Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
És létezik olyan, ami mint mágnes üzemel mindaddig, amíg rá nem kötjük az adott áramerősséget?
Érdekes felvetés, elvileg megoldható, gyakorlatilag én nem találkoztam ilyennel.
Az elektromágnes lényege, hogy áram hatására mágneses tér keletkezik, ha kikapcsoljuk a működtető feszültséget megszűnik a mágneses tér.
Valahol olvastam olyat, hogy állandó mágnes van benne, majd mikor az elektromágnes életbe lép, az pont "ellendolgozik" az állandó mágnesnek, és ezért fog oldani. De akkor ez nem olyan ezekszerint...
Igen, erre írtam, hogy megoldható.
Amit linkeltél, nem olyan.
Ezekszerint akkor te sem tudod, hogy hol lehet ilyet beszerezni.Azért köszönöm a segítségedet.
Ha neked 30EFt a legalja, akkor az már lehet akát 100EFt is...
Annyiért már biztos kapsz jó tápot...
A múltkor már írtam az éjjelifényemről, akkor kértétek hogy szétszerelve is mutassam be.
Íme. A fehér részben a szürke félhenger tartalmazza a lámpákat (ledeket). A NYÁK egyik oldalára van felszerelve a fényérzékelő. A gond az, hogy a kapcsolóval csak a világítás időtartamát lehet állítani, a fényérzékenységet nem. Én azt szeretném, hogy csak vaksötétben kapcsoljon be. Van valami ötlete valakinek....? Előre is köszönöm!
Persze, a fényérzékelő dióda egyik lábán van egy ellenállás, elvileg azt kell szabályozni...
Kedves Mindenki!
Tanácsotokat szeretném kérni! Ha rossz topikban teszem fel a kérdést úgy előre is elnézést kérek! Az alábbi lámpát szeretném megépíteni. Bővebben: Link A lámpa már kész van működik nincs is vele semmi gond egyet leszámítva. Nem tudom, hogyan kell bekötni a billenőkapcsolót. A srác ugyan magyarázza a vidóban de sajnos abból nem értem. Nekem jelenpillanatban kapcsoló nélkül tökéletesen működik, ha közvetlen áramforrásra dugom. Készítettem egy nagyon egyszerű kis ábrát. Be tudná nekem valaki rajzolni színekkel megjelölve mi köt mit. Igyekeztem hozzácsoltni a bejegyzésemhez remélem látszik! A kapcsoló 2 lábbal rendelkezik és az ábra szerint van bekötve a kék és a barna vezeték. Köszönöm szépen ha valaki tudna segíteni! Üdv.: Bálint... A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Esetleg így próbáltad már:
Még nem próbáltam. De köszönöm a tanácsot!
Szerinted így jó lesz? A srác szerint igencsak oda kéne figyelnem mit hova, hogy ne menjen tönkre, én meg úgy vele sok időm elment már az építésével, hogy a célban hasaljak el. Szóval azt mondod így jó lesz!?
Vagy így?
Ez a hivatalosabb, általában pozitív szálat szakítjuk ha csak egy áramkörös a kapcsoló...
Mindkét kapcsolás jó lesz, feltéve, ha jól adtad meg az alkatrészeket...
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
Ezt a második általabb hivatalosabbnak mondott összekötést megcsinálom és keresztbe teszem az ujjam...
Közbe azért ne nézz bele a teljesítmény ledbe...
Pedig mindig a szépre süt a nap!
Amúgy valóban erős ez a 100W. A hűtést is sikerült megoldanom, tegnap, hogy kész lettem vele, megveregettem a vállam! Életem első saját készítésű elektronikai ketyeréje!
Alapvetően kétféle változat képzelhető el.
- Egyik amit állandó mágnes tart, és amikor áram folyik, lemágnesezi arra a pillanatra az állandó mágnest, és elenged a zár. - A másik pedig az áram állandóan zárva tatja, és ha megszűnik az áram akkor enged el. Az első változatot használja az összes elektromágneses daru, a hulladék telepen. A működés a biztonság irányába hat, mert nem ejti el a terhet, ha megszűnik a villany. Meg kevesebbet is fogyaszt. A tűzgát ajtóknál viszont a második verziót használják. Mert az áram megszűntekor elenged és a hidraulika bezárja az ajtót. Ez is a működési biztonság irányába hat. Hogy a tied melyik típus, annak utána kell nézni.
Sziasztok
Egy olyan kapcsolást keresek ahol az +5V megszünése kapcsol 12V-os aksit egy aktív hangszoróra. Van valakinek valamiegyszerü megoldása?
5 V-os relé nem elég egyszerű? A 12 V-tal sorbakötöd a relé egyik COM (közös) én NC (alaphelyzetben zárt) érintkezőjét. A tekercsre pedig az 5 V-ot kötöd és készen is van.
Nem feltétlen mert 24 órában menne ésfélő hogy tévesen jelezne, valami tranzisztoros megoldás?
Tranyóval is meg lehet oldani, csak semmit nem tudni. Mekkora áram, melyik tápágat kel bontani, stb. Mert igencsak nem mindegy.
A lényeg a +5V-ot kell figyelnem és haeltünik akkor megszolal az aktív buzzer, kb 0,5A amit kell kapcsolnide ha feszültségvesztésnél behúz egy relét, az is jó lenne.
Ennyire egyszerű a dolog. Mindössze invertálni kell.
Nem feltétlen örülnélneki, és a rajzot mibenkészíted, nemhiszem hogy ránézel a monitorra és kirajzolodik.
A TINA demó programjával, mert abban a leggyorsabb egy ilyen Mórickát készíteni. Na, meg láthatod is hogy miképp működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |