Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, ZVS, de nem ( mindenhol ) ZCS. Tehát lesznek nagyon gyors áramváltozások. Ebből eredően feszültségtüskék is.
Egyébként, én sem javítanám ki, jó az úgy is ahogy van. Kissé igénytelen, de láttunk már rosszabbat is...
Nagyon nyomod a ZVS-t, de eddig én semmi bizonyítékot, vagy komoly esélyt nem láttam arra, hogy tényleg ZVS legyen. Ráaádsul azt mondod toroiddal működött. Na most toroiddal a légrés az nem egyszerű dolog, és ha raksz bele, akkor kapásból elveszik a toroid előnye (meg amúgy a toroid laza csatolású tekerésével is elveszik, mert a toroid előnye pont a kicsi szórt tér lenne, de az egyenletes tekerés esetén igaz csak). Na most aztat mond már meg nekem, hogy egy légrés nélkül tekert toroiddal (nagy mágnesező induktivitás), hogy a ványadt fenébe értél el ZVS-t extrém nagy holtidő nélkül?
Másrészt meg kell dícsérnem voodoo-t, mert például a szekunder diódáid esetén nagyon jó javaslata volt. És ezt továbbviszem. Hiába van schootkyd, meg ZVS-ed, meg ugye szinuszos áramod, ha van jó 20-40nH-d a diódákikg. Tegyük fel jól van csatolva egymáshoz a két szekundered (feltétel), akkor a nem csatolt induktivitásuk és az előbbi 20-40nH összeadódik és faszán rezonál a diódáid parazita kapacitásánál (100-200V-os Schottkynak van azért, már az sem elhanyagolható). Örülnénk, ha látnánk legalább pár mérést tőled, mert eddig csak a szád volt nagy. Ha visszalapozol találsz egy nagyon szép ki diskurzust, ahol egy kezdőnek elmagyaráztam mi a ZVS, és hogyan kell beállítani, és gyönyörű szkópábrák mellett beállítottuk a dolgot. Egy kétcsatornás szkóppal nagyon jó dolog, A csatorna alsó FET gate, B csatorna alsó FET drain, szépen ki lehet mérni, és látszik az is, hogy tartalékos -e a holtidő. Ha megnézed, láthadod milyen cikkeim vannak, és hogy milyen szimulációkat és méréseket posztoltam. (FMMT549 9A gate kisütés, nem kutyafarka)
Toroidnál külön induktivitás volt sorba Litzéből.
Ezek után nem kívánok nyilatkozni. Majd ha mérek...
Idézet: „Toroidnál külön induktivitás volt sorba Litzéből.” Sorban? Nem a kellő soros induktivitás beállítására gondoltál (ha a szórt induktivitás kevés) véletlenül? De annak vajmi köze van a ZVS-hez (a FETeket ZVS-re a mágnesező induktivitás tölti át). Egyáltalán tudod mit jelent a ZVS? (cikkemben a ZVS és a ZCS is le van írva, ajánlom olvasd el) A mágnesező induktivitás párhuzamosan van a transzformált terheléssel, így ha nagyobb mágnesező áram kell, akkor légrés hiányában kiegészítő induktivitást a főtrafóval párhuzamosan kell kötni. Mivel általában a ZVS eléréshez ritkán van szükség nagy áramra (FET-től függ, de nálam egy 500W körüli tápban ez 0,5-1A körül van, és mivel ez háromszög áram, ezért ez effektív értéke ennek a fele tehát a drótnak 0,2-0,5A-rel megbirkóznia), így azt sem vélem felfedezni, hogy erre minek a litze?
Sziasztok. Szerintem az a kezdő én vagyok és Laci nélkül nem sikerült volna és szerintem halgas az okosabbakra.
Látom le akarsz járatni. Most már biztos menni fog a cikk a tápról!
Köszi a megerősítést! Szia!
Bocsi, elírtam. Párhuzamost akartam írni...elnézést nagyfőnök.
Végre Elindult valami hosszú évek óta nem láttam ezt a képernyőt: Gate jelek.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Idézet: „-Ha én rászánom magam egy cikkre ezzel kapcsolatban,... -Most már biztos menni fog a cikk a tápról! -” Hova? Van mindenkilapja.hu meg blogspot.com úgy tudom oda mehet fel egyből. Itt nem csak Te, hanem moderátoraink nevüket adják ahhoz, hogy a Világ mit lát majd az oldalról. Ezért nem hiszem, hogy minden kisz-koszt felfognak rakni. Szerintem előtte jópár, a szakmában jártas tagot megkérnek, vállalják-e a felelősséget és/hogy nézzék át. Ha mondjuk 5-ből 1 emberkének nem tetszik, nem fog megjelenni. Mindaddig, amíg ki nem kijavítod. A szakmában jártas ember természetesen nem én vagyok, hanem az a 3-4 tag akikkel épp vitatkozol.
Akkor nem ide rakom fel! Felteszem facebookra...
Mit is látunk a szkópon? Melyik két pont között mérsz (kapcsoláson)? Mik a feltételek (benn van -e a trafó, van -e terhelés). Ha ez tényleg a gate, akkor hogy néz ki mellette a félhíd? Látszik -e a felfutáson miller-plató. Stb...
Vagy megint titkolunk valamit, mert hogy itt mindenki mindent tikol...
Lassan haladok. Szinkronba csinálok kettőt.
Ez az alsó oldali fet gate-je. Még nincs kész a trafó, Litze beszerzése folyamatban. Majd akkor számolok. Össze kellett dobnom egy 1/10-es mérőfejet, nincs gyárim. Megpróbálok intézni... A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Hi Gate és szinkronban a kettő:
ZVS-nél nincs Miller plató ez benne a másik jó.
1/10-es fej házilag: (ezt is lehet szidni...)
Mégis mennyi lehet az alkalmazott ellenállásnak az átütési feszültsége az osztódban?
Half-Bridge félhíd kimenetének mérésére elegendő...
OK, csak aztán később se feledd.
Nagyobb fesz. nem az én világom.
R0207 nél 250V átlagos szokott lenni, R0204-nek pedig 200V. Én az utóbbit látom ott.
Dehát én nagyfőnök vagyok, és nem tudok semmit, csak éppenséggel az szkópját akarom megmenteni az elhalálozástól... A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Moderátornak: nem hiszem, hogy itt bárki ideges lenne. Legfeljebb a moderátorok nem veszik észre, hogy milyen stílussal bővült ez a topik.
Itt egy pár kép a régi ZVS-ről. Már nem tudom melyik volt a jó trafója:
Mekkora terhelés volt rajta? Vagyis, mennyi volt a leadott hatásos teljesítmény?
600W halogén izzócsoport. A képek üresjárásban készültek. Hatásfokot nem mértem, örültem, hogy működik.
Gondoltam, hogy üresjárás. A diódák 50 %-ban vezetnek. És 10 nF ZVS kondi? Hát, erre írta a Laci, - illetve a toroidra, - hogy légrés nélkül nem megy. A toroidnak így nagyon kicsi a mágnesezőárama.
ETD49-ben lesz légrés, azért terveztem át ETD-re.
Itt a végleges, a .brd-t Eagle411,415-tel lehet megnyitni. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
A kondi bekötés kérdésén meg egyszerűen lehet segíteni. Így már nem is olyan "vészes" a helyzet:
Ge Lee kérésére átterveztem a kondik bekötését. C12,C13-at a panel aljára, fektetve kell beültetni.
Jó lesz így?
Halló mesterek! Ehhez a továbbfejlesztéshez mit szóltok, kell ez?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |