Fórum témák
» Több friss téma |
A valtozo deklaralasa nem jo igy . Igy jobb lenne:
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
Srácok,
Már teljesen meg vagyok keveredve. Csak nem sikerül az analóg portot belőnöm. Piccolo programjait nézegetve és felhasználva részeit próbálok tanulni és a potméteres analóg mérést elkészíteni. Az áramkört megépítettem (P18F4550), de a bootloader miatt inkább a sima égetést használom. Nah szóval már sok órám van benne és golyóznak a szemeim is rendesen de akkor sem találom a hibát a programomba. Most jelenleg a kijelzőre 0-át ír ki és nem változik a potmétert tekerve sem. Header állományom:
Főprogram:
Előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
A program kimenete jelen pillanatban:
Adjon az Isten szebb jövőt Képernyőtörlés Első ciklusok: 1 itt a while ciklusok számát íratom ki Második ADC: 0 itt kellene az analóg bemeneten mérnie a potiról érkező feszt Harmadik Utolsó Egy 4x20 karakteres LCD-ére íratok ki és ezért minden sorba írok valamit hogy az tis teszteljem, hogy megfelelően jelenik e meg.
DS18b20 mérés
Google is kidobja erre : hobbielektronika ds18b20 tesztelés Elég komolynak tűnik a probléma és elég korrekt hozzászólások vannak. Mindenesetre van 2 gond : Gyakori kommunikációnál fűtik saját magukat illetve a fekete tok összeszedi a környezeti infra sugárzásokat is. Gondolom ezért mutatnak többet...de nem bizalomgerjesztő a teszt eredmény. Egyébként félvezetősben nem nagyon lehet sokkal pontosabbat csinálni. LM92 ±0.33°C Accurate, 12-Bit + Sign Temperature Sensor and Thermal Window Comparator with Two-Wire Interface 2 lábra 4-et lehet tenni mert 2 cím bitje van és szoftveres I2C-vel jó sokat le lehet kezelni. Ha pontosabb történet kell és az ár nem számít akkor PT100 + MAX31865 kicsit olcsóbb a hőelem + MAX31855. Amikor régebben ISR-ből próbáltan függvényt hívni a fordító nem is engedte, ha azt máshol is használtam. Az azért alapszabály, hogy az ISR-ben minimális időt töltünk és csak flag-eket állítunk. Majd mindent fő program hurok kezel.
Mi lemme ha egyszeruen 1x bneallitanad az AD csatornat, es az "a" valtozoba csak siman beolvasnad az AD erteket, majd ezt siman kiirnad decimalis formaban. Amennyiben csak 1 csatornat hasznalasz nem kell mindig birizgalni azt a "SelChanConvADC(chan);" fvenyt. Probald meg az egeszet minel egyszerubben megirni, majd utana bovitheted, ha mar be tudtad rugni az AD-t.
En egyebkent CCS C-t hasznalok, mert a Hitech es a MCHP C-tol kiuteseket kapok anny elvarazsolt dolog van benne.
MCP9808
Ez csak nettó 270 Ft és 3 cím bitje van. Elég sok diagram van a pontosság szórását illetően. 850 db-ból kb. 85% tudja a 0.1 fok pontosságot. Az adatlapon még a forrás program is rajta van. Hobbielektronika project A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
Próbáltam azt is ezért is léptem tovább.
Rohadt nullát adott csak vissza, vagy is semmit mikor csak azt a lábat olvastam ki amelyiket akartam. Rohadtul félre siklok valahol de nem tudom hol. Ha valakinek lenne egy példa kódja ami egyszerű vagy is ami a legegyszerűbb 1 potit rákötve tudom állítani mondjuk az A0 lábra kötve a bemenő értéket azt megköszönném. Illetve ha tud valaki adni MAX6675-höz .h és .c fájlokat annak örülnék. Nem találom C18-hoz a driver fájlokat.
Most egy nagyon leegyszerűsített példával próbálkozom, de minden opcióban 0 lesz a bégeredményem.
Tuti valamit nem jól csinálok. Kérném a szakikat, hogy helyesbítsék a kódomat. Köszi. Header állomány feljebb látható.
Köszi.. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Szia! Hogy áll a projekt? Nekem is valami hasonlóra lenne szükségem, bár a 300°C is elég, de az már nem oszt nem szoroz... A hőmérésen túl fűtés szabályzást is szeretnék megvalósítani, (12V, huzalellenállás) de előbb legyek túl az elején.
Sziasztok.
Szeretnék épiteni egy dupla hőmérőt, ilyet mint ez a vicsys féle vagy hasonlót, de nekem csak DS18B20-as szenzorom van. (10 db ) és 16F84a vagy 16F628 PIC-em. Az LCD mindegy, lehet 3310 kijelző is. A lényeg hogy tud e valaki ezekből az alkatrészekből kettő vagy több szenzoros hőmérőt mutatni vagy csinált már hasonlót. Előre is köszi. Űdv.
Szia!
Egyik első programom a mellékletben, nem szép, de működik már 6-7 éve. A felesleges részeket kieggyelheted belőle. Ami viszont fontos, hogy a DS1820-ok egyedi azonosítóit először le kell kérdezni tőlük és a progi közepén a "dswriterom0: ill. dswriterom1:" rutinjait át kell írni. Az azonosító lekérdezést az internetről nyúltam le, de már nem tudom honnan. NGy
Köszi.
Amit küldtél az hasonló a Vicsys féléhez és azon meg is csináltam ezt a kódolást. A gond hogy -80 fokot mutatott. szerintem azért van mert a ds1820 más bitezésű mint a ds18b20. Érthetetlen hogy miért nem tették külön bemenetre két szenzort. Akkor nem kéne ez a kódolási procedúra. A te ketyeréd szabályozza is a fűtést? Mert ha igen akkor érdekelne a kapcsolás is. Most látom végül is nagyjából le van irva a kötözés. üdv. A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
Igen, szabályozza a fűtést, minden nap 5 időpont lehet 5-27 fokig. Ja és csak negyedóránkénti lépések lehetnek. (kis trükk van az EEPROM spórolás érdekében)
Az nagyon jó. Azért megéri beszerezni két új szenzort. . Próbapanelon vagy proteusszal kipróbálom, aztán meglátjuk.
Köszi az infót.
Szia.
Úgy látszik hőmérő mániám lett Találtam egy orosz hőmérőt. Nincs meg a forráskód, de úgy nézem le tudom magyarosítani, ám nem lesz könnyű. Van itt még egy egyszerű példány. Ezt már át is kódoltam.
Magyarosítani: a hőmérő helyett pl. egy szál kolbász van. Magyarítani: magyar nyelvre fordítani a szöveget/menüt.
Kipróbáltam szimulátorral a progit amit küldtél. Jónak tűnik. Meg fogom építeni. Ha nálad működik 6-7 éve akkor majd téged molesztállak ha lesz kérdésem
Köszi.
Sziasztok.
Azt hiszem kezdem kielégíteni a hőmérő mániámat. Elég sok élvezetes órát beleöltem ennek a két programnak az átkódolásába és megépítésébe, de nekem megérte. Úgy gondoltam közzéteszem, hátha még valakit érdekel. Igaz hogy az én nevem van rajta, de ezt mindenki könnyen átírhatja a sajátjáéra. Sőt minden szövegrészt át lehet írni. Ha valakinek kérdése keletkezne a privát üzeneteknél szívesen válaszolok rájuk. Ezek csak egyszerű műszerek. Vezérlésre nem alkalmasak, de ahol csak megfigyelésre van szükség ott hasznosak lehetnek. Én személy szerint egyenlőre csak játéknak csináltam
Sziasztok!
LM75 -öt simán olvas a rendszerem. Most vettem LM75A smd IC-t és nem olvassa. Pontosabban minden bekapcsoláskor egy (talán véletlenszerű) számot olvasok ki, ami nem változik. Minden újra bekapcsoláskor a szám más... Nem tudjátok, mi a különbség a két IC-között? Én nem látok programozási különbséget közöttük...
Sziasztok!
Itt is felteszem a kérdésem: Hőmérőt szeretnék építeni, az oldalon találtam is rengeteget, viszont olyan nincs ami kielégíteni szerény kis igényeim... Elmondom mit kéne tudnia és mit találtam lehetséges alapnak.. - kettő szenzort lehessen rákötni és a mért értéket kijelezni - lehetőleg +/- tartományban történjen a mérés illetve a kijelzés - közös katódos 7 szegmenses kijelzőn történjen a kijelzés - Továbbá lehet PIC vagy valamilyen céláramkör a lelke - Előny, ha DS18B20 szenzorokat alkalmazunk (csak mert van itthon pár darab) Én két lehetséges alapot találtam: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/digitalis_ora_homerovel.html (ezt meg is építettem és tökéletesen teszi a dolgát, itt csak annyi lenne, hogy az óra részt lecserélni még egy hőmérő részre...) http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/dual_lcd_homero_fagyponti_ria...l.html (Ez majdnem minden igénynek megfelel, csak az LCD kijelzés helyett kéne rávarázsolni LED kijelzést..) Jó lenne nekem az LCD is, csak azért ragaszkodom a LED kijelzéshez, mert van itthon 6 darab c-4001-es közös katódos LED kijelzőm, és marha pofás lenne 10 centis digitekkel.. Ha valaki tud bármelyik alternatívában segíteni azért nagyon hálás lennék! PIC-et égetni tudok, de programot írni/szerkeszteni sajnos nem.. Ha esetleg lehetetlen megoldani akkor van két LCD modulom, de neten nem találok rá semmit... nem tudom lehetne-e használni ilyen célra.. MGLS10032AD-01 PCB-LCM025 Szerintem ezek a típusaik..
Nem rossz ötlet, kérdés, hogy tudnám-e használni ezzel a kijelzővel... C-4001
Ha jól nézem akkor ennek minimum kb. 12v kell, tehát mikrovezérlő, és társai csak egy "nagyfesz" fokozaton keresztül tudnák kapcsolgatni a szegmenseket....Ehhez képest a mikrovezérlő programmal esetleg 74595-ökkel, sima ügy...
Értem, a meghajtással nem lenne gond szerintem... Ezt a mikrovezérlős áramkört is megcsináltam a fent említett kijelzővel egy UDN2981A közbeiktatásával... elvileg akkor már csak az kérdéses, hogy a panelon lévő kijelző közös katódos-e vagy sem...
Ha a fent említett kijelző közös anódos akkor a szegmens lábakról levett jelet egy inverter közbeiktatásával viheted az UDN-re. De szerencsésebb/olcsóbb megoldás lenne egy 8 lábú kontroller+kijelzőnként 74595+UDN.
Igen ha tud rá programot írni ! Ha nem akkor kicsit körülményes a nyáktervezés programírás és programozás ...
Írta, hogy már "csinált" UDN-el, ahhoz is kelhetett, nyák stb, nem elképzelhetetlen ,hogy lesz aki ír, vagy összeollóz neki egy progit, szerintem mindenkinek aki ezzel foglalkozik vannak ds-re és hétszegmensesre megírt rutinjai.
Igazából most ismerkedem a PIC programokkal Amit csináltam órát annak természetesen az oldalról szereztem a programját én csak a PIC-be égettem és örültem magamnak... Nyáktervezés, készítés nem probléma..
Egy kérdés: - Milyen képlettel számolható a termisztor ellenállásértéke ?
Kb. annyi félével, ahány típust gyártanak. Adatlap, abban található képlet és/vagy táblázat...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |