Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én kérek elnézést a kérdésért, de az EL 84 és EL 34 tápegységének adatait kérhetném? Sok idő mire átbogarászom a fórumot. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
Persze, de privátban nem akarok itt offolni.
Hol lehet ilyen klassz perforált lemezeket beszerezni?
Ez egy automata presszó kávéfőzőgép csészetartója és csepegtető tálcája volt valamikor.
Sok acél lemezeket, árukat forgalmazó boltban lehet kapni. Más kérdés, hogy általában min. 1 négyzetmétert kell megvenni. Utána jön a nehézség, a vágás, és a HAJLÍTÁS. Utóbbiakhoz ajánlatos protekció valami ehhez értő kisvállalkozásnál, vagy sok pénz.
Festve...
A benet huzalozásával kapcsolatban lenne egy kérdésem. Jelenleg úgy van, ahogy a képen, és jónak tűnik. szerintetek hogy lenne az ideális?
Még annyi, hogy amikor összedugom számítógéppel, akkor nagyon hallkan, de zúg letekert potival is. Az erősítő nincs földelve, a gépen keresztül földelődik. Erre valami megoldás? A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015
Azé' a téma képeit nem olyan soká tart megnézni. Ott megvannak. Beszkennelném, de 200km-re vannak a rajzaim.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015
Több megoldás is létezik a GND bekötésére. Én a bemenettől szoktam egy külön vezetékkel elvinni a nyák egy pontjára. Az árnyékolást csak a nyák felől kötöm be és a potinál sem közösítem.
Láttam olyat, hogy egy 10ohm os ellenállással kötik be a GND-t a nyákon, tökéletesen csendben volt így is.
Még mindig a búgással küzdök. Tévedtem, gép nélkül is zúg.
10V-os csúcsokat mérek a 470V tetején, de a fázisfordító cső nélkül nem zúg, ezért kétlem hogy az a probléma. A 250V-on szinte nincs is tüske. Én a huzalozásra gyanakszom, de nem tudom hol a hiba. A bemenetet teljes mértékben leforrasztottam, de ugyan az. Valakinek ötlete, hogy mit nézzek meg?
50 vagy 100Hz?
50Hz esetén a táptrafó szórja a kimenőt. 100Hz esetén táp (földhurok) Rajzolj egy skiccet hogy vezetted el a földet. Gondolom a táp a központi földed és csak 1-1 vezeték megy az erősítőkhöz, kimenő föld pontját is a tápra kötötted vissza és a RCA aljzat földjét is a tápra kötötted Ez volna a csillagpontos földelés. Ha így kötötted nem kellene búgnia. 10V csúcsok a 470V tetején szerintem mérési hiba, elég durva gerjedés vagy búgófesz lenne. (hogy néz ki ez a csúcs?-esetleg egy képet rakhatsz fel róla) Ha tápban megfelelő értékű kondik vannak akkor búgófesz sem lehet. Rövidrezárt bemenetnél is búg? Ha jól emlékszem még a "deszkamodell"-nél is volt valami búgásod, mielőtt úgy NYÁK-ot terveztél. Az is lehet hogy nagy az erősítésed és a doboz árnyékolásának hiánya adja a búgást. Én ezekre tippelnék. Nem hiszem, hogy más is lehet ludas, de ha vannak még ötletek én is vevő lennék rá.
Rövidre zárt bemenettel is nézted?
Szűrő kondikat tettél a tápba? 100nF körülieket. A 10V-os csúcsokat, hol mérted? Közvetlen a tápnál vagy a csöveknél? A táptrafó és a hangkimenő trafó rossz elhelyezése is okozhat ilyen jelenséget. Érdemes a hangkimenő trafót leellenőrizni, hogy mennyire szórja meg a táptrafó. A végcsöveknek egy egyszerű puffer+szűrő, elégnek kellene, hogy legyen.
Szép lett! A GU50PP-hez képest milyennek találod a hangját? Ez a CHZ-féle parafázisú fázisfordítós meghajtás?
50Hz a kimenőn és a tápon egyaránt. Mivel teljes hídas egyenirányítás van, ezért a tápfeszen is max 100Hz lehet, ha kicsi a puffer. Gondoltam arra is, hogy a diódákkal van valami.
Rövidrezárt bemenettel mértem. Ha kihúzom a fázisfordító csövét, akkor megszűnik a búgás. A huzalozásról már raktam képet, a két panel egy-egy vezetékkel van testelve a táppal többi feszültség is ugyan így. Lehet hogy az árnyékolás hiánya okozza. Azóta lecseréltem a táp paneljét, azóta jobban búg. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2015
Igen, rövidrezárttal.
A tápba nem, de mindkét erősítő panelon van egy. A tápnál mértem, mivel a csövekhez nem megy 470V, csak a kimenőkre. Csövek nélkül nem búg.
Nem lehet hogy a múltkor elégett elenállást használtad fel újra?
A múltkor is jót játszottál miatta... Ha jól emlékszem a múltkor talán az R9 ment el...
Csak a tápban használtam ugyanazt a 2 kisebbet, a többit mind cseréltem.
Akkor részemről passz, remélem valaki tud benne segíteni.
Mondtam én, hogy nem létezik, hogy nem elegendő neki az a szűrés. Örülök, hogy kezd egyenesbe jönni a dolog.
Jó volna több infó az erősítőről. Táp és végfok kapcsolási rajza, fénykép az erősítőről.
A 470V hová megy? Ha jól láttam az előzményekben, akkor az előfok csövek fűtése egyenirányítva van? Meg kellene próbálni a csövek fűtését lekötni néhány másodpercig és megfigyelni, hogy ez idő alatt megszűnik-e a jelenség.
A fűtést nézd meg ha leveszed pár másodpercig az első és második csőről mi történik.
Én is ezt a projektet csinálom, csak más paneltervvel.
Még nem kezdtem az élesztésbe, ezt a Marcinak tanácsold.
Ha földre teszed a bemenetet, akkor több ponton végig kellene mérni az erősítőt a jelúton. Tehát mérsz egyet az SRPP kimenetén, majd a fázisfordítón. Szinte biztos nem táphiba lesz. Nem tudom, hogyan próbálgattad, de ha sassziban van, akkor azt egy pár nanós kondival kösd a földre próbaképpen. A hangerő szabályozó házát is, ha nincsen kapcsolatban.
A rajzodon földhurok van ránézésre a poti és a panelek között, de nehezen kivehető a dolog. Én úgy csinálnám, hogy a panelek után már ne közösítsd a dolgot, de ha poti nélkül is nyomja, akkor más gond lesz. Nekem még fűtés nem szórt rá soha problémásan a kimenetre, ezt egyelőre kizárnám. Szóval végig kellene mérjed. Haladhatsz úgy is, hogy kihúzod a végcsöveket és a fordítót és megméred az SRPP kimenetét. A fordító nem áll be az SRPP nélkül. A földhurkot visszaszívom, látom, hogy nincs mindkét panelre bekötve a föld. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
Mondtam, hogy ne ezt a paneltervet válaszd, nem lesz egyszerű zajtalanná tenni.
Első lépés, csak egyik oldalát kösd be, másik oldal földeléseit is kösd ki, ha így nem brummos, jöhet a másik fele, kísérletezés a földpontokkal.
Igen, ez a CHZ féle.
A GU50 hangosabb volt, de a hangja nem tetszett annak. De lehet majd azt is ujraépítem más megoldással. (EI kimenőkkel)
Azóta gyártottam másik, saját tervezésű panelt.
Megint egy újabb panelterv? Ezzel a kapcsolással? Milyen eredménnyel?
Szerintem megtaláltam a bűnöst.
Ha a sorkapocsból kihúzom a 6,3V AC-t, akkor (egyből, nem mikorra kihül a cső) megszűnik a búgás, és a szkóp is ezt mutatja. Berajzoltam pirossal az AC, kékkel a DC útját. Mindkettő sodrott érpár. Szerinted mi lehet a hiba? A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
A először az erősítő paneljait cseréltem, utána a táp-ét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |