Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, mert az adatlap amit találtam nem tér kia Z573M dp katójának az áramára. 170V-os anódfesz mellett 10Kohm-ot kap az anód és soros 100Kohm-al gondoltam a földre húzgálni a pontot MPS-A42-n keresztül. Ugye nem kell nagyobb előtét? Köszönöm.
Z573M-ről én sem találtam meg ezt, pedig több adatlapot is megnéztem. ZM1000-nél 100k-t ír a pontra (ha jól értem multiplex üzemre), 5870S csőnél pedig 0,3mA-t (konstans üzemre). Ezek kb. hasonló méretű csövek, lehet iránymutató adat mindkettő. Egyébként kísérletileg állítanám be, hogy a fényerő megfelelő legyen. Az 5853S órámban glimmlámpákat használok elválasztónak, igaz ott folyamatos üzemben mennek, 560k-val sorosan. És még picit talán így is fényesebbek a csöveknél, de nem zavaró.
Az én esetemben csak jelképesnek szánom a másodpercenkénti villogást így bővel elég ha fényerőben csak maximum a 70%-át tudja a karakterekének. Veszek 220-330-470 és 560Kohm-ot is, mert karácsonykor kevesen tertanak nyitva
Köszönöm a választ!
Sziasztok!
Megérkeztek a Nixie csöveim az órához, de nem tudom hogyan kell a narancssárga bevonatot leszedni róluk. Csak le kell kaparni, vagy valami folyadékba mártani, esetleg meleg vízbe, és akkor meglágyul, könnyebb lehúzni?
Igen, langyos vízben megpuhul, simán lejön egy kis dörzsölésre. Bár párszor leírtuk már
Szia,
Köszönöm, igazából ez az egyetlen fellelhető adatlap róla de sajnos ez nem tér ki a pont áramára. üdv.
Szerintem a villogó pont fényerejét az éjszakai mód fényerejéhez állítsd. Teljesen sötét környezetben zavaró lehet a karakterektől világosabb villogás. Nappali fénynél viszont alig tűnik fel hogy halványabb. Mivel gondolom az RTC-ről veszed le az 1Hz-es jelet, a villogó pont fényét nem szabályozza a PIC. Az LDR-es szabályzást viszont valószínűleg te sem fogod használni.
Szia,
Ez saját program, semmit sem állít, semmit sem csinál az idő mutatásán kívül. Ezért kapta a "Basic Nixie" nevet. Egyedül csak egy display on és off időt lehet rajta beállítani. éjszaka mindenképpen zavaró, mert a ágyal szemben van így akkor kikapcsolja magát. A karácsonyi szünetben készül el belőle négy példány különböző csőkészletekkel és ebből az egyik egy négy csöves lesz. Csak ennél akarok villogó jelzést a hat csöveseknél nem.
Azt hittem a MULE-órát csinálod...
Én már az első órába is beleapplikáltam a villogó pontot, nagyon sokat dob a megjelenésen. Pedig 6 csöves. Szerintem fényerőszabályzáson mindenféleképp gondolkozz el. Legalább egy LDR-es megoldáson. Így legalább ha rosszat álmodsz, tudod mikor volt...
Pont a "karácsonyfa" effektust akartam elkerülni az aktualitása ellenére is
Nekem az LDR és társai felesleges túlbonyolítás, a nixie óra számomra egy dizájn elem ami hasznos is.
Nekem glimm pontok villognak a csövek között. Ez egyáltalán nem üt el a csövek "hangulatától" és szerintem ettől még "szolid" marad az óra. Persze kinek mi tetszik. Gondolom még ennyire sem ütne el a tizedespont. Én betennék a panelra egy jumpert, és máris ki-be lehet kapcsolni a villogást. Nekem 3-as tüskesor van berakva, villog-világít-off.
Egy óra akkor hasznos, ha rápillantok és megtudom hány óra. Ha a tied este nem fog menni, felébredsz és ránézel a "hasznos" órádra akkor mi lesz? Fényerőszabályzás nélkül viszont éjszaka nem fogod járatni mert nagyon zavaró. Idézet: „Fényerőszabályzás nélkül viszont éjszaka nem fogod járatni mert nagyon zavaró.” A gyári 7 szegmenses LED kijelzős óráknak sincs fényerőszabályozása. Kb. 10 éve ilyennek nézek szembe éjszaka, mégsem zavaró, pedig ad annyi fényt, hogy ha megszokja a szemem látom a dolgok körvonalát a szobában.
A kényszermunkát is meg lehet szokni...
Azért egy piros 7 szegmenses LED-órához képest egy teljes fényerővel világító (lemosott) nixie vagy VFD cső már eléggé zavaró lehet.
Igazat adok baloghvl-nek. Este felébredsz, és tudni akarod, hány órát lehet még aludni, csak ránézel az órára. Ha már te írod a programot, egy ADC mérés nem lehet probléma. Igazából még a nyákterven sem kell semmit változtatni, ha szoftveres PWM-mel kapcsolgatod a megfelelő lábakat.
Idézet: Van egy trombitám , ha éjjel felébredek kimegyek az utcára és megfújom : Azonnal ordít három szomszéd : Ki az a hülye aki éjjel 2 kor trombitál ? Egyébként egy jól beállított lemosott nixi nem zavaró éjjel sem , nálam két évig volt a TV mellett ,de elajándékoztam a nővéremnek (tervezgetem a következőt de az már vfd lesz (tetszik a halványkék színe) Természetesen saját hard-és szoft verrel .... „Este felébredsz, és tudni akarod, hány órát lehet még aludni” A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
Engem sem zavar különösebben alvás közben, csak az asszonyt. Viszont ha filmnézés van, kifejezetten zavaró, ha kisüti valami más a szemem. Ha pedig nyáron teljes napsütésben is látni akarod az időt, akkor oda kell fényerő rendesen. És itt jön képbe, hogy sötétben pedig bevilágítja a szobát.
Sziasztok
Szeretném megépíteni az itt megjelent mule órár azzal a különbséggel hogy rtc nek ds3231 ic használnék a mellé épített 24c eprommal(ebay-s kis panel).Nem tudom próbált e már valaki ilyet és van e hozzá szoftver módosítás vagy esetleg ebben a módosításban tudna valaki segíteni?
Elárulnád, hogy miért gondoltál erre a módosításra?
Azért mert ajándékba szánom a nagyszülőknek és nem biztos hogy fog működni a dcf ezért inkább az RTC re bízom az időzítést a ds3231-re azért esett a választás mert sok jót hallottam a pontosságáról és ez van ithon,a menüjét is le szeretném egyszerűsíteni csak az óra és esetleg az ébresztés funkciót hagynám meg(az öregek belebonyolódnak a menübe és oda az óra "öreg biztosra szeretném csinálni").
Mule-2 -ből nem lesz DS3221 -re verzió ugyanis nincs benne RAM terület.
Nekem van Z573m kapcsolásom, nem muliplexelt, DS1340C RTC-vel.
"Gyárilag" is van a Mule-ban RTC és jól működik. Nekem sincs rajta dcf modul, mégis a legpontosabb óra a lakásban, csak be kell állítani, hogy a PIC kiolvassa időnként és ne csak maga akarja számolni, mert az pontatlanabb valamivel. Különben is a program forrása nem publikus (nem is csodálom, ami munka benne van...) csak a hex, azzal meg nem sokra mész. Ha bonyolult a menüje, akkor egy szerényebb tudású órát kell építeni, bár azokba nem láttam RTC egyikben sem.
A DS3231 sokkal pontosabb, mint a Mule-ban lévő PCF. Ráadásul sokan panaszkodtak arra, hogy a trimmerrel történő beállítása nehézkes ( ha jól emlékszem, Te is).
A DS rendelkezik hőérzékelővel, amely ugyan nem pontos (+/- 3 fok), de ez egy állandó pontatlanság, ami softwareből korrigálható. Igaza van Hp41C-nek, a Mule-2 be nem lehet beépíteni.
Nekem nem volt bajom vele, kellett egy-két nap mire beállítottam, de azóta jól megy. Nem szabad forrasztani és akkor nincs vele gond.
Három menüpontja van: Bővebben: Link. Pontosabb bármelyik RTC-nél. Ez pedig az első változat, kimondottan nagyik számára: Bővebben: Link. Két menüponttal: Óra és perc beállítással.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |