Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   152 / 248
(#) siletto válasza tarpad hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

qservice-en nincs, egy amerikai oldalon lenne, de 15$/darab áron, ami szerintem irreális.
A potik tengelye 1/8" átmérőjű, D alakú, ilyet talán még lehet szerezni, csak akkor ki kell hagyni belőle a Tek-es adapter műanyag elemet
(#) dobo hozzászólása Okt 28, 2015 /

Sziasztok végig mértem a szkóppal a 2465 tápját . Sajnos csak 1 mérési ponton találtam megfelelő a javítási útmutatónak megfelelő jelalakot.
Az összes többin nincs vagy nagyon torz a jelalak.
A másik érdekesség hogy van pár pont ahol ha belemérek a panelba akkor megváltozik a tápegység hangja de még a ventilátor sebessége is.Ha a szkópból kihúzom a kábelt akkor is beterheli az áramkört
Félek hogy a mérőzsinórom nem jó beterhelheti a pwm vezérlő IC-t ezért az leáll.
Vagy a kábel kapacitása zavarhatja?
Ez egy Tektronix P6122-es kábel 10Mohm 11pF
Nem kellene hogy a mérendő jelet befolyásolja szerintem.
Ezt kaptam a műszeremmel . De jövő hétre várom az új kábelt addig meg vagyok lőve.
(#) dobo hozzászólása Okt 28, 2015 /

Sziasztok ma foglalkoztam elég sokat a táppal. Eléggé szívat mert az IC-k tápja nincs meg.
Nagyon érdekes hogy egy tranzisztort ha kiveszek akkor szépen felál a 12 volt a zéneren. De ha berakom ezt vagy egy másik tranzisztort akkor leül a táp kb 3 voltra . Szép lassan mintha egy kondin sülne ki .
A feszültség 3 voltra esik.
Arra gondolok hogy valahol kontakthiba van vagy szakadt ellenállás és nem jut el a tápfesz a grace -ig.
Mintha egy kondin keresztül jönne és terhelve leül.
Holnap elkezdem végigmérni valami terheléssel esetleg egy leddel és egy előtét ellenállással.
20 mA-al ha beterhelem biztos elég mert így magában a műszer is beterheli.
(#) tarpad válasza siletto hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Az a 2 úgy hiányzik, hogy eleve rajta se volt, vagy leszedés közben tört el? Ha még megvan és kívül ép a gomb csak belül hiányzik a tartófüle akkor még vissza lehet ragasztani egy pici szilikonnal. Nekem is volt olyan szkópom amin ezek a fajta gombok voltak, nekem is sorra törtek, inkább le se szedtem őket.
(#) tarpad válasza dobo hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Ugye leválasztótrafóról járatod a 2465-öt miközen mérsz rajta a másik szkóppal? Ha nem akkor szerencséd van, hogy még nem "durrantottál" benne.

+ 1 tipp: írd meg, hogy pontosan hol, melyik alkatrészen (nevezd meg a kapcs. rajz alapján), (melyik lábán) mértél és milyen jelalakot láttál (fénykép mégjobb), talán úgy többet tudunk segíteni.
(#) siletto válasza tarpad hozzászólására (») Okt 29, 2015 /

Egy hiányzik, a másik apró darabokra tört, a többinek pedig a fülei, mert leszedtem takarításhoz, de melegragaccsal visszaragasztottam.
Ha a 6mm-es tengelyre való tekerentyűt kicsit kúposra fúrtam belülről, akkor ráment, így javítottam ki
(#) dobo hozzászólása Okt 30, 2015 /

Nos ma megpróbáltam tudományosan hozzá állni .
Ugye eddig sípolt sercegett a tápegység . Most már nem sípol valamiért leállt a sípolás. Hogy mitől nem tudom.
Mérni szerettem volna reggel bekapcsoltam a tápot és elhallgatott a sípolás.
Aztán észleltem hogy az én tápom már javítva volt mert a Fet-ek ki vannak cserélve vagy gyárilag IRF 820-as példányok.
Tegnap összeszedtem az összes félvezető listáját és helyettesítőit mert a legtöbb tranzisztor beszerezhetetlen .
A másik amit a kapcsolási rajzot tanulmányozva észleltem hogy a T1020-as trafó jó. átjön rajta a teljesítmény. De a T1050 1-2 4-5 pontjain még megvan a feszültség de a 6-7 9-8 kivezetéseken már nincs rendes feszültség.Egy pillanata a multiméter mér mondjuk 6 voltot és ez lecsökken kb 3 voltra.
Gondolkoztam rajta mitől lehet ez és arra jutottam hogy egyenáram folyik a trafókon át. És ha nincs terhelés ami rángassa a trafót akkor nincs indukált feszültség a 6-7 9-8 pontokon mert ezek galvanikusan el vannak választva a primer 1-2 4-5 tekercsektől.
Vagyis a kapcsolást szerintem terheléssel kellene kipróbálni. De mekkora ellenállásokkal terheljem a kimeneteket?
Én tegnap csak az IC-k tápjával voltam elfoglalva vagyis a Q1062 tranzisztorral és a tápjával. ez zsákutca volt .
A szkópos méréseknél csak a 82-es ponton mértem a dokumentumban szereplő szép 4 voltos trapézjelet . A többi ponton csak értelmezhetetlen zaj vagy nagyon torz négyszög jel volt.
Holnap szerzek FET-et és kiveszem a panelból kimérni letesztelni aztán meglátjuk újra elindul-e .

Most nézem a rajzot és valahogy a T1060-as trafó 6-7-8 pontjára kell odavarázsolni a feszültséget.De ha nincs tápja az ic-k nek akkor hogyan legyen ott feszültség mert ugye a Q1050-et a tl494 vezérli.
A Q1060-at és Q1070-et a Lm 339 és két másik IC társa vezérli de ha nincs tápjuk akkor hogyan?
Ezt nem értem de még agyalok rajta .
(#) dobo válasza dobo hozzászólására (») Okt 31, 2015 /

Jól gondoltam az Q1050 zárlatos ez egy IRF820-as példány jövő hétig várok vele mert itthon sokkal brutálabb fet van az pedig csúnyán mutatna benne.
A fetet pedig az ütötte ki hogy ezt a tápot nem szabad terheletlenül járatni.Mert feszültségtüskék jelennek meg az áramköreiben. Ez adott sercegő hangot és ezért melegedett a c1072 3,3 mikrós kondi.
A terheletlen járatás miatt volt az R1071 ellenállás R1073 R1069 ellenállás melegedése .
Le kell terhelni a kimeneteit.
Azt írják az okosok hogy az 5V-os kimenetre ez digitális 5 volt 2 ohm 25W ellenállás kell.
A +5+15-15-8-5 V -ra 100 ohm 10W
A 87V-ra 2Kohm A 42 V-ra pedig 150ohm
Egyenlőre ennyi az okosság várom az alkatrészeket hozzá mert megrendeltem. a feteket kondikat diódákat stb.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Okt 31, 2015 /

Helló!
A kérdésem, hogy a mellékelt áramkörben (q54 y eltérítő egység) hol lehet az erősítést állítani?
(A pirosat ne nézd!)
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2015
(#) pucuka válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Okt 31, 2015 / 2

P4 220 ohm ellenállással, ill a diff erősítő emittereit összekötö ellenállással.
(#) szucsistvan123 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 31, 2015 /

Köszönöm a választ!
(#) öregszaki hozzászólása Okt 31, 2015 /

Sziasztok!
Ma szereztem egy EMG1567-es szkópot, de az előlap megtísztításakor kiderült, hogy a kosszal együtt lejön az összes felirat is. Gyakorlatilag menthetetlen. Nics valakinek egy használható állapotú előlapja? Vagy egy szkennelt kép legalább?
(#) peterpan válasza öregszaki hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Szia!
Néhány méréssel egy rajzolóprogram(pl. Corel 11) segítségével, sőt lehet a Sprint Layout is alkalmas lehet átrajzolod, kinyomtatod és laminálod.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) Lali24 hozzászólása Nov 1, 2015 /

Sziasztok!
C1-93-as szkóphoz van valakinek kapcsolási rajza?
Vagy valaki tudja mivel lehet helyettesíteni P215(П215)-ös tranyót?
(#) pucuka válasza Lali24 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Megpróbálkozhatsz ASZ1018 -al.
(#) Geri86 hozzászólása Nov 2, 2015 /

Sziasztok.
Hozzám került egy Saga nevű litván oszcilloszkóp (CCCP annó). A csatlakozója DIN5. A kérdés az lenne, hogy ha egy adaptert csinálnék hozzá BNC-re, akkor melyik lábat hova kössem?
Plusz az árnyékolás megoldása.
Találtam két oldalt is ahol foglalkoznak vele de a gyári kapcsolási rajz szerint amelyik lábakat ők említik az nem jó.
Előre is köszi.

http://www.eevblog.com/forum/beginners/probe-for-soviet-made-oscilloscope/
http://www.amateurengineer.com/?p=623
(#) nagym6 válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Fogsz kézzel egy darab vékony drótot, benyúlsz vele sorban a lukakba. Ahol megjelenik az 50Hz -eléggé zajosan- , az a melegpont. 10ms/div, és 10-100mV körüli beállítással. A test a fémház is egyben, ami az árnyékolás, ez a középső luk szokott lenni, illetve a tuchel fémtokja.
BNC-nél a középső ér a melegpont, a külső fémtok a test.
(#) Geri86 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Köszönöm, megpróbálom. Van egy a linkben szereplő Leader LP-16BX mérőkábelem ahhoz akarom megcsinálni.

Leader

Na megcsináltam amit javasoltál. Az 1-es és 5-ös lábaknál történt változás de azok is 5v/div beállításnál. A 2-es illetve 4-es szerintem be sincs kötve hiszen a gyári kábelen is csak 3 láb van ami csak az 1-es 3-es 5-ös.
Akkor lehetséges, hogy a képen csak a csatlakozók sorszáma van, ami DIN szerint 1,3,5?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015

Névtelen.png

(#) nagym6 válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Igen, akkor az 1 és 5 láb összekötve a BNC meleg ér, azaz középső vezeték. Elég lenne csak az 1, vagy 5 pont bekötése, de kontaktbiztosabb, ha mindkettő van párhuzamosan, mivel ugyanazok. A 3-as a test, BNC árnyékolás.
Az nem lehet, hogy csak 5V/div -nél volt jó, minél kisebbre van állítva, annál nagyobb ábrának kell megjelenni a képernyőn. Esetleg valamelyik nyomógomb még vált méréshatárt, és az 5V/div helyett 5mV/div lenne. Nem tudom.
Vagy hiba van.

Látszott ott is csak halvány nagyon nagy és torz volt a jel. Közben lefényképeztem a gyári kábelt is azon is látszik a számozás. Még azért annyit kérdeznék, hogy ha veszek DIN 3-pin és BNC aljzatot pár centis koax-kábellal összeköthetem őket, a koax am is árnyékol.
(#) pucuka válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Akár 3, akár 5 pólusú DIN csatlakozót veszel, rőviden összekötöd a 1, és 3 pontot, az lesz a meleg, a 2 az árnyékolás. (az 5 pólusúnál azért tűnik össze vissza a számozás, mert azt a 3 pólusú számozásának kiegészítésével számozták)
(#) Geri86 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

És szerinted csináljak köré egy pici fém dobozt?

Nem kell. Ha ilyen a bemeneti csatlakozója gyárilag, akkor biztos nincs túl nagy sávszélessége, max 1 MHz. Ilyenformán nincs értelme semmilyen turbózásra a bemeneten, egyszerűen egy 3, v 5 pólusú DIN csatlakozóba beforrasztod a koaxot, (75 ohmos jobb lenne), a másik végét kibontod, raksz rá két banán dugót, és kész.

10 MHz a sávszélessége a készüléknek. A gyári kábele 1:1 és 1:10-es. Azért akarok rá egy ilyen DIN-BNC adaptert csinálni, hogy ha ez a kábel tönkremegy tudjak rá rakni akármikor. Van is am egy Leader lp-16bx.

10 MHz -re elég bátorság gyárilag hanfrekis célra készült csatlakozót beépíteni. Az ilyesmit akkor szokták elkövetni, amikor a mérőfej aktív, és tápfeszültségre is van szüksége. Ilyenkor a mérőfej már kis impedancián csatlakozik az erősítő többi részéhez, így a csatlakozó minősége már nem játszik nagy szerepet. Mivel esetedben nem aktív mérőfejről van szó, szerinten bátran lecserélheted valamilyen koax csatlakozóra, szerintem egy amhenol (PL259) pont betehető a helyére. Egy adaptrrel pedig BNC -s mérőfejet is applikálhatsz hozzá.

Így néz ki. Mondjuk kalibrálni érdekes lesz mivel ciril minden. Linkbe csatolom mert nagy felbontású a kép.

saga

Ilyen megoldásra gondolnék én is. Csak árnyékolva.

Bővebben: Link

Ennek sok értelmét nem látom. Sem mechanikailag, sem elektromos szempontból.
Vagy egy ilyet, vagy egy ilyet beépítesz, az elsőhöz nem kell átalakító, viszont nehezebb beépíteni a kisebb átmérő miatt, a másodikhoz viszont használhatsz ilyen adaptert, és akkor többféle mérőfejet is használhatsz.

Jó értelek én csak nem akartam volna szét szedni a kis szerkezetet ha nem muszáj.

Szerintem képvisel akkora értéket, hogy ezt az "apró" átalakítást megérdemli. Használhatóbbá is teszi, főleg korrektebbé. Én személy szerint nem vagyok híve a "gányolásnak", előbb utóbb megbosszulja magát. Lehetne összefusizni egy DIN - BNC átakakítót is, de annak a súlyát a DIN alj nem lenne képes megtartani, a benne levő érintkezők kinyílnának, és kontakthibás lesz az egész.
Következő: »»   152 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem