Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ebből kb. az derül ki, hogy a 2 db 2.5 ohmos TALÁN egyforma feszültségű tekercs és mivel összeszigetelve vannak, vagy sorbakötöd fázishelyesen és egy 100-as izzón át 230-ra kötöd, aztán méred mindkettőn a feszt, hogy egyformák-e ( 115-115 pl.).
A kis ohmos tekercsek pedig nagy valószínűséggel szekunderek, azt majd feszméréssel meglátod. A végleges primert pedig nyugalmi áram mérésével is megállapíthatod, hogy 2 db 230-as tekercs van vagy a 2x115-ös a rendszer. Az utolsó beírásod nem értelmezhető. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Mintha látszódna valami filces írás?
primerekről van szó, ez volt a kérdéskör nyitánya.
primerek közül a párok elvileg lila-barna, szürke-kék, ha ezekeből 2-t rövidrezárom egymás közt és a másik kettőt mérem akkor 5Ohm. A kOhm elirás, Bocsesz. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Ha sorbakötsz kettőt, akkor lesz 5 ohm..
![]() Mivel nem látod a tekercselt huzalokat, nem tudod mérni az átmérőket, ezért javasolom az izzós módszert. Nem lehet csatt-durr, ha rosszul kötöd sörba őket, max. nagy fénnyel virít az izzó.. ebből láthatod pl. hogy az egyik tekercset meg kell fordítanod. Utána jön a mérés és logikázás. Mérj feszültségeket, utána ampert is. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
ETMS - 717639 ez van a hátulján, a filc az passz, el van maszatolva.
Ez a jelzés kínai..
![]() Már megmérhetted és beírhattad volna az eredményeket.
Legegyszerűbb, ha kisfeszültséget (6-12-24V) adsz valamelyik szekunderre,és méred a többi feszültséget.
Lila-barna vagy szürke-kék igy világitott az izzó.
Lila-(kék+barna)-szürke igy nem világitott de búg ez a semmirekellő... Lila-(barna+kék)-szürke igy is világitott az izzó Szekunderen a sárga 14V a szimetrikus pedig 25-0-25 Amúgy fura, ugy emlékeztem, hogy a sárga 9V a fekete meg 15-0-15. Hát igy elég -hoki- béna ez a trafó pedig komoly cuccban volt... Ha meg kinai is, megy vastelepre ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Mi az a "hoki"?
Nem értem mit csinálsz? Ha sorosan van kötve az izzó a betáppal, akkor az mindig világít (valamennyire). Akkor különösen erősen, ha búg a trafó az épp rosszul összekötött (rövidre zárt) tekercs miatt.
Egy kivezetés-párra add a villanyt - soros izzóval - és mérjél azon a tekercsen ami a betápot kapja és az összes többin is. Valószínűleg jól emlékszel a szekunderekre - én is így látom: egy középcsapolt és egy kisebb tekercs van. És hogy elkerüld a hamis mérést, a multiméterrel tégy párhuzamosan egy másik izzót (230/40W) is. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Szia! Ezt a két mérést kéne elvégezned.
Ha a kéket és a barnát közösitem, a lila sorba az izzóval és igy a fázis, a szürke pedig a nulla, igy az izzó nem világit egyáltalán, a trafó picit zúg és mérek a szekundereken feszültséget.
Ha csak a kéket és a szürkét (vagy csak a barnát és lilát) kötöm a hálózatra (izzóval) akkor az izzó világit és a trafó zúg irgalmatlanul, szekunder feszek magasabbak valamivel. Ha a szürkét és a barnát közösitem, akkor az izzó világit de nincs szekunder fesz, tehát kioltják egymást a primerek. Akkor most mit csináltam? Mert megmértem a kedvedért mégegyszer, hátha valamire rosszul emlékszem. Igaz, tény, hogy az előző irásom eléggé -hoki- béna lett és értelmetlen. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Idézet: „Ha csak a kéket és a szürkét (vagy csak a barnát és lilát) kötöm a hálózatra (izzóval) akkor az izzó világit és a trafó zúg irgalmatlanul, szekunder feszek magasabbak valamivel.” Akkor kék és szürke az egyik 110V, barna és lila a másik 110V Idézet: „Ha a szürkét és a barnát közösitem, akkor az izzó világit de nincs szekunder fesz, tehát kioltják egymást a primerek.” Szembe vannak kötve.. közösítsd a szürkét a lilával, azaz fordíts fázist az egyik primeren.
Tehát a "B" összekötés esetén kapcsolódnak helyesen a primer tekercsek.
Ha a leszorító tárcsával rögzíted a trafót akkor is búg?
Húh egyelőre nem fogattam le, nincs mire de holnap próbálom. Elékpzelhető, hogy akkor abbamarad? Méteres távolságból feltúnt gyorsan amúgy, tehát hallható.
Ne foglalkozz a búgással. Elég csúnyán tekerhették és nincsenek jól rögzítve a menetek.
Úgy kösd véglegesre, ahogy nem világít az izzó és kicsit búg, B verzió. Kék-barna összekötve ( vagy lila szürke, mindegy ). Az izzó azért nem világít ebben az esetben, mert nagyon kicsi a nyugalmi árama a trafónak.
Nos, egy A osztályú erőlködőbe így ez eléggé tré nem?
Vagy a kis nyugalmi áram miatt lehet hogy ok? 60W-os izzoval kiserleteztem. Esetleg ha a 14V-os szekundert is sorba kötném a primerrel? Vagy a két szekunder nincs elválasztva csak egymás mellè/felé tekerve általában? A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Ha működik rendesen a jó sorbakötéssel, csak zúg, az ellen már nem tehetsz semmit.
Mérd meg izzóval, mennyi áram folyik át így a primren és ha van szekunder fesz, az izzó alig parázslik vagy egyáltalán, akkor az van és mehet direktben is a hálózatra. Akkor is mérhetsz primer áramot, már csak a teljesség kedvéért.
En azt gondoltam hogy 220ra van tekerve a primer azert zug.
Meg egy kerdes. Ki van ontve ugye a kozepe. De szeretnem a kozepcsapolasat szetvalasztani a szekundereknek es kulin kulon megcsapolni. Hogyan tudom kiszedni a kozepet? Bocsi az ekrzetek miatt csak telorol vagyok most. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Ezt inkább nem tenném... lehet, hogy le kéne tekerned az egyik tekercsrészt, vagy ha nem ez a felső rendszer, akkor az egész sárga kivezetésűt.
A kivésés meg a másik dolog.
Gyanítom roncsolás nélkül sehogy...
Ha mázlid van, akkor a szekunder középcső megcsapolása a gyűrű külső kerületén helyezkedik el. Ha óvatosan ki tudod vágni a bandázsfóliát (a zománchuzal sérülése nélkül), hogy megtaláld ezt a forrasztást, akkor ki tudod vezetni külön külön egy egy szállal a szekunder közösített ágát.
Valaki tudja, hogy ilyen kis kb. 1.5x1x1.9 cm (szxmxh) trafókat honnan lehet szerezni?
Van egy projektem, amihez majd szükségem lenne rá a mérete és súlya miatt. 110/230 AC-ból szeretnék 9-12V DC-t max. 1-2 A-rel.
Ez gyanítom nagyfrekvenciás kapcsolóüzemű tápban volt (ránézésre legalább is)...
Ezzel nem tudsz 50Hz -es hálózati feszkót transzformálni (nem arra találták ki). Egyébként lehet kapni a hestore -ban, és szerintem ebayen is van bőven...
Ez egy ősrégi alcatel töltőben volt...
Nézegettem hestore-ban de azok sokkal nagyobbak, ebayen nem találtam...
Mint írtam, ez kapcsolóüzemű tápba való...
Valóban ilyet akarsz? Szóval a kérdés, hogy valóban ilyen porvasmag transzformátor kell kapcsolóüzemű táphoz? Vagy csak valami hálózati (230V/xxV) dugasztápot akarsz? A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
Mit javasolnál, ha kb. ekkora méretű kellene? picet+szenzorokat hajtanék vele...
Nézegettem ezeket, de túl nagyok...
Azt is láttam, hogy pár mA-ig akár transzformátor nélkül is meg lehetne oldani, de kell 1-2A. Még átgondolom, azért köszönöm! ![]()
Esetleg kapcsoló üzemű is van:
AC to DC converter De a nyák trafónál kissebbet nem fogsz találni... Gyakorlatilag az a minimum méretü transzformátor amivel 230V -ból 12V -ot tudsz csinálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |