Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   373 / 581
(#) küzmös Gergely válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

"össze van törve" a kép. Sorszinkron, képfrekvencia potik körül nézelődj. Én nem ismerem ezeket a kistévéket (pedig van egy működő. )
(#) kadarist válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia!
A hátulján vannak tekerők, azokat tekergesd.
(#) kristikoma válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Van a bal oldalán is kettő, valószínűleg ott is kell állítani kis szigetelt csavarhúzóval.
(#) Jubilate válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Ezeket néztem rajta először, olyan mintha nem lehetne végállásba tenni, valószínű ott van valami kiszáradva vagy elégve megnézem majd hátha
(#) Jubilate hozzászólása Nov 3, 2015 /

Valakinek van kapcsolási rajza esetleg róla?
Mintha ez a kondi (kép közepén) ki lenne folyva ennek mi a feladata?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015

DSCF8988.JPG

(#) endrusz válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia! Itt a rajza, Djvu-ban.
(#) _BiG_ válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Itt egy link
A "szovjet tranzisztoros keszulekek javitasa.djvu" a neked kellő könyv. A hibákat is ismerteti.
Arra vigyázz, hogy a könyvben a részletrajzok hibásak lehetnek! (Nem stimmelő pozíciószámok stb.) A mellékletben szereplő teljes rajz viszont jónak tűnik. De figyelj oda...
(#) Jubilate válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Köszönöm ez sokat segített
Az oldalról állítható egyik trimmer be volt akadva azon állítottam most már valami látszik de a kép oldalirányban összefolyik. Ez milyen hibának minősül a könyvben leírtak közül? Képszinkron?

DSCF8989.JPG

(#) Jubilate hozzászólása Nov 3, 2015 /

Ja és kihagytam de fontos hogy a kép nem fut már hanem áll.
(#) küzmös Gergely válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

A képfrekvencia megvan, ha látod hogy áll a kép. De sorirányban még mindig rendesen törik. Ennek a potméterét kellene megkeresni. (Vízszintes). Megnyomkodni, megjáratni, megrángatni. Egy szóval megnézni hogy hogy reagál rá. Illetve a környéken méregetni. Ha vannak ott vasmagos tekercsek akkor közelíteni hozzá csavarhúzóval.. (nehogy eltekergesd őket, mert soha vissza nem tudod állítani.)
(#) _BiG_ válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Az előbb mellékelt linken a "fekete feher tv keszulekek szervizkönyve.djvu" művet ajánlom figyelmedbe, sok hibaféleség le van írva, mely fokozatok okozhatják. Vannak benne tranzisztoros tévék áramköreinek rajzai is.
Feladat: megkeresni, hogy az adott hibát mely fokozatok okozhatják, annak megfelelő áramköri részt kikeresni a kiskönyvben, beazonosítani a megfelelő alkatrészeket és méricskélni. Vannak mérőpontok az áramköri lapon, ott megfelelő szkópábrák is megvannak. Meg kell nézni, melyik nem stimmel. Az egyes alkatrészek hibalehetőségeit összenézni.
Nem kis meló, de türelem rozsdát terem

(Nekem is van egy ilyen Siljalisom, csak ez 402-D. Hasonló gond van vele, de tévéteszterrel be lehet hozni a rácsábrát, viszont egy idő után már nem. Gyanús a tuner (bár a jelet hozza a helyén), a KF, illetve a sorszinkron-leválasztó. Meg a linearitása, fókusza is kívánnivalót hagy maga után. Ha lesz időm, megnézem, de én a képcsövét másra szánom, úgyhogy nem biztos, hogy megjavítom... Ha valakinek van ilyen kistévéje (lehet Elektronika VL-100 is), aminek szintén véres a torka és nem akar vele foglalkozni, jöhet )
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) zolika60 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Ezekre a csodákra már új korukban is nehéz volt képet varázsolni.
(#) Janó bácsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Itt van három, ingyen elvihető, csak mond meg hogyan kerüljön hozzád (privibe)
(#) ronin75 hozzászólása Nov 4, 2015 /

R926A Dáliának milyenek voltak az eredeti forgatógombjai? Illetve a jobb felső sarokban, a skálaplexi tetején mi található eredetileg? Képeken amit találtam, egy fekete gombszerűség van, hátul viszont egy skálaizzó.
(#) Janó bácsi válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 4, 2015 / 1

Ez a két fajta gomb volt eredetileg a Dálián, emlékezetem szerint. A skálaüveg tartó "gomb" valójában lapos pohár alakú, belül menetes, és a skálaizzó tartó csőre van csavarozva. Ez tartja a skálaüveget felül, illetve árnyékolja a skálaizzót, hogy ne világítson ki előre.
(#) ronin75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Köszönöm az információkat.
(#) Jubilate hozzászólása Nov 4, 2015 /

Megvan a könyv letöltöttem hétvégén lesz időm végigmegyek rajta
(#) gbiro72 hozzászólása Nov 8, 2015 /

Tisztelt Uraim!
Orion AT 403 Tisza TV alkatrész nevét szeretném megtudni. Valami tekercs amelyre a biztosítékról jön közvetlenül a vezeték. A kép bal oldalán van, szürke színnel. Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
(#) BarnaPili válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Szerintem egy fojtó tekercs.
(#) küzmös Gergely válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Így van.. fojtótekercs. Szakadt? Ha igen akkor less rá hogy nem csak az eleje, vagy vége szakadt le. Ha nem, akkor keress egy kb 33 Ohm/ 8-10W körüli huzalellenállást és kösd be a helyére. Így a szűrés valamivel rosszabb lesz, de nem jelentősen. Élesztesz? Egyben van a készülék?

A kátrány-papír szigetelésű kondik is betegek szoktak lenni. (100n zavarszűrőt is cseréld, vagy csak csípd ki, indítás előtt.) Esetleg a készülékkel sorba egy 230/60W-os izzót is tegyél, így ha zárlat lenne nem vág tönkre semmit, mert megvédi. Látod is és méregetni is tudsz közben.
(#) wadember hozzászólása Nov 9, 2015 /

Üdv! Grundig 1041-es rádióhoz volna valakinek húrozási rajza?
(#) color válasza wadember hozzászólására (») Nov 9, 2015 / 1

Remélem jó lesz.
(#) wadember válasza color hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Köszönöm
(#) gbiro72 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Köszönöm a választ! Úgy látom, hogy akkor a fojtótekercsre megy rá a biz-tiről a vezeték, a tekercsről meg nem megy tovább. Egyébként az a gond A tv-vel, hogy a fűtéskör valahol szakadt lehet. Megnéztem a csöveket, azok jónak tűnnek. Lehet, hogy a 150 Ohm/20W-os rétegellenállás szállt el.
(#) gbiro72 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Köszönöm!

Igen, az lehet.. meg kell mérni. Csövek 4-5 lába a fűtés. Lehet kontaktos is.

Rendben, majd megnézem a hétvégén.

Képcsövet ki ne hagyd. A fűtőkörben van.

Még 1 kérdés: 150 Ω/20W-os ellenállásra ez van írva: 150 Ω-10-20. Itt a 20-as szám jelenti a teljesítményt?
Következő: »»   373 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem