Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   238 / 313
(#) Buvarruha válasza rohi hozzászólására (») Okt 14, 2015 /

A 24C-ben csak a felhazsnálói beállítások vannak, ate esetedben viszont a Firmware sérült, azt újra kell írni, általában 25**** SPI flash-ben van a FW.

Belfi azt nem lehet javítani megnyomódott.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2015
(#) rohi válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 14, 2015 /

Köszi
Viszont 25x SPI flesh-t nem találok benne,akkor valamelyik pocesszor memóriáját használja?
Akkor ez így kuka?
(#) Buvarruha válasza rohi hozzászólására (») Okt 14, 2015 /

Ja most látom, hogy külön mikrokontroller van benne, valószínűleg abban van a FW. Kukának tűnik, ugyanis az ilyesmihez speciális hardver és szofver kell, kivéve, ha van programozód ami tudja programozni azt a kontrollert (jobb felül foglalatban), na meg persze van hozzá firmware. De, ha már foglalatban van az IC, megpróbálkozhatsz kontakthibát keresni a foglalatnál, ugyanis gyakran előfordul. Ilyenkor le szoktam szedni a foglalatot és felforrasztom az IC-t közvtelenül a nyákra.
(#) Laurox hozzászólása Okt 15, 2015 /

Tapasztalat-megosztás:

Vettem 2 rugóért egy DELL P190sb-t, talp nélkül, mivel véletlenül volt hozzá itthon egy talpam.
(kabáthoz a gombot)

Az volt a baja, hogy dobálta ide-oda az analóg és a digitál bemenetet, menet közben, de alvó állapotban is csak úgy életre kelt. A menü gomb is csak minden hatodik megnyomásra adta be amit kellett. Közben ki-be kapcsolt a kis bolond.
Gondoltam csak kezelőpanel (gombsor) probléma, de NEM! Menet közben lehúztam a gombsort és pár perc múlva újra rájött ugyanaz a roham! Tehát akkor scaler??

Slusszpoén:
Gondoltam felhasználom az amúgy csodaszép kijelzőjét, vagy a tápegységét, egyebeket.....
Erre kiderül, hogy mindössze 2 db CCFL csövet rejt a kicsike, (1-alul,1-felül) és ugye a tápegység is csak ennyire van kialakítva! (1 inverter trafó, össz. 2 db fénycső csatlakozó, stb)

Ilyesmivel már találkoztam filléres monitorokban, de egy 19-es "profi" DELL-ről ezt nem feltételeztem volna.

Nem tudom mit tegyek vele, sajnálom elkukázni!

Egyelőre ott tartok, hogy a szokásos dupla csöveket rakom a kijelzőbe, hogy fel tudjam használni egy másik monitorba... A tápegységet meg elrakom emlékbe.

Üdv: Laurox
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

A lehúzott gombsor nem minden esetben megoldás, olykor a gombok nincsenek rendesen fel, vagy lehúzva a scaleren és mégjobban megőrül tőle. A scalert átkondenzátoroznám még mielőtt szét szeded a kijelzőt.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Na de lehúzott gombsor mellett is ugyanazt a mókát játszotta! Oké, átkondizom a scalert, egyebet úgysem tudok tenni.
Köszi.
(#) belfi2 válasza Laurox hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Hali !

Nem ritka nekem a HP LE1901wi is csak két csővel rendelkezik,és ennek megfelelően vékonyabb a kijelző. Viszont kevesebb energiát használ.

Buvarruha Köszi !
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
(#) frissadam hozzászólása Okt 15, 2015 /

Helló!

Laptop LCD-nél hogy derítsem ki, hogy a fénycső vagy az inverter a rossz?
(#) Buvarruha válasza frissadam hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Ugyanúgy, ahogy a többinél. Másik csővel kell kipróbálni az invertert és fordítva. Ha ezek nem álnak rendelkevésre akkor figyelni kell, hogy amíg van fény, ha van akkor el van-e színeződve.
(#) frissadam válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Egyáltalán nincs fény a kijelzőn.
(#) Buvarruha válasza frissadam hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Akkor akár az is lehet, hogy egyik sem hibás. Az inverteren kell keresni engedélyező szálat és mérni, hogy ott történik-e valami, illetve rutin méréseket végezni, hogy a FET-ek biztosítékok jók-e stb.
(#) frissadam válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Az a story hogy elkezdet el-el menni a világítás. Aztán egyszer csak egyáltalán nem volt semmi. Kérdés hogy mit kellene mérnem az inverteren? Az ilyen csövek milyen feszültségen működnek? Az inverterből a monitorba 2 darab vezeték megy. Az inverterre meg talán 5 db...
(#) bbalazs_ válasza frissadam hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Na, azt az 5-ot merd vegig a foldhoz kepest DC-ben. Ird le oket nekunk.
A tap belepesi pontja utan azonnal szokott lenni picike biztositek, F1-el jelolve, mindket felen ugyanaz a + feszultseg van?
(#) frissadam válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Feszültségek szerintem rendben vannak. F1 biztosíték van. Kérdés, hogy "P" feirattal lehet e jelölve?
(#) Buvarruha válasza frissadam hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

A "szerintem rendbenvan"-ból szokott lenni 2 hétig tartó fantomhibakeresés. Lehet bárhol kontakthiba ami miatt esik a feszültség egy laptop igazi kontakthibagyár, mivel hordozható..
(#) frissadam válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Koncentráljunk a panelre. Ha a P feliratos SMD bigyó egy bizti akkor az rossz. Nem tudom nem vagyok bent az smd témában.

Feszültségek:

11.6/11.6/0/3.2/0/0 a bemenetei csatlakozón egy irányból mérve.

Ez már gyanús, ugyanis két helyen is kellene 3-5V közötti feszt mérned. Egyik a fényerő a másik a ki-bekapcs. Kivéve, ha az LCD-ről is érkezik kábel az inverterbe. Azt ellenőrizd, hogy a "0"-ák GND-k e mind. A P elvileg nem biztosíték, de látatlanban elég nehéz megmondani. Nem olyan bonyolult dolog, ha táppal sorban van kötve, akkor biztosíték. Ne tessék a "nem értek az SMD-hez" mögé bújni, az alap kapcsolás ott is ugyanaz, a biztosítékok általános bekötését szerintem mind ismerjük.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015

A monitorba a panel másik oldalán megy kettő vezeték amin most nincs fesz. Holnap teszek fel képet...

A neten találtam p feliratos smd biztit ezért nem értem, mert a panel másik oldalán fehérel fel vannak szitázva a félvezetők számai. A "P" feliratos alkatrés alatt "F1" van írva. A többi mind c és r .

Ha F1, akkor biztosíték, a P gondolom valami másra vonatkozik.
(#) bbalazs_ válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Az F a fuse, a P talan a protector roviditese lehet.
(#) frissadam válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Képek az inverterről. Jól látszik a biztosíték. Mennyire lenne veszélyes átkötni?

Ja, hogy a P magán az alkatrészen van..... Ezt közölhetted volna. Meg van szakadva a biztosíték? Mérted?

Igen szakadt... De hol lett volna máshol? SMD cuccnál minden az alkatrészen van felírva nem? De ilyen formán az inverter tutti nem jó....

Az alkatrész típusa a nyákra van írva, konkrétan az F ami biztosítékot jelent, a P már az értéke és annak utána is lehet nézni, hogy mennyit jelent a P. Okkal szakadt meg az a biztosíték meg kellene mérni a feteket, esélyes, hogy rövidzár az egész.

FET-eket hol s hogyan keressem? Kimenetnél lévő 2 darab talán fet nem zárlatos....

Én régebben sima 0 átkötést tettem a biztosíték helyére az is több, mint az ónpaca, de próbálkozz. Lehet, hogy a trafó menetzárlatos már főleg, ha nem hírtelen történt a dolog, hanem volt olyan eöjele, hogy villogott, illetve leállt korábban is.
(#) zsoltee0001 válasza frissadam hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

Helló
Nekem ugyanilyen problémám volt egyszer és az egyik fet volt zárlatos, először én is csak símán átkötöttem a biztosítékot, meg is szívtam, mert eldurrant egy ellenállás mélyen a laptop belsejébe
De a fet csere meghozta a sikert, az már más kérdés, hogy rá egy hónap múlva meg elsercant a fénycső.
Szóval lehet több hiba is, végét járó fénycső túlterhelheti az invertert.
Üdv
(#) Buvarruha válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /

így-így az okot is meg kell keresni, nem csak az okozatot.

Fetek jók. Átkötöttem a biztit de hirtelen valamelyik szilícium félvezető vagy ellenállás vagy kondi kapcsolatba lépett az oxigénnel heves reakció közepette... Nem tudom érdemes e vele foglalkozni. Lehet venni neten 20 dollárért ..... Már mint ilyen invertert....

Arra lennék előbb kiváncsi a helyedben, hogy a cső jó-e benne!
Következő: »»   238 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem