Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vicces - mókás történetek
 
Témaindító: Topi, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Tisztelt felhasználók! Kéretik a politikai és egyéb felekezeti ill, obszcén viccek bemásolását mellőzni szíveskedjetek.
Lapozás: OK   703 / 972
(#) Orbán József válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Ez miért lenne vicc? Az ott eldobott csikk az alul menő tehervagonokon lehet erre érzékeny szállítmányra veszélyes.
(#) sunside hozzászólása Szept 28, 2015 / 2
 
Autóba utólag beépíthető analóg fordulatszám és sebesség határoló: Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza sunside hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Az enyém jobb, mert nekem 30 fölött már visít is ( az anyós ).
(#) (Felhasználó 46585) válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
És nem túlsúlyos?
(#) szikorapéter válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Definíció a.ny.ó.s. :alternatív nyávogó ócska szenvedtető
(#) Csupasz válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Nem, mióta a 30-hoz hozzátettem egy egyest (elé), kipakolt, a lánya takarított, ő pedig nem ül be az autómba.
Azóta valóban csak nyávog.
(#) zsoltee0001 válasza sunside hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Tehát 7-8 ezerrel azért lehet pörgetni.
Egyébként az indokolatlan lassú tempó veszélyes.
(#) szamóca hozzászólása Okt 2, 2015 / 14
 
Január 1. Unatkozom. Hifista akarok lenni! Semmi bajom a music centerem hangjával, de az tutira nem HiFi. Több magas, közép és mély hang kellene. Havernál tök állatul szól a házimozi cucca.

Január 6. Láttam a MM-ban egy gyönyörű Sonyt 60 ezerért. 5x300W-os! Nem tudom, ez mit jelent, de ez már biztosan HiFi. Az eladó szerint ez a legjobb erősítő és most akciós is. Megkérdeztem a HiFi fórumon. Két hülye azt mondta, vegyek inkább valami használtat, de szerintem ezek nem jó hifisták. Engem nem vágnak át! Naná, hogy nem veszek használt cuccot!

Január 8. Megvettem a Sonyt. Az eladó szerint ez a legjobb vétel most. Most már hifista vagyok. Tök szépen világít a sötétben, éjszaka az ágyból néztem, imádom. A hangja is jó, bár nem is tudom... Mindegy, ez tutira HiFi, majd megszokom.

Január 9. Elújságoltam a fórumon, feltettem 7 fotót. Öten gratuláltak (ezek hifisták), ketten lehülyéztek (ezek nem hifisták). Mindegy, én hifista vagyok.

Január 26. Néhány napja hallgatom. Havertól kértem tesztlemezt is. Fura zenék vannak rajta, de ilyen a HiFi. Kicsit talán lehetne több a magason a mély. A francba! Lehet, hogy a Yamahát kellett volna megvennem 100 ezerért? Az mégiscsak 5 kilóval nehezebb!

Február 12. Megkérdeztem a HiFi fórumon. Azt mondták, az is gagyi, de szerintem ezek nem jó hifisták. Megint valami ismeretlen használt cuccot ajánlgattak, de szerintem csak át akarnak vágni. Nem hagyom magam, hifista vagyok.

Február 13. Megvettem a Yamahát, már nem kérdeztem az eladót. Az előzőt megkapta a fater a garázsba. Most már tényleg hifista vagyok. Tök állat a távvezérlője, imádom. A hangja is klassz, bár nem is tudom... Mindegy, ez már tutira HiFi, majd megszokom.

Február 17. Elújságoltam a fórumon, feltettem 24 fotót. Öten gratuláltak (ezek hifisták), ketten fintorogtak (ezek nem hifisták). Nem érdekel!

Március 3. Kicsit talán lehetne több a mélyen a magas. A francba! Lehet, hogy a HK-t kellett volna megvennem? Az mégiscsak 12x800 Wattos! (Tudnám, ez mit jelent...)

Március 5. Megkérdeztem a HiFi fórumon. Azt mondták, az is gagyi, de szerintem ezek nem jó hifisták.

Március 9. Megvettem a HK-t 150 ezerért. Nem volt raktáron, rendelni kellett. Az eladók furán sugdolóztak a hátam mögött, de tojtam rá. Nagyon tuti a cucc, minden gombnyomásra pittyen egyet, imádom. A hangja is klassz, bár nem is tudom... Mindegy, ez már High End cucc. Az előző gagyit megkapta a muter a konyhába.

Március 12. Elújságoltam a fórumon, de nem tettem fel fotót. Öten gratuláltak (ezek biztosan hifisták), ketten morogtak (ezek biztosan nem hifisták), de már nem érdekel.

Március 27. Hallgatom 2 hete. Kicsit talán lehetne több a dinamika. Havernál több van. Mindegy, biztosan rosszul hallom.

Április 18. Sokat fórumozok mostanában, szeretek tanácsot adni a kezdőknek. Mindenkinek azt írtam, vegyenek ilyen erősítőt ők is, mert ez a tuti! Én tudom, hiszen ez már a 3. erősítőm!

Május 4. Ma voltam haver haverjánál, aki öreg hifista. Fura cuccok vannak nála. Egyik nevéről sem hallottam még és bazi randán néznek ki. Nem is tetszett a hang, kevés volt a magas, meg a mély is. Ez nem hifista, hanem süket.

Május 27. Megint voltunk haver haverjánál. Beszélgettünk a zenéről, hangzásról. Elmesélte, milyen cuccai voltak korábban. Nem semmi lista! Egyre jobban tetszik a hang nála. Utána rossz volt itthon zenét hallgatni, valahogy torz és unalmas az egész.

Június 4. Azt hiszem, eladom a cuccot. Nem tetszik. Az az 5 hülye fórumozó miért mondta, hogy ez jó?

Június 21. Eladtam féláron. Már nem akarok hifista lenni, csak kellene valami itthonra zenehallgatáshoz.

Június 28. Az öreg hifis ajánlott valami angol erősítőt, amit a haverja árul 30 ezerért. Kölcsönkértem, hazahoztam, bekötöttem. Elsőre furcsa volt a hangja, de egyre jobban tetszik. Nem értem, miért, hiszen csak 20 Wattos és 7 kiló, de élvezem.

Július 3. Megvettem a régi erősítőt. Csúnyácska, de nem zavar. Nagyon jól szólnak rajta a régi zenéim is, amiket valamiért évek óta nem hallgattam.

Július 27. Mostanában sokkal több zenét hallgatok itthon. Néha még felmegyek a fórumra olvasgatni. Sok kezdő minden sz@rt megvesz, aztán osztják az észt egymásnak. Néha beírom, hogy ne költsék a pénzt csicsás cuccokra meghallgatás nélkül, de nem hallgatnak rám. Hülye hifisták!
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Na most teljesen elbizonytalanodtam... azt hiszem, maradok a Sokol rádiónál. Az van ingyébe is... a fülesre meg csinálok egy detektoros rádiót... persze, lehet, hogy a Sennheiser sem az igazi. Előveszem a régi telefongyárit...
(#) Orbán József válasza szamóca hozzászólására (») Okt 2, 2015 / 1
 
Van hasonló eposzom a csöves erősítő építésről, hájendezésről is, kettő is...
Ha igazán el akartok fáradni, felrakathatom. Ha jók lesztek, akkor nem.
Így hájend én I-II.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) zolika60 válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 2, 2015 /
 
Nem vagyunk jók, tehát jöhet. Meg fáradt sem vagyok.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) Orbán József válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 3, 2015 / 2
 
2 éve történt... I.rész
Így hájend én
Üdv, kedves hanghűség kedvelők!
Még soha életemben nem építettem elektroncsöves erősítőt, így nagy kedvet kaptam és el is kezdtem minden hasznos információt begyűjteni. Szerencsére rengeteg szimpatizáns, nagy tudású és önzetlen segítséggel találkoztam ez ügyben. Az alkatrészek bizony nem olcsók, de kis szerencsével csodákhoz jut a lelkes hangbúvárharangozó.
Az első csövek nagyon érdekesek voltak, ezeket viszonylag mérsékelt áron sikerült beszerezni. Az egyiket kedvtelve forgattam reggelente, de a kis hószemcsék csak nem akartak elindulni a tetejétől az alja felé. Mondták is, ez azért drágább, mert ebbe még friss a levegő, némelyikben elég áporodott már, NOS, olyanok nem is kellenek nekem... Van még ilyen fekete platós, grafitos csövem is, de az eléggé fog, mindig kézmosás a vége, meg kicsit lejött a felirata is Háromszázbé, ez van ráírva és kétszer aláhúzva. Ebbe csörög is valami, persze, hogy többet is kértek érte.
Hanem olyanokat tudtam meg! Micsoda egy rejtelmei vannak a hangvisszaadásnak, besírtam. Azonban, aki esténként el szeretne merülni Botticelli dalaiban, annak nem szabad kicsire nézni.
Sikerült vennem régi ezüst fülbevalót, ezzel kell majd becsatolni a jelet. Gondolom azért, ha hirtelen fékez a zene, nehogy kiessen az erősítőből a jel.
Az lesz a jel, amikor így intek - mutatom.
Na, aztán először is mielőtt az erősítőt összerakná az ember, hasznos a deszkamodell. Ez nem nagy ügy, baromi soványak mostanában ezek a nők, egyébként én a telteket kedvelem, de mindegy.
Az erősítőnek aztán úgy kell felépülnie, hogy alul van a lába és később vannak a csövek. Praktikusnak gondoltam, ha a csöveken állna egyúttal, de ezt nem ajánlották, azt mondták, így fejükbe folyik a zene. Akkor jó, nem úgy lesz, de nem vagyok én olyan ümög gatya, amit minden héten cserélnek, nem fogom szolgaian másolni mások dolgait, szentigaz.
Mindenesetre elfogultság nélkül tanulmányoztam mások ajánlásait.
Van ez az izé, ilyen menő transzformátor, ezeket úgy tekercselik és arany füstben dolgozik a tekercselő és amíg készíti, szigorú önmegtartóztatás, naponta két és fél meditáció és nem nyúlhat hozzá nő kilenc hónapig.
Így persze nem sok ilyen trafó készül, de ásatások során gyakran előkerül Mátyás korabeli,ezek is jók, csak legyen rajta Gauss mester szignója, mert sok a hamis. A kínai se rossz persze, ezek nagyon szépen rajzolt porcelánból készülnek és sokáig meleg marad benne a tea. Mellesleg.
Aztán kiokosítottak arról is, hogy hogyan kell berendezni a hangszobát, ahol elmélyülés van. Egy fekete öves feng-sui mester tanácsa szerint bőséges páratartalom a visszhang ellen és a légnyomást is tartsuk féken, minden Holdtöltekor a 2-ő valamelyik hatványa szerinti tengerszint feletti magasságban legyen a fülünk és ne nagyon legyezzünk vele, ha lehet. Ilyen inter ferencia léphet fel, azt is mondta. Én főleg ezeket a tekerős verklis koncertfelvételeket kedvelem, ehhez kell a legjobb átvitel, mert elég nehéz hangszer.
Ifjú gyermekként magam is kacérkodtam a zenéléssel, de, mivel a járdátlan oldalban laktunk folyton elkéstem a zongoraórákról, elakadt a hangszer a homokban. Aztán apám fabrikált nekem triangulumot egy használt talicska abroncsból, így a következő évek már sikeresen teltek, még haknizni is jártam.
No, de térjünk vissza a hűséges hanghoz.
Mindenképpen a belső huzalozás legyen nemesfémből, mert azon nincs ez a szőr (vagy bőr?) hatás és abban tekereg legjobban a zene. Lehetőleg használjunk madárlátta kondenzátorokat, ezeket érlelni kell, káposztás hordóban fél évig, csak előtte le kell venni az abroncsokat, mert felmágneseződhetnek az örvénylő áramoktól. Semmiképp ne használjunk réz csöveket, mert nagyon veszélyes lehet, nincs nap, hogy ne lenne hír, megint ellopták valahol, vagy kivágták a rezet.
Azt is olvastam, hogy amilyen hangszert hallgat az ember, nagyjából akkora hangládát kell tervezni hozzá. Az enyém egyúttal konyhaszekrény is és a kanalak számával hangolható, meg hangvillával eszünk, biztos, ami biztos.
Na ja, vannak aztán olyan tanácsadók is, akik direkte homályosítanak, mintha nem lenne így is elég...bajom. Olyanokat mondanak, hogy dömperfaktor, átfogó negatív csatolás, pedig az cénégyzet egyenlő ánégyzet meg bénégyzet, nem vagyok hülye! Direkt csinálják, hogy a másik ne gyönyörködhessen a zenébe, hanem rázza az áram.
Állítólag azt be kéne vezetni, ha ilyesmin töröm a fejem, de én nem hiszek már könnyen...
Azért vettem ilyen holdelemet, mert a hirtelen áramnövekmény Reynolds számot indukálhat a tv antenna zsinórban. Mondták ezt is nekem. Fene bánja, megteszem a lottón is őket, ha nyerek kidobálom a csöveket és elmegyek személyes meghallgatásra a Placentadomongót.

Lejegyezte:
Én
(#) 20sz Jófiú válasza szamóca hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Egy érdekes átalakulás a majd megszokom és az élvezem között.
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Szerintem 2 féle ember van zenekedvelés szempontjából.
1: Aki szereri a zenét, és hallgatja élvezi jó minőségben (a zenét), amire bujkszájából futja.
2: Aki azt hiszi, hogy szereti a zenét, de sosem jó neki a zene, mert minden technikai rosszat hall benne (nem a zenét figyeli), ezek ellen küzd egyfolytában.
Ezzel a hsz.-el meg az a baj, hogy nem vicces. De az vicces, amit néha kihallanak egyes rajongók.
(#) Orbán József válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Igen, nem vicces, de igaz, sokan megírták már.
Van az egyik - pl. én, aki mérsékelt minőségben is élvezem a zenét, mert nincs meg jobb minőségben, de a zene maga remek. MP3 és társai-ban.
Aztán van másik fajtája a zene (talán inkább hi-fi) rajongónak, akinek talán 10 lemeze, CD-je, szalagja van és csak és csak ezt hallgatja, egyre finomabb részletekre vadászik.
Na ez nem én vagyok.
Ettől függetlenül a minőségre törő vénám van túlsúlyban, mert miután egy alapból elfogadható erősítővel hallgattam meg az LP-imet újra, jópár a csőből szóló hangzása, kigyalult sztereo információk miatt nem lett a kedvenceim közt a továbbiakban.
(#) gerleimarci válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Én a kettő keveréke vagyok, a több, mint 70Gb-nyi meg nem nevezendő orosz oldalról származó FLAC-al a gépemen.
(#) simley válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Idézet:
„Így hájend én
Üdv, kedves hanghűség kedvelők!
Még soha életemben nem építettem elektroncsöves erősítőt, így”
végén már sírtam
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2015
(#) Orbán József válasza simley hozzászólására (») Okt 4, 2015 / 3
 
Így hájend én - 2. rész
Üdv, kedves hanghűség kedvelők!
Mottó: Egyes hobbik képesek teljesen eluralni egyesek énjét. Egy frászt, józanság, mértéktartás is van a világon.

Múltkorában beszámoltam életemnek újabb mélységet adó hobbijáról, a csöves erősítő építésről.
Közben - magam sem értem - tovább okosodtam a hangvisszaadás legeslegfölsőbb fokairól!
Óriások vállán állva, véráldozat nélkül (inkább anyagi, idegi) szökkent tudásom a magasba.
Megtudtam, mi az a DAC! No nem az, amikor jusztseeszi meg a kölök a spenótot és békítőleg széjjelmázoljuk a fején az egész tányérral, hanem:

Digital-Analog-Converter. Ez persze külföldiül van, a jelentése, digitális adatokból visszaadni Bunyós Pityu: Lekvárzsibbasztás alkonytájt c. elégiáját analóg módon, mintha itt hadonászna a fejed felett a mikrofonnal. Teljesen úgy hangozzon, mint élőben, ha teljes a siker, még egy sámlit is hozzávág az ember a hangszóróhoz, még az elején.
Beindulván ezen átalakítónak a megalkotására, először is lejegyeztem egy komolyzenei műről alkotott benyomásomat, hogy a későbbiekben a várt sikert pontról-pontra dokumentálhassam, hiszen az én fejem se kápolna. Szokták mondani, káptalan, de annak semmi értelme egyébként.
Csináltam egy mixet a Heródes, Hattyúk tava, Egy éj a kopár hegyen és a MÁV Szimpatikusok által előadott Vágányzár a Víg utcában c. oratóriumából.
Meghallgattam az eddigi "renszeremen", aminek taglalásától most eltekintek. Nagyon jó, na.
Az eredmény eddig se volt rossz, a színpad eléggé szétterült, bejátszott, a hangszerek üdén-frissen szóltak, a vonósok gyantáztak, fúvósok trombitáltak a szívósok tovább hallgatták.
Megcsináltam ezt a kis vacak DAC-t, ami nem egy nagy durranás, kínaiak árulják kilóra. Nem is ez a nagy szám, hanem a táp és a végén a konkrét átalakítók, ugye. Láttam már DAC mágusoknál, általában bérelnek egy kisebb raktárépületet, mert az eszköz szétterítve, összerakás előtt olyan fél-háromnegyed kateszteri helyet foglal, így még egy kis esővédő ponyvára is szükség lehet rossz idő esetére. Persze, összerakva minden a helyére kerül és a hálószoba bútor helyére már simán befér a ketyere, a többi motyót meg a garázsból, esetleg pajtából bekábelezhetjük a hallgatáshoz.
Először is a tápegység a legeslegfontosabb egy ilyen berendezésnél!!! Az igazi vérprofik már csak tápot építenek a többi marhaság már csak a hang útjában lenne úgyis.
Nem gondolnátok, hogy az egyes alkatrészeknek milyen hihetetlen jelentősége van a hang színezésében! Vegyünk egy pár Ft-os ellenállást, olyan 600.-Ft darabja - nettó - nem számít.

A japán fityfiritty olyan borúsra festette az egész hangképet, hogy csak esőkabátban mertem kimenni az udvarra is. A kutyák elé vetettem azonnal egy marékkal ezekből a haszontalanságokból, szegények ők is egészen más hangnemben vonyítottak tőle. Aztán néhány kísérlet még különböző alkatrészekkel, az életbiztosításra kapott majdnem 1 millióm szinte teljesen lefedte a költségeket.
Eztán a kondenzátorok kerültek sorba, kipróbáltam néhány vacak, párszáz dolláros alkatrészt, pedig szinte előre borítékoltam a sikertelenséget! Olcsó húsnak, ugye...? Aztán került valami böcsületes készlet, a ház árából futotta a sztereóra, egészen. Ekkor párhuzamosan kötözgettem egyik alkatrészt egy másik, kisebb értékűvel, ezt finomhangolásnak nevezik a vájtszeműek. Újabb, érdekes élményekkel lettem gazdagabb, majd újabb tanácsokat meghallgatva egy régi (NOS) gyapjúfonót, rokkát építettem be a gépezet mértani közepére. Mit mondjak? Az eredmény minden várakozást felülmúlt! Így marad!

A mestermű finomodásának lépéseit néhány pontban a jegyzeteim alapján ismertetem.
1. A részletek fenomenálisak, hallom, ahogy az egyik vonós a bal szélen kölcsönkér a trombitástól néhány lepedőt. Ez zenész szlengben 1000 kottalapot jelent.
2. Tovább finomodik a hangzásvilág. A zenészek egyre jobban tagolódnak, a hátsó traktusban a cintányéros fejen áll., karmester később veszi észre, figyelmeztetőleg feltűnés nélkül fejbe dobja egy teniszütővel.
3. Most kiderül, az egész hangzás úgy volt rossz, ahogy volt! Mégis megérte arany füsttel borítani a nyomtatott áramköröket és beoltatni a kutyát újra. A zene már a hátam mögött is szól, a postás ordítása teljesen plasztikus, szinte tapintható, ugyanúgy a gyorshajtásért kapott csekk papírzörgése. Az elektronikus hangboglyát el is felejtettem bekapcsolni.
4. Az új módosítás leverte az eddigi összes kísérletemet! A mávosok lélegzetvételnyi szünetében tisztán hallani, ahogy a nézőtéren az 5. sorban a jegyszedő megkerget egy engedély nélküli szotyolaárust, fantasztikus!
5. Na, végre, elértem a non + ultrát! Minden a helyére került! A szomszéd szerint én is...
Ugyanis itt vagyok az elméseknél a kórházban és egy Szokol rádión hallgatom a vízállásjelentést. Annyira élethű minden! Szinte látom, ahogy a hajóvonták mély kürtje végighömpölygi a végtelen folyót:
- Hajóvonták találkozása Őrtilosnál tilos.
Lejjebb apad, feljebb árad - arcom piros.
Jöjj hát, te huncut fekete bólya!
Légy az enyém, hadd jöjjön a gólya...
Pölöm-pölöm-plöm.

Ha kiengednek, nekiállok végre az elektroncsöves erősítő építésnek is...

Lejegyezte:
Az biztos hogy én.
Vagy mégse?
(#) erdgab válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Végigolvasva a 2 fejezetet először röhögtem,aztán sirtam-fuldokoltam,most behaltam.
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Ha 2× lepároltad volna a törkölyt (vagy szilvát?), akkor nem ártott volna ennyire. Amúgy még mindig "hídban" vagyok, pedig fáj a derekam.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) morgo válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Lopom! Már sokadjára olvasom, de még mindig visítva-hörögve röhögök...
(#) Totottkaposzta24 válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Sírva röhögtem, de Bunyós Pityu hogy jöt ide?
(#) jucsaba hozzászólása Okt 6, 2015 /
 
Miniatűr szilárdtest relé:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
(#) mineral válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
"(Egységár: 84 990 Ft/db)" Oké
(#) Buvarruha hozzászólása Okt 6, 2015 / 2
 
Azt mondták jó buli volt, bár nem emlékszik rá egyikük sem.
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
A termék szállítása most: INGYENES! Így viszont már lehet , hogy megéri.
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Sőtt van 48V/100 mA tudó 160 ezerért...
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
(#) Hp41C válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Mind a két csomag : "Ipari kiszerelés, 10 db" -os kiszerelés. Nem is olyan nagyon jó üzlet...
(#) mikrokapcsolo válasza jucsaba hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Ezzel most mi a gond? Én már a 4.-et vettem tőle, nagyon megéri, azt mondták, ez speciális teknikával készült, azért ilyen miniatűr. Nyilván, attól ennyi az ára. A speciális teknikát pedig meg kell fizetni.
(#) dbase válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Ő volt a gyenge láncszem!
Következő: »»   703 / 972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem