Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   162 / 188
(#) Remci hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy az In circuit mérőfeltétnél a két diódára írja hogy Bat46 kék színű. Mi a külömbség a kék és a piros között?
(#) Pessu hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Sziasztok!

Azután érdeklődnék hogy a C8,C9,C10-es kondikat mivel lehet helyettesíteni? Mert azt mondják itt a debreceni üzletekben hogy a C8-as nehezen beszerezhető a C9,C10 pedig már nem gyártanak ilyen típust. Illetve hogy milyen feszültségűnek kell lennie ezeknek e kondiknak? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) vargaf válasza Remci hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Szia!
Bármilyen Schottky dióda megfelel oda.
Üdv.: Feri
(#) vargaf válasza Pessu hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Szia!
Ezek az alkatrészek beszerezhetők:
33 nF kondenzátor
1 nF 1 %
de ezt innen célszerű rendelni:
1 nF 1 % FDH Kft
De ezt itt már sokszor leírtuk!
Üdv.: Feri
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 6, 2015 / 1
 
Igen, csak ezzel tudsz induktivitást is mérni, a tranyóteszterrel meg nem. Az 10uH alatt egyáltalán nem mér semmit, de a uH-s tartományban sem olyan hogy hinni lehetne neki, pedig pont az lenne a lényeg. Ugye, 50Hz-es trafók induktivitására senki nem kíváncsi, de egy SMPS trafónál lényeges a szórt induktivitás mérése, ami pl. egy PC vagy flyback trafónál 4-5uH.
Nekem még a legelső fejlesztés van az LC mérőből, és a tizenakárhány menetes légmagos 180nH induktivitást is simán megméri. Na ezt a tranyóteszter nem tudja.
(#) attika válasza Pessu hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Be lehet szerezni onnan ahonnan vargaf is írta,és véleményem szerint érdemes is olyat tenni bele amilyet a fejlesztők is ajánlanak mert nem lesz pontos a műszer."legalábbis nekem nem volt az"
Én is próbálkoztam más típusú kondikkal,de nem jártam sikerrel,és utána megrendeltem ezeket és láss csodát pontosan mér a műszer.
Ha már építésre adod a fejedet akkor érdemes azokkal az alkatrészekkel megépítened amiket a leírásban is megadtak,és cserébe lesz egy jól használható pontos megbízható műszered.
Nekem ez a tapasztalatom ezzel a projektel.
Ha legalább annyira nem értesz az elektronikához mint ahogy én akkor érdemes követned a leírtakat.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Sajnálom hogy csalódást kell okoznom neked, de jól méri a kicsi induktivitásokat is, sőt még pontos is. Direkt gyári induktivitásokkal teszteltem. Csak most csak neked..
kép1 kép2 kép3 kép4 kép5

A gyári 330-at 310-nek... (6%) az gyári tekercs is pontatlan, nekem ennyi belefér..
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) Remci válasza vargaf hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Akkor jó. Köszönöm.
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 6, 2015 1 / 1
 
Valóban csalódást okoztál, de azzal hogy figyelmetlenül olvasol. A legkisebb amit látok 20uH, bár a színkódja alapján az sem annyinak tűnik. Mérjél vele 5uH-t, vagy 180nH-t ahogy én az LC mérővel.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Valóban figyelmetlenül olvasol. Nekem nincs szükségem 10nH-10uH közti mérésre..
(ez kb az 1-2menetes légmagos tekercsek)

És az árban is van különbség: negyed annyiból megúsztam..
(anno nem tudtatok kit-et ajánlani)
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) eyess válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Az avr es alkatrész teszter sok oldalú , és szoftver, illetve némi módosítással lehetne kisebb értékű induktivitásokat is mérni.Tehát képes lenne rá a készülék .

De vajon az LCM3 tudná azt a jelenlegi kiépítés mellett , vagy egy fejlesztés után produkálni azt , amit az AVR es ? És pláne ennyiért ?

Ezzel nem lenézem az LCM3 mérő eszközt csak kérdem.Nos ?
(#) Ge Lee válasza eyess hozzászólására (») Nov 6, 2015 / 1
 
Maradjunk annyiban hogy mindegyiknek megvan a maga felhasználási területe. Nekem van mindkettő (mindegyikből még ősrégi változat), nem véletlenül. Az új fejlesztésű AVR-esből majd akkor építek, ha valóban tudok induktivitást is mérni vele. Nekem kizárólag kis értékeket kell mérnem, arra alkalmatlan (nem is igazán értem a fejlesztőjét se, na mindegy).

Doky: egy 14 menetes légmagos tekercs az olyan 180nH körül van, de én mértem már ennél kisebbet is, és szükség van rá, még nem is kell nagyfrekivel sem foglalkozni elég a kapcsolóüzem.

Az ár tekintetében nem nagyon vettem észre különbséget, a felprogramozott PIC-et vagy AVR-t mindkét esetben megkaptam valahol 1000Ft felett (már nem emlékszem), az LCD ugyanaz, a többi meg filléres.
(#) eyess válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Idézet:
„nem is igazán értem a fejlesztőjét se, na mindegy”


Pedig egyszerű a fejlesztője nem erre találta ki , ahol már éppen most tart ez a teszter.Ő kifejezetten Tranzisztor teszternek fejlesztette ki .Ami már utána lett belőle az már sok ember össze tett munkája világ szerte.

Tehát ma már ott tart ez a dolog , persze kinek mik az igényei pontosság terén , hogy összességében az alkatrészek mérésén kívül /passzív , aktív/ már frekvencia , feszültség , zéner feszültség , induktivitás , esr , és még lehetne sorolni ki mit épít még hozzá.Szóval elég sok rétű ahhoz , hogy csak úgy elmenjünk mellette.
(#) kocsgab002 hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Sziasztok.
Itt az apróban árul steffen22 kolléga kondi csomagot az LCM3-hoz. Mennyire jó ez hozzá, illetve ajánljátok-e? Vagy vegyem meg az FDH-tól?
(#) szucsistvan123 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Jó hozzá!
Az enyémben is olyan 1nF-esek vannak!
(#) Hp41C hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Az LCM3 rezgőkörbe kapcsolja a mérendő induktivitást vagy kapacitást. A Tranzisztor teszter a kapacitást töltőáramra kapcsolva méri a feltöltéshez szükséges időt / induktivitásra feszültségugrást ad és figyeli az áram kialakulását. Mindekettőt egy 10 bites, lassú, (a zavarok kiszűrése érdekében) több mintát átlagoló A/D átalakítóval végzi. Az eltérő mérési módszer eltérő paramétereket és pontosságot fog eredményezni.
(#) dokidoki válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Ebből az is következik, hogy az LCM3-nak jobbak az esélyei a pontosságra és a felbontásra is. A mérési elvéből adódóan. Ezért ez az összehasonlítás parttalan vitát eredményez. Mindkettő kiváló a maga helyén.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Nem az a lényeg hogy PIC vagy AVR hanem hogy mennyibe kerül a komplett beszerzése. Ez alatt a járkálást is beleértem, parkolódíjat az utcasarkon, benzinköltséget, nyákot, vaskloridot stb.. És egy 20Ft-os ellenállás postázási költsége is ugyanannyi mint egy 5eFt-os valaminek. Nem beszerezhető KIT-ként, és látom hogy 100Ft alkatrész miatt kínálgatjátok hogy időt, benzint és parkolódíjat nem kímélve el kell menni ide-oda ismeretlen helyekre beszerezni egy-két speciális kondit stb.

Nekem 13eFt-ért kínáltak többen is LCM3-at, ami nagyon sok, igaz ha beleszámítjuk a dobozt, benzint, parkolódíjakat, időt akkor ők se hozták ki az anyagköltséget ennek fele alatt, de ez sem mentség a drágaságra.. 13eFt helyett a 3.7eFt sokkal korrektebb, nem kell dobozolni mint a többpaneles, sérülékeny LCM3-at. (elég volt négy öntapadós textil-láb is..)

A mérési tartomány pedig nekem megfelel, úgyis főleg nagyobb kondik mérése volt nálam a cél.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
(#) attika válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Ez így van,de ha már építesz akkor ezeket is számold bele.
Én amikor elkezdtem és már a vége felé jártam már csak a kondik maradtak akkor majdnem feladtam az egészet mert a 3db kondi volt több mint 1500 ft.
Ha magad építed és mindent beleszámolsz akkor nem áll meg 13e ft-ba amennyiért árulnak egy komplett ilyet.De hát ugye az építés öröme az mindent kárpótol.
Na de mindegy is mert itt senkit nem kényszerítenek arra,hogy építse meg,és arra sem,hogy ugyan olyan alkatrészeket használjon,csak ha nem lesz pontos akkor nem kell csodálkozni rajta.
(#) eyess válasza attika hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Ez fenn áll az AVR es nél is nem csak az LCM3 nál.Tehát , ha 1% alatti alkatrészekkel van szerelve , akkor nem marad el a pontossága.De még ha 1% os alkatrészekkel is az is bőven elegendő.
(#) Ge Lee válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 6, 2015 / 1
 
Így van, csak nem akarják megérteni miről beszélek. Tény hogy jó a tranyóteszter meg sokoldalú, én is használom. Csak nem sokra megyek vele ha a 4,5uH-s szórást kell mérnem vele, kisebbekről már ne is beszéljünk.
Mondjuk azt sem értem miért kerül szóba az LC mérős topikban, amikor annak van külön topikja.
(#) attika hozzászólása Nov 7, 2015 /
 
Az mitől lehet,hogy akkor halál pontos a műszer ha fogom kézzel a krokodilcsipeszeket?
Az etalon kondit rátéve ha nem fogom akkor akkor 996,2pF
És ahogy megfogom a két csipeszt beáll kereken 1.000nF-re
(#) dokidoki válasza attika hozzászólására (») Nov 7, 2015 / 1
 
Mérned is úgy kell, ahogy a kalibrálás is történt. Mint a műszerek egyik jellemzője az érzékenység. Őrülj, hogy kicsi változást is detektál. Méréseknek, legyen induktivitás vagy kapacitás vannak pici trükkjei, amikre rá kell hogy jöjj, és ekképp alkalmazd is.
(#) attika válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Próbálkoztam úgy kalibrálni,hogy fogom kézzel a csipeszeknek a szigetelését de akkor meg átmegy mínuszba és onnan kezdi a mérést.
Eddig nem is figyeltem fel rá,de ha ez nem hibája akkor örülök neki.
Csak érdekes volt,hogy ha nem érek hozzá akkor az etalon kondi 996,2pF,és ha óvatosan megfogom a csipeszek gumi szigetelését akkor század pontosan beáll az értékre ami 1.000nF.
De ha erősebben szorítom meg akkor meg 1.003-1.010-ig is kiugrik.
Ha ez nem hibája akkor örülök neki,neked meg köszönöm a válaszodat.
(#) dokidoki válasza attika hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Ez nem hiba, hanem a mérési módszerének a jellegzetessége. Mivel rezgőkörben méri a tekercset és a kapacitást is, és a kéz közelsége ráhatása ezt elhangolja. Tekercsnél a közelében lévő fém, indukciós ráhatás okoz hasonlót.
(#) erdgab válasza attika hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Szia!
Nem hibája a műszernek az általad vázolt jelenség.Inkább azt mondanám,hogy a Te hibád,oka,nem kell semmit megfogni mérés közben,hibát viszel be.Olvasd el a műszer leírását még egyszer,ha kell,le van írva hogyan lehet pontosabbra állítani a szoftver segítségével.
(#) Kera_Will válasza attika hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Idézet:
„Az etalon kondit rátéve ha nem fogom akkor akkor 996,2pF
És ahogy megfogom a két csipeszt beáll kereken 1.000nF-re”

Te mást is kéz rá tétellel szoktál gyógyítani?
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) attika válasza erdgab hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Nem akarok belepiszkálni szoftveresen.Ennél pontatlanabb sose legyen.
(#) abcdabcd válasza attika hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Azt nem írod, hogy milyen "referencia" kondiról beszélsz, de azt próbáld ki, hogyha bármilyen kondi nélkül is, kondimérés állásban megfogod a mérőzsinórokat, akkor kb ugyanekkora kijelzett értéket láthatsz, mint itt a különbség... az a te saját kapacitásod, abban a pillanatban...

Ha a műszerben lévő "referencia" kondiról írtál, akkor azt keresd ki pl itt a témában, hogy miket érdemes tudni róla... illetve arról a kalibrációs feltétről, hogy mit lehet vele beállítani...


Szóval mérés közben, ha nem akarod, hogy a mérendő értéket befolyásolja a saját kapacitásod, akkor lehetőleg ne érintsd a vezetékeket, vagy magát a kondit.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
(#) attika válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Pontosan ugyan olyan kondenzátorról beszélek ami benne is van az 1%-os pontosságú.
Ha kondi nélkül fogom meg a zsinórt akkor ugyan úgy kitér a műszer.
De éppen akkor pontos ha fogom a zsinórt.
A kalibrációs feltét eszembe sem jutott,de jó ötlet,kipróbálom.Erre gondolsz?
Következő: »»   162 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem