Fórum témák
» Több friss téma |
De lehet a passzív szűrőt aktív szűrővel helyettesíteni, elég, ha a DBM -et követő hangfrekvenciás erősítő sávszélessége megfelelő.
A jelveszteség mért érték, avagy fülre lett halkabb? Mert pont az lenne a cél, hogy csökkenjen a zaj, "halkabb legyen".
Érdemes kipróbálni az RFSim99 nevű ingyenes programot, ami segítséget nyújthat az aluláteresztő méretezésében. Bár a helytelen impedanciaillesztés miatt lehet (~50ohm/~100k) veszteség. A probléma azonban máshol is lehet. Bár a készüléked működik, azonban azt kell, hogy mondjam hogy a DBM nélkül is működne jelen esetben. Elég lenne a sávszűrőről érkező jelet és a VFO leosztott jelét az első tranzisztor bázisára (jobb: emitterére) vezetni, a keverés ez esetben is megvalósulna. Ha rossz a DBM (nem jól van lezárva, kiegyenlítetlen) elképzelhető, hogy az első tranzisztoron -mint aktív keverőn- történt a keverés. Persze ezek csak találgatások, a műszeres mérés mindenre választ ad.
DR OM!Ezt a hozzászólást valószínűleg a moderátorok törölni fogják ... erre való az apróhirdetés link mögötti terület. 73&55!
Fülre. Addig hallottam állomásokat, a beépítés után már nem hallottam semmit.
A programot letöltöttem. Elsőre tetszik.
Tudom milyen a fazékmagos tekercs.
![]()
Igen, erre gondoltam én is.
Jobb esetben találsz hozzájuk való tekercs testet.
Esetleg papírból tudsz talán legkönnyebben hengeres testet hajtogatni hozzájuk. Persze kell majd 2 papír korong is az oldalára. Valamivel nem árt kikeményíteni a papírt. Talán ha valami lakkal átitatod a papír henger rétegeket. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Joghurtos pohár esetleg folyékony mosószeres flakonban gondolkodok (mint alapanyag), pillanatragasztóval (esetleg acetonnal) ragasztva.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
WC papír guriga vagy műanyag gyógyszeres doboz is jó erre a célra.
Papír rétegeket lakkal átitatva is lesz olyan mint a joghurtos pohár vagy akár erősebb
![]() Ezt a fehér hengert kell megalkotni 2 nagyobb átmérőjű koronggal a végükön. Belső átmérőjének a mintáját adhatja egy fúrószár is, habár ha több 10 20 mm feletti akkor már kicsit macerásabb ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
"Öregszaki"-tól vettem, 22mm külső átmérőjű Al=630 magokat (a belső oszlop 9mm átmérőjű). Közben találtam itthon kész fazékmagos tekercset, 2,3mH értékkel. A visszább jelzett programmal kipróbáltam, a DBM felől egy 720nF-os kondenzátor a kimeneten pedig egy 1µF-os kondenzátorral kb. 4kHz-nél van a töréspont.
Most gondolkodok, hogy a DBM-em kimeneti impedanciáját hogyan tudhatnám meg. Szerintem megegyezik a bemenetek impedanciájával, de nem biztos. Ebben az esetben lemérem a nyáron tanultak alapján a VFO felőli és a sávszűrő felőli Z-t és akkor tudnám a HF kimenet impedanciáját. Most a szimulációban 50 ohm-nak állítottam be.
Ha 9mm a belső akkor pont jó lehet a 9mm fúrószár, minta a hengerhez.
Elképzelhető, hogy a HF fokozat bemeneti impedanciája 11kohm legyen? Most megpróbáltam lemérni* és ez jött ki.
*A mérés folyamata: Van egy 1kHz-es négyszöggenerátorom aminek a kim. imp.-ja 1,3kohm. Ez úgy jött ki, hogy 1,3kohm-os ellenállással leterhelve a felére esik vissza a jelszint. Ezt a generátort ráakasztottam a HF fokozat bemenetére (a HF fokozat nem volt a mérés közben rákötve a DBM-re) és felírtam, hogy mennyire esett vissza a jelszint. Utána a jelgenerátorra rákötöttem egy potit és addig állítottam amíg pont ugyan annyira esett vissza a jelszint mint amikor a HF fokozat volt rajta. Lemérve a potit 11kohm-ot kaptam. Jól mértem? Ha DBM kimeneti impedanciáját 150 ohm-nak veszem (ennyit mértem) és a HF fokozat bem. imp.-ját 11kohmn-nak állítom be akkor a mellékelt görbét kapom a szimulációkor. U.i.: Aki ért a programhoz attól kérdezem, a kék vonal mit jelent? Gondolom a piros a szűrő frekvenciamenete. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Szinuszt jobban szeretjük
![]() De ha ez van akkor ez van. Mérjél bázis áramot ha tudsz ... mert akkor abból tudsz számolni rbe = Utermikus(26mV) / Ib . Ezzel kapcsolódik párhuzamosan a Rbázis (1M). De inkább az rbe lesz a meghatározó . Másik inkább 2 azonos kondit rakjál előre és hátra... 1µF 1µF úgy nem szebb a görbe ? Miért lett különböző ? A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Bázisáramot gondolom az 1Mohm-os ellenálláson mérjek.
A kondenzátorok azért lettek különbözőek, mert a program ilyet dobott ki. Egyforma kondikkal a mellékelt görbét kapom.
Igen a bázisba folyó áram az 1M keresztül kerül be.
Hmm nem lett szebb a görbe.Akkor lehet hanyagolni a CLC passzív szűrőt. Egyelőre elégedjünk meg az 1M párhuzamosan kötött C-kkel mint 20dB/D meredekségű szűrőkkel kb.: 1.5 - 2 KHz körüli törésponttal (-3dB) ez kb.: 40-60 pF körül lesz. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Közben kimértem és számoltam a dolgokat.
Ib=5,7uA. Ezek szerint 4,5kohm a bemeneti impedancia ha nem veszem figyelembe az 1Mohm-os ellenállást (ha figyelembe veszem akkor 4,4kohm). Gondolom, azért nem jött ki a 11kohm, mert négyszöggenerátort használtam. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Bele kellene "lesni" (felrajzolni) a váltakozó áramú helyettesítő képbe lehet van még valami amit elhanyagoltunk
![]()
A kondenzátor!
Az rövidzár elvileg ... habár a 220nF kevéske inkább nagyobb legyen µF ... habár az alsó határ frekit az határozza meg.
Ha a kondenzátort kihagyom a mérésből (közvetlenül a bázisra kapcsolom a jelet) akkor mérve 6kohm az eredmény. A 2kohm-nyi eltérés már talán lehet a négyszöggenerátor okozta mérési hiba.
Megismételtem a mérést 1kHz-es szinuszjellel is (bekapcsoltam a számítógépet a műhelyben, azon van jelgenerátor program, azzal állítottam elő 1kHz-es szinuszjelet). Így 3kohm jött ki bemeneti impedanciának, úgy hogy a 220nF-os becsatoló kondenzátoron keresztül engedtem be a jelet. Már egyre közelebb vagyok a számított értékhez (a 220nF-os kondenzátor nélkül mérve 1kohm körüli a bem. impedancia).
Hagyjuk a passzív szűrőt.
Egyelőre a Bázisellenállással párhuzamos 40-100 pF jók lesznek felül vágónak vagy alul áteresztőknek.
Már csak "játszadozok". Kíváncsi vagyok, hogy az elméleti érték ki e jön a gyakorlatban és, hogy le e tudom mérni a tranzisztoros erősítő bemeneti impedanciáját.
És igen! Kijött. 1kHz-es szinusz jelet használva, és az előbbi 10kohm-os potit (amit a méréshez használtam) lecserélve egy jobb minőségű 4,7kohm-os porcelán alapú trimerre plusz a lehető legpontosabbra beállítva az indikálásra használt oszcilloszkópot kijött a 4,2kohm bemeneti impedancia a 220nF-os kondenzátoron keresztül. ![]()
Abból a 220nF 1KHz több mint 700 ohm sorosan ami csillapítás !!!
A kék vonal a reflexió (SWR), minél kisebb annál jobb.
Átgondolva a problémát elnézést kérek azt hiszem rossz tanácsot adtam az aluláteresztő szűrővel kapcsolatban. Az jól látszik, hogy nagy az eltérés az impedanciában, maga a pi szűrő nagy veszteségű lesz. (Engem az is meglepett, hogy 1dB felett van a csillapítása). De a DBM alacsony impedanciás be- kimenetei sem engedik meg a meredek vágású szűrőket, legalább is kis veszteség mellett. Ezért ezek itt nem alkalmazhatók. Mentségemre mondom, hogy pl egy dual-gate fet keverőnél a magas impedancia és az aktív keverés miatt nem okoz gondot, s nagyon ez a kép volt a fejemben. Mérlegelve a hangfrekvenciás szelektivitás és a plusz csillapítás közt egyértelműen csakis a te megoldásod lehet a jó!
Kicseréltem egy 47µF-os kondenzátorra. Viszont így mérve 1,3kohm a bemeneti impedancia. Miért nem jön ki a számított és a mért érték egyformára? Hibás lehet a mérésem? Nem kéne belekalkulálni a generátor kimeneti impedanciáját? Ennek értékét nem tudom, a számítógépet meg már kikapcsoltam így most már le sem tudom mérni, ez holnapra marad. Bár ez jobban meggondolva hülyeség.
Szkóphoz való mérőfejed nincs . A koaxkábel nem szkóp mérő kábel !
Erről mintha már értekeztünk volna ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Ez lehet a gond? Van szkóp mérőkábelem, de nem szeretem használni.
![]()
Nem baj, ma is tanultam valamit. Holnap még kipróbálom a mérést szkópkábellel is azután meglátjuk. Ha lesz időm készítek egy kis wien hidas oszcillátort, hogy ne a számítógéppel kelljen "mérni".
Van egy félkész hangolható wien hidas hanggenerátorom, de nem szinuszos a kimeneti jel, ezért még nem tudom használni. Majd ezt is meg kell néznem, de hogy mikor... Van egy kapcsolásom, ami 1kHz-es szinuszjelet állít elő, holnap délután az szeretném összedobni. U.i.: Ez a kapcsolási rajz:wien hidas generátor. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |