Fórum témák
» Több friss téma |
Vagy legyen inkább 7818?
Szia! 63V-os kondi és 7815? Milyen feszültség lesz azon a megcsapoláson? 35-40V-nál többet ezek a tokok nem igazán szeretnek.
Tudom, azért 63V, mert általában olyat lehet kapni. De lehet 35-40V-os is.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Nem válaszoltál... Nem csak 63 V-os kondi létezik. 50V 40V 35V 30V 25V stb stb. Bármit beletehetsz. Nekem nem derült ki a rajz alapján hány voltos a megcsapolás - ezért kérdeztem. Az IR adatlapja 15,6V-ot ír VCC-re
Már nem emlékszem, hány voltos volt, régen csináltam, most építem újra ETD49-el, a trafónál még nem tartok. (munkaidőben csinálom, ott van szkóp, meg szerszámaim)
IR-nek van beépített Zénere. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Ok. mellesleg nem tudom mekkora fogyasztása van a cuccnak, de ha a 7815-ön túl nagy feszültség esik, csúnyán elviheti a hatásfokot, mert melegedni fog, mint állat.
Kicsi: 30-50mA, csak "vész esetére kéne", ha megnőne a feszültség. (egyel korábbi oldalon egyik képemen látszik is a fogyasztás, jobb LCD kijelző: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1843830.html#1843830 )
Ilyen ZVS-em nekem is volt (akaratlanul) ami üresjáratban ZVS-ben ment, de terhelve szerintem ez sem lesz az. Már a számolgatástól meg a légréssel szórakozástól elment tőle a kedvem, másrészt szeretem a gyűrűt, így maradtam a ZCS-nél, nekem megfelel. Annál lényegtelen a trafó, meg a FET típusa is (lehet a fiókból építeni), csak a kondit kell megválasztani a kívánt frekihez.
Van benne valami. Amit anno csináltam 10nF a ZVS kondi, azt hiszem csak úgy maradt fenn a ZVS állapot, de már nem emlékszem.
Egyébként a tápomat meg lehet csinálni ZCS-re is.
A felső kondi még most is ugyanúgy van, az elektronok közvetlenül el tudnak vándorolni a diódáktól a terhelésre, megkerülve a kondit. Semmi mást nem kellene csinálnod azzal a résszel, csak húzni abba a pacába egy függőleges vonalat ahol hiányzik a fólia. Elég 1mm kihagyás ott, és máris olyan lesz amilyennek lennie kell (PC tápok primer kondiját ha megnézed, azoknál is előfordul).
Valami hasonlóra gondolok. Ha a vezetősáv szélességén aggódsz azon is tudsz vastagítani ha közelebb rakod a diódákat egymáshoz, plusz forraszthatsz rézdrótot is a nyákra.
Köszi a tippet, javítom mindjárt. Egyébként igen, rakok plusz rézdrótot a nyákra mindenhol ahol vastag a fólia.
Jó most? a nagy GND "pacával" ugye nincs gond most már így, hogy ekkora?
50mA 25V feszültségesés mellett több mint 1W fűtés.
Annyi nem lesz rajta. Egyébként 600W-os a táp.
ZVS kondinak a FET-ekre(vagy IGBT-kre) hány nF-ot raktál be és mekkora volt a terhelés? Mágnesező induktivitás milyen volt?
A ZVS állapot nem a ZVS konditól marad fenn. 10nF-tól meg végképp sosem lesz ZVS. Ha van elég mágnesező áram és a rezonanciafreki felett vag (vagy a terhelésfüggvényében a megfelelő görbe alatt, lásd cikkem), akkor bármilyen hozzáadott kondi nélkül is megvan a ZVS. A kodnival csak az átmenet lassúl. Sőt, ha növeled a kondit, akkor a mágnesező induktivitásban tárolt energia nem elég az áttöltéshez, tehát túl nagy kodnival át sem fog tölteni.
De ha neked a plusz konditól lesz ZVS, akkor szerintem megint nem egy dolgoról beszélünk, és azt sem tudod miről van szó.
Ennyi adatból kutya meg nem mondja, hgoy ZVS. Sőt azt sem lehet megmondani, hogy egyáltalán rezonáns a tápod....
Üresjáratban meg szinte akármelyik frekitartományban el lehet érni ZVS-t, ha nagyon akar az ember (lásd megint a cikkemet, hiszen ha nincs terhelés, akkor rezonanciafrekvneica alatt is elérhető ZVS tartományban vagy)
Gyakorlatilag teljesen felesleges. Ha beállítotad rezonancaifrekvenciára, akkor általában pár százalék terheléstől kezdve a szekudner feszültségek fixek (hiszen rezonanciafrakvencián az átviteli tényező 1). Innentől kezdve, ha fogod és a segédszekundert 15-25V közé állítod be, akkor egy ellenállásnál és egy kiegészítő zénernél több szinte sosem kell.
Pont azért kell figyelni, hogy megjelenik -e. Attól, hogy a nyákodon szerepel a ZVS szó még nem lesz az. Én is rajzolhatok anyákra unikorniksokat, attól még nem fog lilán világítani.
Mint írtam is az nem volt szándékos, tehát nem volt benne ZVS kondi sem. ZCS táp készült, és elindítva üresen meg minimális terheléssel ZVS-ben ment, felette már nem. Nálam a mágnesező mindig nagy, mert nem szeretem a légrést a trafóban csak a fojtóban.
Köszi a választ.
Ez vajon hogy lehet?
Pár kép a régi ZVS méréséről(uncal):
Már meg is van a próba leválasztóm a kapcs. táphoz, szakaszosan 20W-ot lead.(fesz bőven esik ekkor már). Próbára meg nem kell annyi Watt.
Semmi olyat nem látok, amit előre nem jósoltam volna meg:
- látod az áramban a szinusz körül a berezgéseket? Az egyrsézt a diódákhoz vezető nyákpályák (és a dióák kapacitása maitt van). Ez látszik a szekunder fesz ábrákon is Jó lenne tudnunk, hgoy azokon a szkópábrákon, ahol leginkább nonfiguratív és absztrakt képek vannak, azokon mit kellene látni. Meg azt is célszerű lenne tisztázni (péládul a fájl nevében), hogy a kinagyított fel- és lefutás milyen időosztáshoz tartozik. Ahogy mondtma jó lenne egymás mellé tenni az alsó FET gate-jét, és a félhídat. Mert péládul ilyen Fel-és lefutást tudok nem ZVS módon csinálni, Úgy pedig látszana minden ami érdekes (holtidő mennyire elég, mennyi belőle a tartalék - ha sok a tartalék, akkor holtidő csökkentésével kevesebb lenne a kitöltési tényező veszteség) Azt is jó lenne tudni, hogy az egyes szkópképekhez milyen terhelés tartozik. (Ipri1-nél ha lenne például áramskála akkor kiszámolnám seccperc alatt, de nincs).
A képek már régen készültek, csoda, hogy meg vannak.
Sajnálom már, hogy nem dokumentáltam megfelelően akkoriban. Most másképp lesz; lesznek idők, fesz. szintek, hatásfok, stb...
@lorylaci: ehhez mit szólsz?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1844547.html#1844547 kb. 100-150W-os terheléssel készült áram mérés a félhídban. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Elárulom a nagy titkát: stabil 90V-ról járt a félhíd és 12V-ra lett méretezve a szekunder. Bontott Schottkyk, halogén izzók(12V/50W), csak arra nem emlékszem, hogy kettőt vitt-e, vagy hármat, vagy vegyes kapcsolásban többet.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Ha kidobnád az egész fetes áteresztőt és a 7818-as stab részt akkor betehetnél helyette egy LNK304P off line switchet 1mH induktivitással igazi profi segéd táplálás lenne. Ezt javaslom mindenkinek. Nem kell akkor bajlódni a segédtáp tekercselésével sem. 2015 ben a 78xx meg a 50Hz-es vasmagos trafó a nyákon kora már szerintem lejárt.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Nem értem hogy ott mi a kérdés?
Ilyet lehet a tinyswitch-ekből is csinálni, és az negyede ennyibe sem kerül. Lomex-ben van még a 255-ből kemény 56Ft-os áron.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |