Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Túl nagy áramkör nem kell, csak egy, a programozandó chip-nek megfelelő foglalat, összekötve egy 10 tűs csatlakozó megfelelő lábaival, esetleg a táplábak közé tehetsz egy 100nanos kondit. ICSP csatlakozó pontos kapcsolás attól függ milyen chipet programozol, mert "szerencsére" ritka, hogy egyezzenek a programozó lábak.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
Hurrá ez az kösz soha nem fogom elfelejteni.
Most már csak keresni kellene egy ilyen IC lehet hogy van ilyen a pc táp ban?
Rendben, köszönöm!
Sziasztok.
Ezzel a témával kapcsolatban tudtok információval szolgálni? Videó : Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
Először megijedtem a videó láttán, aztán eszembe jutott ez: olvasgatnivaló.
És hasonló IC ami helyettesítené nem létezik?
Ugyanolyan lenne a jó és minden alkatrész-kereskedőnél kapható, elterjedt típus az 555-ös időzítő.
Mi ez a ragaszkodás pont a 555-höz, ha éppen nem találsz otthon ilyet, csináld meg más egyébb alaktrész felhasználásával Pl. TTL ic, vagy astabil tranzisztor kapcsolással.
Miért kellene helyettesíteni egy 30Ft-os ic-t? De a varázsszó az "astabil multivibrátor" Bővebben: Link
Lehet tranyós, TTL-es, mikrovezérlős, műveleti erősítős...Ezerféleképpen lehet csinálni, de "precíz" időzítésbeállításra leginkább/legegyszerűbben/legolcsóbban az 555 (alias, időzítő ic) alkalmas. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
Kérdésem a ferrit gyűrűkkel kapcsolatban, hogy
ez a Ferrit toroid core F-50-H típusú és 15.000 permeabilitás. Na Én kerestem ilyet a google-n de sajna nem találtam. Van aki tud ebben segíteni? A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
Értem, köszönöm. Próbálkozom más értékekkel, meg utána olvasgatok még egy kicsit az erősítőknek.
Nehéz lesz ám szótárral, enciklopédiával, guglival egy szakmát megtanulni, de nem lehetetlen.
De ha csak annyit írsz a gogliba, hogy ferrit, máris sok találatot kapsz, és megkezdheted az ismerkedést a ferrit anyagokkal. De sokkal jobb lenne, ha megismerkednél előbb az elektromágnesességgel, erre nézve is számtalan találatot ad a barátunk. Egyébként mi akarna lenni az áramköröd? Elektromágneses (induktív) kemence? mert ennek is van topikja, oda is beleolvashatsz. De jobb lett volna, ha először szándékaidról tájékoztatnál minket, egyszerűbb lenne konkrét válaszokat adni.
Van neki adatlapja: Bővebben: Link
Ennek az alapján már el lehet indulni.
kÖSZI A LINKET.
Amit szeretnék összerakni azt az áramkört.
De mi az az áramkör? mi a feladata?
Azt látom, hogy van egy oszcillátor, a munkaellenállása egy induktivitás toroidon, amiben egy réz cső van. De hogy ez mit akar csinálni, azt nem tudom A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
Üdv!
Egy van egy 230V-12V-os transzformátorom amit egyenirányítanom kéne. Vettem egy egyenirányító dióda hidat(Ez a "négy lábú kocka") méretre biztos jó mivel mondtam a boltban, hogy mire kell. Az lenne a kérdésem, hogy ehhez még kell valami plusz vagy elég csak a híd? Előre is köszönöm!
Nézz át valamelyik tápegységes topikba, van egy néhány. A legtöbb, főleg analóg tápegység úgy kezdődik, hogy trafó --> diódahíd --> puffer kondi --> és sallangok (szűrés, stabilizálás stb.
Rendben, Köszönöm!
Kapanadze generátor hasonló elven működik, csak ez kicsiben. Ingyen áramot termel.
Én nem hiszek az ilyen önmagukba visszacsatolt oszcillátorokban, de lelked rajta. Azért majd szólj, ha bármire is használni lehet. Persze a tanuláson kívül.
Köszi a biztatást. Meglesz.
Ferrit gyűrű ez kell: Sok olyan videó van fent az interneten ami nem működik, de van pár ami igen. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
Értem én, csak egy ferrit gyűrűnek igen kicsi a szórt mágneses tere, úgyhogy tehetsz bele nyugodtan rézcsövet, nem változik semmi.
Én nem értek hozzá.
Azt tudom elmondani, amit a videóban látható, és hallható.
Az én kedvenc videóm az, amelyíken a pofa fog egy sima másfél méteres hosszabbítós elosztót, tudjátok aminek piros kapcsoló van a konektoroknál.
Összetekeri a kábelt, bedugja saját magába, bekapcsolja rajta a kapcsolót. Aztán ilyen öngyújtóból kiszuperált piezzo szikráztatóval ad neki egy impulzust, erre kigyullad a kapcsolón a lámpa, beledug a maradék konektorba egy fogyasztót, és az működik... Bocs a mellédumáért de ezt nem tudtam kihagyni...
Sziasztok.
A garázsomba szeretnék egy optokaput csinálni, hogy ha betolatok , akkor ne menjek neki a falnak, mert elég szűk a hely, és ha az autó lökhárítója megszakítaná a fényt, akkor egy lámpa világítana, hogy ne menjek tovább. Ebben szeretnék segítséget kérni kapcsolási rajz és alkatrészlista formájában. Köszönöm. Tom
Én ezt egy soha el nem romló, robusztus módon oldottam meg (igaz, nem elektronikusan), lecsavaroztam a padlóra egy 8x8 cm-es lécet. Azt megérzi az ember, ha hozzáér a kerék, és "bukkanóra" akar menni.
Apám garázsában is hasonló van, ott egy sor tégla lett bebetonozva az aljzatba. Áramszünet esetén is működik.
Erre a célra ( mechanikus megoldáson kívül) nem a legjobb megoldás az optokapu, mert a relatíve nagy távolság miatt elég zavarérzékeny (szórt napfény stb.), és ha tudtod nélkül elromlik akkor neki mész a falnak. A tolató radart máshol is tudod használni, és valósidejű visszajelzésed van a működőképességéről. Megoldás lehet még egy lézer pointer, meg egy kereszt az autón valahol.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |