Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR-es alkatrész (tranzisztor) teszter
Lapozás: OK   57 / 84
(#) morgo válasza hadrp hozzászólására (») Okt 6, 2015 / 1

Az kevés. Próbáld módosítani az osztót, hogy valós értéket mutasson a teszter. Növeld a 3k3 ellenállást. Köss sorba vele egy 1k trimmert, és addig tekerd, amíg a teszter és a multi ugyanazt mutatja. A multimétert a telepre kapcsold.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
(#) stelok válasza hadrp hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Szia!
Az LT1004-nek más a lábkiosztása mint a TL431-nek.
Nem keverted el?
(#) hadrp válasza morgo hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Kedves Morgo,

Minden tiszteletem a Tiéd! Köszönöm szépen!

Beraktam egy 1k-s trimmert és egészen 7.15-ig felmentem vele (innen már nem lehetett tovább tekerni) A telep 9.35V volt.

Ez mitől van? 1%-os ellenállásokat használtam pedig - leszámítva az R10 - 33k, amiből csak 5% volt itthon.

Amúgy ennyire eszi az elemet, vagy nálam lehet a gond? Mértem párat, egy 0.3V esett is 2-3 perc alatt.
(#) hadrp válasza stelok hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Szia!

Elméletileg nem kevertem. A bekötés Morgo oldaláról van.
Remélem legalábbis nem kevertem...
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
(#) eyess válasza hadrp hozzászólására (») Okt 6, 2015 / 1

A referencia feszültségnek pontosan 2,5v nak kell lennie a pc5 ös lábon.Az atmega VCC lábain pontosan +5 volt kell , hogy legyen a 4,6,18 as lábon .Ha valahol nem ezt méred , akkor vagy alkatrész , vagy kontakt hiba , vagy áramköri hiba lehet .
(#) hadrp válasza eyess hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Köszönöm!

Megmértem az új teleppel is az általad írt lábakat és rámértem a stabilizátor kimenetére.
Hát, siralmas a helyzet!
4,6 lábakon és VCC valamint stab kimenetén is 7.x voltot mérek. Csodálkozom, hogy egyáltalán az mikrokontroller él még, tudtommal kevesebb is agyonveri...
A stab megvezetett tegnap az 5.1 voltal, mert azt még merült teleppel mérte, de így kiderült, 1 - 1.5 voltot csökkent csak.
A 18-as lábon valami 0.4 voltot mértem.
Háromszor cseréltem stabot, a helyzet változatlan.

Amúgy érdekes, hogy még mér is, hozzá kell tennem, kondiknál pl 100nF-re 77nF-od mér, de az elkóknál elég pontos, esr-re is. Diódás mérések is elég pontosak.
Ellenállásból a 100k-ra 86.6k-t ír.

Kész, feladom!

Köszönöm az eddigi segítséget!
(#) Hp41C válasza hadrp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

A stabilizátor föld lába ténylegesen rá van kötve a földre? Van egy nagyobb elektrolit kondenzátor a stabilizátor kimenetén 47 .. 100 uF? A stabilizátor kimeneti és föld lába között van-e 100nF kerámia kondenzátor?
Ellenállásmérés: Nekem is rémálom volt. A Vref lábon milyen kondenzátor van?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
(#) eyess válasza hadrp hozzászólására (») Okt 7, 2015 / 1

A referencia , tehát pc5 ö lábán ne legyen elektrolit kondenzátor semmilyen.Viszont az előtét az lehetőleg 1% értéktűrésű legyen
A 18 as lábra a +5 volt , és közvetlenül menjen egy 100nf jó minőségű kondenzátor , és a föld közzé.A 4-5 ös lábakhoz együtt úgy szintén.
Ha ez nem , így van , és nem tudtál olyan értékeket mérni mint amiket írtam , akkor ott valami hiba van , vagy valami hiányzik az áramkör kialakításából.

Nézd át rendesen .
(#) hadrp válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Átnéztem mindent. Szakadás, hibás kontaktust nem találtam.
Ellenőriztem a gnd lábat, földön van.
Van 100nF a stabilizátor kimenetén, de közvetlen utána is rakta, semmi változás.
Satb kimenetén nincs elkó.

Amúgy megnéztem szkóppal a stabilizátor kimenetet, de gerjedést nem láttam rajta.

Vref-re egy 1nF-os 10% ARCO poly van rakva.

Szerintem tervezek neki másik nyákot, mert valamit nagyon benézhettem.
(#) Hp41C válasza hadrp hozzászólására (») Okt 7, 2015 / 1

Nálam a Vref -en 1nF X7R SMD1206 volt és az ellenállás mérés nem volt jó. Rátettem egy 22pF NOP SMD 1206 kondenzátort és megjavult a mérés.
(#) hadrp válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Kedves eyess és Hp41C,

Nem fogjátok elhinni!
Végső elkeseredésemben cseréltem a stabot - 4x-re de most már egy TO-220 tokozású mezei 7805-re.
Az eredmény: VCC rendben, battery voltage mérés rendben + 1.5V-al több, de ez gondolom Morgo kolléga által javasolt 1K-s trimmer hatása miatt van.

Mind hibás volt!

Most kiszedem a trimmert és a mikrokontrollert és újra flashelem, mert véletlen a forrasztgatások közben benne maradt és most induláskor - üresen is ellenállást mér.

Hamarosan jelentkezem a mérésekkel.
Ellenállás értékekre kíváncsi leszek.

Nagyon szépen köszönöm a türelmeteket és nem utolsó sorban a sok hasznos tanácsot!
(#) eyess válasza hadrp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Ok , de arra figyelj , hogyha üresen is ellenállást mér , akkor a szennyeződésektől takarítsd meg a nyákot az okozhat ilyet .Forrasztásból eredő szennyeződések stb.
(#) hadrp válasza eyess hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Megtakarítottam, ez volt a baja, köszönöm!

Kalibráció után a 100k 1%-os fémréteg ellenállás 98.77k és 99.4k között mérte, attól függően, hogy mennyire volt kontaktus. Amikor nem "lötyögött" akkor volt a 99.4k

Kondikat is szépen méri, egy 1µF MKT fémezett poly-t (5-10%)
slot:

1-2 --> 1025nF ESR: 0.13
2-3 --> 1032nF ESR: 0.13

330µF/16V elkó

1-2 --> 329.3µF VLoss: 1.9% ESR: 0.17
2-3 --> 331.8µF VLoss: 1.7% ESR: 0.19

Szerintem 1%-os ellenállásokkal készített "híddal" nem is annyira rossz!

Nehéz szülés volt, de megérte!
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) Hp41C válasza hadrp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Örülök, hogy működik. Jó kis műszer ez így is, hiszen 100k ellenállás 1% tűréssel 99.5k és 100.5k között bármilyen értékű lehet. A 99.4k elég jó mérési eredmény.
(#) eyess válasza hadrp hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Használd egészséggel jó eszköz lesz ez majd meglátod.
(#) Mócsing hozzászólása Okt 13, 2015 /

Szervusztok !
Kalibrálási célra hol tudok minél kisebb tűrésű 100nF-os kondenzátort beszerezni ?
(#) morgo válasza Mócsing hozzászólására (») Okt 13, 2015 /

Szia!
Az önteszthez nem kell pontos 100n. Azt írja a dokumentum, hogy minimum 100n jó minőségű kondenzátor. Tehát bármilyen jobb fóliakondi megfelel 100n, 20µF között.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2015

Ez nekem nem nagyon világos . Úgy gondoltam eddig hogy a 100n pontossága határozza meg a mérés pontosságát . Tehát ha 120 n-val kalibrálok ,akkor azt fogadja el 100n-nak -

Idézet:
„A capacitor with any capacity between 100nF and 20F connected to pin 1 and pin 3 is required
for the last task of calibration.”

Ez az eredeti doksiból van.

Köszönöm morgo !

A pdf-ből másolás közben valamiért lemaradt a 20 és az F közül a mikró jel.
(#) hadrp válasza morgo hozzászólására (») Okt 13, 2015 /

Sziasztok!

Valaki próbálta már az 1.12k fejlesztői verziót?
Induktivitásnál már mér rezonancia frekvenciát és jósági tényezőt is hozzá.

A self teszt is változott - kibővült ezen funkció kalibrálásával, de egyszerűen nem tudom kibogozni mit akar. Ennyit ír csak: "Cap for L Meas?" és vár. Nálam egy 50-54pF közötti értéket mutat.

Nem értem, hogy mit vár? Csináljak neki egy tekercsből és egy párhuzamosan rákötött kondiból egy rezgőkört?

Nekem nagyon érthetetlen a leírás, ami az 1.12k-hoz a 41. oldalon található.

A leírás szerint menüből lehet "in-circuit" ESR méréseket is végezni. (ez lehet már régebben is bent volt(?!)) Kipróbáltam egy hitelesített ESR mérővel és tényleg nagyon pontosan mér. Szkópon vizsgálva a jelet 300mV 100KHz - ha mindent jól számoltam.
Viszont nálam 470µF kondik felet, 1000-2200µF-től (in-circuit méréseinél) hajlamos felfelé kerekíteni a kapacitást, nem is kicsit. Az ESR rendben van, viszont itt érthető módon szivárgást nem, zárlatot viszont mér! Ezt még nem tudom miért lehet.

Egy füst alatt a frekvencia generátor jelalakját is megvizsgáltam. Az eleje 1-2KHz-ig kicsit torz, majd majdnem egészen 1MHz-ig szép négyszögjel, utána szinuszosodik, 2MHz környékén már nagyon.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2015
(#) attika hozzászólása Okt 26, 2015 /

Sziasztok.
Elolvastam a fórumot a 35. oldalig és ott megálltam.
Meg szeretném építeni én is ezt a műszert és annyit kérnék,hogy most jelen állás szerint melyiket érdemes megépíteni?
Nekem nem lényeg a hangvezérlés,de szeretném ha lenne aut kikapcsolás benne és tápról is meg elemről is működjön mint az LCM3.
Amiket találtam kapcsolások és terveket azokat letöltöttem a 35. oldalig.
Kérdések a következők lennének.
1. Melyik kontrollerrel érdemes megépíteni?
2.Melyik kapcsolási rajz alapján
3.Melyik tartalmat érdemes rátölteni.
Holnap tudnám beszerezni a hozzá való alkatrészeket és ezért szeretném tudni,hogy mindent meg tudjak hozzá venni.
Köszönöm.
(#) Kovidivi válasza attika hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Szia.
Nézz szét Ebay-en, kb. te is annyiból tudnád összerakni otthon. Azokról van leírás is, hogy melyik mit tud.
(#) attika válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Ebay-ról sajnos nem tudok rendelni,de építeni azért még mindig más dolog.
Ott az LCM3 műszerem,azzal is tökéletesen meg vagyok elégedve.
Vagy azért ajánlottad az ebay-t mert itt még nincs annyira kiforrva a dolog,hogy akármelyiket is érdemes legyen megépíteni?
Az eddigi olvasottak alapján voltak itt dicsérő hozzászólások is a műszerről.
(#) Kovidivi válasza attika hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Csak azért ajánlottam, mert időt spórolsz vele, és egyébként is meg kell venni a kijelzőt, mikrovezérlőt, összekeresgélni melyik progi jó hozzá, nyákot készíteni, stb. Én ezt tenném, ezért javasoltam. Persze az építés öröme más tészta, azzal nem lehet versenyezni.
Sok fajta létezik, én sem látom át, hogy melyik a legújabb, legjobb, de Ebay-en azért látszik, hogy melyiket veszik a legtöbben, melyik tudja a legtöbbet, és melyiknek jó az ár/érték aránya.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
(#) attika válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Kijelző,mikrovezérlő az megvan hozzá,azért kérdeztem,hogy melyikkel érdemes megépíteni.
Nyák készítés nem okoz gondot,dobozolás stb sem.
Akkor várok egy kicsit hátha valaki tud mondani valamit,hogy melyiket érdemes most megépíteni.
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Szia!
Majdnem pontosan egy éve építettem meg a teszteremet (ld. 46. laptól): AtMega328P-PU kontroller, ennek a paneltervnek a javított, kiegészített (zener mérés), a dobozomhoz igazított paneljével és módosított (omega és mű karakterkódok) 1.11k verziójú programmal.
Rengeteg kínlódás után végülis elindult.... 2014.10.27 -től 2014.11.6 -ig (4 oldal a fórumom).
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Köszönöm szépen a válaszodat,akkor ez lesz az,meg akkor folytatom a fórumot a 35. oldaltól,mert itt a 41-nél még nem jártam.
(#) eyess válasza attika hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Igy van szedd az infókat .És ha bármi gond lesz majd , akkor nyugodtan írj.
Következő: »»   57 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem