Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   569 / 730
(#) steelbird válasza horvath666 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Ha nem megy, másold, vagy linkeld be a hangszóró adatait és megnézzük.
(#) P_Laszlo válasza horvath666 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Nem, a program nem írja ki, mekkora térfogatú doboz kell. Fordítva működik, azt mutatja meg, hogyan viselkedik adott hangszóró adott dobozban (persze az űrtartalom mellett még sok fontos paramétere van a doboznak).
(#) Tomi20 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Köszönöm.

Nem ragaszkodom a mérethez sem, lehet 16cm-es is a közép, lesznek új dobozok. Mi a véleményed a zárt kosaras közép hangszórókról? Azért gondolnám, hogy nekem jobb választás lehetne, hogy így a doboz mérete gyakorlatilag teljesen mindegy, csak "tartóként" üzemel. Egyébként ha nyitott kosaras a közép, annak is illene dobozt méretezni, vagy ennek inkább csak a mély hangoknál van jelentősége? A rendszerem ilyen szempontból rugalmas, hogy 1-2 kondi, ellenállás cserével állítható a mély-közép vágási frekvencia. A mélynek 3KHz-ig van megadva a felső frekvencia, persze más kérdés, hogy hány Hz-re lett hangolva a doboz... A kérdésemnél lévő linken meg tudod nézni a jelenlegi görbéket, régen lemértem, excelben írtam, és kb hasonló görbét kaptam, mint az oldalon található.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) P_Laszlo válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

A mélyhangszóró, főleg ha egy van belőle, maximum párszáz Hz-ig használható. Ehhez zárt kosaras középhangszóró nem illeszthető.

Jó lesz az a 20 centis átmérő, legalább terhelhetőbb és hangosabb. Egy pár textilszélű 20-as mélyközepet kellene csinálni véleményem szerint.

Hol vannak azok a mérések?
(#) Tomi20 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Huhú, másik gépen, nagyon rég volt, holnap feltúrom, remélem meg vannak még. Mértem T-S paramétereket is a sub-ról, megpróbálom feltenni.
(#) P_Laszlo válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Oké. Meglátjuk, segít-e.
(#) Tomi20 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Szia

Eddig kerestem, és csak a sub impedancia görbéjét találtam, azt is itt a fórumon.
Bővebben: Link
A hangváltó mérése elveszett, de azt tudom, hogy a vágási frekvenciák pontosan ugyanazok voltak, mint a honlapon, emlékszek is rá, hogy mérges voltam, mert egy egész estét méregettem feleslegesen...
(#) azrob hozzászólása Jan 12, 2016 /

Üdv mindenkinek! Mélyládát tervezgetek a kocsimba. WinISD-del kapcsolatban lenne pár kérdésem. Másik csoportba írtam egy regényt, de sajnos nem kaptam rá választ. Esetleg valaki ránézne a kérdéseimre?
Előre is köszönöm!
Üdv!
(#) dB_Thunder válasza azrob hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Most őszinte leszek, lehet hogy fájni fog:
Nem igazán szeretjük a teljesen tudatlanságban lévőket istápolni, mert csak az időnket pazarolnánk. Ha eddig ők nem voltak hajlandóak, maguktól, a könnyen hozzáférhető alap tudást a magukévá tenni, nem igazán "érdemlik" meg a segítséget. Ezért nem kaptál válasz!
Javasolnám neked a ezt a könyvet elolvasni. Ez helyretesz egy halom kérdést, kérdéseidet is, ugyan egy párszor át kell futni, hogy ülepedjen a tudás.

És kérném a kedves moderátorokat ezúton, hogy tegyék be a sárga fejlécbe ezt a könyvet, mint erősen ajánlott olvasmányt, hogy elkerüljük az ide tévedő kezdő padavanok, hajmeresztően alap kérdésekkel való bombázásait! Mert ez nem viszi előrébb a fórum színvonalát.
(#) Alkotó válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Az ajánlott irodalmad elérhetetlen. Nem rendelhető, csak előjegyezhető.
Ha közkincsé akarod tenni, mert éredemesnek tartod rá, akkor elektronikus formában elérhető módon oszd meg velünk!
(#) Moderátor hozzászólása dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2016

Szívesen betenném a linket, de olyan üzletet kellene megjelölni, ahol beszerezhető is. Vagy olyan online forrásokat kellene ajánlani, ahol hasonló ismereteket tud szeretni.
(#) dB_Thunder válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Ha minden igaz elérhető a weblapomon, ha nem akkor írjatok rám! Megpróbálom javítani!
Illetve én sem a "boltban vettem" valaha, ezért szerintem számos forrásból fellelhető, csak kicsit keresni kellene...

Látom magasabb az igény a források megjelölésére mint gondoltam, ezért kicsit én is körülnézek jobban..
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) pont válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2016 / 1

Mindettől függetlenül, ha valaki segítséget kér, egyéni jog eldönteni, segítesz vagy nem, a kérés személy szerint nem Neked szólt, hátha valaki szeretne kezdőkkel is foglalkozni. MIt szólnál hozzá, ha a bankban, orvosnál, bíróságon a kezedbe nyomnának egy többezer oldalas könyvet, és ha majd szakszerűen teszed fel a kérdésed kapsz ellátást. MOd-nak, majd lehet törölni.
(#) dB_Thunder válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2016 / 1

Találtam egy elvileg működő "fehér" beszerzési forrást:Bővebben: Link
A "szürke" forrást nem reklámoznám agyon, de a magyar ember találékony. pl az n... magyar torrentoldalon szintén elérhető.
Illetve annyi weblap foglalkozik a az alapokkal, hogy az már a bőség zavara! Például:

Kedves pont!
Más egy szükséges élethelyzet egyszeri megoldása, bár erre is sok segítség van, ingyen is. Illetve egy kvázi szórakozásból végzett feladat megoldásához való alap információk megszerzése. Az utóbbinál gondolom az idő kevésbé érzékeny pont, nyugodtan be lehet fektetni egy kis tanulásba, tart ameddig tart.
Rendszeresen kezdek olyan dologba én is, amiről az elején azt sem tudom hogy eszik vagy isszák. De én előtte felkutatom a lehető legtöbb elérhető információt, ez bizony heteket szokott elvenni a szabadidőmből, de megteszem, már csak azért, hogy ne nézzenek hülyének. Azután kezdek bele a projektbe, vagy elvetem azt.
(#) P_Laszlo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Klinger több helyen hibás, tehát inkább ne.
(#) azrob válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Köszönöm ezt az igen "színvonal" emelő hozzászólást. Autószerelő létemre kívánom számodra azt, hogy mondjuk elromoljon az autód, és ha valamelyik autószerelőtől segítséget kérve azt a választ kapd, hogy tessék itt a könyv ebből rájössz. Már ne haragudj! Ettől függetlenül a könyvnek utánanézek, és a kérdésem továbbra is kérdés maradt. Szerintem szimplán azért nem kaptam választ mert az a "fórum" nem túl aktív.
(#) azrob válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Még szeretném azt is hozzátenni az előzőhöz, hogy az általad belinkelt 3 oldalból 1 ismeretlen
(#) dB_Thunder válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Nem mai az biztos, és én is tudom hogy vannak benne hibák, de az alapok nagy része benne van amit azrob kérdezett. Esetlegesen ajánlhatnál egy jobbat, mert az én emlékeimet is jó lenne frissíteni!

azrob!
Nem haragszom, az alap tudás megszerezhető a könyvekből kérdések nélkül! Bizonyos vagyok benne, hogy lesz kérdésed még a témában, ha gyűlnek az információk és a tapasztalatok!
Van autó a családnál 2 is, 99%-ban én javítom, ennek egyes okait, mint autószerelő, valószínűleg sértésnek vennéd. Sőt rendkívüli esetben szoktam maszekba is vállalni autószerelést.Persze én is fordulok autószerelőkhöz ha valami kérdés merül fel, de nem a négy ütem, vagy a gyújtási sorrend felől nyaggatom őket
A könyvet le tudod tölteni a weblapomról, fel van darabolva, a Commander össze tudja rakni. Ha nem boldogulsz szólj!
(#) P_Laszlo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Subvoice jó. Klinger több helyen érvénytelen, kellene egy teljes szakmai revízió.
(#) Alkotó válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 14, 2016 /

Elmondanál néhány példát (akár mindet) ahol hibás a Klinger (szinte biztos vagyok a kitérő válaszodban, de jó lenn ha tévednék)?
Ezt tudva, a többi rész már használható lenne.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
(#) azrob hozzászólása Jan 14, 2016 /

Üdv! Elolvastam a Klingerben a mély sugárzós, és a hangváltós részt, többre egyenlőre nem jutott időm, de továbbra sem tudom, hogy az "n" érték mit takar, és azt, hogy a ládát rendezhetem-e TL-be? Sőt, akadt még egy olyan kérdésem is, hogy ha én TL ládát építek akkor a 42literebe hajtogassam bele a 10x10 es 105cm-s "csövet", vagy azon kívül alakítsam ki a "csövet"? (a másik oldalon lévő ládához vannak az adatok) Arra gondolok, hogy az "n" érték a csillapítást (pl:-6dB) jelenti. Ez helyes? Csak mert a könyv olvasása előtt is erre gondoltam. Ki is próbáltam "n" értéket 6-ra állítottam, ekkor szépen működik a program, de gondoltam meglesem a n=12-t és a program leállt, tehát az "n" érték nem hiszem, hogy a csillapítást adja meg. Vagy mégis, de akkor miért nem lehet 12dB-s csillapítást beállítani?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
(#) P_Laszlo válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 14, 2016 / 1

Korábban, sok fórumon, amikor téma volt, pontosan leírtam, leírtuk többen. Most a semmiért nem produkálnám magam. De nagy vonalakban: a reflex hangolások , a TL és tölcséres részek, elvi hibákat tartalmaznak, a hangsugárzótervek meg alapanyag hiányában nem életképesek, és nincsenek dokumentálva. Azt hiszem a hangszóró tulajdonságoknál is van egy halom elavult fejtegetés. A hangváltók elmélete hiányos és kusza.
Amit jelezni szerettem volna, hogy tessék mást olvasni, frissebbeket, vagy kérdezni, adott esetben tőlem. A lehetőség itt van. Csak ne kelljen a válaszadáshoz több órás munka. És ne piszkáljuk már a másikat szándékosan, pl. kitérő válasz lebegtetésével. Mindenki teszi, amit tud, amikor ideje van rá, amit lehet, azt megteszem én is. Ez egy fórum, a szabályzatban is ott van, hogy a segítség nem követelhető.

Amúgy a könyvek ilyenek, elavulnak, esetleg már az írás pillanatában sem voltak jók a források. A netes tartalmak könnyebben korrigálhatók.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) Primary válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Én örülnék, ha valaki összegyűjtené azokat az irományokat, amivel érdemes foglalkozni, érdemes dolgozni velük.
Én elolvastam a Klinger könyvet, arra mindenképpen jó volt, hogy valamennyire megértsem, hogy mit hogyan számolhat egy kalkulátor. Ha a sötét foltok nem is tűntek el, de legalább már kicsit dereng valami.

A könyvekről írtakkal teljesen egyetértek.

Nem vág teljesen témába, de nekem nagyon tetszik Rod Elliot munkássága. Korrektül van dokumentálva, utánépíthető, kellően el van magyarázva. És frissíti is, ha volt benne tévedés, illetve szívesen válaszol az egyedi kérdésekre is.
(#) azrob válasza azrob hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Üdv! Esetleg valaki segít nekem? Nagyon kéne!
Köszönöm!
(#) Tomi20 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Szia

Akkor azt mondod, hogy maradhat a Sal DP-35 magasnak(?), akkor abból csak egy kell. Közép hangszórónak mit ajánlanál? Csak ötletként hoztam fel a H2000 Kft-t. Nem azért írtam azt a pénz határt, mert annyi pénzem van, hanem sokkal többet nem szeretnék rákölteni (2x annyit). Arra a kérdésemre nem válaszoltál, hogy a közép hangszórónak is kell-e dobozt méretezni.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) P_Laszlo válasza azrob hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Segíts nekünk te is. Milyen hangszóróval dolgozol, mik a megadott paraméterei, és mit szeretnél elérni?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) P_Laszlo válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Mélyközépnek egy HA20-at textil membránszéllel. Nem tudok sokkal jobbat ettől az adott ár közelében. Írtam, hogy zárt kosaras közép nem jó, tehát doboz mindenképp kell hozzá, úgy nagyjából 20 liter jó lehet. Nem tudom, most mekkora a térfogat.
(#) azrob válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Végre egy ember! Hálám örökké üldözni fog! Több ládát tervezgetek, de kezdjük a haveroméval. Egy Ground Zero GZIW 300X -et építenék be minél kisebb ládába (sajnos ez az igény). Autóba lenne, szóval egy olyan 30-40Hz már simán jó (szerintem). Kb 100W teljesítményt kapna a hangszóró. De ha ránézel a legelső üzenetemre ott leírtam minden kérdésem, kivétel azt, hogy a reflex nyílást a 42l es ládába vagy azon felül tervezzem rá?
(#) P_Laszlo válasza azrob hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Azokat a kérdéseket inkább hagyjuk. Egyszerűbb lesz úgy. Maradjunk az én kérdéseimnél. Az is elég bonyolult.

40 literes nettó hasznos térfogathoz körülbelül egy 110*400-450mm-es reflexcső lesz jó. A dobozból kialakított reflexnyílást nem ajánlom, nem hangolható utólag, és pontosan előre tervezni túl sok munka lenne. A cső és a hangszóró térfogatát torkolati tényezővel együtt ki kell vonni a dobozéból. Tehát nagyjából 47 liter belső térfogat szükséges, hogy maradjon 40-42 belőle.
(#) azrob válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Értem. Köszönöm.
A kedvemért válaszolnál a másik oldalon feltett kérdéseimre? Főleg érdekelne a hangolásos történet, és a T-line, illetve ha mégis a dobozból kialakított reflexnyílást választom akkor a 42 literből alakítsam ki, vagy ezen felül?
Következő: »»   569 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem