Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2653 / 3967
(#) kadarist válasza ujfalusi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
77-es Rádiótechnikákban volt egy sorozat és emlékszem, 709-es műveleti erősítőkkel voltak megcsinálva a differenciálfokozatok.
(#) bbalazs_ válasza Gj hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Egyszerre a kettot igy nem merheted. Akkor kell egy kulso foldpont, amihez kepest mindkettot mered. De szerintem ha idoben ide-oda kapcsolgatsz, akkor lehet.
Az a lenyeg, hogy a foldet az izom vonalan kivul helyezd el.
A legnagyobb bajod az 50Hz-el lesz, erre gyurj nagyon.
(#) Gj válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Értem. Meg annyit, hogy ugye a testem, mint antenna 50Hz-cel változtatja a potenciálját föl-le. De ugye ez az 50Hz a testben állandó, szóval ha a testemen van a földpont is, akkor miért mérek sinus jelet, ha elvileg a viszonyítási alap is együtt változik a másik két mérési érték eltolódásával?
(#) kadarist válasza Gj hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Telepes készüléknél jobb a helyzet, de amikor hálózatra kötöd az erősítőd tápellátását akkor azonnal bejön a hálózati zavar.
(#) laacika hozzászólása Okt 21, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek a Led-es ceruza elemes táplálásal kapcsolatos válaszát,úgy döntöttem nem elemekkel táplálom meg ha ilyen rövid lenne 2db elem élete vele.
(#) bbalazs_ válasza Gj hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Ahogy Kadarist is irta, a halozati zavar erosen bejon, de kismerteku ingadozas analkul is megfigyelheto. Szerintem kapacitasi dolog lehet, a valtozo elektromos terben egyes reszek gyorsabban, masok lassabban tudnak polarizalodni.
(#) pucuka válasza Gj hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
A földhöz képest változik a tested potenciálja. Pont ezért kell diferenciál bemenetű eszközökkel mérni az ilyen kis jeleket, és az elektródák is viszonylag közel vannak. A diferenciál bemenetű erősítők közös módusú elnyomása nagy (olyat kell választani, ami extrém nagy) így a testre ható zavarok jórészt kiejthetők.
A mérő berendezések földelés rendszerét viszont alaposan át kell gondolni, a legkisebb földhurok is képes rádiózavar vevőt képezni.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
(#) attika hozzászólása Okt 22, 2015 /
 
Sziasztok.
Ilyet érdemes venni szerintetek?
Valakinek valami tapasztalata róla,vagy valaki használt már ilyet?
Abszolút kezdő vagyok,szinte csak hobby célra lenne egyenlőre használva.
(#) Balázs válasza attika hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
A "hobbi célra" kifejezés nem sokat mond, mert ha például a rádióépítés a hobbid, akkor sok hasznát nem fogod venni. Ha rá szeretnél nézni egy hangfrekvenciás erősítő kimenetére, hogy mekkora és hogy néz ki ott a jel, arra jó. Viszont ha a torzítására is kíváncsi vagy annak az erősítőnek, akkor ezzel nem fogod tudni megmérni. Szóval nagyon alkalmazásfüggő a dolog. Szerintem a leginkább korlátozó tényező, hogy csak egyetlen csatornája van, ez sajnos a legegyszerűbb alkalmazásokban is probléma lehet. Ezek nyilván nem komoly műszerek, de az árát bőven megéri, rendes szkópot ennek a tízszereséért sem kapsz. Márpedig a villamosmérnök alapműszere a szkóp, egy ilyen kis egyszerű példány is életmentő lehet néha. Az pedig külön szimpatikus húzás a gyártó részéről, hogy ki van vezetve a programozó header, így egyben van egy ARM fejlesztőpaneled is analóg front-enddel és nagy LCD kijelzővel.
(#) attika válasza Balázs hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Köszönöm a válaszodat,a hobbi célt úgy értettem,hogy szkópot még sose használtam semmihez,de sokszor volt olyan helyzet,hogy kellett volna.
Fogalmam nincs,hogy mi mit jelent rajta,hogy kell használni,stb.
Kissé durván fogalmazva úgy kell ezt elképzelni mintha az 1800-as évekbe visszaküldenénk egy mai okos telefont.
Most kezdenék el ismerkedni az egésszel,nekem az se mond semmit,hogy 1 vagy 2 csatornás,hogy tárolós vagy sem,hogy a mérőfejeknél miért van meghatározva,hogy pl 100Hz-es.
Digitális meg analóg szkópok,stb.
(#) Balázs válasza attika hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
A használata nem egy nagy dolog, majd ha a kezedben lesz, pillanat alatt rá fogsz jönni.
Az egy csatorna azt jelenti, hogy egyszerre csak egy jelet tudsz rajta megjeleníteni, míg egy hagyományos szkóppal legalább kettőt, így. Erre a gyakorlatban nagyon gyakran van szükség.
A tárolás azt jelenti, hogy nem csak minden időpillanatban az aktuális bemeneti értéket rajzolja ki, hanem a jel egy kis részletét (a szóban forgó modell 1024 mintát) el is tárolja, így nem csak periodikus jeleket lehet vele vizsgálni, hanem megfigyelhetők a tranziensek is. Ma már nem nagyon érdemes tárolás nélküli szkópot venni.
A mérőfejnél a frekvencia azért van megadva, mert nagy frekvenciákon a jel csillapodást szenved a mérőkábelen. Általában azt a frekvenciát szokták megadni, ahol a jel 3dB-lel csillapodik, azaz gyökketted részére csökken. Viszont ezzel most nem kell foglalkozni, mert ennek a szkópnak az analóg sávszélessége 200 kHz, ennél a mérőfejek jóval nagyobb frekvenciáig használhatóak.
Én azt mondanám, hogy ez a szkóp arra jó, hogy kb. hangfrekvenciás alkalmazásokban kvalitatív vizsgálatokat lehet végezni. Ha ez kevés, akkor néhány tízezer forintért lehet jó analóg szkópot kapni, vagy kb. százezertől digitálisat. Innen a határ a csillagos ég, ha van fölös egymillió dollárod, akkor például ezt javaslom.
(#) Nemtudhatod válasza attika hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Kolléga! ezt a témát, miért nem találtad?
(#) attika válasza Balázs hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Köszönöm a kielégítő válaszodat,akkor hanyagolom azt a kicsi szkópot és inkább várok még egy kicsit és megfogadom a tanácsodat,persze nem az egymilliósra gondolok,de akkor valami használható tanuló gépet beszerezni amin legalább az alapokat meg lehet tanulni és egy kicsit gyakorolni.
(#) attika válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Nemtudhatom,hogy a kereső az oszcilloszkóp szóra miért nem dobott ki semmit.
Azért köszi neked is.
(#) nedudgi válasza attika hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
(#) attika válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Nem ,oda már valamiért nem írtam be és akkor jött az,hogy ide írok mert itt általában 99%-ba szoktam választ is kapni a kérdéseimre. Én a bal felső sarokba írtam be.
(#) flatszeru hozzászólása Okt 22, 2015 /
 
üdv.
Szeretnék csinálni/venni tápegységet egy 12VDC -s mini kompresszorhoz.
A kérdéses paraméterei ezek: 4,6A / 14A
A 14A gondolom indító áram. Valahogy meg lehet úszni azt,hogy
ne kelljen 15A -es tápot venni? Elég kis ideig kellhet neki az a 14A .
Előre is kösz a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
(#) pucuka válasza flatszeru hozzászólására (») Okt 22, 2015 / 1
 
Attól tartok, nem úszod meg. Bár elég kis ideig kell a motornak a 14 A, de pont a legfontosabb pillanatban. Amikor el kéne indulni. És ha nem tud elindulni, akkor minden további dolog értelmét veszti.
(#) pucuka válasza flatszeru hozzászólására (») Okt 22, 2015 / 1
 
(#) marypoppins hozzászólása Okt 22, 2015 /
 
Szervusztok

Segítséget kérnék, és több kérdésem is van ezzel kapcsolatban. Egy DC 115V-os, 1.2A-es motort szeretnék ellátni fordulatszám szabályozóval, úgy h 0-tól lehessen a fordulatát állítani. Elektron fórumtárs írta, h tirisztoros/triakos kapcsolással meg lehet ezt oldani. Keresgéltem a neten ilyen kapcsolásokat, de általában mindenféle komplett szabályzót tár elém a googli. Tudnátok ajánlani valamit hol kezdjem a keresgélést? A túl alacsony fordulat nem-e fogja károsítani a motort? Illetve ha jól emlékszem a tirisztoros szabályzóról olvastam olyasmit, h alacsony fordulatra nem jó megoldás, mert a motorban (talán a szénkefénél) nagyobb szikra keletkezhet és beéghet?.. Bocsánat nagyon láma vagyok, csak kicsit kontárkodnék
(#) attika válasza marypoppins hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Pl ITT szerintem érdeklődhetsz.
(#) pucuka válasza marypoppins hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
De a fórumunkon is legalább 24 téma foglalkozik a motorok vezérlésével. Ebből legalább háromba passzol a kérdésed. Ha ott teszed fel a kérdéseidet, korrekt választ kaphatsz. Elég, ha a fórum keresőjébe beírod, hogy villanymotor.
Kontárkodni nem igazán érdemes, könnyen rámehet a motorod.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
(#) marypoppins válasza attika hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Oda nem lehet beregisztrálni...
(#) marypoppins válasza pucuka hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Igen. Már most megtaláltam a keresőt és az archivumot böngészem.
Kontárkodást úgy értem, h méretezni, tervezni nem tudok, de összekalapálni összekalapálom, ha van egy megfelelő kapcsolás.
Köszönöm
(#) vargaf válasza marypoppins hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Szia!
De lehet regisztrálni:
Elektrotanya regisztráció teszt kitöltéssel
Üdv.: Feri
(#) V1rusH hozzászólása Okt 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Tekercs készítés terén kérek segítséget.
Nézegetem itt segéd programokat, a légmagos tekercses programot, ami egy androidos aplikációan is benne van (elektrodoid) De nem vagyok tisztában minden fogalommal, illetve összefüggéssel-
Légmagos tekercsnél a HE-es pl egyszerű, addig játszok a paraméterekkel, amíg a kívánt induktivitás értéket el nem érem. Csakhogy a két program azonos fizikai méretek esetén eltérő elekrtomos paramétert ad eredményül. Részletezem:
HE:
d=89mm
l=30mm
n30_____
L=400uH
Elektrodroid:
d=89mm
l=30mm
n30_____
L=100uH
Itt megadható a relatív permeabilitás, ami levegőnél 1,akkor az eredmény megint más lesz, ez esetben 234uH. De az előző esetekben légmagos tekercset feltételezve számoltunk, ergo a mag levegő, ami permeabilitása 1, akkor miért változik az érték, ha bevonjuk a képletbe?

Továbbá, van egy képlet, amely alapján egy vasmag Al értékére lehetett számolni tekercs indukciót. Mi az a képlet?
Valamint a képen mellékelt ferrit indukciós tényezőjét melyik szám jelzi, illetve uH, vagy nH-ben adja meg?
Nem értem azt sem, hogy az Induktivitás számoló I. programban az L és Al érték között mi a különbség? Mert az értékből látszik, hogy van, Az Al az alkalmazandó ferrit indukciós tényezőjét jelzi a programban? Ez esetben az előbbi képletes kérdésem tárgytalan természetesen.
(#) proli007 válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Pontosabban az induktivitást úgy kapod meg, hogy a menetszám négyzetét szorzod az Al értékével, és nH-ben kapod az eredményt..
(#) marypoppins válasza vargaf hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
koszonom
Amikor utoljara neztem fel volt fuggesztve a regeles. Mondjuk nem tegnap volt...
(#) xxxjjjkkk hozzászólása Okt 23, 2015 /
 
Sziasztok

Régóta érik bennem az elhatározás, hogy kicsit jobban belemenjek ebbe a témába, régen tanultam(tanítottak), valami rémlik de nem sok.
Alapvetően hasonló témakörben dolgozom, de relék optocsatoló, esetleg valami ic cserélgetésen túl nem vagyok otthon a témában, meg inkább az erősáramot használjuk.

Ezért gondoltam, hogy kicsit önszorgalomból utánanézek ennek, találtam is egy szimpatikus könyvet, méghozzá:

Willi Priesterath : Hobbielektronika

Viszont nem találom sehol, nem nagyon ismerem még ki magam a fórumon, találtam linket pdf verzióra itt, de sajnos a link már nem működik, ezért remélem, hogy valaki tud segíteni.
Persze írott formában lenne a legjobb, de úgy sehol sincs.
Mielőtt nyakamba venném a várost és végigkoslatnám az összes létező antikváriumot, gondoltam megkérdezem, hátha tudna valaki segíteni.

Köszönöm.
(#) vargaf válasza xxxjjjkkk hozzászólására (») Okt 23, 2015 /
 
Szia!
Működik az a link, le is töltöttem róla. 239 MB a fájl mérete.
Üdv.: Feri
Következő: »»   2653 / 3967
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem