Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2656 / 3998
(#) pucuka válasza Robika hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Nem írtad, milyen módon kívánod feldolgozni a szkópon látható jelet. Attól, hogy a jel "sűrűsödik" még nem biztos, hogy PWM. Csak a négyszögjel frekvenciája változik, attól még négyszögjel marad.
Ha abalóg feldolgozást szeretnél, akkor meglehet, hogy nem kell foglalkozni a zavarjellel.
Ezesetben elég egy Schmitt trigger bemenetű monostabilt meghajtani vele, Ez egy PWM szerű jelet fog generálni, a monostabil miatt a frekvenciával változni fog a kitöltési tényező is, ennek az átlagértéke viszont a frekvenciával, azaz a fordulatszámmal lesz arányos. Ez az átlagérték képző pedig egy inztegráló tag, ami egyben a szűrést is elintézi.
Ha a frekvencia mérésével intézed a fordulatszám mérését, azon is segít a Schmitt triggeres bemenetű monostabil, ha olyan kicsire állítod a visszabillenés idejét, ami még a zavartüske előtt van.
(#) kendre256 válasza kowi hozzászólására (») Okt 26, 2015 / 1

A kapcsolótranzisztoron a relé áramának kell átfolynia úgy, hogy a tranzisztor ne melegedjen feleslegesen.
1. Meghatározod a kollektoráramot úgy, hogy a relé tápfeszültségét elosztod a relé tekercsének ellenállásával.
2. Meghatározod a szükséges bázisáramot úgy, hogy a kollektoráramot elosztod a tranzisztor bétájával (ha egy tól-ig határ van az adatlapban, akkor inkább a kisebbel)
3. A tranzisztort kiszámolt bázisáram tízszeresével (!!) kell vezérelni, mert a tranzisztornak jól ki kell nyitnia (telítésbe kell kerülnie), hogy a lehető legkisebb feszültség maradjon a kollektor-emitter között.
4. A vezérlőfeszültségből kivonod a tranzisztor BE feszültségét (különösen fontos, ha netán a tranzisztor darlington, és kicsi a vezérlőfeszültség), majd ezt a feszültséget elosztod a tízszeres bázisárammal.
5. Ha nagy bétájú a tranzisztor, akkor célszerű a bázis-emitter közé a bázisellenállás öt-tízszeresét berakni, hogy le is tudjon zárni a tranzisztor.
Röviden, "konyhatervezéssel"...
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 26, 2015 /

Helló!

Hátha tudtok tanácsot adni.
Mekkora ékszíjat kell vennem abba a magnóba amiben a kifeszített méret 22cm?
Az eredeti megnyúlt, az már nem jó mintadarabnak.
(#) atiotezer hozzászólása Okt 26, 2015 /

Sziasztok

Lambda szonda vizsgálatához elég a 20MHz-es szkóp?
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Okt 26, 2015 /

Sziasztok! Elméleti síkon kérdezném, hogy milyen módon lenne érdemes egy nagy kapacitású (~36Ah) zselés akkut, (vagy két kisebbet párhuzamosan kötve) tölteni?
Az akku(k) feladata egy pár eszköz (modemrouter, switch, RPi) szünetmentesítése lenne, egy pár órára. A két irányvonal, hogy pufferüzemben használni az akkut, és 13,7V-on tartani folyamatosan, vagy, valami intelligensebb töltővel ciklikus használatban járatni. Az lenne a kérdésem, hogy melyiket érdemes használni, illetve hozzávetőlegesen, melyiknek nagyobb az élettartama mind az akkura, mind az áthidalt időre nézve? Ha a pufferüzemet választanám (ezt preferálom egyébként), egy stabil 13,7V-os tápról ("ipari" 12V 5A tápom van, lehet állítani a feszt 11-14 között) töltené az akkut, és egy DC-DC konverterrel adnám az 5V-ot a Pi-nek, az akkufeszt pedig nyersen a modemrouter és a switch kapná. Kérdéses, hogy ezek mit szólnak a kb. 1,7V többletfeszültséghez?
Valamint, egy fontos dolog, hogy amikor az akku eléri a 11V-ot, valamivel le kellene választanom a kimenetet, de előtte a Pi-t biztonságosan leállítani, és arra időt hagyni is illene. Ezt mivel lehetne megoldani? Esetleg egy mikrovezérlővel figyelni az akkufeszt, és amikor eléri a kritikus szintet, jelet ad a Pi-nek, és kis késleltetéssel egy relével leválasztja akkut? De a relét is valamivel meg kell hajtani, és tulajdonképpen a figyelőáramkör maga alól (és a többiek alól) rántaná ki a tápot, ezért indításkor a relét át kellene hidalni, hogy egyáltalán indulhasson az egész. Vagy esetleg más megoldás, ami úgy tud átkapcsolni, hogy nem külön tápellátás neki?
A kisregény miatt elnézést kérek. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv, Gábor.
(#) moltam válasza atiotezer hozzászólására (») Okt 26, 2015 / 1

Bőven elég, sok is. Pár hertzes nagyságrendben kell mérni.
(#) kriszrap hozzászólása Okt 26, 2015 /

Sziasztok 4017ic nél melyik láb dönti el hogy "fútófény " vagy "
Knight-rider"?
(#) chipi hozzászólása Okt 26, 2015 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy UPS tápnál azt tapasztalom, hogy egy sima hálózati tápra csatlakoztatva (230 -> 12V) 5 perc után kikapcsol az UPS-m.
De ha egy pc tápra csatlakoztatom akkor nem kapcsol ki 5 perc után, lemerül egy szint alá aztán akkor kapcsol ki.
Miben más egy pc táp egy sima adaptertől? Hiszen mindegyik kapcsoló üzemű.
(#) pont válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Ilyen lába nincs. 0-9.ig lépteti előre a clock lábra adott jelre. Diódákkal vissza lehet vezetni a korábban már kapcsolt pl. ledekhez., de akkor csak 5 állapota lesz.
(#) moltam válasza kriszrap hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Semelyik, diódákkal szokták kikapuzni az oda-vissza megoldásnál. Az első 5 kimenet sorban az öt ledet végiglépkedi, utána a hatodik kimenet megint az 5. ledet működteti, a hetedik kimenet a 4. et a nyolcadik a 3. at stb... Így egy IC csak 5 ledet tud hajtani. A diódák a kimenetekre azért kellenek, mert két ellentétes logikai szintű láb lenne összekötve, visszafolyna az áram a magas kimenetből az alacsonyba, és túlterhelné az ic t.
(#) kriszrap válasza moltam hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Áhááá köszönöm a segítségeteket.
(#) kendre256 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Én is pufferüzemben használtam (használom) az akkukat szünetmentesítésre. Annyi a különbség, hogy a két akku sorba van kötve. A "nyers" 24V-ot olyan eszközre kötöm, ami 10-30V-ig működőképes (PLC). A 24V-ból kényelmesen elő tudok állítani 12V-ot, 6V-ot, 5V-ot. Vagy két évig két 12Ah-s akkut használtam (most már két 18Ah-s van), nem vettem észre rajtuk hibát. A két 12 Ah-s most is hasonló módon táplál egy csak 12V-ról működő számítógépet. A számítógép egy Alix1E alaplapú. Ehhez elég jó dokumentáció van (komplett kapcsolási rajz például), elvileg akár 16V-ról is tudna működni, de a minimális működési feszültséget nem találtam leírva. Egy akku akár 10,8V is lehet a lemerüléshez közeli állapotban, inkább nem próbálnám ki, hogy meddig marad élve a gépen futó windows.. Egy csomó eszközről meg specifikáció sem szokott lenni, csak azt szokták írni, hogy a saját adapterével kell táplálni.
A mostani 18 Ah-s akkut úgy töltöm, hogy az ipari tápegység és az akku között van egy 12V-os izzó sorosan. Ez azért van, mert amikor nagyon le volt merülve az akku, a táp túlterhelésvédelme bekapcsolt, és ki-bekapcsolgatta a kimenőfeszültséget, és nem töltötte az akkut.
Lekapcsolás:
Csináltam egy olyan "akku kapacitásmérő" szerkezetet, ami egy öntartó relén alapul ( a bekapcsolási időt egy mutatós ébresztőóra méri, ami a reléről kapja a 1,5V-os feszültségét). Diódákkal megoldottam, hogy 10,8V akkufeszültség körül engedjen el a relé (a 12V-os relék elengedési feszültsége jóval kisebb, mint a meghúzási, de még a meghúzási is kisebb 12V-nál. A beindítás egy kapcsolóval történik, öntartáskor a bejövő feszültség már a relé érintkezőkön és feszültségcsökkentő diódákon keresztül kerül a tekercsre. Ebben a diódán kívül semmi elektronika nincs, nyilván elektronikával sokkal pontosabb, okosabb lekapcsolást lehet csinálni. Ha a tárolás 24V-on történik, akkor a stabil 12V-ot biztosító DC-DC átalakítót külön is le lehetne elektronikusan kapcsolni (az egész vezérlését biztosító mikrovezérlő áramát meg már lekapcsolhatja saját maga, miután a kényesebb eszközöket már leállította)
(#) mikrokapcsolo válasza chipi hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Helló! Volt egy ugyanilyen gondom, én megpróbáltam kitrükközni, de inkább hanyagoltam.
Bővebben: Link Az alaphelyzet az, hogy van egy minimális terhelés, ami alatt ő inkább kikapcsol, minthogy szünetmentes legyen.
(#) chipi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

A lelkébe bele lehet nyúlni a UPS nek?
Soros porton? Vagy a soros port csak monitorozásra van csak?
(#) mikrokapcsolo válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Helló! Köszi a választ.
12V ként szertném tárolni, párhuzamos kötött két akkuval, mert így talán több időt tudok áthidalni. Mellesleg nincs veszteség a dc-dc konverteren, ugyanis a fogyasztás nagy része a12V-os ágon van, nem az 5-ön.
A "tápegység és az akku között van egy 12V-os izzó" rész folyamatosan bennne van? Vagyis, a rajta levő terhelés árama is az izzón keresztül folyik? Vagy ezt hogy kell elképzeni?
A többi része világos, én is gondolkodtam egy relé elejtési feszültség-trükközéssel, csak ez "nem szól előre" hogy le kell állítani a dolgokat, lehet, hogy egy kis mikrokontrollert még odahajítok a lekapcsoláshoz, egy jó nagy pufferelkóval, hogy ne maga alól rántsa ki a tápot azonnal.
(#) mikrokapcsolo válasza chipi hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Nekem semmi ilyen port nem volt rajta. Esetleg a tipusát ha megkeresed a neten, biztos megoldotta már valaki, vagy legalább már más is járt így vele. Esetleg, ha nem ír sehol minimal load-ot, akkor lehet, hogy más gond van ott.
(#) chipi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Blazer 400 -s szünetmentes táp.
Nem tudom, hogy google ben milyen kulcsszó alapján keressek rá.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2015
(#) proli007 válasza _Turul_ hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Hello! Ez egy túlfeszültségvédő kapcsolás, (pld. egy OPA bemenetén, de soros ellenállás is kall, különben megpusztul.) mely "kétirányú", így váltófeszültséget is képes védeni. A tranyó bázis-emitter záróirányú lavina hatását használja ki, ami kb. 6..7V.

Igen az izzó folyamatosan benne van. Nem mértem meg mekkora az áramfelvétel, de ez egy fényszóróizzó, párhuzamosan kötve a két izzószál. Feltöltött akku esetén 150mV esik rajta. Mikor le volt merülve csutkára az akku, akkor viszont világított rendesen (kiment az akku biztosítéka egy rövidzárnál, és csak a következő áramszünetnél vettem észre, hogy nincs szünetmentes )
(#) chipi válasza chipi hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Megtaláltam a kapcsolási rajzot hozzá.

Bővebben: Link

Értelek. Még egy kérdés, lehet, hogy triviális, de az izzó csak az akku ágban van benne, vagy a főágban? Mert gondolom, ha csak az akkuágban, akkor amikor van tápáram, akkor a kimeneten a táp feszültsége van, és nem a töltendő akkué. Gondolom én. Nekem az alsó a logikus.

izzo.png

Az első változat van, az akku pufferként szerepel. Így impulzusszerűen sokkal jobban terhelhető, mint maga a táp. Most megmértem, 2A körüli az állandó áramfelvétel.
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Okt 27, 2015 /

Hogyan kell lemérni egy tranzisztort?
(#) ferci válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Legjobban egy műkapcsolásban.. adsz neki bázisáramot, kollektorellenállást, tápfeszt és méred a kollektoráramot.
A "diódás" kontroll nem mindent mesélne el.
(#) Totottkaposzta24 válasza ferci hozzászólására (») Okt 27, 2015 1 /

Mivan?
(#) reloop válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 27, 2015 / 1

(#) Totottkaposzta24 válasza reloop hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

KÖSZI.
(#) Robika válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Helló!
Köszi a válaszod!
Jobban örülnék, ha a felfutó éleket tudnám számolni egy Arduinoval (van 1 fölöslegben egy arduino nano), és abból már nekem jó lenne a digitális jel (csinálok egy számlálót és leosztom valami idővel). Ehhez közel 0-5Voltos jelre lenne szükségem.
PWM is jó lenne talán, mint analog de félek,hogy az nem lesz pontos.
A tüskéken nem tudna segíteni egy 1µF vagy 1pF-os kondit párhuzamosan bekötöm a jel és a föld közé? Változtatna valamit?
Hétvégén szerzek egy schmitt triggeres ic-t és akkor tudok vele játszani.

Aha. Annyit esetleg megtennél még, hogy leírod, hogy milyen teljesítményű izzót használsz, és mekkora akkuhoz? Köszönöm az eddigi segítséget
(#) vladcepes hozzászólása Okt 27, 2015 /

Sziasztok! Nem találtam megfelelő topikot. Vettem egy ilyet légpumpa akváriumba. Beüzemeltem, maga a készülék nem hangos,hanem a levegőcső végére tett porlasztó - nál ahol nyomja ki a buborékokat ott iszonyú hangos. (ha lehúzom a porlasztót csak csővel még hangosabb). A kérdésem az lenne ha valaki jártas ebben,mivel lehetne halkítani? ,mert a másik kérdésem meg az lenne hogy ennek a teljesítményét nem lehetne valahogyan csökkenteni ? valami kis elektronikával ami esetleg még a dobozába beleférne (elég lenne a fele is amit adagol).
Válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   2656 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem