Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Van már eredményed, vagy elakadtál valahol?
A motorra mekkora kondik kellenek? Ha jól tudom kell egy a moci két lába közé illetve 1-1db a motor lábairól a motor burkolatára, de mekkorák? Amúgy ti hogyan forrasztatok a motor burkolatához? Nekem az istenért nem megy, leválik róla a forrasztás (túl nagy felület és vastag).
Kellene ez a topik elé is egy sárga ablak a legfontosabb dolgok leírva, mint pl az AVR- Miértek hogyanok topikban is van. Minden héten megkérdezi valaki hogy a kis ebay-es Arduono-t miért nem ismeri fel a gép.
Sziasztok!
Arduinóval szeretnék épiteni ami a következőket méri: -feszültség -áramerősség -és a legfontosabb: fáziseltolódás Természetesen a mért értékeket egy kijelzőről olvasnám le. Ebben tud valaki segíte? Nagyon fontos lenne, Köszönöm! Boldog karacsonyt!
Motor szürés
Nagyobb páka, max hőfokon. Vagy forrszemet rakni valamelyik csavar alá. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
Igen, ezt már láttam.
Valaki azt mondta két transzformátorral is megoldhatóak a mérések, csak nem tudom hogyan...
Az egyik trafóval a feszültséget méred, ehhez ismerned kell a feszültségáttételt a trafón, a szekunderfeszültséget leosztod úgy, hogy a csúcs ne haladja meg az 5V-ot, valamint ne menjen negatív tartományba (dióda). Az áramhoz vagy áramtrafót veszel (mint az oldalon is, a kék kis valami), vagy tekersz magadnak. Primer 1-2 menet, szekunder 20-50 menet. A primert SORBA kötöd a tehreléssel, a szekunderre mindenképp kell egy ellenállás, amin feszültséget ejt. Ezzzel a feszültséggel pedig ugyanaz a helyzet, mint a feszmérésnél.
Sziasztok,
Egy talán bugyuta kérdést tennék fel: Arduino esetén van valami előnye egy 10k-s NTC hőmérő alkalmazásával szemben egy DSxxxxx alkalmazásának, ha a pontosság a fő kritérium? Köszi!
Jó Kérdés !
Pláne ha a NTC értékét egy érdekes több változós empirikus képlet alapján táblázatból vett értékekkel számítjuk ki. Érdemes-e ennyire küzdeni ezzel. Aztán ott van az analóg REF pontossága ... Esetleg labor körülménynél ahol tized fokok számítanak akkor esetleg ... de ha csak szoba termosztát ... akkor nincs jelentősége.
A DS18b20-ban is egy NTC van, csak be is van kalibrálva bizonyos pontosságra.
Ha NTC-t használsz, és be tudod kalibrálni a hőmérsékletet, vannak hozzá megfelelően pontos műszereid, akkor sok munkával össze tudsz hozni egy pontosabb hőmérőt. De értelme nincs.
Köszönöm a válaszokat. Egyelőre csak kazánvíz-hőmérsékletet mérek vele. Sima NTC-t használok most. Egy méréshez 25-ször mintavételezek, aztán az átlagot írom ki a kijelzőre. Így viszonylag hihetően konstans értéket kapok vissza
Most már csak valahogyan ethernet hálózatra kell feltennem a jeleket. 10 / 100 LAN vagy Wi-Fi a kedvezőbb megoldás? Ti milyen hálózati panelt használtok az Arduinotokhoz? A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
Wifinek úgy sincs sok értelme mert tápot így is úgy oda kell vinni valahogy az eszköznek.
Akkor a UTP jobb azon akár POE-t is lehet csinálni. POE = Power Over Etetrhnet.Akkor olyan EtherShield eszközt amit az ardu alapból támogat és vannak hozzá jól használható könyvtárak és mintaalkalmazások.
ESP8266 + DS18b20. Arduino sem kell...
Személyes véleményem! Kazán, szobatermosztát, bojler, stb. hőmérséklet méréséhez, teljesen fölösleges tized pontosság. Úgy se kapsz pontos értéket, hacsak nem a vízbe rakod a szenzort, de ott sincs értelme a tized pontosságnak... A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Otthonra szeretnék építeni egy kis áramkört Arduinoval. Úgy gondoltam, hogy rátölteném az Atmel IC-re a bootloader-t és USB átalakítón keresztül programoznám. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem: - olvastam, hogy a bootloadert többféle képen is át lehet tölteni az AVR-be, Arduino-ról Arduino-ra, vagy ISP-n keresztül is. Én inkább ISP-vel próbálkoznék. Meg lehet-e oldani, hogy ISP-n keresztül sketch-et is le tudjak tölteni, vagy azt csak a USB-n keresztül tegyem? - az Uno, Due, Mega paneleken található egy USB átalakító AVR chip is. Ebbe is be tudom tölteni a bootloader-t? Ezt is az Arduino keretprogrammal tudom megtenni? Köszönöm!
Hogyne. Egyszerűbb a kezelése. 5V-ot adsz neki és frekit kell csak mérni.
Szervusztok !
Szeretném kérdezni ha van tapasztalat hogy egy ,Szenzor páratartalom és hőmérő DHT22 . Arduinós kialakítás esetén milyen messzire lehet egymástól az érzékelő és az Arduino. És milyen vezeték kell árnyékolt , sima vagy sodrott ? Nekem kb 2,2 méter távot kellene áthidalni . Fürdőszobai használathoz. A vezérlő arduino fejmagasságban lenne ,az érzékelő meg a legrosszabb sarokba . És onnan vezérelné a ventilátort. Előre is köszönettel a válaszért.
Igazad van, a POE miatt indokolt a 10/100-as Ethernet.
A korábbi témától picit független, inkább már érdekesség számba menő kérdésem van, kezdő Arduino használóként. Ezt a kódot és kapcsolást alakítottam át magamnak a hőmérséklet méréshez (A kettő közül a Beta Factor Method-ot): Bővebben: Link A 3.3V helyett viszont az érzékelőt az 5V-os kivezetésre kellett kötnöm az Arduino UNO-mnál, mert a 3.3V bekapcsolás után "elfogyott". Az elején szépen megvolt a 3.3V-om, de utána lineárisan, kb. 2 perc alatt nullára csökkent. Így a szenzor sem működött tovább. Ha nem kötök semmit a 3.3V-os lábra, terheletlenül megmarad a feszültség perceken át (szimpla digit multiméterrel mérve). Van az Arduino UNO esetén valami olyan tulajdonsága a 3.3V-os kivezetésnek, amit itt figyelembe kellett volna / kellene venni? A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
Idézet: Pl. a terhelhetősége (hány mA vehető ki belőle tartósan). „Van az Arduino UNO esetén valami olyan tulajdonsága a 3.3V-os kivezetésnek, amit itt figyelembe kellett volna / kellene venni?”
A wifi modul (ESP8266-12, NODEMCU) nagy előnye, hogy közvetlenül kezeli a DS18B20-at, van benne I/O port, A/D, nincs madzagolás, csak tápfesz kell neki, nameg egy AP a közelben.
A thingspeak -nál pedig egyből grafikusan követheted a monitorozott objektumot.
A terhelhetőség egyértelmű.
Viszont ne bírna el a 3.3 Voltos pin egy NTC-n átfolyó földzárlati áramot? Kb. 4-5 kOhm az átlagos ellenállása az NTC-nek - átlagos kazánvízhőfok esetén - . Ha ennyit nem bír el a panel belső tápegysége, akkor vigye el az ördög Viccet félretéve, szükséges-e, lehetséges-e kódból bármit konfigurálni a 3.3 Voltos pint illetően? Vagy az simán egy konstans feszültségű csatlakozás, ami a stabilizátortól közvetlenül (nem befolyásolható módon) táplált? Köszi!
Elkezdtem utána keresgélni de amit én találtam ott pont fordítva vannak a kondik: itt is
Idézet: és ezen az ábrán is. Hol itt az igazság? Odaát? „I use a 0.1µF (micro-Farad) capacitor across the terminals, and a 0.047µF capacitor between each terminal and the case.”
Helló! Az arduino-n levő 3.3V egy sima egyszerű lineáris stabilizátor(ált: LP2985)ról van kivezetve, se szükség, se lehetőség nincs a piszkálására. Ha a rákötött ezsköz nem vesz fel több 10mA-t, akkor nem lehet vele gond, kb 100-150mA tud simán. Ha "leszívja" a terhelés, tapintoszkóppal nézd meg, hogy nem-e melegszik nagyon. (Ha előtted van a panel, usb balra mutat, akkor az alsó két 47u kondi fölött kis sot25 tokos alkatrész a stabkocka a 3.3Vhoz)
Van egy programom ami vezérel egy 2x16-os karakteres LCD-t. Van továbbá egy nyomógomb amivel léptetek egy számlálót majd amikor a számláló elér egy határértékre kezdi előlröl a számlálást. A loop ciklusban folyamatosan nézi a gomb állapotát majd minden másodperc eltelte után behív egy másik ciklust ami frissíti a képernyőt. A problémám az hogy ha nagyon rendszertelenül nyomkodom a gombot akkor a LCD-re mindenféle krixkraxot ír ki. Miért lehet ez?
Sziasztok, arduino nanon ti nem figyeltétek meg hogy a servo rángatózna? A gyári Servo.h-t használom, középen áll a servo de kicsi rángatózások vannak és nem tudom mitől. Pendig konstans 90-es értéket állítok be neki: myServo.write(90); Találkoztatok már ilyennel? Több PWM lábon is kipróbáltam de semmi javulás.
Elég áramot kap a szervó? Ugye nem az arduino 5V kimenetére kötötted.
Szoftveres probléma lesz, a gyári minta kóddal megy... Valamit bezavar az NRF rádió library-je. Nagyon örülök! Most keresgélhetek mi zavar be, mert a rádió azért mégis csak kéne.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2015
Ha van digitális szervód akkor tudod a hardveres pwm Analogwrite 400Hz es jeléről is vezérelni.
Ezt most nem értem, a Servo.h is a hardveres PWM-et használja nem? Különben nem csak arra a 6 lábra lehetne servo-t tenni amin van timer. Tudnál példakódot küldeni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |