Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 132
(#) c27 válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 10, 2015 /

Kösz, ez már jó kiindulásnak, kár hogy konkrét értékek nem szerepelnek az adatlapban.
(#) foxi63 válasza c27 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

ebből már tudsz számolni a primer tekercsre. A választott frekvencia és teljesítmény alapján
meghatározható a primer induktivitás, és a menetszámok aránya adja a szekunder feszültséget.
Az uc3845 -tel rövidzárvédett tápot tudsz készíteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015

Egyébként ennél az IC-nél nem kritikus a primer tekercs, mert a fet söntellenállásán amikor eléri a komparálási szintet az áram, akkor lekapcsol. Sok hegesztő gépben is ez van.
(#) weend válasza c27 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Szia!
Van neked ilyen tápegységed, ez nem jó?
(#) c27 válasza weend hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Minél kisebb kéne, mondjuk 2 gyufásdoboznyi. Jó lenne nekem az offline flyback is, próbálok konkrét kapcsolást keresni.

Szia!
50 kHz en 0.5cm2 vaskeresztmetszet elég ha találsz valami hasonlót, tedd fel a méreteit ide. (Azért induktivitás mérő kellene...
(#) ktamas66 válasza c27 hozzászólására (») Okt 11, 2015 / 1

Lehet segítséget találni pl. AN4137 a Fairchild-tól, vagy a PI Expert. Az utóbbival rajzoltattam is egyet példának:
(#) c27 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 14, 2015 /

Kösz, még szétnézek hátha találok valahol kész áramkört, de ha nem akkor tényleg összerakok egyet. Nem is tudtam hogy van olyan progi amivel lehet rajzoltatni is.
(#) c27 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Nem sikerült találnom megfelelő tápegységet úgyhogy marad az építés.
Letöltöm ezt a PI Expert-et és megnézem milyen, majd jelentkezem.
(#) c27 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Beírtam ugyan azokat a paramétereket amiket te és nekem kiír egy hibát: Estimated clamp voltage is too high.
Egyébként nem rossz progi. Milyen más ilyen tervezőprogramok vannak még? Pl. 12V 2A és 5V 1,2A-el már a TOP245-öt adja be, amit nem tudok beszerezni, nem ragaszkodnék a TOP szériához.
UC3842-höz is van ilyen tervezőprogram?
(#) Kovidivi válasza c27 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Ilyen értékekre Ebay-ről vennék legolcsóbb adaptereket. Azok tényleg gyufásdoboz méretűek. Pl. az én 5V 2A-es tápom 3,2cmx6,5cm. Az elég jó. A 12V 1A-es is hasonló méretű nyákon lesz, mert a dobozuk általában ugyanakkora, 2A-esnek utána kell nézni, talán van ilyen. Olcsóbban nem fogsz kijönni, az biztos. Megbízhatóak ezek az adapterek, és tudják is, ami rá van írva. Bemeneti feszültségnek 100-240V AC-t ír, ki kell próbálni 90V DC-ről, de szerintem nem lesz gond vele.
12V 1-3A adapter
(#) c27 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Igen de nekem kéne 5 és 12V is kicsit módosultak az áramértékek 12V 2,2A 5V 1,2A-re. De most annyira nem elsődleges a költség, persze csak ésszerű határokon belül, nem rendelek csak 1-2 alkatrészt több ezerért emiatt. TOP244-et tudok szerezni vagy UC3842-3844-et. Jó mondjuk a méret is számít, de ha 2 gyufásdobozni az még jó vagy egy picit nagyobb. (Magassága nem számít annyira).
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
(#) Kovidivi válasza c27 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

A kínaiaknál kisebbre nem tudnod összerakni. Szerintem rendeld meg az adaptereket, majd egymás tetejére rakod őket, és kész. Ne IC-t, meg alkatrészt rendelj, hanem komplett adaptert, amiből kiveszed a nyákot, amin már össze van rakva egy tesztelt 5V 2A-es táp, és egy 12V 2A-es táp. Kicsit túl lehet mindkettőt terhelni, én 5V 2.2A-nál jobban nem terheltem, ekkor is tartotta az 5V kimenőt. Szerintem felesleges építeni.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
(#) kissattila88 hozzászólása Okt 20, 2015 /

Képen látható kapcsolásnál hogy lehetne a kimenő áramot 4A-ra meg emelni?
(#) Kovidivi válasza kissattila88 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Másik félvezetővel, másik kapcsolással a legegyszerűbb.
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Az a baj, hogy a 85-90V DC és a 100V AC között igen nagy különbség van. A gyári DC/DC IC-k is megállnak kb. 70V-nál.
(#) ktamas66 válasza c27 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Sajnos nem tudok ilyet. Az emlegetett Fairchild példához pl. egy excel tábla van. A PI programjában változtathatod a javasolt IC-t, vagy pl. a trafót és úgy újraterveztetheted az áramkört.
(#) c27 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Ez az excel tábla hol található? Próbáltam rákeresni eddig nem sikerült megtalálnom.
A PI-nál ez az "Estimated clamp voltage is too high" hiba mitől lehet? Megadtam a paramétereket kikalkulálta az adatokat és megcsinálta a kapcsolási rajzot, de egyből ezzel a hibával. Ha próbálok valamit módosítani még több hiba jön fel. Bár egyébként lehet maradok ennél az PI tervezőnél csak a TOP-t kell megvenni a többi alkatrész "kukázható". Még a nyáktervezés lesz érdekes, mit hogy kellene elrendezni.
(#) ktamas66 válasza c27 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Most én sem találtam meg, lehet regisztrációhoz volt kötve, de felteszem ide. A másik a kvázirezonás flybackhez való, ha minden igaz.
A PI-nek ez az üzenete csak tájékoztató jellegű, itt nem tartom valószínűnek, hogy a feszültség meghaladná a 700V-ot (csak figyelmeztet, hogy ellenőrizni kell). Nagyon sok egyéb infót a táblázatban lehet ellenőrizni.
(#) c27 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Oké, köszi.
Majd jelentkezem még egy nyáktervellenőrzésre ha eljutok odáig.
(#) Balabmw hozzászólása Okt 22, 2015 /

Sziasztok

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, de figyelmetlenségből nem toroid tekercset vettem hozzá.
A tápegység fórumban azt az infót kaptam,hogy csak toroiddal működik.
Kérdésem, hogy a 68uH-t kicserélhetem kisebb vagy nagyobb induktivítású toroidra?
Ezek lennének kéznél: 22,120,150uH
(#) Ge Lee válasza Balabmw hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Akkor rossz infót kaptál, mert ennek bármilyen 68uH-s tekerccsel működni kell, ha a rajta lévő huzal elbírja az áramot. Értékre kisebbet ne tegyél oda, nagyobb lehet, mondjuk úgy 100uH-ig. Egyébként ha jól emlékszem akkor a PC tápban lévő fojtó 12V-os tekercse 80-90uH körül van, ide pont megfelelne és az is gyűrű.
(#) ferci válasza Balabmw hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Dettó ez a véleményem: nagy tévedés, hogy csak toroid jó hozzá...
(#) Balabmw válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Ilyenem lenne. 68uH 3A

3db bontott PC tápban a kimeneti 12V és 5V környékén csak 6-8uH-ket találtam.

Találtam benne izmos toroidokat is. 20mm és 30mm átmérőjűek ~1.2mm huzalvastagságúak.
Letekertem róluk pár menetet,így a műszer 100KHz-en 98uH-t mutat.
Ezeket is felhasználhatom hozzá?
(#) Kovidivi válasza Balabmw hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Én egyszerűen kipróbálnám hogy viselkedik névleges terhelésen.
(#) Ge Lee válasza Balabmw hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Ha a szekunder oldalon lévő sárga-fehér színű porvas gyűrűről beszélünk amin 4db tekercs van, akkor igen.
(#) Balabmw válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

Egyértelmű. Csak szerettem volna tanulni a nálam sokkal tapasztaltabbaktól.

De hamarosan beszámolok,hogy a különböző tekercsekkel hogyan viselkedik.
(#) Kovidivi válasza Balabmw hozzászólására (») Okt 24, 2015 /

Sokszor nem lehet megmondani, hogy milyen is egy tekercs, csak tippelni. Az a biztos, ha cikkszám alapján van véve, vagy van valami típusazonosító ráírva. Sokszor írták a kapcsoló üzemű táp témában is, hogy ismeretlen vassal nem lehet igazán mit kezdeni, csak próbálkozni, tesztelni.
Következő: »»   81 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem