Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra távirányítás
Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Az infravevőnek két fontos paramétere van. Egyik az érzékelt fény hullámhossza ( pl az általad említett 950nm ) ez dönti el milyen "színszűrő" van a vevőben, illetve milyen színű led jó hozzá . A másik hogy milyen moduláló frekvenciára érzékeny (itt 28kHz) Ez arra utal, milyen frekvenciával kell a led fényerejét modulálni.
Tehát az első kérdésed rossz.Hogy összetartozhatnak e, azt csak az adatlapból tudod megállapítani (vagy próbálkozni) Ha az adó és a vevő azonos fénytartományban üzemel (pl 960nm) akkor jó lesz hozzá. Utána viszont neked kell a ledre a megfelelő frekvenciájú jelet kötni (28kHz). Az út menti jeladó, járművön vevő azért nehéz eset, mert az infra adónak, és a vevőnek is van iránykarakterisztikája amit egy mozgó szerkezettel nehéz azonos tartományban tartani, így az érzékelési távolság durván szórni fog. Az hogy eleve kicsi, az az erősítésen múlik valóban, de egyszerű eszközökkel nem növelhető, mert egy bizonyos szint felett már minden bezavar, illetve az egyenszintek már eléggé elmásznak. ( ezért találták ki a modulációt,kódolást)
Az olcsóbbakban LM324 . Esetleg valami nevenincs speciális. ( volt olyan, amiben a saját tápját is belül állította elő ) ExxY on lehet kapni egyszerű pir modult, bár kisebb a hatótávolsága, de legalább elemes üzemmódra optimalizált.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
Köszönöm a hozzászólást.
Találtam egy BPW 41n tipusú infravevőt, aminek 950nm a hulámhossza, de nem írják ( legalább is nem találtam), hogy mekkora frekvenciára érzékeny, csak annyit írnak, hogy Idézet: „•Hullámhossz : 950 nm •Zárófeszültség : 32V •Hőmérséklet tartomány : -40°C .. +85 °C •Teljesítmény : 150 mW •Érzékelő mérete : 7,5 mm2 •Nyílásszög : 65° •Bekapcsolási idő : 100 ns. ” Nem tudom, hogy a zárófeszültség 32V mire vonatkozik? Vagy ennél nem szükséges a led fényét modulálni? Egy eladó azt mondta nekem, hogy egy ilyen leddel több méterre kellene kapcsolnia, de ez is a moduláció hiánya miatt nem működik? Kérlek egy egyszerű kapcsolást vagy linket írnál, amivel állítható a led frekvenciája? Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
Ez nem infravevő, hanem fotódióda.
Ha modulált jelet akarsz érzékelni, akkor TSOPxxyy típust keress.
Az infra vevőknek több fajtája van, egyik típus az elektronika mentes vevő. Ezeket szokták az optokapukba szerelni, és az általad vásárolt BPW is az. Ezek nem nem igénylik a led modulációját, viszont ha 38kHz-vel modulált fénnyel világítasz rá, akkor a kimenetén a 38kHz jelenik meg.
A másik amelyikben van beépített elektronika ( ezek a három lábú kékes lilás műanyag házban léteznek (készülékekben ez van álltalában) ezekhez szükséges az adó led modulációja (36-38kHz ) inkább nagyobb távolságra használják. Ezekben van egy előzőleg említett vevő , utána egy erősítés szabályzott sávszűrővel (pl 38kHz) ellátott erősítő, valamint a kimeneten egy jelformáló integráló fokozat. Így a kimenetük már nem tartalmazza a 38kHz-t. Ha egy ledet pl NE555 kimenetére kötöd, amíg a led kap 38kHz-t addig ad alacsony szintet a kimenetén, amikor a led nem kap 38kHz-t akkor magasra vált .Bár ez sem teljesen igaz, mert folyamatos jelet zavarnak érzékeli, és egy rövid idő után úgy veszi mintha nem lenne jel. Igazából a te esetedre nem tudom mit javasoljak, egyik kis távolságra túlságosan irányérzékeny, a másik meg beteríti az egész környéket, pár 10-cmre szerintem alkalmatlan. Az autókat vagy vonalvezetéssel (a jármű alatt van egy fényelnyelő/visszaverő csík + a jármű alján egy optokapu) vagy egy fénysugárral ( a határon van egy irányított opto) amit vagy a jármű érzékel , vagy egy vevő vele szembe, és ezt továbbítja a kocsihoz. Ez igazából kanyarban már nem alkalmazható. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2015
Értem, köszi.
A háza miatt kéne csak egy ilyen, és az jó lett volna ha az említett IC található benne, mert semmiből nem állt volna átalakítani. PIR modulból HC-SR501-es az amim van.
Sziasztok!
A képen látható távirányítót és vevőt vettem korábban és a gépre szeretném varázsolni. Mint látható egy usb-com-mal próbálkozom.A bekötés látszik a dugóknál. A problémám az hogy a winlirc confignál minden okés, de ha visszaolvastatom vele akkor a 21 gomb 4-5 féle eredményt hoz csak... Pl.: az egyes=1 , kettes=2 , hármas=2, négyes=4, ötös=2 stb. Próbálgattam a com port sebességeit 1-2-őt, habár más eredményt adnak, de nem helyes. Kérdésem az lenne: Hogy a setupban van valami, vagy így natúr meg sem oldható? Ja a vevő : 1838t Előre is köszi! A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2015
Csak egy tipp.. Néha a soros port sebessége csak akkor változik, ha újraindítod a gépet. (Anno már szívtam ilyesmivel, de hogy ma a win-x -nél mi van, nem tudom.)
Lehet hogy a config instrukció nem világos angol hiányában.
Ezt írja: Now start pressing buttons on your remote control. It is very important that you press many different buttons and hold them down for approximately one second. Each button should generate at least one dot but in no case more than ten dots of output. Don't stop pressing buttons until two lines of dots (2x80) have been generated. Press RETURN now to start recording. Found gap: 96933 Please keep on pressing buttons like described above. Akkor most elsőnek végig kell nyomkodni a gombokat de nem 10-et? Vagy egy gombot tartani míg sorváltás nincs? És ennek értelmében a második instrukció? A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2015
"Kezdd el nyomni a gombokat a távirányítón.
Nagyon fontos, hogy nyomj meg minél több gombot és tartsd nyomva őket kb. 1 másodpercig. Minden gombnak kéne generálnia legalább egy pontot de semmi esetre sem többet tíznél. Ne hagyd abba a gombok nyomását, amíg két sor pont (2x80) nem generálódik. Nyomj ENTERT most a felvétel kezdéséhez." Valószínűleg azt akarja, hogy minden gombot addig nyomj, amíg az 2 sor pontot nem generál a beállító programban. Aztán jöhet a következő. Vagy pedig azt, hogy összesen 2x80 pont generálódjon, ha minden gombot 1mp-ig nyomtál. Szóval a lényeg, hogy egy ideig tarts nyomva minden gombot. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2015
DVD lejátszóból kiszedtem egy VS0038 jelölésű IR receivert, PDF-et már kevésbé találok hozzá.
38khz-hez vajon ez is használható lesz a TV-s repeaterhez, vagy DVD lejátszóknál más a frekvencia?
Nagyon gyanús a 0038...
A kiforrasztott IR receivert kipróbáltam egy LED-del illetve távirányítóval. A LED látszólag úgy villogott ahogy a távirányítón nyomtam a gombot.
Oszcilloszkópom sajnos nincsen hogy megvizsgáljam miben tér el a LED villogtató impulzus a távirányító impulzusaitól, illetve TV sincs most kéznél, így megkérdezném: Mi lenne a probléma azzal, ha a látható fényű LED helyére infra LED-et tennék? Elviekben miért nem működne, miért kell 555-ös IC a repeaterhez? Ha valaki esetleg le tudná rajzolni az így kapott jelalakot illetve a bemenetit, az lenne a legjobb. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
A távirányító LED-je 36-38Khz vivőfrekvenciával villog amikor a vevőn épp simán világít a kimenetére kötött LED. Tehát az egyik villog, a másik csak világít. Azért villog, hogy messziről is kiszûrhesse hogy az neki szól, nem pedig kisütött a nap, vagy a lámpát kapcsolgatod. Ez a "vivőfrekvenciája", olyan mint a rádiódon, csak az adott frekvencia közelében érzékel. Ezért kell az 555, hogy a sima "LED világítás"-ból ismét "LED-villogtatás" legyen. Amit pedig szemmel villogásnak látsz a vevőn, az maga a kód ami elmondja a vevô után kötött IC-nek, hogy mit nyomtak meg a távirányítón. (A 36KHz vivôfrekvenciát nem láthatod villogásnak, a szemed 20-30Hz felett már folyamatos fénynek látja azt. A vevôd nem ad ki vivôfrekvenciát, csak a burkológörbét, azaz a kódot.)
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2015
Gyakorlatilag egy szükségtelen demodulálás és modulálás történik ezekben a repeaterekben. Viszont a modern IR vevők ilyen demodulátorral egybeépítettek, csak a parancssor jön ki belőlük, ami az adott készülékben mehet egyből a processzorba. Mivel itt csak tovább kellene juttatni, az 555 újra előállítja a modulációhoz szükséges vivőt (36-38kHz) és így már újra tudja majd fogadni az általad kívánt készülék. Régebben IR érzékelő diódákkal csinálták, meg is szenvedtek velük, de ezek a cél IC-k nagyon jók (TSOPxxx), meg van oldva a zavarszűrés, érzékenyek, kicsik.
Köszi a válaszokat, bár így elméletben nehezebb megértenem mintha le lenne rajzolva, pláne mérném szkóppal, amit ugyebár nem is látunk, csak folyamatos fénynek...
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2015
Nos, itt van neked rajz ezen a linken megnyitod az IR vevô adatlapját 5. oldalon. Ott lesznek neked jelalakok, a felsô a távirányító LED-é, az alatta lévô pedig az IR vevôé.
Na már kapisgálom, köszi!
Tisztelt Szakemberek!
Adva van egy kb. tízéves Panasonic SA-PM9 tipusú minihifi, ami időnként reagál a távirányítóra, időnként meg nem. A készülék amúgy kiválóan működik. Vettem már új távirányítót, most már kettő távirányítóval csinálja ugyanazt. Ha reagál a távirányításra, akkor bármelyik távirányítóval vezérelhető. Ha meg olyan napja van és nem reagál, akkor egyik távirányítóval sem kezelhető. A készülék IR szenzorát már megtisztogattam, a forrasztásokat újraforrasztottam, a hibajelenség maradt. A készülékben Panasonic (Kép) tipusú IR szenzor van, aminek nem talátam sehol műszaki adatlapját, így nem tudom, hogy milyen IR vevő tipussal (kHz?) lehetne kiváltani. Tud-e valaki ebben segíteni? A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
A reagál - nem reagál időtartamok nem hozhatók összefüggésbe más fogyasztók ki - bekapcsoltságával? A fénycsőlámpák okozhatnak ilyen zavart a vételben.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
Kösz a tippet!
Kerestem én is ilyen összefüggéseket, de nem tudtam semmilyen fogyasztó ki-be kapcsolásával hatni erre a mizériára. A bosszantó az, hogy ha szétszedem a kütyüt, akkor jól működik. Teljesen random jelentkezik ez a hiba. Kondicsere (47 uF) lesz a következő szétszedéskor, de praktikus lenne IR szenzort is cserélni, ha tudnám, hogy mi jó bele.
A Panasonic IR szenzor tipusa: B3RAB0000025
Ismeri valaki? A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
Sziasztok! A következőt szeretném megoldani: Az egyik szobában van 1 TV, a másikban meg 2 db műholdvevő, 1 db DVD lejátszó. Ezeket szeretném vezérelni. Jelenleg egy tükörrel oldom meg, De már ez is "fárasztó"
Úgy gondoltam, hogy ha készítek egy infra vevőt, annak a jelét vezetékkel átviszem a vezérelni kívánt készülékekkel szemben elhelyezett infra adóra, - kb 4-5m - az működni fog. Tehát mindenféle szűrés és moduláció, demoduláció nélkül. A készülékek egymás felett vannak, tehát az érzékelőjük kis területen vehetik a jelet. az erősítős infra érzékelő szerintem azért nem jó, mert 3-4 távvezérlőt használok, más-más moduláló frekvenciával. Csak a vevő érzékenységét kell megnövelnem, hogy kb. 3m-ről vegye e jelet. megépítettem egy vevőt, de nem vagyok megelégedve az érzékenységével, a vevő leddel van bajom, mert még a fénycső fénye is bezavar, ha pedig megnövelem az erősítést, a zavaró jelek is felerősödnek, így azok dominálnak. Erre lenne jó a sávszűrős IR vevő, de a távvezérlők más-más frekin dolgoznak. Volna valamilyen ötletetek? A normál izzó nem zavar be, de az energiatakarékos fénycsövek igen.
Első nekifutásban inkább az "energiatakarékos" fénycsöveket cserélném le LED alapú világításra.
Szerintem egy optikai szűrő mögé helyezett fotódióda, és egy infra LED jöhet még szóba, de nem lenne egetverő költség az infra vevő és infra LED kombó többszörözése.
"IR repeater" kifejezésre keresve ezt a lökte a gugli:
Remote Extender Ezt építsd meg vezetékkel meghosszabbított infra ledekkel.
Sziasztok! segitséget szerenék kérni távirányió ügyben. kaptam egy Panasonic scht335 házimozi távkapcs nélkül.
van egy urc 22b távirányitóm amihez kódra lenne szükségem, már futtattam rajta az automata keresőt de sokáig kereste. az eredeti távja meg kb 10 ezer lenne. Igazából csak a hangzást akarom visszaállitani mert most 2.1 ben szól.
Sziasztok!
Ehhez a vevőhöz jó ez az adó? http://www.hestore.hu/prod_10033222.html http://www.hestore.hu/prod_10026487.html Ha nem, akkor melyik jó az oldalról? A válaszokat előre is köszönöm.
Hello! Alapvetően jó az adó a vevőhöz, csak az még csak egy sima IR Led dióda. Annak áramát még modulálni kell 38kHz-el, mert a vevő ezen a frekvencián fogadja a jeleket. (Lásd TSOP adatlapja.)
Köszönöm a válaszod, közben én is nézegettem hogy ezekhez az adókhoz is külön kell építeni áramkört ahogy írod, ezt eddig nem tudtam, ezért sem értettem miért vannak különböző frekvenciák a vevőknél. Elképzelhető, hogy a házban fellelhető kb 20 távirányító közül az egyik tudja azt a 38 Khz frekvenciát ami nekem kell, de hogyan mérjem meg a vivőfrekvenciát? Van a multiméteren frekvenciamérő 100 Khz-ig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |