Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor legyen ez benne így hardswitchbe, csak legyen végre kész valami...
A baj akkor van, ha a hálózati feszültség bólint egyet. Akkor az NTC még meleg, kicsi az ellenállása és nem korlátozza a bekapcsolási áramlökést ezért jobb az ellenállás, persze, azt rövidre is kell zárni.
Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak az NTC-vel. Ahol napjában esetleg százszor ki-be kapcsolják, ott egy év alatt megpusztul az NTC. Még a nagyok sem egy életbiztosítás.
Ne nekem mond...
Ez kb. 600Ft-volt és üzemi 11A-t bír, méretes jószág. Gondoltam bepróbálkozok és eddig bejött.
Kicsit megrántja a villanyt, de nem gond.
Az IR2153-nak a 100kHz elég sok a holtidő miőtt, ami túl nagy neki. Nagy lesz a kitöltési tényező veszteség. Egy IR2153-t nem célszerű 50kHz felett használni, az IR21531 mehet esetleg el 100kHz-ig.
Számításaim szerint a mag ilyen menetszám esetén 70-80°C-ot melegedne, ami elég sok. 100Khz-en olyan 18 menet lenne már egészséges neki. Azonban én a frekit lejjeb vinném 50 kHz-re Ekkor primer menetnek 25 menetet használnék, szekundernek pedig 2x5 menetet. Primernek a 0,7mm-es huzal tökéletes lesz. Szekunderreket pedig 3 szál 0,7mm-es huzallal tekerném. Ha már tekersz, akkor a csévét osztott csévésre alakítanám, és a trafót laza csatolásban tekerném. Ekkor olyan 30-50uH szórt induktivitás várható. Primer kondit összraknám, és a soros (rezonáns) kondit szedném ketté, és ekkor a trafó 2x100-2x150nF kondival szépen rezonálna (szórt induktivitástól és frekitől függően). És akkor diódákat a rezonáns kondikra, és meglenne az áramkorlát is. Ha 1x30v kell, akkor miért van dupla tápfesz a kimeneten?
2,2 ohm-os az NTC? Az esetleg 100A-es csúcsáramot is jelenthet. Persze, hogy megrántja a hálózatot.
A frekvenciát az RC taggal lejebb veszek. én is sokallottam először, de én 70kHz-re akartam visszavenni de akkor így 50kHz-re visszaveszem.
2*40-45V kellene nekem igazából. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
És hány amper kellene igazából, előbb ugye 1x30V-ot mondtál meg 10A-t.
40-45V-hoz 2x7 menet szekunderre lesz szükséged. A frekvenciát pontosan csak a legvégén célszerű beállítani (a rezonanciafrekvenciára), addig érdemes a trafót megtekerni, szórt induktivitást mérni, aztán kondit rakni a kívánt frekihez.
Áganként 2-3A több nem szedhető ki ebből a kis magból.
A 2*7 menet az a 0.7-el számolva ugye? Viszont ha hagyom 100kHz-en akkor nem tudom a pontos menetszámot.
Igen, nem az igazi. 2x10 Ohm/5W kéne sorba+ relé, de ez olcsóbb volt és egyszerűbb.
Az 5-10 Ohmos NTC-k elpukkannának, amiket lehetett kapni.
Ezek pont azok a dolgok, amiken nem szabad spórolni...
Ahogy már írtam, pár száz W-ig jó, felette át kell kötni miután beindul. Ha nagyon igénybe van véve csak idő kérdése hogy mikor nyílik szét, meg csak felesleges veszteség van rajta. A 2,2 ohmot én is kipróbáltam, de az már nagyon kis ellenállás, nem ilyenre való, a kondikat is kikészíti egy idő után.
Méricskéltem régebben ilyeneket, ez egy 4,7ohm és egy 470µF terhelés nélkül. A sárga a hálózat, a zöld a kondi fesz, a piros meg ami alig látszik az áram, ami 27A az első félperiódusban, és 6,8A a következőben.
A következő verziós tervben beapplikálok két 33/5W-ot párhuzamosan egymás tetején+relé, csak ahhoz eléggé komolyabban át kell tervezni a nyákot, de már ideje lenne egy totál újat csinálnom, normálisat, ahol a fetek is a panel szélén vannak(bár ezt még átgondolom megéri-e), csak nem egyszerű.
Igen, ha 2-3A kell akár elég 2 szál 0,7mm-es huzal. Majd nézd meg mennyi hely van a csévén. Lehet ráférne több huzal is. Mindenképpen rakj be elválasztót (minél szélesebbet).
100kHz-en mondtam hogy minimum 18 menet kellene, de inkább 20 menet. A több meg ugye egyenes arányosság.
Az elválasztó miből legyen?Van itthon prespánom ha az jó erre a célra.
Hello.
Nekem ez a rajz nem tetszik. A mérés sem tetszett. Azért mutattam meg, mert legalább van róla dokumentáció mi készült. Az ellenállás 1 ohm. Azon ami esett feszültség azt mutatta. Esetleg annyira szórja a zavarokat a táp, hogy összeszedi a kábel és azt látjuk. Nem is a valóságot. Mondjuk elég rövid impulzusok ezek. Valahol ráközelítettem us, ns nagyságrend. Különben nem mindegy mekkora ideig kapja az impulzusokat. Minden bizonnyal bírja a fet. A zárlatot is jól tűri. Majd készítünk egy teszt áramkört ami folyamatosan rövidre zárja majd engedi. És ezt számlálja mennyiszer bírta ki. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
Prespán az jó szigetelő anyag, vágj ki megfelelő méretűt és ragaszd oda (pl epokitt).
Rendben!
Holnap jelentkezek a fejleményekkel.
Üdv!
Nekem az alábbi tápról lenne kérdésem. Szó volt korábban arról, hogy egy PWM táp esetében a kimeneten fojtókat alkalmaznak a feszültség átlagolására. Ugyebár ha a kapcsolás a DTC lábon lévő feszültséget változtatva kompenzál ,így változtatva a holtidőt, akkor itt is PWM-ről van szó, vagy nem? Kicsit már összekavarodtam hogy most miért is van így, csak arra tudok gondolni, hogy konkrétan a rezonáns működés miatt nincs szükség a kimeneti fojtóra, mert a rezonanciára hangolás miatt már közel szinuszos áram folyik. Előre is köszönöm a választ.
A képen való módosítás nem lenne csúnya egy kicsit?
Az NTC helyére beférne a két ellenállás, a relé meg a tetejével lefelé felragasztva,behuzalozva lenne. A relé a segédtápról kapná a delejt, ha már beindult a táp. Vagy ez így nagyon gányolás?
Majd ha már mindent értesz, meg minden jól megy, akkor csinálsz másik panelt.
Valami árulás biztosan van, mert olyan nincs hogy a FET rosszabbul tudja a fizikát, és 120A-es impulzusokkal megy, ráadásul jó hosszú ideig, nem néztem időben milyen hosszú az a jelsorozat amit felvett a szkóp. Csak mert ha az valóban 120A lenne, akkor abból legkésőbb a harmadik tüske kilyukasztotta volna a tokot.
Nálam olyan volt ha jól emlékszem hogy 2-3 impulzus, majd 10-15 szünet és ez ismétlődött. Ezt volt hogy kibírta a FET, meg olyan is hogy nem, és fél másodperc után elpukkant. Jól írta a Laci, a triak lassú. Régen foglalkoztam már vele, nem emlékszem hogy mennyi idő alatt kapcsol be. Még a hagyományos optó is lassú, pedig az 3-4us alatt bekapcsol. Azt a kondit egyébként én kisebbre venném és tranyóval sütném ki, az elég gyors. Nem kell rövidre zárni, lehet oda tenni néhány ohmot, és akkor nem folyik túl nagy áram a tranyón sem. Az áramváltó 1 ohmja egy dolog, nem tudni az áttételt, a mag anyagát, keresztmetszetét, lehet hogy be is telít. Az már megmagyarázna egy két dolgot.
Pont van egy itthon, tévedtem, 16A-es Finder
Teljesen mindegy, hogy 40, vagy 120 A. Az áramkör így is, úgy is inkorrekt. Ha valakinek így jó, akkor használja így.
Itt nem kompenzál semmi semmit, és nincs pwm. Sima rezonáns működés van. A söntön lévő optó egyfajta rövidzár védelem, ebben a formájában már majdnem jó, de nem tökéletes. A másik optó a tranyóval egy időzítő, és a kimeneti feszt figyeli. Normál esetben a bekapcsolás után a kimeneti fesz emelkedik, a kondik feltöltődnek, az optó kinyit, és zárva tartja a tranyót. A táp üzemel, a fogyasztó örül. Azonban ha bekapcsoláskor, vagy üzem közben rövidzár lesz a kimeneten, tehát a szekunder feszültség lecsökken a névleges 60-70%-a alá, akkor az optó lezár, és a tranyó bázisában lévő 220µF a 270k-n keresztül elkezd töltődni. Néhány s alatt feltöltődik, a tranyó kinyit, és rákapcsolja az IC referencia feszültségét a DTC lábára, vagyis leáll a vezérlés. Nem is indul el egészen addig, amíg nem lesz újra feszültség a szekunderen, tehát ha hónapokig tart a rövidzár sincs gond, mert a táp áll.
Az áramkorlátot úgy lehet üzembiztossá tenni, hogy meg kell növelni a trafó kicsi szórását valamivel nagyobbra, akkor elvileg az optós védelem önmagában is elég. A másik megoldás, hogy be kell oda biggyeszteni egy 555-öt, és akkor nem csak néhány periódusra áll le a vezérlés ha túláram van a söntön, hanem annyira amennyire beállítjuk, tehát lesz ideje a fetnek pihenni. De ezeket már kb. kétszer leírtam ide a topikba.
Ezen a panelen már van így is bőven gányolás, szerintem te is érzed, hogy az a relés megoldás, igencsak durva gányolás lenne.
Akkor ez a védelem rezonáns üzemhez megfelel, mert én ezt tervezem használni? Úgy tudom, hogy egy jól megépített rezonáns táp kibírja a zárlatot védelem nélkül is, tehát elvileg csak plussz lenne.
Milyen védelemre gondolsz? Amire mutat a hozzászólásod, ott nincs védelem.
Szerintem is, de azért magamnak megcsinálom - ha már van jelfogóm egy hirtelen.
Háttérbe vonultam szerelni, közben figyelem a témát és várom a cikket.
A pepe féle.
Ezek a 120A-es tüskék megilyesztenek. Ilyen lenne renonáns működésnél is ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |