Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   593 / 782
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Akkor legyen ez benne így hardswitchbe, csak legyen végre kész valami...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

A baj akkor van, ha a hálózati feszültség bólint egyet. Akkor az NTC még meleg, kicsi az ellenállása és nem korlátozza a bekapcsolási áramlökést ezért jobb az ellenállás, persze, azt rövidre is kell zárni.

Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak az NTC-vel. Ahol napjában esetleg százszor ki-be kapcsolják, ott egy év alatt megpusztul az NTC. Még a nagyok sem egy életbiztosítás.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ne nekem mond...
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ez kb. 600Ft-volt és üzemi 11A-t bír, méretes jószág. Gondoltam bepróbálkozok és eddig bejött.
Kicsit megrántja a villanyt, de nem gond.
(#) lorylaci válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Az IR2153-nak a 100kHz elég sok a holtidő miőtt, ami túl nagy neki. Nagy lesz a kitöltési tényező veszteség. Egy IR2153-t nem célszerű 50kHz felett használni, az IR21531 mehet esetleg el 100kHz-ig.
Számításaim szerint a mag ilyen menetszám esetén 70-80°C-ot melegedne, ami elég sok. 100Khz-en olyan 18 menet lenne már egészséges neki. Azonban én a frekit lejjeb vinném 50 kHz-re

Ekkor primer menetnek 25 menetet használnék, szekundernek pedig 2x5 menetet. Primernek a 0,7mm-es huzal tökéletes lesz. Szekunderreket pedig 3 szál 0,7mm-es huzallal tekerném.

Ha már tekersz, akkor a csévét osztott csévésre alakítanám, és a trafót laza csatolásban tekerném. Ekkor olyan 30-50uH szórt induktivitás várható.
Primer kondit összraknám, és a soros (rezonáns) kondit szedném ketté, és ekkor a trafó 2x100-2x150nF kondival szépen rezonálna (szórt induktivitástól és frekitől függően). És akkor diódákat a rezonáns kondikra, és meglenne az áramkorlát is.

Ha 1x30v kell, akkor miért van dupla tápfesz a kimeneten?

2,2 ohm-os az NTC? Az esetleg 100A-es csúcsáramot is jelenthet. Persze, hogy megrántja a hálózatot.
(#) vipera1997 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

A frekvenciát az RC taggal lejebb veszek. én is sokallottam először, de én 70kHz-re akartam visszavenni de akkor így 50kHz-re visszaveszem.

2*40-45V kellene nekem igazából.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016

És hány amper kellene igazából, előbb ugye 1x30V-ot mondtál meg 10A-t.

40-45V-hoz 2x7 menet szekunderre lesz szükséged.

A frekvenciát pontosan csak a legvégén célszerű beállítani (a rezonanciafrekvenciára), addig érdemes a trafót megtekerni, szórt induktivitást mérni, aztán kondit rakni a kívánt frekihez.

Áganként 2-3A több nem szedhető ki ebből a kis magból.
A 2*7 menet az a 0.7-el számolva ugye?
Viszont ha hagyom 100kHz-en akkor nem tudom a pontos menetszámot.

Igen, nem az igazi. 2x10 Ohm/5W kéne sorba+ relé, de ez olcsóbb volt és egyszerűbb.
Az 5-10 Ohmos NTC-k elpukkannának, amiket lehetett kapni.

Ezek pont azok a dolgok, amiken nem szabad spórolni...
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ahogy már írtam, pár száz W-ig jó, felette át kell kötni miután beindul. Ha nagyon igénybe van véve csak idő kérdése hogy mikor nyílik szét, meg csak felesleges veszteség van rajta. A 2,2 ohmot én is kipróbáltam, de az már nagyon kis ellenállás, nem ilyenre való, a kondikat is kikészíti egy idő után.
Méricskéltem régebben ilyeneket, ez egy 4,7ohm és egy 470µF terhelés nélkül. A sárga a hálózat, a zöld a kondi fesz, a piros meg ami alig látszik az áram, ami 27A az első félperiódusban, és 6,8A a következőben.

bekapcs.jpg

A következő verziós tervben beapplikálok két 33/5W-ot párhuzamosan egymás tetején+relé, csak ahhoz eléggé komolyabban át kell tervezni a nyákot, de már ideje lenne egy totál újat csinálnom, normálisat, ahol a fetek is a panel szélén vannak(bár ezt még átgondolom megéri-e), csak nem egyszerű.

Igen, ha 2-3A kell akár elég 2 szál 0,7mm-es huzal. Majd nézd meg mennyi hely van a csévén. Lehet ráférne több huzal is. Mindenképpen rakj be elválasztót (minél szélesebbet).

100kHz-en mondtam hogy minimum 18 menet kellene, de inkább 20 menet. A több meg ugye egyenes arányosság.

Az elválasztó miből legyen?Van itthon prespánom ha az jó erre a célra.
(#) pepe1125 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Hello.

Nekem ez a rajz nem tetszik.

A mérés sem tetszett. Azért mutattam meg, mert legalább van róla dokumentáció mi készült. Az ellenállás 1 ohm. Azon ami esett feszültség azt mutatta. Esetleg annyira szórja a zavarokat a táp, hogy összeszedi a kábel és azt látjuk. Nem is a valóságot. Mondjuk elég rövid impulzusok ezek. Valahol ráközelítettem us, ns nagyságrend. Különben nem mindegy mekkora ideig kapja az impulzusokat. Minden bizonnyal bírja a fet. A zárlatot is jól tűri. Majd készítünk egy teszt áramkört ami folyamatosan rövidre zárja majd engedi. És ezt számlálja mennyiszer bírta ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016

Prespán az jó szigetelő anyag, vágj ki megfelelő méretűt és ragaszd oda (pl epokitt).

Rendben!
Holnap jelentkezek a fejleményekkel.
(#) Nutkin hozzászólása Jan 8, 2016 /

Üdv!
Nekem az alábbi tápról lenne kérdésem. Szó volt korábban arról, hogy egy PWM táp esetében a kimeneten fojtókat alkalmaznak a feszültség átlagolására. Ugyebár ha a kapcsolás a DTC lábon lévő feszültséget változtatva kompenzál ,így változtatva a holtidőt, akkor itt is PWM-ről van szó, vagy nem?
Kicsit már összekavarodtam hogy most miért is van így, csak arra tudok gondolni, hogy konkrétan a rezonáns működés miatt nincs szükség a kimeneti fojtóra, mert a rezonanciára hangolás miatt már közel szinuszos áram folyik.
Előre is köszönöm a választ.

494_rezo.JPG

A képen való módosítás nem lenne csúnya egy kicsit?
Az NTC helyére beférne a két ellenállás, a relé meg a tetejével lefelé felragasztva,behuzalozva lenne.
A relé a segédtápról kapná a delejt, ha már beindult a táp.
Vagy ez így nagyon gányolás?

001.jpg

Majd ha már mindent értesz, meg minden jól megy, akkor csinálsz másik panelt.
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Valami árulás biztosan van, mert olyan nincs hogy a FET rosszabbul tudja a fizikát, és 120A-es impulzusokkal megy, ráadásul jó hosszú ideig, nem néztem időben milyen hosszú az a jelsorozat amit felvett a szkóp. Csak mert ha az valóban 120A lenne, akkor abból legkésőbb a harmadik tüske kilyukasztotta volna a tokot.
Nálam olyan volt ha jól emlékszem hogy 2-3 impulzus, majd 10-15 szünet és ez ismétlődött. Ezt volt hogy kibírta a FET, meg olyan is hogy nem, és fél másodperc után elpukkant.
Jól írta a Laci, a triak lassú. Régen foglalkoztam már vele, nem emlékszem hogy mennyi idő alatt kapcsol be. Még a hagyományos optó is lassú, pedig az 3-4us alatt bekapcsol. Azt a kondit egyébként én kisebbre venném és tranyóval sütném ki, az elég gyors. Nem kell rövidre zárni, lehet oda tenni néhány ohmot, és akkor nem folyik túl nagy áram a tranyón sem.
Az áramváltó 1 ohmja egy dolog, nem tudni az áttételt, a mag anyagát, keresztmetszetét, lehet hogy be is telít. Az már megmagyarázna egy két dolgot.
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Pont van egy itthon, tévedtem, 16A-es Finder
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Teljesen mindegy, hogy 40, vagy 120 A. Az áramkör így is, úgy is inkorrekt. Ha valakinek így jó, akkor használja így.
(#) Ge Lee válasza Nutkin hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Itt nem kompenzál semmi semmit, és nincs pwm. Sima rezonáns működés van. A söntön lévő optó egyfajta rövidzár védelem, ebben a formájában már majdnem jó, de nem tökéletes. A másik optó a tranyóval egy időzítő, és a kimeneti feszt figyeli. Normál esetben a bekapcsolás után a kimeneti fesz emelkedik, a kondik feltöltődnek, az optó kinyit, és zárva tartja a tranyót. A táp üzemel, a fogyasztó örül. Azonban ha bekapcsoláskor, vagy üzem közben rövidzár lesz a kimeneten, tehát a szekunder feszültség lecsökken a névleges 60-70%-a alá, akkor az optó lezár, és a tranyó bázisában lévő 220µF a 270k-n keresztül elkezd töltődni. Néhány s alatt feltöltődik, a tranyó kinyit, és rákapcsolja az IC referencia feszültségét a DTC lábára, vagyis leáll a vezérlés. Nem is indul el egészen addig, amíg nem lesz újra feszültség a szekunderen, tehát ha hónapokig tart a rövidzár sincs gond, mert a táp áll.

Az áramkorlátot úgy lehet üzembiztossá tenni, hogy meg kell növelni a trafó kicsi szórását valamivel nagyobbra, akkor elvileg az optós védelem önmagában is elég. A másik megoldás, hogy be kell oda biggyeszteni egy 555-öt, és akkor nem csak néhány periódusra áll le a vezérlés ha túláram van a söntön, hanem annyira amennyire beállítjuk, tehát lesz ideje a fetnek pihenni.
De ezeket már kb. kétszer leírtam ide a topikba.
(#) Buvarruha válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ezen a panelen már van így is bőven gányolás, szerintem te is érzed, hogy az a relés megoldás, igencsak durva gányolás lenne.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Akkor ez a védelem rezonáns üzemhez megfelel, mert én ezt tervezem használni? Úgy tudom, hogy egy jól megépített rezonáns táp kibírja a zárlatot védelem nélkül is, tehát elvileg csak plussz lenne.
(#) (Felhasználó 46585) válasza gerleimarci hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Milyen védelemre gondolsz? Amire mutat a hozzászólásod, ott nincs védelem.
(#) Transztyuszeres válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Szerintem is, de azért magamnak megcsinálom - ha már van jelfogóm egy hirtelen.
Háttérbe vonultam szerelni, közben figyelem a témát és várom a cikket.
(#) gerleimarci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

A pepe féle.
Ezek a 120A-es tüskék megilyesztenek. Ilyen lenne renonáns működésnél is ?
Következő: »»   593 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem