Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Köszönöm az infót! Eddig csak azt tudtam, hogy anno a csöves autórádiókban ezt a megoldást alkalmazták.
Ritkábban, de előfordult, az úgynevezett "unformer" is, különösen amerikai gépekben. Ez valójában egy egyenáramú villanymotor-dinamó (generátor) volt, nagyjából akkora mint egy ablaktörlő motor. Egy zárt egységben egymásba tekercselve egy forgórészben motor, és dinamó. Csak négy kivezetése volt, egy 12 (24) V-os bemenet, és egy 250-300V-os kimenet. Halkan zümmögött, ahogy járt benne a forgórész, de teljesen zárt volt, kívülről nem látszott semmi.
Sziasztok!
Amikor időnként karbantartják a solti nagyadót, akkor a Lakihegyi adó ad 540kHz-en. Ilyenkor az eredeti régi Standard Rt. adóberendezés működik, vagy valamilyen félvezetős "mai" berendezés?
A fene tudja. Sajnos a solti üzemlátogatást elbénáztuk... Lakihegyet is.
Állítólag csöves adó van, de hogy ki gyártotta... A solti biztosan orosz, 2x1MW-os.
Üdv! Fegyvermester fórumtárstól vásároltam pár hónapja egy kapsch dominant de luxe II rádiót. Nekiálltam javítani de a tunere elég furán megy. Alig hoz pár állomást azokat is elnyújtva jóformán 2-3 fogható de az a teljes sávban. A tuner AF106 és AF125 germániumtranyókkal van felépítve helyettesíthetőek ezek valamivel? Vagy nem ott lesz a hiba?
Valaki javított már kapcsolós potmétert vagy ismeri a trükkjét? Kapcsolás esetén sincs kontakt. Egyszer vesződtem egy ilyennel, de nem lett jó. Hiába voltak tiszták az érintkezők. Ráadásul szegecselve van, amit bontás esetén nem tudok visszaépíteni. Ezek el szoktak kopni? Jó lenne megmenteni. A tanácsokat előre is köszönöm!
Üdvözlet Mindenkinek! Örököltem egy Orion Tisza AT403-as Tv-t. A fűtőkörben lévő 180 ohmos ellenállás hibája miatt nem működött. Küzmös Gergely kollégával sikerült javítani. A gond az még vele, hogy a képernyőn a kép sokszorozódik és a baloldalt kitakart rész van. Mi lehet az oka? Köszönöm a válaszokat!
http://kepfeltoltes.hu/view/160110/CAM00078_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/160110/CAM00099_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/160110/CAM00101_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/160110/CAM00105_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Beállítottad a képet? Ha minden jó benne, akkor néhány potméterrel kívülről lehet állítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
A potméterekkel csak ennyire tudtam beállítani.
Van belül durva szabályzás is, mind a sor- és képfrekvenciára. A külsőkkel finoman lehet. Ha ez se segít, akkor aktív és passzív alkatrészeket kell cserélni. Leválasztó trafó nélkül meg nem szabad hozzákezdeni!
Szia.
Az ioncsapda mágnes el van mozdulva, amiatt van a sötét folt baloldalt. Képfrekvencia nem jó, van hátul két élgomb ami kilóg a hátlapból azzal kell beállítani, ha az automata verziós akkor alul van egy trimmer a kép-blocking oszcillátornál.
C10, P5 és környező alkatrészeket mérd meg, lehat a PCL is rossz.
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/radioam_krotkofal/1963_12_1.htm
A kapcsoló általában javítható, ha csak nincsenek eltörve, vagy elégve az érintkezők. Szét kell szedni, a szegecsek fejét belülről egy 5-ös fúróval le kell fúrni, az érintkezőket tisztítás, csiszolás után vissza lehet hajtogatni, és az egészet a szegecs helyett 2.5-ös csavarral összerakni. Ha nagy a csavar feje, akkor azt is le lehet köszörülni laposra, és kívülről csak az anyával meghúzni.
Janó bácsi! A tanácsodat kérném abban a témában, hogy hozzá jutottunk két telepes rádióhoz, és mi a véleményed, milyen tápegységet szerkesszek hozzá, ami elfogadhatóan szóra bírja. A készülék üzemel, csak az általam 30-40 éve összehozott tápegység (anódpótló) használata esetén nagy a hálózati búgás, de itt még az is gond, hogy az anód fesz alacsony (70 V). A trafó helyett mindenképpen újat kell létrehozni. Te biztosan tudsz jó tanácsot adni, hogy ne kelljen kisérletezgetni, hogy mi a jó megoldás. Előre is köszönöm a segítségedet!
Teleppótlóról többször írtunk már, nézd vissza az oldalakat. Anódfesznek általában elég a 70-90 V mivel a telepes csövek már 30-40V nál is kielégítően tudnak működni, persze kisebb hangerővel. Fűtő fesznek (1.4V) csinálni kell egy stabil tápot LM317-tel, általában 22 Ohm 470 ohm az osztás, de ki kell kísérletezni. Az adódban 2x47µF elkó kell, a fűtésben meg legalább 2X1000 uF, hogy ne morogjon. De rengeteg anódpótló kapcsolás van a neten is, a Gugli a barátod csak keresni kell.
Bátorkodtam szétszedni. Lefúrtam a szegecseket. A kapcsolást egy NYÁK-lapból formára vágott lapka végzi, aminek az egyik sarkába betettek egy gombostű fejénél is kisebb réz pogácsát. Ha a lap a két forrszem belső kivezetése közé viszi a pöcköt, akkor megvan a kontakt. Sajna annyira a szélén van a lapnak, hogy kitört belőle. Szerencsére meglett minden darab. Megtisztítottam az érintkezőket. Utána epoxival összeragasztottam a szétesett részeket. Jól lekentem mindent a környékén, hogy masszívabb legyen. Most szárad, holnap próba. Addig is másik munkafázist kezdek.
Köszönöm, körül nézek itt is, ott is!
Jót derültem a nyáklap megnevezésen, újszülöttek ebben tudnak gondolkodni, pedig hol volt a 30-as években még a nyák, vagyis a nyomtatott áramkör. Egyszerű vékony textilbakelit, vagy régies nevén textolit. De szerintem az a réz "szegecs" szabadon mozgott a jobb érintkezés érdekében, úgy hogy szedd ki (melegen), a lapocskát (ragasztót) reszeld síkba, és csinálj neki egy kicsit nagyobb lukat, hogy mozogni tudjon. Így bekapcsolva magától beáll a leszedők közé, és jobban érintkezik. A feje kerüljön alulra, hogy ne essen ki. Egyébként ügyes vagy.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
Köszönöm a választ! Először megpróbálom a P5 P6 potikkal állítgatni.
Köszönöm segítséget! Az élgombokkal csak a képeken látható minőségben tudtam beállítani. Az ioncapda mágnesek megvannak, és nem látom, hogy el lennének mozdulva. Első lépésként összecserélem a két PCL82-es csövet. Ha nem lesz változás, akkor a P5 és P6-os potikkal próbálom állítgatni.
Először bakelitet akartam írni az egyszerűség kedvéért, de láttam, hogy ez nem egészen az. Most már tudom mi. A ragasztás nem sikerült, szerintem lejárt az epoxi ideje. A feje került alulra. Illetve a mozgó részek rögzítése speciális formájú szegeccsel történt, amit ugye ki kellett fúrnom. Úgyhogy még a felfogatás újjáépítésén is gondolkozhatok. A kapcsolása bizonytalan volt. A "B-terv" megvalósulásánál a szegecs mozgós marad.
Sziasztok! Nemrég kértem kis segítséget egy Unitra deckhez. Elkészült a torony erősítője és a deck is. Igyekszem a deckről is készíteni pár képet. Volt benne kihívás, legfőképpen a kopott meghajtógumik és szakadt ékszíjak, de a meggyengült rugók is feldobták a lasztit. Most tökéletesen le lehet vele játszani a kazettákat. két ékszíj lett cserélve, az össze kuplung fel lett javítva, két rugó cserélve, tengelyek vékonyan megkenve, doboz kifújva kompresszorral, letakarítva a mancsnyomok. Megizzasztott - de megérte!
Régi műszerek. Nem biztos hogy ide való.
Értem hogy a tied, de miben szorulsz segítségre?
Küzmös Gergely kolléga segítségével sikerült életet lehelni az 1691-ben gyártott Orion Tisza TV-be. Köszönöm Neki! A korábbi bal oldali képkitakarást sikerült orvosolni a képcsövön lévő "patkómágnes beállításával. A képsokszorosítódás megszüntetését úgy néz ki, hogy a DVD PAL-ra való átállítása AUTO-ból, oldotta meg (Az ElektOnline-n Kovács Tamás hívta fel rá a figyelmet, köszönöm Neki!). Gergely írt megoldást arra, hogyan fogadja a kábelTV jelet a Tisza egy balluntrafó és egy at961-es vagy hasonló készülék hangmodulja segítségével. Tudtok ilyen alkatrészeket valahol, persze nem ingyen? Köszönöm!
https://www.youtube.com/watch?v=p7qERK5A8WQ
Gratulálok. De lehetne még ez jobb is. Vagy a kontraszt gyenge, vagy a képcső. A kép mérete sem tökéletes. Persze tudom egy ilyen öreg masinán ez is nagyszerű.
Persze ez nem 100%-os beállítás, de legalább működik. Ha a kábelTV-s dolog sikerül, akkor a képnek is jobbnak kellene lennie, remélem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |