Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   569 / 782
(#) Tarhos válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Köszönöm lorylaci!
(#) (Felhasználó 46585) válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Nézz körül Csájnország kínálatában. Csodálkoznék, ha nem lenne ilyen táp az általad említett összegért...
Te egy rossz megoldást kínáltál. Igen, írhattál volna 12 Ah-s akksit is, de nem azt írtad. És az ugye kicsit drágább...
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Én egy más által bevált megoldást javasoltam. Használhat használt autóakksit is a garázsból és meglévő töltőt. Egyik nyáron a Balaton parton volt egy profi autóverseny pálya kitelepítve. Az is akkuról ment. Persze van az a pénz, amiért lehet mást is venni. Én is láttam 3000Ft-os kapcsolóüzemű tápokat. Főleg notebook tápot. De fogalmam sincs hogyan viselik a folyamatos induktív lökéseket a terhelés oldalon. Egy akksinak ez nem gond.
(#) Ge Lee válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Egy darab trafóból effektívben 250W-nál többet nem nagyon tudsz kivenni. Ez nem egy hű de nagy teljesítmény, ahogy a 7294 híd sem, tehát majdnem mindegy hogy 27 vagy 36V-ról van hajtva.
A trafónál nem a szétszedés hanem az összerakás a problémás, kivéve ha rezonáns lesz és a szórás a trafóban van kialakítva, mert akkor egy elválasztóval minden követelmény meg van oldva, nem kell spéci szigetelőanyag stb. Bár ha tele van tekerve a cséve a külsejére nem árt, nehogy átkússzon a magon keresztül valami a primerről a szekunderre.
Ezekben TDK PC40 vagy 44 mag van, az mehet jóval magasabb frekin is mint az eredeti 50kHz környéke. Eredetileg azért alacsony mert keménykapcsolás van, ami minél gyakoribb (minél nagyobb a freki) annál nagyobb a kapcsolási veszteség.
(#) V1rusH válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Egyenlőre men akarom rezonánsra építeni. Ahhoz még sokszor át kell olvasnom a rezós cikkeket, és értelmezni!
Egyenlőre "csak hogy működjön", semmi védelem, pwm, stb.

A TDA csak azért híd, mert 2db erö sítő volt egyben megvehető, (bár nem érdeklődtem ellenkezőjéröl) és sem kivánalmam, sem lehetőségem nincs a 4 csatornás, v dupla sztereó üzemre. Nem lesz bömböltetve, jel.pill 2030-ból álló 5.1-et hallgatok, ritkán van az is csúcsra hajtva. Igen csak elég lesz a 250W

Akkor itt a pont, a dolog vége, lesz 27V. Max 2db tápot építek, külön táplálva a 2 oldalt. Ez szimpatikusabb, mint a dupla trafó, egy vezérlés!

Gondolom, ha túl nagy a freki, akkor az épp oly rossz, mintha alacsony lenne. Ez a jóval magadabb, mint az eredeti freki matt kérdezem. Két -háromszorosa is lehet?

Köszönöm a türelmeteket és a segítségeteket!
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
(#) Ge Lee válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Akkor hajrá. A frekit 50kHz környékére állítsd ahol eredetileg is ment a trafó. Ettől csak akkor kellene eltérni ha áttekernéd.
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 9, 2015 /

Sziasztok!

Készülőben egy ilyesmi táp. Bírni fogja a gyűrődést ránézésre???
(#) szendi001 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Most már várjuk meg, csinál-e füstöt. Ha nem akkor gratulálok!
(#) Bassmester hozzászólása Dec 9, 2015 /

Éppen egy új tápot tervezek és azon agyalok hogy a lágyindítást relé helyett triakkal oldanám meg.
Próbálkozott már valaki ilyesmivel? Tapasztalatok, vélemények?
(#) V1rusH válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Szép munka, de szerintem fölöslegesen nagy, főleg a szekunder. Kapcsolást közölsz? Könnyebb lenne megérteni a nyákot.
(#) pepe1125 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Igen, én 3 db triakot kötöttem párhuzamosan és egy mikrovezérlővel csináltam meg a fázishasítást. De elég az is, ha egy ellenálláson keresztül töltöd a kondikat, majd ha elér egy szintet, akkor rágyújtassz a triakra. Jobb, mint relézni.
(#) pepe1125 válasza V1rusH hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

RAJZ az épülő tápról.

Viszont még a rövidzár védelmi köre nincs beépítve. Az méretezés alatt áll.

A táp beindult, nincs füst, 280W folyamatos terheléssel ment kb. 5-10 percet, infrás hőmérő az egyenirányító diódákon mutat 50 fokot, a fetek kézmelegek maradtak, és az összes többi alkatrészen se érzékelem azt, hogy megfoghatatlan lenne. 40kHz a kapcsifreki. Talán még hosszú távon is elviseli ezt így ez a kapcsolás? De egy kicsi ventilátor csodákra képes.
(#) Bassmester válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Kapcsolótáphoz használtad?
Ellenállásokat fog zárni csakúgy mint ahogy egy relé tenné.
Nem lesz hasogatás, csak sima kapcsoló.
A primer pufferek töltöttségét figyeli egy komparátor, ami kb 250V-nál (közvetve persze) begyújtja a triakot. Egyelőre BT 130 -600E triakjaim vannak, de ha beválik a nagyobbik rezonáns tápomhoz, akkor veszek komolyabbakat.

Igen, kapcsitáphoz használtam. Viszont egy nagy feltétele van az indulásnak! Amíg a pufferek nincsenek feltöltve teljesen, addig nem indulhat a rezonáns táp, amit TL494-el oldottam meg, és az indulás rezonancia frekvencia felett történik jóval, és szépen jövök lefelé rezonanciára. Különben a pufferekben akkora energia van, hogy hirtelen indulva nagy az indítóáram, és BUMM a feteknek. Ezért van bent a mikrovezérlő, ami az egész indítási és leállítási folyamatért felel. NA meg még mérek vele áramot és feszültséget is, meg teljesítményt is számol...

3x 8A triak van bent, csak hogy csökkentsem a veszteségeket. Így borda nélkül kézlangyos 1200W terhelésnél.

Tuti jó a komparátoros téma is, csak okosan kell megoldani. Nekem nincs indítóellenállás. Csakis lassan növelem a pufferek feszültségét. Nagyon sok pufferem van bent. LEhet el is túloztam picit. 5x470µF 400V.

Erről van szó.

Az nem semmi! Nem sajnáltad rá a drága időt?
Gondoltam az indulás vezérlésére is, ami egyúttal alacsony fesz védelmet is ellátna...
Majd meglátom mit valósítok meg belőle, meg még agyalok rajta, persze csak analóg vonalon.
Most felbátorodtam egy kicsit a triak végett...ja, az előbb elírtam BT 138-600E a típusa.

Értettem, ismerősök ezek a triakok.

Néha már majdnem feladtam a tápot, de végül összejött valami. Amin még mindig van mit fejleszteni. Majd egyszer előveszem megint.

Ez milyen táp bővebben? Fent van itt valahol?
Mit táplál? Mekkora teljesítményű?
Gondolom nem EZ az...
(#) Trivium93 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Jó estét!
Szerintem tökéletes, ránézve nagyon strapabíró. Mihez lesz ez használva?
(#) pepe1125 válasza Trivium93 hozzászólására (») Dec 9, 2015 / 1

CSak úgy csináltuk, jó lesz valamire. Van sok PC trafó, elhasználjuk. Nehogy kidobjuk. Inkább gyártunk pár ilyen tápot. Erősítőkhöz jó lesz.

A bedobozolt cuccra gondolsz? Az egy D osztályú végfok, és annak van egy nagyobb tápja. Stabil 600W-ra van belőve. ETD49-el. Volt itt előzménye, sokat szenvedtem vele.
(#) Trivium93 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Hát igen. Nekem is van itthon vagy 3 felesleg.
(#) Trivium93 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Hány voltról jár az a cucc? Milyen fet van a D-osztályba?
(#) pepe1125 válasza Trivium93 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

+-75V, IRFP460A a tápban, Végfokban spéci D osztályú MOSFET.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
(#) pepe1125 hozzászólása Dec 10, 2015 / 2

Ma méretezve lett a rövidzár védelem is, és úgy néz ki működik. Egy pici triak került bele.

Egy kis videó a nyúzásról. Stabilnak tűnik, nem füstöl
(#) Trivium93 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Nagyon jó lett. Szép munka!
(#) Transztyuszeres válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Szép munka! Grat!

Egy apró észrevétel: a bemeneti szűrőnél a 230V-ot a huzal szigetelésére bíztad, nem túl egészséges. Ezt gyáriakban úgy szokták megcsinálni, hogy vagy egy távtartó lemezkét raknak a két tekercs közé, vagy egyszerűbb két vékony kábel kötegelő az aljára/tetejére(én ezt használom).
Vagy annyival kevesebb menet van rajta, hogy nagy a távolság.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Valahogy így kell megcsinálni a védelmet. Én még kiegészíteném annyival, hogy hosszú idejű zárlat esetén kapcsoljon le teljesen, és csak újbóli ki-be kapcsolás után induljon el újra. Nem látok timert. Hogy oldottad meg hogy csak később kapcsoljon vissza, van erre valami RC tag?
(#) szendi001 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Gratulálok! Két lehetőség van, vagy kiemelten szerencsés vagy, vagy a nyák szellős elrendezésére annyira nem érzékeny a konstrukció. Nekem tetszik. Az első zavarszűrőt én is cserélném. Bocs a füstös duma miatt
(#) szendi001 válasza pepe1125 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Kirakhatnád cikkbe
(#) V1rusH válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Támogatom az ötletet!
Következő: »»   569 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem