Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2665 / 3984
(#) Mircsof hozzászólása Nov 9, 2015 /

Sziasztok!
Figure 13 szerint szeretnék egy 7812 stabot bekötni. A kérdésem az, hogy ilyenkor mennyire osztódnak az áramok, tehát maga a stab mennyire fog melegedni pl 2-3 amper esetén? Vagy ez az áram mind a tranyon fog keresztül haladni?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) Bakman válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

A terhelőáram és a tranzisztor karakterisztikájának függvényében egyre inkább a tranzisztor veszi át az áteresztő szerepet. Kis áramnál a tranzisztor BE feszültsége nem éri el a nyitáshoz szükséges feszültséget, így a 7812-es dolgozik. Ahogy nő az áram, nő az R1-es ellenálláson eső feszültség, ami a BE feszültség is egyben, így szép fokozatosan nyitja a tranzisztort. Kb. 200-300 mA-es terhelőáramnál már javában a tranzisztor végzi el a munka oroszlánrészét.
(#) Bakman válasza mlaci79 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

A nem dimmelhető általában csak pár alkatrészt tartalmaz (egyenirányító, puffer és valamilyen áramkorlátozó). A pufferkondenzátor miatt a dimmelés nem, vagy csak alig érzékelhető, esetleg csak a dimmelés alsó tartományában. A dimmelhetőért Google képkeresőbe: dimmable led circuit.
(#) Mircsof válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Köszönöm!
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 10, 2015 /

Helló!

Ikea Stöpen teamécsesben érdekes "nyomógombot" találtam.
Van egy kis elektrolit kondenzátor kinézetű zsugorcsövezett alkatrész, benne valószínűleg egy kis golyó.
Vagy a feje tetejére kell állítani, vagy meglendíteni egyszer fölfelé, és a golyó rövidre zárja a két lábat.
Mi lehet a neve ennek az alkatrésznek?
(#) Wind-Storm válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Köszi!
De hogy micsoda ára van ezeknek, még ennek is, pedig itt látszik hogy mennyire egyszerű felépítésű.
(#) 156er hozzászólása Nov 10, 2015 /

Üdv.

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen módon lehetne egy váltókapcsolóról, ahol lámpaszál van és nem fázis, egy másik lámpát működtetni?
Tehát a kapcsolónál van a két játszószál illetve a hozzá tartozó lámpaszál, valamint a plusszba működtetni kívánt lámpa lámpaszálja?! Valahogy a két játszószálról kellene fázist venni, csak kellene egy olyan "egyirányba" vezető dióda 230v-hoz...... ha vsn ilyen.
Szóval ehhez kérnék ötleteket.

Köszönöm
(#) vargaf válasza 156er hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia!
Mi az a "lámpaszál", "játszószál", "egy irányba vezető dióda" ? Ilyen műszaki fogalmakat én nem ismerek, pedig régóta foglalkozom elektronikával.
Üdv.: Feri
(#) qvasz2 válasza 156er hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia! A kérdésed a villanyszerelő topikba kívánkozik. Amennyire megértettem, hogy mit is írsz, szerintem nem fog működni. Másik lámpát csak akkor tudsz működtetni, ha rendelkezésre áll fix nulla és fix fázis is. Ha csak kapcsolt fázis van jelen, akkor a lámpád is csak akkor éghet, ha a másik lámpa is épp világít.
A diódáról: A dióda valóban egy irányba vezet, ezért nem is lenne alkalmas lámpát működtetni, mert csak kb fele fénnyel tudna világítani.
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Ebay-en fillérekért kapható, golyó van egy hengerben. Persze ehhez kell valami kapcsolás is, hogy a LED bekapcsolva maradjon.
(#) Wind-Storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Az van is benne, írok ha sikerül pontosabban leolvasnom a típusát, mert érdekes egy IC lehet.
Egyébként ha éles koppanást hallok, abból lehet következtetni hogy higany vagy nem higanygolyó van benne? gondolom a higanynak nincsen olyan éles hangja?
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 10, 2015 /

Az említett gyertyalángot imitáló mécsesben ha minden igaz egy LTN2269-es SOP8-as IC van.
Amit én találtam erre a típusra keresvén azt nem tudom összeegyeztetni azzal hogy program is fusson rajta.
Márpedig a LED az egy sima LED, nem látok benne IC-t, másik LED-et párhuzamosan kötve vele ugyanúgy villog.
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

A higany az folyékony, nem koppan!
Ez az IC nem az az IC szerintem. Egy bármilyen mikrovezérlővel pár soros kóddal megoldható az egész, és nem is fogyaszt sokat alvó üzemmódban.
Egy ilyen dőléskapcsoló jelének feldolgozása kicsit komplikáltabb, perreg, néha odaér, néha nem, a kontakt is elég rossz a golyó és a fém között (nem hajtanék vele LED-et közvetlenül), stb.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
(#) pucuka válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Azért van golyó, annak ellenére, hogy a higany jobb, mert a higany használatát betiltották nehézfém volta miatt. Se hőmérő, se nyomásmérő, se higanykapcsoló. Addíg szerezz be higanykapcsolót, amíg lehet.
(#) Wind-Storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Nem volt még élményem eltörött higanyhőmérővel, ezért nem tudom mennyire kopognak szétguruló higanygolyók.. Szerintem sem ez az IC, én is MCU-ra gyanakszom, de sajnos nem találtam még MCU-t ezen számsorok alapján... Perregés ellen van benne egy kis SMD kerámia kondi, a többit pedig a feltételezett MCU végzi.
(#) MikulaSan hozzászólása Nov 10, 2015 /

Sziasztok ha az erősítőm teljesítménye nagyobb mint a hangszórómé abban az esetben rakok egy ellenállást a hangszóró elé az mien változást okozna? (elméleti kérdés)
(#) SKY hozzászólása Nov 10, 2015 /

Sziasztok!
Egy kvarc jele milyen mértékben képes kisugárzódni, zavarni a környezetét?
Például ha egy mikrovezérlő digitális bemeneti lába mellett van a rezonátor, akkor mérhető valamilyen zavarfeszültség azon a nagyimpedanciás lábon?
Vagy ha néhány mm-re vezeték halad el a nagyfrekvenciás kvarc bekötések mellett, akkor milyen nagyságrendű zavarfeszültség keletkezhet a másik vezetőben?
(#) proli007 válasza MikulaSan hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Hello! A hangszóróra jutó teljesítményt csökkentené, de mivel általában egy hangdobozban nem egy hangszóró van, hanem több és hangváltó is, annak impedanciája a teljes sávban nem állandó. Tehát a frekvencia függvényében változna a hangszórókra jutó teljesítmény is és ezzel a hangkép is.
(#) MikulaSan válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Köszönöm szépen a válaszod Azért elméleti kérdés mert csak hirtelenjébe eszembe jutott de arra számítottam hogy a hangkép is változni fog
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Valószínűleg feltűnt, hogy különösen a kvarcokat, de a rezonátorokat is közvetlenül az őt használó lábakhoz teszik, minél rövidebb összekötéssel. Ezért a zavarsugárzástól sem kell túlzottan tartani. Ennek oka, hogy a terhelő kapacitások elhúzzák a rezonátor frekvenciáját, és a pontos frekvenciát bizonytalanná teszi. A kvarc a nagy jósági tényezője miatt nagyimpedanciával terhelhető, ezért sokkal inkább érzékeny a szórt kapacitások változására, mint egy kerámia rezonátor.
(#) enree hozzászólása Nov 12, 2015 /

Sziasztok!
Locsolórendszer 24V 2W-os mágnesszelepe ha jól számolom 0,083A-t vesz fel. Nos, a kérdés az lenne, hogy ehhez mekkora trafó kell? Az A=VA? Mert akkor gondolom, egy igen kis trafócska elég hozzá. Illetve, lesz valami baja az említett szelepnek, ha egyenáramot kap váltó helyett?
(#) nedudgi válasza enree hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Egyenáramtól felmágneseződik a váltóáramra tervezett szelep.
Annak a 2W-nak nézz utána, gyanúsan kevés.
(#) enree válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Mágnesszelep.
A másik kérdésemre tudsz válaszolni? A=VA?
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

A tekercs ellenállása 23 ohm.
2W fogyasztás valószínűtlen egy ekkora mágnesszelepnél, a "2W" a típusszám része lesz.
(#) nedudgi válasza enree hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Nem. Behúzáskor nagyobb, 1A körüli áramra kell számítani, 20-25VA trafót kell beépíteni.
(#) enree hozzászólása Nov 12, 2015 /

Mind nagyon kedvesek vagytok, és ezt köszönöm is! Elárulná végre valaki nekem, hogy az A=VA?, az az, az Amper ugyanaz, mint a VoltAmper, vagy a Wattal egyenlő, vagy mi a bánattal? Ha hazaértem, megmérem az ellenállását.
(#) attika válasza enree hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Én úgy tudom,hogy az VoltxAmper és az a Wattot adja meg.
De ha nagy baromságot írtam akkor majd kijavítanak
(#) elektroncso válasza enree hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 1

Amper nem egyenlő a VA-rel. Akkor inkább a W-hoz van közelebb, de nem egyenlő vele. A W a VA és a VAr közötti összefüggést a teljesítmény háromszög határozza meg.
U.i.:Mellékelek egy jobbat.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) kendre256 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 1

Itt is van olyan szelep, aminek 2-2,5W kell.
Az ilyen szelepek esetén a mágnes nem a szelep "fő" zárását-nyitását végzi, hanem egy pici vezérlőszelepet nyit-zár. A vezérlőszelep a folyadék (levegő) nyomásának segítségével, egy sokkal nagyobb méretű membrán közbeiktatásával végzi az áramlás tényleges zárását. Emiatt minél nagyobb méretű a szerkezet (nagyobb a membrán), annál kisebb energiával lehet működtetni a szelepet.
(#) elektroncso válasza attika hozzászólására (») Nov 12, 2015 / 1

Egyenáramú áramkörben így is van, de váltakozóáramú áramkörben már bonyolultabb a dolog, köszönhetően a fáziseltolásnak.

U.i.: Itt van egy jó leírás: Teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
Következő: »»   2665 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem