Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia! Ez szerintem értelmezhető,ha nem érted kérjél segítséget Janó bácsitól,neki ez a kisujjában van......
Helo
Olyan kérdésem lenne hogy a régi furnér fa borítású rádió káváról a lakkot hogyan a legcélszerűbb eltávolítani? Csiszolással próbálkoztam eddig de az nagyon lassan halad mert a lakk azonnal beleég a vászonba Kromofágra gondoltam még de nem mertem azzal nekiállni az nem oldja le a furnér ragasztását? Válaszokat előre is köszönöm Igazából azért szeretném a lakkot leszedni mert a régi csúnyán felpattogzott és gondoltam szépen újralakkozom Egyébként egy resprom a 102 zeneszekrényről van szó
Megpróbálhatod Kromofággal, de a manapság kapható szenteltvíz a régihez képest. A EU betiltotta azokat az összetevőit, amitől hatékony volt. Csak a csiszolás marad, durvább papírral amíg a nagyja le nem jön és nem túl gyorsan, hogy ne égjen bele a papírba.
Lehet már kapni kicsit jobb chromofagot is kb 2200 ft literje, de van fémdobozban is kisebb kiszerelésben. Kicsit munkaigényes, de le szokott jönni vele a régi lakk. Ha a furnír megindul, azt forró vasalóval tudod visszarakni de csak akkor, ha már nincs festék a dobozon. Ha nagyon feljön, alá is lehet ragasztani faragasztóval, és úgy vasalni. Én nem szoktam csiszolni, mert utána még nehezebb szépre csinálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2015
Értem de utána a kromofág nem fogja visszamarni az új lakkot?
Szia!
Ha visszakeresel, Janó bácsi többször leírta a technológiát: szétszedni, kimaszkolni, aztán jól szellőző helyen Kromofággal alaposan bekenni. Kb. 20 perc után a régi lakkot spaklival le lehet túrni (ha nem jött le mind, akkor újrakenni), majd nitróval teljesen tisztára kell mosni, mindenhonnan eltüntetni a Kromofágot. Ezután lehet javítani a fát/furnért, és a végén lakkozni. Remélem, jól emlékszem... Jó éjt mindenkinek!
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne ,hogy valakinek nincs meg az Orion AT 505-622-es Tv kapcsolási rajza. Gugliztam de sehol sem leltem rá
At 505-622 Duna/2 Orion? Mert akkor nekem megvan a kapcsolása.
Igen az
Megfelel ha este bescannelem a kapcsolási rajzát?
Unitra MDS 418 deckje van valakinek? Sajnos le vannak törve a drótok a kombinált fejről. Ha valakinek lenne kapcsolási rajza az is segítene de egy fénykép jobb volna
Valamiért azt csinálja, hogy ha behúz a fejeket mozgató relé azonnal ki is enged valamiért azt érzékeli hogy vége a szalagnak. Esetleg van benne több reed relé is ? A behúzó relénél van egy végálláskapcsoló az gondolom a készenléti áramot adná hogy ne folyamatosan teljes terheléssel legyen behúzva?
Egy szakirodalom AT505-re, Total Commanderrel szétcsapva, hogy felférjen.
Élesztés lesz? Mi a probléma?
Elvileg a lengyel unitraklub oldalakon megtalálsz mindent - én is onnan vadásztam le az erősítőmét. De ez a deck nem egy nagy durranás. Nekem is volt 20 éve.
Köszönöm a csatolmányokat.
A TV sikeresen felélesztve.Soros fűtésű a rendszer és a PL36 elégett.Illetve a soros fűtökörben volt egy 150 Ohm -os 20 W -os ellenállás ami el volt füstölve.Egy donor Duna Tv-ből sikerült teljesen rendbe rakni.Kiporolva és sehol egy karc a káván Olyan mint ha ma jött volna ki a gyárból
Büszke lehetsz magadra
Hiába no, csak jó az az iskola ott Szentesen
Köszönöm, kis agyalás után sikerült a hurozás, sajna csak most volt rá időm. Be is dugtam a kicsikét, és majdnem a földhöz is vágott, mert a sasszin ott van a fázis, de csak ha ki van kapcsolva. Nem is értem mert ha nincs beduva, nem találok zárlatot sehol. Hmmm.
Aki lemaradt volna, ez egy terta T328 A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
BIG fórumtársnak köszönd a csatolmányokat. Akkor szerencséd volt hogy ennyivel megúsztad. Jó kép van rajta?
Ott van azon, ha be van kapcsolva is, csak a készülék belső ellenállása kisebb mint a tiéd és nem ráz annyira. Ilyen készüléket leválasztó trafóval kell javítani méricskélni. Egyébként akár halált is okozhat.
A trafó anódtekercseire csatlakozó 2 db. 47nF kondi(k) valamelyike (vagy mindkettő) szivárog!
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
Erre majd jobban odafigyelek köszönöm.
Egy kondi van benne. Holnap nézek helyette valamit. Első lépésnek jó, ez soha nem jutott volna eszembe. Köszi.
Hát igen! Azért itt szentesen ragad ez az az emberre
küzmös Gergely: Képről sajna ismereteim nincsenek.VHF 1-en az adás már megszűnt. Hangyafoci van a képcsövön Egy Petőfi rádiót egy M1 hangsávot és egy román rádiót sikerült elcsipnem
Csak egy kis kiegészítés: a 325-ös -ben nem a trafó anódtekercsén, hanem a hálózati bemeneten vannak a kondik, 2 db 4.7 nF, azokat mindenképpen cserélni kell. Ezek miatt kerül hálózati fesz a panelra. Szélső esetben, ha sokáig nedves helyen tárolták, átvezethet maga a trafó is, azt is érdemes ellenőrizni ohmmérővel. Az ilyen hibát illik komolyan venni, mert, ha a sasszin ott a hálózat, az bedobozolt állapotban is megrázhat valakit a föld, vagy a lemezjátszó bemenetnél, vagy a csavaroknál, és ha baj van, az megy a börtönbe, aki utoljára javította a masinát. (Sajnos gyakorlatból beszélek.......)
A kábeltévé ad VHF tartományban is, de nem szabad, és nem is tudod csak úgy bedugni a 75 ohm-os koaxkábelt a 240 ohm-os szalagkábel befogadására alkalmas helyre. Tehát kell egy kis balluntrafó, amit én pl egy régen színes videoton tévékhez adott kis UHF-VHF keretantennából csináltam. Így már lesz képed. De a probléma itt még messze nem oldódott meg, ugyanis a készülék csak az OIRT hangnormát tudja kezelni. Ez annyit tesz hogy nem lesz, illetve nem a helyén lesz hang a készüléken. Én ezt úgy oldottam meg hogy vettem 12V-ot a képeltérítő cső (Esetedben PCL82 katódról) ,s egy régi Uránusz tv hangmodul elejét (TBA120 IC)-t tápláltam meg vele. Az IC kimenetét a csöves tévé hangerő szabályozó potméterére forrasztottam. A bemenetét sehová.. (antennaként a hang KF serlegei fölé forgattam). Így már lesz hang is.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
Citlingel szoktam leszedni.A kromofágot beszívja a furnér,nem egy életbiztosítás ha elkezd alatta dolgozni!Ha nem ismered a citlinget keress rá a gugliban.Egy acél lap egyil oldala megköszörülve kicsit sorjásra.Legjobb...még apámtól tanultam.(öreg asztalos volt)
http://www.legfegyver.info/tusa_felujitas_web/tusafelujitas_04.jpg
Valóban áttszivárgott a két kondi, de még mig ott a villany a sasszin. Szerintem az összes kondi "szar" és a fűtés vezetékei is össze vannak olvadva itt ott. Nem tudom érdemes e foglalkozni vele mélyebben. (egy kis biztatás!?) Vagy csak legyen disz?
Ha égés nyomok vannak, akkor azt a trafó nem vette jó néven, és átégett a szigetelése. Sajnos le kell bontani a trafó vezetékeit, és kimérni, hogy nem zárlatos a primer-sec-között, vagy a primer, és a vasmag között.
Ezek szerint a trafó a ludas, ha ez a rádió T328, és el tudsz hozzám jönni (Bp.II.ker), adok helyette jót (priv.). Hát megint Janó bátyánknak van igaza!!
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |