Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 274
(#) Steven19 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Nah most már nem kell sokat várni innen indul a 1.5 óra és lesznek jó képek élesek mint a szamurájkard éle olyanok lesznek már beizzitottam a kompakt fénycsövet.
Nah Helló.
(#) Dzót hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
ÜDv! Ezzel az IC vel szeretnék építeni egy hozzávetőleg 30Watt teljesítményű mini szub erősítőt kocsiba. Kinéztem : TDA2030AV 98Ft valaki valmi kapcsolást tudna nekem mutatni? Amit edig találtam mindhez szimmetrikus táp kell ! De nekem kocsiba kelle. Alacsony költségből tényleg nem egy hatalmas erősítő... Csak 15 Watt elég kevés szóval ha tudna valaki egy 25 Watt teljesítményűnél nagyobb erősítőt mutatni annak örülnék
(#) Kovidivi válasza Dzót hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Szeva!
A kocsi 12voltot tud csak szolgáltatni (jó, max.14.4voltot), így 25-40wattot két féle módon tudsz levenni: -nagyon alacsony impedanciás hangszóró, és hozzá illő speciális erősítő (2ohm, 1ohm...) -
A legnagyobb kivehető teljesítmény 12voltról (amit ismerek) a TDA7375-ös IC-vel lehetséges, 2ohmon nagyon durván 40watt (inkább 35...), bár párhuzamosítva az ic két csatornáját 80watt/1ohm is kivehető (de személyem szerint akkor már inkáb egy gyári erősítő...)
-vagy kapcsoló üzemű táp építése az erősítő áramkörhöz(ekkor jobban jársz egy gyári erősítővel).
-esetleg számítógép táp átalakítása oly módon, hogy átalakítod a primer tekercset 12voltra (esetleg felcseréled a sec/primer részt??? (lehet hülyeség...)), így magasabb feszültség "jön ki belőle".
(#) oregtamas0202 válasza Dzót hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Üdv.olvasom a beszélgetést.Biztos hogy érdemes autóba épiteni? 2x48W RMS-1X120WRMS ÚJ gyári számlával-garanciával ,vagy 2x50w Zenei számlával+ gar.Ha dolgozni szeretnél akkor ajánlok 4x57WRMS-t, kis hibával,de adok segitséget 8 000Ft az ár. Ha bármi érdekel keress aká alkatrész olcsón vagy/ingyen/,segítek ha épitgettek.Öreg Tom.
(#) punkkazy hozzászólása Feb 15, 2008 /
 
Üdv!
Egy apró érdekesség, remélem sokaknak hasznos lessz: a négy megépeített TDA2030A-s erősítő nem tűri el a piezókat. Elkezd búgni, és már pukkan is az IC.
(#) alex199303 hozzászólása Feb 17, 2008 /
 
hali
valaki tud nyákot ehhez : http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_14_w-os_erosito...l.html
előre is köszönöm!!
(#) Dióda válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 17, 2008 /
 
Valószínű a kapacitív terhelés miatt begerjed.
Le kellene azt a piezzót választani rendesen azaz rendes váltót kellene rakni elé.
(#) zenetom válasza alex199303 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
Szia!
én is meg akarom csinálni ezt az erősítőt, ami itt az oldalon van a kapcsolások között, rendeltem is IC-t a HQ-tól...
Ha kész vagy rakjál föl képeket, vagy tapasztalat..
(#) witti hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
Sziasztok! :wave:

Építettem pár hónapja egy sztereó TDA2030A -s végfokot.
Az a problémám vele, hogy torzít.
Elektromos gitárhoz szeretném használni. (Sajnos sokáig azt hittem, hogy az előfokkal van valami.)
Amikor belecsapok a húrok közé és amikor akkordokat játszok akkor torzít "elég erősen" ahhoz képest, hogy nem szabadna neki.
Mitől lehet ez?

Tegnap is épp próbálgattam, és elhallgatott az egyik oldal. Gondoltam majd ma átnézem (természetesen hangszórók nélkül) pl.: az IC 4-es lábán mekkora fesz mérhető. Erre megcsúszott a kezem és lett egy nagy csettenés meg szikrázás...
Ugye akkor ennek az IC-nek annyi? (Most ennek a 3-4-5 lábai között sípol a műszer) A másik IC-nek csak a 3 és 5 lába között sípol.
Szerintetek még milyen alkatrésznek lett baja? Most egyenlőre nem merem bakapcsolni... (várom a véleményeket.)

Amúgy 31,9V-os a tápom tegnap előtt még mindkét IC 4-es lábán 15,9V mértem. És a két végfokhoz van egyetlen 4700µF -es kondi... Lehet, hogy az kevés?

Nem mondhatnám, hogy használtam, a mai napig csak kipróbálási stádiumban van. (Ezalatt arra gondolok, hogy nem-e torzíthatná meg az ha sokat működtetem nagy bemenő jellel?)

Előre is köszi!
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Szia!
Mindíg is torzított, vagy csak az utóbbi időben? Mekkora trafóról hajtod? (Hány wattos a tarfó?) Ha az IC lábait rövidre zártad, akkor szerintem azt nyugodtan cserélheted. Annak annyi.
(#) witti válasza baloghz hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Mindig is úgy éreztem, hogy kicsit torzít... csak ugye nem tudtam mi miatt. Most viszont a napokban "direktbe" a végfok bemetére raktam a gitárt és nyiván valóvá vált, hogy nem az előfok miatt.
A mono előfok és a sztereó végfok között van egy álsztereó pedál.
A trafóm méretei alapján olyan 100-115 Watt körülre tippelem.
Egyszer szó volt arról, hogy "okosan" kell összerakni a sztereo változatot, különválasztva a jel illetve a teljesítményföldet. Mert emiatt is torz lehet. Hát nem hogy az enyémnél nem-e hasonló probléma lehet...
Ja, meg a rajzon lévő 1000µF-es kicsatoló kondi helyett 2200µF-eset ajánlottak itt és az is került bele.
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Csak nagyobb hangerőn torzít, vagy állandóan?
Milyen előerősítőt használsz a végfokhoz? Mert, ha nagy az erősítése, akkor túlvezérelheti a végfokot. Attól simán torzíthat. Próbáld ki mással is az erősítőt. Pl. CD, vagy PC. És ott ne használj előerősítőt, csak simán a végfokra kösd ezeket. Ha ott nem torzít, akkor nagyot erősít a gitárelőerősítő. Ha torzít, akkor lehet kicsi a trafód teljesítménye.
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Ennek az erősítőnek működnie kellene. Már én is építettem meg egy párszor, semmi gond nem volt vele. Illetve nem pont ezt, de ezek a kapcsolások szinte egy kaptafára mennek. Az IC-k milyen gyártmányuak? Nem lehet, hogy valami gagyi dzsunka termék? A kondi (kicsatoló) csak a frekvenciára hat. Minden hangerőn torzít? Vagy csak a vége felé?
(#) witti válasza baloghz hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Kiegészítettem az előző hozzászólásomat! Nézd meg!
Kicsi lenne a 100 Watt-os trafó?
Amúgy az előfok... ( bizony a "tervezője" szerint eléggé megküldheti a jelet a parametrikus vágója miatt).
Amire Te gondolsz olyan esetekben megmarad a végfokban a torzítás "örökre" vagy csak akkor torz amikor előtte egy nagy jelet leadó cucc?
Ez a leghalkabb hangerőn is torzít! Amikor hangosabb akkor sem torzabb.
(#) witti válasza baloghz hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Nos a helyzet az, hogy itt már szó volt róla, hogy a MAR jelzésűek rosszak. A bal oldalim az ilyen és "még nincs baja". De itt a topicban jobbnak ítélt SING jelzésűt véletlenül kinyírtam egy kis hangszóróval együtt. Összefolyt az Out és a 32V forrpontja.
Mit ajánlotok milyen típust érdemes megvenni a TDA2030A -ból? A SING a jó vagy valami más?
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
A SING az a szingapuri. Elvileg jó mind a kettő, csak a MAR jelzésűben nem igazán működik a védelem. Én a SING jelzésűre esköszöm, de ha nem hajtod a paraméteri határán a 2030-at, akkor elvileg a MAR is megfelel. De ha van mindkétfajta, akkor vedd a SING-et.
(#) titi válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Idézet:
„Ez a leghalkabb hangerőn is torzít! Amikor hangosabb akkor sem torzabb.”

Tápgyanúsnak tűnik...
... a C6 bontásból van?
(Egyépként írtam a másik topikba.)
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Nem, a 100 wattos trafó az elég. Nem, nem marad meg "örökre" benne, de ha nagyon megküldi a végfokot, akkor elvileg tönkreteheti az IC-t, de ez azért annyira nem jellemző. Jó lenne tudni hány dB-t erősít az előerősítő. Az R4-R5-C3 tag értékei megfelelők?
(#) witti válasza titi hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Csináltam fotót még készítés előtt az alkatrészekről és ott látható, hogy mindkét C3-as és a jobb oldal C1-ese bontott (a boltos véletlenül ezt a 3 darabot nem adta oda), többi minden új!

A kért ellenállás és kondi értékek is stimmelnek... most mértem ki őket.
Titi mit értessz a tápgyanúd alatt???
Baloghz honnan, vagy miként lehetne megtudni az előerősítőm db -jét? Annyit tudok, hogy van benne egy TL071 meg kettő TL072... de ez még nem elég ugye?
(#) titi válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Idézet:
„mit értessz a tápgyanúd alatt???”

Atz, hogy ez a jelenséget szerintem a nem megfelelő táp okozza.
A 4700µF-os kondi is új?
(Régen én is sokat szenvedtem TDA2030-al, igaz az RFT lemezjázszóban volt. Volt amikor nekem is ilyen jelenségem volt, és bár nem emlékszem pontosan a hiba pontos okára, de kondi okozta. Raktam a tápba egy 10000uf-os kondit, de hogy ez akkor történt-e, azt már nem tudom. Viszont volt olyan is, amikor a kicsatolókondit cseréltem. Lehet, az okozta ezt a jelenséget?..már nem emlékszem. De ha már itt járok, megkérdem, hány voltos a kicsatoló kondi? (Lehet mégse táp?)..Esetleg próbáld meg azt cserélni.)
(#) Chokapick hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
Erdekelne,hogy ez a TDA2030A tutira birja e a 32V tapot? probalta mar valaki? Mert az en erositomben is ezek mentek ki es a tap amit kapnak az 32V. Megneztem az ic adatlapjat es ott +- 22V max volt feltuntetve.De valahol olvastam,hogy 44V ot is kibir. Akkor most mi az igaz???
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Hát ez még nem igazán elég. Az IC-nek van egy invertáló és egy nem invertáló bemenete. ezeket jelölik a IC sematikus rajzán + - jellel. Elvileg (meg gyakorlatilag is) az IC kimenetéről van egy visszacsatolás ezek valamelyikére. Ez egy ellenállás, vagy egy osztó. Ez (ezek) határozzák meg az IC erősítésének mértékét. Ez gitárelőerősítőnél elég nagy szokott lenni. (mármint az előerősítő erősítése, mert a gitár picup jele elég gyenge.) Bár a duplasoros picupok nagyobb jelet adnak, de még az is elég gyenge. Ezért van az, hogy a sima HF előerősítőkbe bekötve a gitár meg sem kukkan.
(#) witti válasza titi hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
A kicsatoló kondik 2200µF / 50V -sek és táp 4700µF / 50V. Mindegyik új.
Igazából a mai napra terveztem, hogy lemérem nem-e csökken a feszültség, ha belecsapok a húrok közé. Erre még tegnap este elhallgatott (a sztereósító cucc "perregős" oldala felöli IC.)
De szerinted kicsi a kondi a tápban? Tegyek mellé próbaképpen párhuzamosan egy 2200-ast vagy 10000µF-em lenne még itthon!?
(#) baloghz válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Ha csak sima 32 voltró megy (nem +-32V!!) akkor kibírja. (Elvileg) Mert van egy ellenállásosztó az IC-nél. 100K-100K általában. Ez megfelezi a 32 voltot. 16-16 volt lesz. Qvázi "elhiteti" az IC-vel hogy +-16voltot kap. A Azért kell a kicsatoló kondi, mert különben a hangszóróra kimenne a 16V egyen, ami szép nagy füstgenerátort csinálna a hangszóródból...
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
A 4700µF-nek elégnek kell lennie. Én anno 100w-os erősítőre tettem a +- ágba egy-egy 4700µF-ot. Nagy hangerőn hallgattam. Ennek akkor van jelentősége, ha nagy hangerőn hallgatod a cuccost, mert akkor hamar "elfogy" a feszültség, és az erősítő nagy basszusoknál, vagy valami hirtelen nagy hangerőnél "lefullad", mert nagyot esik a fesz. De egy jó tarfó kibírja, igaz nagyon megrángatja szegényt. Ilyenkor szokott a tarfó sírni. Zörög, mint a fene.
(#) titi válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
C3-as milyen értékű?
(#) witti válasza titi hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
4,7µF / 50V
(#) baloghz válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Az a furcsa, hogy mindkét 2030-as torzít.(ha jól értelmezem) Vagy valamilyen alkatrész értéke nem jó, pl a c3-as 4,7µF helyett 47uF, vagy a trafód, vagy maga a táp valahol nem jó.... A trafó nem melegszik? Nem menetzárlatos? Hány volt van a kicsatoló kondi IC felőli részén? Ha ezek minf ok, a tarfó, jó, kondi értékek is, akkor szép sorba nézd végig az összes kondenzátort. Esetleg valamelyik átvezet 1 kicsit. De ami nekem nagyon furcsa, hogy mindekettő csinálja.
(#) Peti_85 válasza witti hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Szia!
Gitárhoz erősen ajánlom, hogy más erősítőt építs. Sőt! TDA2030-at semmiképpen se... Én úgy vettem észre hogy elég szeszélyes ketyere, egyszer működik hol pedig leég.
Szerintem építsd meg a VF3-at vagy társait, vagy egy TDA7294 is megfelel. Elég azt kisebb feszről is járatni...
Következő: »»   68 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem