Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 1171
(#) sprofan válasza KTobi hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Hát igen csak találgatok, de te is:
Idézet:
„Nem vagyok hozzáértő, csak találgatok.”

Amúgy ugyan azt mondjuk.
(#) gdking válasza sprofan hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Köszönöm Urak!
Próbálok rendelni egyet, aztán meglátjuk.
(#) anonim49 hozzászólása Márc 3, 2008 /

sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni szeretném kideríteni a képen látható alkatrészek milyen félvezetők?
valaki talán közületek tudna nekem segíteni.
előre is köszönöm
Gyuri

P1040005.JPG

(#) kocici17 válasza gdking hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Nielött félreértések lennének.

Jól látszik, hogy a "kapcsoló tranzisztor" C-E jén van egy védődioda, ami arra utal, hogy rellét kapcsol, és ez a dioda fogja meg a kioltási indukciót.

Nos álltalában célra vezető, ha visszatérünk a kályhacsőhöz, és elővesszük a mérömüszert, mert jól kimérhető, hogy az alkatrész mely lábán mi van és azonnal kitalálható, hogy npn-vagy pnp.
Ezután mivel ez egy autóban van nem valószinü, hogy hogy feszültségű az alkatrész és mivel rellét vagy motort kapcsol nem hinném hogy 10A feletti.
Azaz max 25v 6A. Innen a katalógus több 100 fajtát kinál.
Egy szóval hm................. :nemtudom: Csak hangosan gondolkodtam.
(#) kocici17 válasza anonim49 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Ezt egyszer már kérdezted /187216/.
Bővebben: Link
(#) kocici17 válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Bocs elütöttem.
Idézet:
„valószinü, hogy hogy feszültségű az alkatrész és mivel rellét”

helyesen:valószinü, hogy nagy feszültségű az alkatrész és mivel rellét, vagy motort
(#) anonim49 válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

szia!ha tudnál vmi magyar leírást vagy ismertetőt írni megkösszönném.előre is köszönöm

Na mégegy gondolat.
Igy ahogy leirtad ,és ha a rellé a pozitivon van és a tranzisztor emittere a negativon /logikusan a collektor a rellén/ akkor ez egy npn telyesitmény kapcsoló tranzisztor, nem több mint max 25V-ig 6A nél.
Elvileg ha a tranyó hibás akkor bármely 25v 6a környéki npn megfelel.
Azért én a diodát forrasztanám ki elöbb és nézném meg.
Ja és jó az esély arra, hogy ha 5v környékéröl megy a bázis, hogy darlington a tranzisztor.

Az az olvassam el a motorola katalógust és forditsam le???.
Ha a nejem békén hagy megprobállom.
(#) anonim49 válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Ó ennyire azért nem kell belemenned,ne ezzel rabold a z időd,már minden helyen kerestem ezeket az alkatrészeket bővebben ezen a honlapon is amit megadtál de ezek a számok nem voltak közötte.
(#) gdking válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Jogos.
Arra én is gondoltam, hogy pnp nem nagyon lehet, valamint az biztos volt, hogy végfok, csak ehhez a Darlington dologhoz egyszerűbb lett volna egy konkrét típus.
Abban is igazad van, hogy a diódát meg kell nézni -bár tudtam, hogy lennie kell, - de elkerülte a figyelmem.
Az meg hogy mágnesszelep vagy relé a tr szempontjából mindegy; induktivitás.
A motyón az egyik átmenet egyébként teljesen szakadt, de rossz diódával az új alkatrész sem élné meg a második percét.
Köszönöm a segítséget!

Nézd meg, hogy a bázis le van e húzva a földre kb 100KOhm nagyságrendü ellenállással.
Akkor elképzelhető a darlington. /pláne, ha ttl környezet felé áll a bázis/. De mindenek elött a diodát nézd meg, és hogy ne legyen zárlat a rellé felé.
Mivel kapcsoló üzemü és reletivan nagyobb telyesitményt kapcsol én tuti darlingtont tennék be.
Javasolnám a bst 50 /ez darlington/
Vagy és inkább ezt BDP947 ez nem darlington és egyik sincs 100 forint.a lomexban.

Van egy roszhirem.... Sajna csak fizetős oldalt találtam.
Igy nem kommentálnám a dolgot, mivel igen jappán a szöveg, és kicsit hiányos a japán nyelvtudásom és a buxám hozzá.
Igy csak tippelni tudnék ......de inkább mégse.
(#) huba hozzászólása Márc 3, 2008 /

Azt szeretném kérdezni hogy 709-es ic-t lehet e helyettesiteni TL071-el? Azért kérdezem mert a rajzon a 709-esnek az Input Frequency compensation(B) lába egy RC taggal rá van kötve az Input Frequency compensation(A-val) ami aztán egy feszoszto potméterrel be van táplálva. A TL lábkompatibilis csak éppen a 8-as lába nincs bekötve, okoz ez valami müködési rendellenességet? Mindez egy PI-renszerü fémkeresőbe, ami már bizonyitott, csak át akarom tervezni a nyákot mert az előző elég ramatyul sikeredett.
(#) kocici17 válasza huba hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Ha nincs szükséged a frekvencia kompenzáciora, és funkciohelyesen tervezed át az az 5 lábat akkor tök mindegy. Egyébbként a 709-es konpenzállás nélkül azonos a 741-es.De egy mezitlábas müveleti erösitö az egész.
(#) huba válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Csak azér kérdem nehogy szépen megtervezzem és ne menjen

Nemtudom van-e jelentösége a kapcsolásodban a kompenzállással. /szerintem nincs/.

Ezt irja:
Idézet:
„Az IC frekvenciakompenzáló elemeinek (R12,C5,C6)megválasztása biztositja a gyors müködést és maximális megbizharóságot.”
:lookaround:

Nem fog problémát okozni, mert a 709-es öskövületnél még a gyártási gerjedéseket, és átviteli hibákat nem kompenzálták a tokon belül, és igy néha zajos volt. De ez az öskor ill. a höskor volt. A mai müveleti erösitök már olyan technologiával készülnek, hogy ilyen gond az ic-töl nem lehet.

Ezért gondoltam a TL-re való korszerüsitésel. És van egy 741-es is, azt is TL-re cserélem. Köszönöm a segitséget.

A 741 -es már tipikusan az a verzio volt ahol elhagyták a kompenzállást, mert már nem kellet, és ezzel váltották ki a 709-est.Majd ezt követte a stereo verzios 749 vagy748 ?már nem emlékszem pontosan.

(#) rannek hozzászólása Márc 3, 2008 /

Sziasztok! Én most 2 Kérdéssel Fordulnék Hozzátok.

Az Első az hogy egyik barátom adott egy nyákot,én sajnos nem tudom felhasználni semmire de gondoltam kilehetne sajtolni valami értelmes alkatrészt belőle.Ti láttok itt olyan alkatrészt amit érdemes lenne kiszedni?

A Masodik meg nem tudom hogy mi lehet
(#) sprofan válasza rannek hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Inkább felülről kelett volna fényképezned az elsőt, így nemsok használható dolog látszik, kb. a közepén van foglalatban 1 SMD ic , én az ilyenekből kulcstartót szoktam készíteni.
(#) Vacok válasza rannek hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Hát... nem akarok hülyeséget mondani, de ez szerintem valami ősrégi számítógép, de felülről tényleg jobban látszana, amúgy a kondenzátorokat azokat biztos tudod belőle használni. A második alkatrész meg egy tranzisztor, annak szokott ilyen jelzése lenni.
(#) sprofan válasza Vacok hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Pont ezért nem írtam a kondikat, mert lehet hogy valami ősrégi cucc, és akkor már nem biztos hogy aranykorukat élik. Esetleg számítógép alkatrész, régebben azért még nem voltun ilyen jók a zsugorításban ( pl talákoztam egy 95' -ös géppel aminek csak az alaplapja akkora volt mint a gépház alja, minden cm-t kitöltött)
(#) Vacok válasza sprofan hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Hmmm... ebbe bele sem gondoltam, ebben lehet, hogy van valami.

Most, hogy mondod, az elkok ki tudnak száradni, mindenesetre kipróbálhatod, és vagy működik, vagy nem.
(#) rannek hozzászólása Márc 3, 2008 /

Köszönöm a gyors válaszokat. Hogyha felülről fotózom akkor elmosodik a kép. Most jelenleg rossz a digitális kamerám ugyhogy csak ezvan.

Amugy a haverom szerint 4-5 éves a cucc
(#) sprofan válasza rannek hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Akkor a kondikat még megéri kiszedni, de lehet hogy van ott még pár "értelmes" alkatrész, csak nem látjuk hogy pl a másik végén mik vannak.
(#) Directors válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Hali

Na egy jobb kép a kondikról és még miegymásról.
A kondik milyen típusúak és a tobbi az milyen alkatrész?
(#) zoly15 válasza Directors hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

sz első képen lévő zöld vmim van nekem is azt én is szeretném tudni h micsoda...
vmi üveglapszerűség van benne
Következő: »»   73 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem