengült az egyik magnetron.
Sziasztok!
Kiment a mikrómban a venti, vagyis nem biztos hogy kiment, de nem forog. Nem tudtam megnézni mi a baja, mert biztonsági okokból két elcseszett csavarral fogták oda a burkolatát, tehát át kell reszelnem előtte amihez kell egy reszelő is, azaz ma már nem tudom meg. Mielőtt kibontanám, lenne pár kérdésem: - Hogyan tudom hatástalanítani a magnetront, hogy lemérjem a venti kapocsfeszültségét? - Esetleg hány voltos a venti? - Hol és mennyiért lehet új ventit kapni? - Jó lesz oda a 12cm -s PC venti is? - Mi van, ha halott ventivel használom? Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
-Nem kell hatástalanítani, mert a sütőtérbe engedi az energiát, hátrafelé alig sugároz. -Hálózati feszültségen üzemel a ventilátor. -Nézz szét az Orczy-nál a Sini-nél vagy a HQ-nál az ár kérdésében. -Nem lesz jó, mert az nem 230V-os. -Túlmelegszik a magnetron.
Szia!
Még pár dolog, kiegészítve a kollégát: - Sok mikrónál a ventilátor tekercselését használják arra, hogy előállítsák vele a tányérforgató motor 24V körüli AC feszültségét. - A PC venti gyengébb, nem szállít annyi levegőt. Ellenőrizd le, hogy nem-e csak a műanyag lapát lazult meg a venti tengelyén? Samsung mikróknál nagyon gyakori hiba volt. Ha szakadt, akkor még a tekercskivezetések forrszemeinél is körülnézhetsz. Rengeteg mikrót javítottam annak idején, de nagyon ritka volt, mikor a ventit cserélni kellett, mert megdöglött... Volt több csere is, de azok szinte mind azért, mert ütött a tengelyük. A többi hiba általában javítható volt, néhány kivételtől eltekintve. Előfordult egy-két menetzárlat, csapágyhiba, de ezek nem voltak jellemzők. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Ha megszakítod a trafó primeroldali tápelletását akkor lehet nyugodtan méricskélni. Ahogy előttem is irák ezek a ventik többnyire 230V mennek.
Nyugdíjasként primitív kérdésem:
Samsung mechanikus sütőmnél sütihez a max-ra akartam tekerni a gombot, túlment a Grillre, ezután őrült füstölésbe kezdett. Áramtalanítottam . Ma félve bedugtam fő-konektorba /nem hosszabítóba/, melegítette a vizet, forgott is, de félek tőle. Használhatom-e bátran, ha a melegítés funkció működik. Mire kell figyelnem? Bocsi, és köszönöm a törődést.
Normál használatnál, ha nem feded le a melegítendő ételt ilyen búrával (műanyag , külön lehet kapni) akkor a felül lévő fűtőszálra lerakódik az ételből felszálló zsíros gőz. Amikor átkapcsolod grillre akkor a fűtőszál melegít és elkezd leégni ez a réteg a fűtőszálról, ez füstöl. Ahogy itt a fórumon látom elég gyakran az is előfordul, hogy ez a szennyeződés a magnetronra is lerakódik. Ezzel hosszabbíthatsz a mikród életén pl. :
Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget!
A PC ventit melléktrafóval gondoltam. Sajnos azóta sem sikerült szétszednem, legszívesebben agyoncsapnám azt aki a 8 normális csavar mellé berakott két csúcsos troxot, de majd holnap veszek egy fűrészt a tescóban és csinálok belőle lapos csavart. (Igazából tiltani kéne a csavarozási brutalitást. Legyen lapos és csillag. A többi csak szívás.) Megpróbálom megszakítani a trafó primer oldalát, és méricskélek egy kört. A tányérforgató működik, csak a venti nem megy. Azóta nem megy hogy tett egy kört BP-HATVAN és HATVAN-BP között. Remélem csak elpattant egy forrszem, az könnyen javítható. Nem hinném hogy ezek a motrok csak úgy tönkremennek kis zötyögtetéstől... UI remélem nagy kárt nem okoztam benne azzal hogy naponta 1 percet használtam. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
Ha rázkódás miatt romlott el, akkor akár a tekercselés kivezető szálai is megszakadhattak, ha túl feszesek voltak.
A torx csavart, ha nem volt hozzá megfelelő méretű csavarhúzónk, legtöbbször oldalcsípővel lazítottam meg. Jó hegyes oldalcsípővel rá lehet úgy szorítani a fejére, hogy meglazítsd, csak ne oldalról, hanem felülről, a fogót a csavar szárirányában tartva szoríts rá. Ezeket a rafkós csavarokat kizárólag azért alkalmazzák, hogy csak szakszervízben lehessen szétszedni a készüléket. Háztartási gépeknél nagy divatja van. Torx készletet egyébként már egy ezres körüli áron is lehet kapni. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
Köszi a tippet!
Önmagában a hegyes csípővel nem sikerült mert bármennyire is szorítottam lepattant róla forgatásnál, nagyon meg volt húzva. De ekkor jutott eszembe, hogy van egy 1300fokos forrasztóceruzám, azzal kijött!
Szia! fűrésszel nehezen fog menni mert kevés a hely hozzá. Én ilyenkor veszem elő sarokcsiszolót,nincs az a csavar ami ellent tudna álni, csak óvatosan kell vele bánni.
Szia, úgy néz ki szinkronban commenteltünk, az 1300 fokot sem bírja sokáig...
A másik megoldás akartam is mondani..
Mikrónak azt a jellegzetes búgó zúgó hangját a magnetron adja? Gondolom nem a ventillátornak van ilyen szép morgós hangja. Mert az én mikróm teljességében produkál mindent amit egy jó mikró, kivéve, hogy nem melegít.
Nem, mert a hangot a trafó adja. A magnetron néma.
Sikerült belenyúlnom abba a baromira nagy elkóba, amiben nem tudom mekkora fesz volt, de biztosan nem 220V, mert az ennél sokkal barátságosabb...
Ugyanakkor megoldottam problémát, a motor tekercshuzala pattant el a csatlakozótól. Biztonságból mindkettőt újraforrasztottam, most működik. Köszönöm a segítségeteket, és mielőtt belenyúltok süssétek ki azt a baromira nagy elkót, mert kegyetlen!
Van hangja a magnetronnak is, miután berezgett, halkan kerreg.
Na szétszereltem. Diódát egyik állásban sem tubom kimérni, valószínű szakadt. (Csak nem nagyobb a nyitó árama, mint a multiméter dióda vizsgálóé?) És a nagyfesz biszti is szakadt, ami az elkora megy. Magnetront kilehet mérni, vagy hogy állapítható meg az üzemképessége?
Idézet: „Csak nem nagyobb a nyitó árama, mint a multiméter dióda vizsgálóé?” Igen, ez az oka... Olvass vissza a topic-ban, többek között Köbzoli is leírta a mérési módszert (nagyobb feszültség).
Ok, de 87 oldalt nincs időm átböngészni, hogy mindenre választ kapjak.
Fékre ne érts, tudom nem cset és kérdezz-felelek, de valami tájolást adná, merre keressem? De meg van a skyp címe, majd privátban megkeresem. Mindenesetre köszi az infót, nem voltam teljesen biztos benne! Magnetront be tudom vizsgálni? Vagy azt csak megtáplálva a saját körében? A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2015
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni: A mikró működés közben kicsit hangosabb lett. Mikor belenéztem, égett a belsejében az a kis lemez ami a magnetron előtt van. (fotón látható) Akkor kikapcsoltam, azóta nem mertem bekapcsolni. Mi lehet a baja? Használható még így? A lemez hólyagos lett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |