Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   437 / 976
(#) nedudgi válasza simley hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Nem vagyunk képben, mit is szeretnél. Írd le a környezetet, és akkor könnyebb lesz tanácsot adni.
(#) mikrokapcsolo válasza simley hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Ha a távolságod megmarad, és mint korábban javasoltam, a 230->12 átalakítást a felhasználás helyénél végzed, akkor a 60m a 1,5-es kábelen a 230-ból szinte semmit nem ejt. Tehát, ha megoldható, akkor a 230-at vidd el a megfelelő helyre, egy vízálló dobozba tedd bele a trafót, és onnan a lehető legkisebb távolságba vidd csak a 12V-ot.
(#) simley válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Úgy akartam.
5 méterre lenne a lámpáktól.
(#) simley válasza simley hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Egy kis területet kéne megvilágítani.
A kertet most újítottam fel, már csak a világítás hiányzik.Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza simley hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Ha kis terület, akkor egy 1000Lm körüli LED reflektor 230V váltóról járatva szerintem megteszi.
(#) simley válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Idézet:
„Ha a távolságod megmarad, és mint korábban javasoltam, a 230->12 átalakítást a felhasználás helyénél végzed, akkor a 60m a 1,5-es kábelen a 230-ból szinte semmit nem ejt. Tehát, ha megoldható, akkor a 230-at vidd el a megfelelő helyre, egy vízálló dobozba tedd bele a trafót, és onnan a lehető legkisebb távolságba vidd csak a 12V-ot.”
De az úgy nem nagyon hangulatos.
Már van a házon 1.
amit mikrokapcsoló mondot az érdekel
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
(#) proli007 válasza simley hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Nálad a hangulatba az is bele számít, hogy a vezetéken 230V vagy 12V megy?
(#) simley válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Az nem, nekem biztonságosab 12V
Régi ház
földelés nélkül
fi-relé van

földelés nélkül
fi-relé van

Évek óta mobil fi relé van teszi a dolgát.
Bővebben: Link
(#) simley válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Ha a trafot az udvarra teszem?

Akkor kint lesz. Olyat kell venni, ami legalább IP44, és azt sem egy tócsa közepébe.
(#) pucuka válasza simley hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Meg kellene fontolnod a 24, 48 V használatát. Ugyanaz a teljesítmény, kevesebb áram, kevesebb veszteség, biztonság ugyanúgy megvan.
(#) simley válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

A teraszon lenne a táp ip44 az jó

A 24V tápegység az jó.
10A jó belőle?

Attól függ, hogy a ledszalagod 24Vos-e egyáltalán, és hogy mekkora darabot hajtasz meg vele.

24V led szalagom nincs.
dc-dc konverterrel megoldható
7X 1m

Akkor a 10A bőven elég lesz.

És így menyi lesz a veszteség?

Bővebben: Link
nem tudom hogy mit használjak led szalagot vagy valami 24V izzót

Te tudod, de ezt semmiképp. ez egy step-up konverter.
(#) Kovidivi válasza simley hozzászólására (») Jan 10, 2016 / 1

Miért nem szeded össze a gondolataidat? Másodpercenként írogatsz. Vegyél elő egy papírlapot, írd fel a lehetőségeket, előny/hátrány, aztán ha döntöttél, írd be ide. Ha nem akarsz 230V-ot vezetni, akkor legyen 48V-od, arra meg sorbakötsz 4db 12V-os LED-szalagot. Hogy melyiket válaszd? Mi honnan tudjuk? Adatlapból sem fog kiderülni. Be kell menned egy boltba, ahol ki van állítva megtekintésre több fajta, az alapján válassz ki egyet. Vagy keress Ebay-en egy típust, és youtube-on nézz róla videót. Kicsit próbálj meg egyedül kutakodni, senki nem tudja, hogy te mit szeretnél.
(#) gyuszo válasza normalize hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Idézet:
„Az útról nekünk 3 db 10mm2 kábelen jön a méretlen áram (3 fázisunk van).”

A csatlakozó vezetéknek NFA2 4x16mm2 kell lennie legalább. Számold meg még egyszer.
Idézet:
„Tavaj volt egy teljesítmény növelésünk 10A-10A-10A ről lett vövelve így: 16A-10A-10A (ekkor is a "mondóka" a szabványosítás volt, amit el is végeztek le is kenték a szekrényt, átkábelezték stb..)

A legjobb megoldás, ha 20A - 20A -20A re bővíted. Könnyebb lesz szétosztani is.
Mérőhely doboznak egy HENSEL HB33KO 600x600 Bővebben: Link típust célszerű választani, ezt biztos, hogy elfogadják. KB 40eFT.
Ezt a meglévő helyére kell beépíteni, nem mellé.
A leírtakat egyeztesd egy helyi szerelővel.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

A helyi ármaszolgáltatót kérdezze meg, hogy mi az, amit elfogadnak. Meg úgy, egyébként is az egészről. Úgy is az ő szavuk a döntő.

Valószínűleg a tartósodrony a negyedik, nulla vezető.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Ez így igaz, de a helyi szerelőnek már tudnia kell, hogy mit fogad el a szolgáltató.
Igen, a tartósodronyt lehet nem számolta be , mint 4. ér, PEN vezető.
(#) simley válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Nagyjából összeszedtem.
1. 12V hálózat 5050: 540-600 Lumens/M , 72W/5M, 300leds / 5M
a tápegység a teraszon lenne 1,5 vagy 2,5 nem tudom melyik bírja el.

2. 230V hálózat: 7x energiatakarékos izzók 10W, konnektorba dugható a világítás az udvaron, firelével + túlfeszültség védővel
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Szia! A háromból egy vezeték még mindig a bojler kapcsolószála lehet, még ha manapság nem is ezt használja az áramszolgáltató a készülékek kapcsolására, mert a szekrényben már az új típusú órák vannak felszerelve. A bővítésről csak annyit, hogy minden az anyagiasságról szól. A felelősséget azért nem akarja vállalni "a szerelő", mert a semmiért (kis munkáért) senki sem vállal felelősséget egy régi szerelésért. Persze ez így van rendjén. A régi szigetelőszalagos kötések vagy a hupolfixesek katasztrofálisak lehetnek mostanra. A 3x20A az mostanra már nagyon helyén való bővítés és itt van a bökkenő. A meglévő akármilyen lakáselosztó és vezetékrendszere szinte 100%, hogy nem fog megfelelni az elvárásoknak és itt már nincsenek kompromisszumok az egyidejű használatok terén sem.

Szekrény.jpg

(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Idézet:
„Namost a bal oldali fázison nekünk a lakásból semmi nem volt bekötve, vagyis de, a műhelyben apának annak idelyén kellett a daraboló stb-hez (szegény már nem él) mi meg nem használjuk e szerszámokat, így az automata mosógépnek és kombinált tűzhelynek lett elhozva egy külön kábel erről a 16A főmegszakító utáni 16A es kismegszakítóról.

Van még ugye 2db 10A-10A fázisunk. Ezekből az egész lakás jóformán csak a jobb oldali 10A főmegszakítóról működik. Onnan tudom hogy ha lekapcsolom a középső 10A-es főmegszakítót akkor is van áram a lakásban villany minden, konektorban is, de valahogy rásegít csak a középső, mivel ha így bekapcsolom a tv-t porszívót és villanyokat is felnymom, akkor már levágja a főmegszakítót. Ám ha a jobb oldalit kapcsolom le és csak a középső van felkapcsolva akkor abszolút nincs áram a lakásban.”

Igen, ha ezt végigolvastad, láthatod milyen szerelés lehet mögötte.
Ennek a kijavítása nem lesz olcsó, a bővítéssel együtt.
Gondolom te is erre gondoltál.
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Ebből a kettő idézetből is a "Van még ugye 2db ....." kezdetű a legjobb tényállás. Pontosan erre gondoltam.
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Igen, ott teljes a zavar....
Következő: »»   437 / 976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem