Fórum témák
» Több friss téma |
De lehet a passzív szűrőt aktív szűrővel helyettesíteni, elég, ha a DBM -et követő hangfrekvenciás erősítő sávszélessége megfelelő.
A jelveszteség mért érték, avagy fülre lett halkabb? Mert pont az lenne a cél, hogy csökkenjen a zaj, "halkabb legyen".
Érdemes kipróbálni az RFSim99 nevű ingyenes programot, ami segítséget nyújthat az aluláteresztő méretezésében. Bár a helytelen impedanciaillesztés miatt lehet (~50ohm/~100k) veszteség. A probléma azonban máshol is lehet. Bár a készüléked működik, azonban azt kell, hogy mondjam hogy a DBM nélkül is működne jelen esetben. Elég lenne a sávszűrőről érkező jelet és a VFO leosztott jelét az első tranzisztor bázisára (jobb: emitterére) vezetni, a keverés ez esetben is megvalósulna. Ha rossz a DBM (nem jól van lezárva, kiegyenlítetlen) elképzelhető, hogy az első tranzisztoron -mint aktív keverőn- történt a keverés. Persze ezek csak találgatások, a műszeres mérés mindenre választ ad.
DR OM!Ezt a hozzászólást valószínűleg a moderátorok törölni fogják ... erre való az apróhirdetés link mögötti terület. 73&55!
Fülre. Addig hallottam állomásokat, a beépítés után már nem hallottam semmit.
A programot letöltöttem. Elsőre tetszik.
Tudom milyen a fazékmagos tekercs. Nyáron vettem a találkozón 3 párat direkt ilyen céllal. Csak sajnos tekercstest nem volt hozzájuk így ragasztanom fog kelleni (mármint tekercstestet).
Igen, erre gondoltam én is.
Jobb esetben találsz hozzájuk való tekercs testet.
Esetleg papírból tudsz talán legkönnyebben hengeres testet hajtogatni hozzájuk. Persze kell majd 2 papír korong is az oldalára. Valamivel nem árt kikeményíteni a papírt. Talán ha valami lakkal átitatod a papír henger rétegeket. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Joghurtos pohár esetleg folyékony mosószeres flakonban gondolkodok (mint alapanyag), pillanatragasztóval (esetleg acetonnal) ragasztva.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
WC papír guriga vagy műanyag gyógyszeres doboz is jó erre a célra.
Papír rétegeket lakkal átitatva is lesz olyan mint a joghurtos pohár vagy akár erősebb !
Ezt a fehér hengert kell megalkotni 2 nagyobb átmérőjű koronggal a végükön. Belső átmérőjének a mintáját adhatja egy fúrószár is, habár ha több 10 20 mm feletti akkor már kicsit macerásabb ... nem rémlik mekkora vasakat találtál. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
"Öregszaki"-tól vettem, 22mm külső átmérőjű Al=630 magokat (a belső oszlop 9mm átmérőjű). Közben találtam itthon kész fazékmagos tekercset, 2,3mH értékkel. A visszább jelzett programmal kipróbáltam, a DBM felől egy 720nF-os kondenzátor a kimeneten pedig egy 1µF-os kondenzátorral kb. 4kHz-nél van a töréspont.
Most gondolkodok, hogy a DBM-em kimeneti impedanciáját hogyan tudhatnám meg. Szerintem megegyezik a bemenetek impedanciájával, de nem biztos. Ebben az esetben lemérem a nyáron tanultak alapján a VFO felőli és a sávszűrő felőli Z-t és akkor tudnám a HF kimenet impedanciáját. Most a szimulációban 50 ohm-nak állítottam be.
Ha 9mm a belső akkor pont jó lehet a 9mm fúrószár, minta a hengerhez.
Elképzelhető, hogy a HF fokozat bemeneti impedanciája 11kohm legyen? Most megpróbáltam lemérni* és ez jött ki.
*A mérés folyamata: Van egy 1kHz-es négyszöggenerátorom aminek a kim. imp.-ja 1,3kohm. Ez úgy jött ki, hogy 1,3kohm-os ellenállással leterhelve a felére esik vissza a jelszint. Ezt a generátort ráakasztottam a HF fokozat bemenetére (a HF fokozat nem volt a mérés közben rákötve a DBM-re) és felírtam, hogy mennyire esett vissza a jelszint. Utána a jelgenerátorra rákötöttem egy potit és addig állítottam amíg pont ugyan annyira esett vissza a jelszint mint amikor a HF fokozat volt rajta. Lemérve a potit 11kohm-ot kaptam. Jól mértem? Ha DBM kimeneti impedanciáját 150 ohm-nak veszem (ennyit mértem) és a HF fokozat bem. imp.-ját 11kohmn-nak állítom be akkor a mellékelt görbét kapom a szimulációkor. U.i.: Aki ért a programhoz attól kérdezem, a kék vonal mit jelent? Gondolom a piros a szűrő frekvenciamenete. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Szinuszt jobban szeretjük mint a négyszöget ...
De ha ez van akkor ez van. Mérjél bázis áramot ha tudsz ... mert akkor abból tudsz számolni rbe = Utermikus(26mV) / Ib . Ezzel kapcsolódik párhuzamosan a Rbázis (1M). De inkább az rbe lesz a meghatározó . Másik inkább 2 azonos kondit rakjál előre és hátra... 1µF 1µF úgy nem szebb a görbe ? Miért lett különböző ? A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Bázisáramot gondolom az 1Mohm-os ellenálláson mérjek.
A kondenzátorok azért lettek különbözőek, mert a program ilyet dobott ki. Egyforma kondikkal a mellékelt görbét kapom.
Igen a bázisba folyó áram az 1M keresztül kerül be.
Hmm nem lett szebb a görbe.Akkor lehet hanyagolni a CLC passzív szűrőt. Egyelőre elégedjünk meg az 1M párhuzamosan kötött C-kkel mint 20dB/D meredekségű szűrőkkel kb.: 1.5 - 2 KHz körüli törésponttal (-3dB) ez kb.: 40-60 pF körül lesz. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Közben kimértem és számoltam a dolgokat.
Ib=5,7uA. Ezek szerint 4,5kohm a bemeneti impedancia ha nem veszem figyelembe az 1Mohm-os ellenállást (ha figyelembe veszem akkor 4,4kohm). Gondolom, azért nem jött ki a 11kohm, mert négyszöggenerátort használtam. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Bele kellene "lesni" (felrajzolni) a váltakozó áramú helyettesítő képbe lehet van még valami amit elhanyagoltunk .
A kondenzátor!
Az rövidzár elvileg ... habár a 220nF kevéske inkább nagyobb legyen µF ... habár az alsó határ frekit az határozza meg.
Ha a kondenzátort kihagyom a mérésből (közvetlenül a bázisra kapcsolom a jelet) akkor mérve 6kohm az eredmény. A 2kohm-nyi eltérés már talán lehet a négyszöggenerátor okozta mérési hiba.
Megismételtem a mérést 1kHz-es szinuszjellel is (bekapcsoltam a számítógépet a műhelyben, azon van jelgenerátor program, azzal állítottam elő 1kHz-es szinuszjelet). Így 3kohm jött ki bemeneti impedanciának, úgy hogy a 220nF-os becsatoló kondenzátoron keresztül engedtem be a jelet. Már egyre közelebb vagyok a számított értékhez (a 220nF-os kondenzátor nélkül mérve 1kohm körüli a bem. impedancia).
Hagyjuk a passzív szűrőt.
Egyelőre a Bázisellenállással párhuzamos 40-100 pF jók lesznek felül vágónak vagy alul áteresztőknek.
Már csak "játszadozok". Kíváncsi vagyok, hogy az elméleti érték ki e jön a gyakorlatban és, hogy le e tudom mérni a tranzisztoros erősítő bemeneti impedanciáját.
És igen! Kijött. 1kHz-es szinusz jelet használva, és az előbbi 10kohm-os potit (amit a méréshez használtam) lecserélve egy jobb minőségű 4,7kohm-os porcelán alapú trimerre plusz a lehető legpontosabbra beállítva az indikálásra használt oszcilloszkópot kijött a 4,2kohm bemeneti impedancia a 220nF-os kondenzátoron keresztül.
Abból a 220nF 1KHz több mint 700 ohm sorosan ami csillapítás !!!
A kék vonal a reflexió (SWR), minél kisebb annál jobb.
Átgondolva a problémát elnézést kérek azt hiszem rossz tanácsot adtam az aluláteresztő szűrővel kapcsolatban. Az jól látszik, hogy nagy az eltérés az impedanciában, maga a pi szűrő nagy veszteségű lesz. (Engem az is meglepett, hogy 1dB felett van a csillapítása). De a DBM alacsony impedanciás be- kimenetei sem engedik meg a meredek vágású szűrőket, legalább is kis veszteség mellett. Ezért ezek itt nem alkalmazhatók. Mentségemre mondom, hogy pl egy dual-gate fet keverőnél a magas impedancia és az aktív keverés miatt nem okoz gondot, s nagyon ez a kép volt a fejemben. Mérlegelve a hangfrekvenciás szelektivitás és a plusz csillapítás közt egyértelműen csakis a te megoldásod lehet a jó!
Kicseréltem egy 47µF-os kondenzátorra. Viszont így mérve 1,3kohm a bemeneti impedancia. Miért nem jön ki a számított és a mért érték egyformára? Hibás lehet a mérésem? Nem kéne belekalkulálni a generátor kimeneti impedanciáját? Ennek értékét nem tudom, a számítógépet meg már kikapcsoltam így most már le sem tudom mérni, ez holnapra marad. Bár ez jobban meggondolva hülyeség.
Szkóphoz való mérőfejed nincs . A koaxkábel nem szkóp mérő kábel !
Erről mintha már értekeztünk volna A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Ez lehet a gond? Van szkóp mérőkábelem, de nem szeretem használni. Nem lehet rácsíptetni a drótra, a levegőben lévő drótvégnek meg nem lehet nekiszorítani, folyamatosan tartani kell stb. Holnap megismétlem a mérést megint.
Nem baj, ma is tanultam valamit. Holnap még kipróbálom a mérést szkópkábellel is azután meglátjuk. Ha lesz időm készítek egy kis wien hidas oszcillátort, hogy ne a számítógéppel kelljen "mérni".
Van egy félkész hangolható wien hidas hanggenerátorom, de nem szinuszos a kimeneti jel, ezért még nem tudom használni. Majd ezt is meg kell néznem, de hogy mikor... Van egy kapcsolásom, ami 1kHz-es szinuszjelet állít elő, holnap délután az szeretném összedobni. U.i.: Ez a kapcsolási rajz:wien hidas generátor. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |