Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítás

Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 17
(#) proli007 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

A multiméter frekimérőjét, lehet átveri a távrángató, mert az nem folyamatosan adja ki a 38kHz-et. Hanem impulzus csoportokat belőle. Hiszen ez fogja tartalmazni az átvitt adatokat, vagy is a kódot. (adatlap) A kód pedig mindenféle start-szinkron jelből és adatokból áll. Leginkább egy szkóppal lehet a jelet megnézni. De készíthetsz 555-ből egy 38kHz-es oszcit, és azzal is belevilágíthatsz az infra szemébe. Mivel az folytonos jel lesz, azt meg tudod mérni a DVM-el.
(#) proba válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

Leghamarabb úgy tudod tesztelni, a vevő kimenetére teszel egy 10kohm ellenállást a + ut felé. Az ezen eső feszültséget méred. Az a távirányító jó hozzá szerintem, amelyik közelről , távolról is kb azonos feszültséget ad. (szerintem 5V táp esetén 1-2V minimum) .
Én azt vettem észre, ha a távirányítóba nem jó "színű" ledet tettünk, közelről működött, de a hatótávolsága igencsak korlátossá vált.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Okt 25, 2015 /

A baj az, hogy még nem vettem meg, egy nagyobb rendelés része lesz, így kipróbálni sem tudom. Olvastam, hogy ezek az 555 kapcsolások csak néhány 10 cm-t tudnak, a hatótávot pedig fókuszálással növelik. Ennél egyszerűbb lenne egy már kész távirányító használata.
Találtam itthon egy ismeretlen helyről származó infravevőt, csak épp nincs rajta semmiféle jelölés, csak a külső fémházán 1771 és oldalt s28, de kotrok még hátha van egy másik.
(#) proba válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

Szinte bármely rossz DVD TV mini hifi beltéri legalább egyet tartalmaz...
(#) Volare válasza Volare hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

A minihifi távirányító LED-jének az adásjelét digit szkóppal 36,76 kHz-nek mérve vettem egy TSOP4836 IR vevőt, ami a készülékbe építve k i v á l ó a n teszi a dolgát. Az eredeti fém árnyékolást szépen átszereltem a TSOP4836-ra. Ez lett a Panasonic B3RAB0000025 IR szenzor helyettesítő tipusa tehát.
(A régi 47 mikrós tápszűrő kondit - ha már arra jártam - egy új 100 mikrósra cseréltem.)

Mindenki elégedett, újra távirányítható a minihifi.
(#) Inhouse válasza Volare hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Jól csináltad, de először nem próbáltad a régi vevővel és új kondival?
(#) Volare válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Hát, nem álltam meg a kondicserénél mivel a kiforrasztott "47 mikrós" kondit multiméterrel 52 mikrósnak mértem. Nem is próbáltam, ahelyett kikaptam az eredeti infra szenzort is.
Pláne, hogy ott hevert a TSOP4836 is az asztalon.
(#) csibai hozzászólása Jan 20, 2016 /

Tisztel hozzáértő társak!

Tanácsot, javaslatot szeretnék kérni.
Megépítettem "kitt"-ből a képen látható infra sorompót. Remekül működik is, CSAK!

Teljesen véletlenszerűen is elindul a vevő része.
Rátettem 12 voltos zselés akkura csak a vevőt, és sötét helyiségben próbáltam de így is indulgat.
Kérem aki tud segítsen, mert már nagyon idegesítő a ki-be kapcsolgatása.
Ráadásul a garázs előtti lámpát szeretném vezérelni vele.
A mozgásérzékelős nem jó mert a szomszéd kutyája bekapcsolgatja.

Köszönöm mindenkinek.
(#) zenetom válasza csibai hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Szia!
Próbáld meg úgy, hogy kiszeded belőle az infravevőt, vagy letakarod teljesen (de inkább szedd ki). Ezzel kizárod, hogy "kóbor" jelet fogjon. Ha így nem jön elő a jelenség, akkor valahol a közelben van valami infra eszköz, aminek fogja a jelét (én már jártam így).
Ha így is fennáll a jelenség, akkor valahol máshol lesz a gond.
(#) abcdabcd válasza csibai hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Ha jól láttam, akkor ez azt csinálná, hogy van az adó, amiből kijön valamilyen jel, ezt veszi a vevő, viszont, hogyha valamennyi ideig nem érzékel jelet, akkor "jelez" a vevő, hogy akkor a jel útját elállta valami... nem lehet, hogy az adó nem ad mindig valami oknál fogva?
Esetleg oszcilloszkópod van, amin meg tudod nézni, hogy az adó mit csinál?

Vagy akár egy valamilyen kamerával (pl mobiltelefon) megnézni, hogy az adó látszólag ugyanúgy villogtatja a ledet állandóan, vagy esetleg van-e olyan, hogy láthatóan nem ad ki jelet?

Meg a rajzon úgy tűnik van egy olyan ellenállás a vevő oldalon, aminek az értékét nem láttam odaírva, annyi van odaírva hozzá, hogy "fet-hez", az esetleg benne van? Lehet, hogy az kéne bele, vagy épp ha benne van, akkor meg nem kéne?
(#) proba válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Infravevőknek két nyűgje szokott lenni, normál fényre is néha bebillen, illetve ha folyamatos jelet kap azt is kidobja egy idő után.

Először is köszönöm a gyors válaszokat!

Letakarva a vevőt, éjszaka is kapcsolgat sajnos, úgy hogy, az adó nincs is bekapcsolva!
De megpróbálom a tanácsaitokat, kiforrasztom hátha...

De hát pont ezaz, hogyha jól láttam, akkor pont az lenne a lényeg, hogyha letakarod, akkor kapcsol, mert attól nem-kapcsol, hogy jön bele az adóból jel...
(#) abcdabcd válasza proba hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Viszont nem tudom akkor lehet nem próbáltad még ezeket a TSOP vevőket, ezek pont arra vannak kitalálva, hogy csak úgy ne nagyon vegyenek "fals" jeleket... én régebben próbaképp építettem pl ilyen: IgorUSB infravevőt pc-re, amiben tsop vevő van, aminek meg az adatlapjában írják, hogy állandó fényt is ki tud szűrni meg eleve egy adott frekvenciatartományban vesz stb, hogy minél kisebb eséllyel legyen az, hogy akkor is legyen a kimenetén jel, amikor nem vett semmit, szóval ez egy ún "intelligens vevő", nem "sima" fototranzisztor...

És pl abban az infrás távirányító vevőben, amit linkeltem amikor próbáltam egészen jól és egészen távolról is jól veszi a jelet, és stabilan ugyanazt, hogyha ugyanazt a gombot tartottam próbaképp nyomva akár egészen hosszan is...
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016

Vagy, hogyha az a baj, hogy bár, hogyha letakarod akkor kapcsol, viszont utána meg visszakapcsol magától, akkor lehet, hogy ezt azért csinálja, mert így van megcsinálva? Azt nem néztem meg a rajzon annyira, hogy pontosan mit csinálhat, de elképzelhető lehet az is, hogy mondjuk hogyha nem veszi a jelet, akkor bekapcsolja a relét, aztán egy valamennyi ideig úgy tartja, és aztán kikapcsolja, majd azután mivel le van takarva még mindig és így még mindig nem vesz jelet, ezért bekapcsol ugyanannyi ideig majd ki, és az egész kezdődik előről?

Hogyha ott van a vevő előtt az adó és mind a kettő kap áramot meg minden, akkor is "kapcsolgat" a vevő?

mod:
Mert ha jól láttam a mozgásérzékelővel pont az volt a bajod, hogyha a kutya odamegy, akkor úgy is bekapcsol, és akkor esetleg ezért akarnál egy olyat, ami csak a saját "adójára" kapcsol be, és nem mozgásra?
Mert ez is úgy tűnik, hogy egy "mozgásérzékelő", ami akkor kapcsol ha nem veszi a jelet a vevő, mert az adó és a vevő közé beállt valami ami eltakarja az adó jelét...

Ha így van, akkor neked az kéne, hogy invertálni a vevőben a jelet, hogy arra kapcsoljon, hogyha érzékeli az adó jelét... és akkor az adót meg kell csinálni úgy, hogy mondjuk valami gombot rátenni amit ha megnyomsz, akkor úgy tudd ezt a vevőt kapcsolni.. szóval, mint egy távirányítót... valami ilyet akarnál?

Na már elég sokat írtam, szóval akkor írd meg, hogy pontosabban akkor mit csinál a vevő, és mit kéne, hogy csináljon meg stb......
(#) csibai válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Neked van IGAZAD!

Pontosan azt szeretném, hogy ha kap egy impulzust akkor húzza be a relét.
Ha a tv (vagy bármilyen) távirányítón lenyomok egy gombot, akkor behúz a relé és 4-5 másodperc múlva elenged.
Na én így szeretném használni, egy régi mini hifi távjával a kocsiból. Ha nyomok gombot akkor behúz a relé és elindítja a "lépcsőházi automatát".
Ez így szép és jó, de miért kapcsol be ha nem kap semmilyen jelet?
Teljesen sötét szobában csak maga a vevő, táp ráadva, akkor ugye bekapcsol de ez érthető. Utána nem nyomok semmi infrát, sötét szobában nincs semmi bekapcsolva és 4-5 percenként hallaom, hogy behúz a relé és világít a piros led. Ezután egy ideig így marad, majd kezdi előlről.
Teljesen véletlenszerűen csinálja.

Az jó kérdés, hogy vajon mitől kapcsol át akkor, hogyha egyszer bekapcsolt, amikor nem vette az adó jelét, akkor ha jól láttam a leírásban amit feltöltöttél, hogy a kapcsolás után úgy kéne maradnia, amíg nem vesz jelet...
Meg akkor amúgy mivel neked az kéne ritkábban, hogy behúzzon a relé, szóval akkor kéne, hogy be legyen húzva, hogyha vett jelet, akkor az R9-et, az "R9" pozícióba kell rakni, a leírás azt írja, hogyha az R9-es ellenállás az "R9*" helyen van, akkor húz be a relé ha nem vesz jelet a vevő...
Lehet az ic valamelyik bemenete valahonnan összeszed valamilyen zavarjelet és azért kapcsolgat akkor? Hirtelen lehet, hogy ezt lehetne tippelni leginkább...
(#) proba válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Tudom, játszottam vele én is. Tedd ki a napra köss utána egy tárolót. Értelmes kódot nem fog venni, de 10-20 percenként simán be fogja bilenteni a tárolódat. Ha vevőként alkalmazod, ezt észre sem veszed, mert értelmes kódot nem ad. Mondjuk a jobb TV-kben még fém házba is teszik, ettől kezdve nem tudom elektromos zavaroktól mennyire védett.

Tisztelettel megköszönöm az itt hozzászólók jó szándékát.
Szerintem lemondok erről a megoldásról mert megbízhatatlan.
Tulajdonképp egy lépcsőházi automatát szeretnék távirányítással működtetni. AZ elképzelés, hogy amikor be akarok éjjel állni a kocsival akkor a kocsiból valamilyen távirányításos megoldással felkapcsoljam a világítást az udvarban, amit az automata 5-8 perc múlva lekapcsol. Ennyi idő bőven elegendő a kicuccoláshoz, meg a lakásba éréshez.
Ha esetleg valami ötletetek van ennek a megvalósítására, azt örömmel veszem.

Üdvözlettel: csibai
(#) proli007 válasza csibai hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Hello! Vannak egyszerű rádiós távirányítók is, nem kötelező az infrához ragaszkodni. Akár egy drótnélküli csengő is jó. Vagy esetleg egy sima fototranyós érzékelő is megteszi, ha a refivel rávillantasz. Persze ennek üzembiztonsága is attól fog függni, hogyan lehet zavar védetten (fénytől) kivitelezni.
(#) proba válasza csibai hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Nem mondanék le róla teljesen.Csak azt kell elérned, kb 2-3 s ig világítod akkor kapcsoljon.Ez már szerintem kellően zavarvédett, távirányítóval meg lazán lehet ilyen hosszú impulzust generálni. A kínai rádiós modulok sem sokkal megbízhatóbbak.
(#) csibai hozzászólása Jan 21, 2016 /

Sajna bármit próbálok ugyanaz a helyzet. Véletlenszerűen bekapcsolgat.
Feladom. Viszont néztem egy ilyet:
rádió távkapcsoló
Szándékosan 4 csatornást kerestem gondolva a későbbiekre.
Ezzel szerintetek megoldható?
Jól értelmezem, hogy 4 különböző eszközt tud kacsolni egymástól függetlenül?
Később esetleg rá lehetne kötni kapunyitót, vagy valami más eszközt.
Még az ár is úgy-ahogy elfogadható.

Válaszaitokat köszönöm.
(#) sargarigo válasza csibai hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

A Satel tényleg jó, egy időben használtunk ilyeneket. Ha jól emlékszem a dobozban sorkapcsokkal lehet kontaktolni, és igen, négy független relé van benne.
(#) zenetom válasza csibai hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Szerintem is jobb az RF, pl. ez: Bővebben: Link. Nem pont ezt, de ilyet már használtam, PT kódoló-dekódoló van benne, stabil és megbízható. De a továbbiakat már szerintem itt tárgyaljuk.
(#) csibai válasza zenetom hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Köszönöm szépen a segítségeket!
Igazatok van, maradok az RF megoldásnál.
Üdv: csibai
(#) messer hozzászólása Feb 1, 2016 /

Sziasztok!

Nem igazán tudom értelmezni ezt a kódolást segítsetek ebben nekem.

Bővebben: Link

Nem értem hogyan jönnek létre a nullák és egy-ek tehát hogyan tudnám a cikkben említett kijelzőt meghajtani.

Egy pic-el szeretném generálni a kódokat.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza messer hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

A LINK valamiért nem megy, de ha van jel 1 ha nincs 0.
(#) messer válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Azért ennyire nem egyszerű.....

A linket megpróbálom még egyszer!

Bővebben: Link
(#) proba válasza messer hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Először kell egy generátor ami 3x Khz-t állít elő. Ez után ezt kell kapcsolgatni. Ha 1 akkor 1000 ms jel 500 ms szünet, ha 0 akkor 500 ms jel 500 ms szünet. Bevezető, meg az elválasztó impulzusok a rajz szerint.
(#) abcdabcd válasza messer hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Az első linkből úgy látom a kettőspont maradt ki a http után...
Következő: »»   12 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem