Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   266 / 383
(#) erbe válasza blush4rk hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

<1500.-Ft-ért kapsz 5 V 2 A-es stabil feszültséget adó dugasztápot telefontöltő néven. Az egész kisebb, mint a bemutatott trafód.
(#) RoliNyh válasza erbe hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

A bemutatott trafója: 1.5cm x 1cm x 1.9 cm méretű!!!
Kapcsolóüzemű tápban használatos.

Ilyen méretben semmit nem fog kapni, ami 230V -ból 12V ot csinál...

Max két ellenállás egyenirányító, meg egy zéner esetleg, de ez alig terhelhető.
És nagy áramnál sok a veszteség...
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
(#) erbe válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Próbálj házilag ennél kisebbet produkálni!
Nokia töltő
Azt írta, PIC-hez kell, 5 V 2 A... (PIC+szenzorokhoz nem kell 2 A).
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
(#) RoliNyh válasza erbe hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Én nem próbálok... Majd ő kitalálja mi kell neki.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Nokia AC-5E
Tévedtem, mert van még kisebb.:
Mikro USB töltő
(#) blush4rk válasza erbe hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

PIC 300mA maximum (persze ez nincs kihasználva), pár szenzor, RF modul, WIFI+Ethernet...
Szerintem kell az 1A minimum. De ez még mindig csak tipp, majd megnézem pontosan az adatlapokat...
(#) Alkotó válasza blush4rk hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Mondjuk 10 V x 2 A, az 20W. Egy ekkora trafó sokkal nagyobb. Ha csak 1A, még akkor is 10 W, ami szintén többször akkora mint amit megadtál. A teljesítmény és a méret együtt növekszenek, mert a vastagabb huzalnak nagyobb hely kell, illetve kisebb keresztmetszethez nagyobb menetszám tartozik, ami megint csak több helyet igényelne.
A kívánt teljesítményt csak nagyobb méretben tudod trafóval elérni.
(#) Andrei1181 hozzászólása Jan 14, 2016 /

Sziasztok.
Vettem nemrég kb 15 kilónyi trafót jelentéktelen összegért, hogy majd csinálok belőlük valamit.
A nagy nap ma jött el. Az egyik szimpatikus, ragasztóban kevéssé megáztatott darabot szétszedtem, viszont a tekercselés irányát elfelejtettem megnézni. A primer csévetestet és a szekunder csévetestet külön lehetett szétszedni és fordítva is össze lehet rakni.
Mennyire számít a tekercselés iránya?
Kontárkodjak bele a primerbe is, hogy helyesen tudjam összerakni?

1x12V és 1x19V volt a 2 szekunder rajta.
Szeretnék belőle egy barkácstápot csinálni 3-6-9-12V feszültségekkel.
(#) Orbán József válasza Andrei1181 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Szia!
Idézet:
„Mennyire számít a tekercselés iránya?”

Semennyire.
(#) kissattila88 hozzászólása Jan 17, 2016 /

Van egy trafó. Nem tudom hogy hány amperes hogy lehet kideríteni hogy hány amperes?
(#) RoliNyh válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Pontosan igazából sehogy, körülbelüli értéket meg a vaskeresztmetszetből és az áttételből becsléssel...
(#) erbe válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Megméred a szekunder huzal átmérőjét és megnézed a táblázatban, hogy akkora méretű trafóhoz mekkora áramsűrűséget ajánlanak. Rákeresel itt a képekre, az első oldal alján máris találsz egy táblázatot.
(#) kissattila88 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

230Vból lesz 14V. A vasmagot nem tudom meg mérni.
(#) Action2K válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Ha kb egy mandarin méretű, akkor olyan 4-500mA-es, az alma méretű 1-2A-es. Ezt így az internet koboldjainak segítségével állapítottam meg, mert ők látták és megsúgták nekem.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Jan 19, 2016 /

Szükségem lenne egy kis segítségre.
Tudom, hogy nagyon alap amit kérdezek, elnézést érte.

Egy meglévő (gyári) EI lemezelt vasmagos transzformátor esetén a teljesítményt hogyan lehet meghatározni, vagy legalább megbecsülni? Úgy tudom a vasmag méreteiből: hosszúság, szélesség, pakettvastagság. De nem tudom mi a számítás menete? Ha valaki tud legyen szíves homályosítson fel ez ügyben. Illetve van esetleg olyan táblázat amiben a méretek alapján ki lehet keresni? (A google a barátom, tudom, de nem találtam választ a kérdésemre) A konkrét trafó méretei: 58mmX50mm vastagság:35mm. A mag keresztmetszet úgy számolom 7cm'2

Köszönöm a segítséget!
(#) erbe válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Idézet:
„hogyan lehet meghatározni, vagy legalább megbecsülni?”

Sehogyan. De ha megméred a primer huzal vastagságát, vagy ha csupán egy szekunder tekercs van, ismered a feszültségét és a vastagságát, akkor már közelítő becslést tudunk adni, ha meghatározod, hogy mekkora hatásfokot vársz el a trafótól, illetve milyen bekapcsolási időre szánod.
Itt többet megtudhatsz:
Transzformátor készítése...
(#) vargalaszlo0405 válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Köszönöm!

Sajnos a huzal vastagságot nem tudom megmérni, mert nem férek hozzá. Annyit tudok a vasmag méretein lívül, hogy primer 220V/ 2X14,5V szimmetrikus + 2X1.5V szekunder. De gondolom a huzal vastagság nélkül ez nem sok. Mondjuk csak a VA érték kellene nem a valódi teljesítmény. Ha jól értettem a korábbiakat olvasva a kettő nem ugyanaz.

De mint mondtam: Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016
(#) erbe válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Jan 19, 2016 / 1

Vannak táblázatok, ahol bizonyos terhelési paraméterekre megadták a trafók teljesítményét. Vannak madárjósok, akik szerint a vasmagkeresztmetszet négyzete adja meg wattban a teljesítményt. Mindkettő igaz, bizonyos nagyon szűk tartományban, bizonyos vasanyag és adott geometria esetére. Azóta a világ nem állt meg, a vasanyagok is fejlődtek és gazdaságossági okokból más formájú trafómagokat használnak.
(#) erbe válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Jan 19, 2016 / 1

Időközben már leírhattad volna a vasmag méreteit. Ami még jó becslést tesz lehetővé, az a primer tekercs ellenállása. Olyan trafó pedig nem létezik, ahol ezt ne lehetne megmérni.
A 2*1,5 V szekunder elég érdekes érték. Léteztek egykor 1,5 V fűtőfeszültségű elektroncsövek. Régebbi tranzisztoros eszközökben 1,5 V-os feszültségekkel nem sok mindent lehetett kezdeni.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016
(#) Sebi válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Jan 20, 2016 / 1

Idézet:
„primer 220V/ 2X14,5V szimmetrikus + 2X1.5V szekunder”

Ha ezek gyári adatok, akkor üresjárásban egy ilyen kis trafónál pár volttal magasabb érték mérhető. A 2x14V-os részt leterheled annyira, míg ezt nem méred. A 2x1,5V (jóslásom szerint) VFD fűtése lehet, kb 300mA, ezt is tedd rá.
Hidegen mért primer ellenállást írd fel egy papírra, fenti terhelésekkel járasd.
Kézrátétellel ellenőrizd a melegedést az elején gyakran, ha a 40 fokot (kézzel még megfogható) hamar eléri, akkor túl van terhelve, csökkenteni kell.
Ha egy trafó primer ellenállása 1,5-2óra terheléses üzem közben még mindig emelkedő értéket mutat, akkor túl van terhelve.
Emiatt nem mindegy hogy állandó, vagy szakaszos a működés - ahogy erbe is utalt rá.
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Jan 20, 2016 / 1

Leírta:58×50×35mm.
Varga László0405-nek: Ez a méret ~40VA teljesítményre elegendő (valószínűleg nem 'szuper vas'), terheld meg ennyire, és ha nem melegszik 1-2 óra után sem ~40C° fölé (erős kéz-meleg), akkor ennyit tud. Ha fél óra múlva (vagy előbb) már erősen melegnek érzed, akkor csak ~35VA.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) vargalaszlo0405 válasza granpa hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Köszönöm! És a többieknek is! Így már boldogulok szerintem. Azt én is olvastam, hogy a mag keresztmetszet csak a teljesítmény elvi lehetőségét adja hiszen lehet arra "bármilyen keresztmetszetű drótot" tekerni, sokféle feszültség értékre. Azért is kértem segítséget, mert elég sok bontott trafóm van amiken vagy egyáltalán nincs vagy nem hasznos felirat van, így mérni kell őket ez már világos. Ez a darab csak egy éppen aktuális példány.

De így már gyúlt némi fény...

(Amúgy egy dolgot még találtam rajta: a primer oldal olvadó biztosítéka 500mA es. )
(#) granpa válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

0.5A a bekapcsolási áramlökés miatt van; egy zárlat ennél pillanatnyilag több, és kiold, megvédi a trafót. Üzemi áram max. ~170mA. P=(A/k)2×f; P-kVA, A-m2-ben, k~ 0.025-0.018 közt. A kisebb trafóknál, <50VA a nagyobb osztó, nagyobbaknál >500VA a kisebb, a többinél átmeneti, értelemszerűen. A hatásfok is hasonlóan; 0.7(0.8)-0.95-ig.
(#) joker89 hozzászólása Jan 28, 2016 /

Üdv!
Találtam egy EI vasmagos 100VA-es trafót. A gond az, hogy megkapta a rozsda és két oldala megnyílt. Ha szétszedem és lesmriglizem a vaslapokat használható állapotba kerülhet még?
(#) ferci válasza joker89 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Hali!
Inkább szorítsd össze és használd, ha még jó.
(#) joker89 válasza ferci hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Késő bánat eb gondolat...közben szétszedtem, egyszerűen nem hagyhattam,hogy a rozsda megegye, de ezek szerint hiba volt...használható lesz ez még ha össze tudom rakni? Mi lesz ha egy két lemez kimarad?
(#) ferci válasza joker89 hozzászólására (») Jan 28, 2016 / 1

Egy-két lemez nem nagy gond.. kicsit több lesz a nyugalmi árama..
Arra figyelj, hogy ne pucold le fémtisztára, mert akkor sok lesz az örvényáramú veszteség és az már baj..
Minden lemezen, legalább az egyik oldalán kell vmi szigetelő rétegnek maradni.

Értem. Akkor vagy csak a porló rozsdát takarítom le vagy ha teljesen letakarítanám mit lehet szigetelőrétegnek használni? Mit szoktak ilyenkor használni?
(#) ferci válasza joker89 hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Hártyavékony ( vmi hőálló ) papír, lakk...

hmm a szilikonos zsírpapírnál sajnos nincs vékonyabb papírom, lakkozni sem tudom most. Ha itt-ott összeérnek fémtiszta részek az már baj, vagy teljesen elszigeteltnek kellene lennie a lemezeknek egymástól?
Következő: »»   266 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem