Fórum témák
» Több friss téma |
Egy-egy részlet, ahol van adat, azt lehet vele konvertáltatni, de valóban inkább egy progit kellene rá írni ...
![]()
Na, akkor itt van mellékelten, dekódolva:
Alkalmasint hosszabb időtartamot is rögzítek. (h. piros v. fekete egy szám, nincs jelentősége) A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
Két jel között mennyi az időkülönbség? Másodpercenként vagy percenként jön az adat? Abból vissza lehet következtetni, hogy van-e benne időkód.
Úgy 6-8 másodpercenként jönnek peridikusan üzenetek, közben indőnként "véletlenül".
A bitsor fájlból pontosan ki tudod számolni, hisz 200bit/s, egy bit ideje 5msec
Sziasztok
Ha még emlékszel, véletlenül nem 17:44 körül rögzítetted? Ahogy nézem a TT az idő és dátum: # 68 0A 0A 68 13 00 00 TT TT TT TT TT TT TT 99 16 Ha legközelebb rögzítesz és dekódolsz légyszives írd meg a rögzítés idejét is, hátha rájövünk a formátumra ![]() oxy
Szia, rögzítek majd még egy ideit, aztán jövőre, időbélyeggel, ki kell derüljön az igazság.
A korábban irt infók alapján, és ahogy írod is, ott kell lenni a pontos időnek. Van azért, ami nem klappol.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
Úgyis kitaláljuk
![]() Én fordítva néztem az adatfolyamot, nagy valószínűséggel hülyeség, de ezeket találtam ki rá: 68 0A 0A 68 13 00 00 00 B0 2C 11 7E 0C 0F 99 16 16-Stop 99-Checksum 0F-Év (15) 0C-Hónap (12) 7E-Nap (126) vagy valami 11-Óra (17) 2C-Perc (44) B0-Másodperc (176) vagy valami 00-Valami ... A többi meg érdektelen a számunkra.
Én az alábbi doksiból dolgoztam:
http://itpiac.hu/smf/index.php/topic,2075.msg6334.html#msg6334 De valahogy nem az igazi... Idézet: „7E-Nap (126) vagy valami” Sok időformátumban a nap és a hét napja egy byte -ban együtt szerepel. Idézet: „B0-Másodperc (176) vagy valami 00-Valami” Ha e két byte -ot egy word -ként dekodoljuk: 0xB000 = 45056 Lehet, hogy a másodperc és tört másodpercet egy 16 bites érték adja meg ms -ben. Ez is igen elterjedt megoldás.
Valós idejű időbélyeget sajna nem tudok egyelőre.
Legyen elég: 2015. dec. 31., csütörtök, 23.05.30 CET környékén indult az alábbi mérés
Sziasztok, BÚÉK!
![]() Egy felvétel '15, '16 fordulójáról. Látszik az év, hónap változása. 11. 13. sorok.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Szia, BÚÉK!
![]() Most olvastam bele a téma végébe, és felkaptam a fejem, tetszik ez a téma (bár lehet át kéne már nevezni.. ![]() Nem merültem bele a dekódolásba, de tetszik a viszonylagos egyszerűsége. Viszont az analóg részben annyira nem vagyok otthon, mennyire nehéz összedobni ehhez egy vevőt? Idézet: „Viszont az analóg részben annyira nem vagyok otthon, mennyire nehéz összedobni ehhez egy vevőt?” Nem tudom. ![]() A karácsonyi szünetben analóg vevőt akartam csinálni. Aztán nem volt alkatrészem, meg műszer nélküll rádiót... Rátaláltam a GNUradio-ra (egy SDR fejlesztői környezet) és láttam, hogy a RTL chipes DVB-T stick-kel megy. A "front-end" egy KH rádió ferritantennája, forgókondival, áthangolva 135kHz-re. Egy jFET-es impedanciailleszó, és már megy is a jel az RTL direct sampling bemenetére. Szóval a laptopomban futó SW a rádió. Ha sikerül pontosan dekódolni az adatokat,akkor lesz érdemes "igazi" rádiót csinálni. És ha valaki egy órát is leprogramozna mikrokontrolleren, ui. arra biztos nem lesz időm. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Ja az más. Sajnos idővel én is rosszul állok, de egyszer tuti rávenném magam, ha a vevőt egyszerűen össze lehet rakni.
Na ami késik, nem múlik... ![]()
BUÉK!
11.sor:
16: zárás A7: ? 0F: 15 ( év) 0C: 12 (december) 9F: 100 11111B, azaz 100--> 4.nap ( csütörtök) 11111--> 31 ( dátum ) 17: 23 (óra) 3B: 59 ( perc) 13.sor:
16: zárás 55: ? 10: 16 (év) 01: 1 ( január) A1: 101 00001B, azaz 101--> 5.nap (péntek) 00001 --> 1 ( dátum) 00: óra 00: perc Egyelőre ennyi, jó éjszakát ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
A záró karakter (16) előtti kódokban pedig igaza van oxygen kollégának checksum ( a 68 és a 16 keretkódok közötti összeg alsó byte-ja )
![]()
Ó nagyszerű, köszönöm. Ahogy látom kissi kolléga kitalálta a kódolást.
![]() És természetesen BÚÉK Mindenkinek ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Átfutottam, akár jó is lehet, bár eléggé összefolyt az 56 bit a számológépen
![]()
Pista, kösz a megfejtést!
Annyit hozzátennék, hogy vannak olyan felsőbb helyiértékű bitek, amik biztosan nem használtak., pl. a hónap bájtja. Ha valaki fejlesztene, érdemes ezeket kimaszkolni, mert lehet, hogy egyéb információt hordoznak, pl nyári/téli időszámítás, szökőmásodperc, Bizonyára a másodperc infó is van, ehhez majd pontosabban kell mérni. És egy ötlet a fejlesztéshez: a legjobb az lenne, ha DCF77 vevőt emulálná a feldolgozás, így a sok meglévő, DCF77 alapú, térerő hiányában botladozó megoldás kaphatna új életet.
Már csak egy rádiós szaki kell, aki összedob egy vevőt.
![]()
Sziasztok!
Egy ídőbélyeggel ellátott mérés eredménye található alább. A másodperc kódolása nincs még megfejtve. Az időbélyeg a keretet bevezetö 0x68 beérkezése után keletkezik. Egy bájt: 200bit/s , 11 bit, az 55msec késleltetés. A neten fellelt adatok szerint kb. 10msec az FTDI UART késleltetése. Igy 65 ms-mal korrigáltam a timestamp értékeket. A gépem órája NTP-vel szinkronizált volt.
Majd jelentkezem további méréssel is.
Kis kiértékelés:
Látszik, hogy - 10s-onként érkeznek a pontos idő értékek. Erre azért nem lehet számítani! - Ezt a programom egész pontosan, nagyjából század másodperc (!) pontosan képes követni. - A késleltetés (latency), amit a FTDI + SW behoz, csak nagyjából ismert, de legalább állandó. Szóval, ugye, az időt tartalmaző 5 bájt - pl | d8 14 03 4c 01 10 5f | -első bájtja tartalmazza a másodpercet. It d8. Arra jutottam, hogy ez a negyedmásodperc érték. (Ugye egy bájt van a másodperc leírására, a legnagyobb felbontást 4*60 = 240, ami belefér 1 bájtba. Én sem csinálnám másképp ![]() De akkor miért korábbiak a timestamp-ek? Feltételezem, hogy a pontos időt nem a keret eleje (0x68) reprezentálja, hanem valamelyik későbbi bájt - bit valamelyik éle. Ezt még pontosabb méréssel lehet kitalálni. De azt hiszem.hogy már ez a pontosság (keret eleje + 0.5 s) is elég pontos egy "emberi fogyasztásra" készülő óra számára. Úgyhogy nekifogtam egy "igazi" rádió tervezésének. Remélem, hogy belátható időn belül jelentkezem az eredménnyel. És bátorítalak titeket is a kísérletezésre, vevő/óra készítésére!
Eredményért várjuk vissza! Engem legfőképpen a vételi minőség érdekel, mert a DCF nálam csúnyán megbukott.
Nem tudom, hol laksz. Budapesten ezerrel jön. (Illene korrekt térerő infót adnom...)
Viszonyitási alap: nagyobb térérővel jön, mint a solti Kossuht adó. Azért olyan vevőt tervezek, ami várhatóan egész Magyarország területén vételt biztosít, szoba-ferritantennával.
Ilyesmit csináltak már.
Idézet: „És egy ötlet a fejlesztéshez: a legjobb az lenne, ha DCF77 vevőt emulálná a feldolgozás, így a sok meglévő, DCF77 alapú, térerő hiányában botladozó megoldás kaphatna új életet.” GPS vevőből a uC egyik portja 77.5 KHz frekin továbbítja a DCF kódú idő infót. Így a kis térerejű DCF vétel esetén a DCF vevő elvan látva lokális DCF jellel. Itt csak az a kérdés mennyire fogja zavarni a saját fő vevőt 137 KHzen a 77.5KHz 2*felharmonikusa amikor éppen beindul az adása. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Bele kell nézni egy egy ilyen villanyórákban lévő kapcsoló dobozába.
![]() Ha mást nem ,akkor bementi LC kör paramétereit megmérni. Habár egy 130 KHz környéki rádió bemenőköre nem lehet nagy akadály. Vietel tollából jelent meg annó RTben DCF vevő. (kb.:85-88 közt) Volt hozzá kiegészítő cikk aktív antenna leírása. Ebben 2 J-FET-ből álló differenciál erősítő fogadta a ferrit rudat. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
RT 1988/8 407. oldal aktív ferrit antenna
A DCF77 hazai vételénél a kis térerő a probléma. A HGA22 esetében ez nem gond, inkább a demodulálás. A DCF77 amplitúdómodulált, 1bit/s-mal szemben a HGA22 200bit/s, FSK-ra kell készülni.
A kis 77,5 kHz-es adóra nem gondoltam, de mivel kapható ilyen kvarc, az AM egyszerű, nem lehet gond. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Aki esetleg követi a projektet: készítettem rádiót a HGA22 vételére. Alapja egy TCA440 IC: A lokál oszcillátor 133.333kHz-en jár. Így az adó 135.6kHz-es jelét hangfrekvenciára keveri le. Szépen, zajmentesen szól. Az antenna a Conrad-os DCF77 vevő ferritantennája, persze áthangolva. Következik az FSK demodulátor!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |