Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
egy CPLD-vel nem tudsz olyan bonyolult dolgokat csinálni, mint egy FPGA-val (szóval a posedge negedge keverését szerintem elfelejtheted)
nézd meg a felépítését a makrocelláknak, hátha így könnyebben megy: http://www.xilinx.com/support/documentation/data_sheets/DS063.pdf +még mindig javaslom, hogy szkóppal nézd meg egy kapcsolásnak az időfüggvényét a Hall szenzoros kapcsolónál.
Értem, erre majd figyelek..
Megnézem.. Hall ügyben hidd el nem a levegőbe beszélek, mint a #174330 is mutatja Rengeteg TTL számlálót működtettem már vele. De ha már a prellnél tartunk.. A schematikkal felépítve egy logíkát nagyon gyors volt a bemenet csak a hall-al tudtam szépen léptetni. Ez a verilog progit (amalyik jól működik) simán tudom mezei gombbal léptetni prell nélkül. Ennek mi a magyarázata? A verilogos áramkör lassúbb? szekvenciálisan hajtja végre az utasítást mint a mikrokontroller? Nem értem ezt sem....
nem...
a verilogban is ugyanúgy egy áramkört tervezel meg, nem szabad programozó fejjel gondolkodni, miközben veriloggal dolgozol. vannak párhuzamos és szekvenciális leírási módok: szekvenciális csak always blokkon belül lehet, always blokkon belül csak regiszternek adhatsz értéket, azon kívül pedig csak drótnak ha always blokkon belül <= -t használsz értékadásnak, akkor párhuzamosan hajtódnak ezek végre, ha sima =-t, akkor szekvenciálisan egymás után, de egy always blokkon belül nem keverhető a kettő >
Értem, eddig is hálásan köszönöm a segítséget, megpróbálok haladni tovább. Sajnos én könyvből nem tanultam meg tanulni soha, ezért is próbálok a mintakapcsolásokkal bohóckodni, aztán majd ha elolvasom a rá eső részt akkor lesz igazán világos.
Tudom fordítva kellene először az elméletet megtanulni aztán a gyakorlat.
Halihó!
Újabb segítség kellene, elakadtam.. Összeszenvedtem a számlálót a verilogban, működik is beírtam a cpld-be is tehát hardveresen is teszteltem. Felbuzdulva a verilogos blokknak adtam egy alkatrészkülsőt és a schematikban raktam még hozzá egy pár kaput, D tárolót. A schematik nem ad hibajelzést, de ha elkezdem a fordítást akkor leáll a következő hibával: (más hiba nincs, csak ez az egy) ERROR:Xst:2544 - Unsupported item in port list for module Nézegettem a hibaleírást de nem értem. mit rontok el ?
No, megoldódni látszik a kérdés, holnap beégetem és kipróbálom élesben.
Most lefordult rendesen. A gond az volt hogy a Project Properties-ben a Preferred Language Verilog-ra volt állítva. Ezt VHDL-re állítva a lentebb leírt hibaüzenet megszűnt. Logikus ugye, hogy ha verilogban irok akkor a preferált nyelv VHDL legyen?
Na az jó
Sokat kell ezekkel kockulni, mire rájön az ember mit hogyan kell, de utánna nagy az öröm
Sziasztok.
Én most kezdtem FPGA-val foglalkozni. Vettem a SparkFun-tól egy Spartan 3E Eval+breakout boardot. (lehet hogy a ChipCAD-es jobb lett volna... mindegy). Elkezdtem bütykölni az ISE WebPack-el. Először verilogot, az nem akart menni (mindig syntax error-t mondott, de semmi konkrét hibát, pedig nem volt syntax error), vhdl-t sikeresen megette. Sikerült a tutorial-ban szereplő counter-t feltölteni a cuccra. Kipróbálni még nem volt időm, majd holnap forrasztok rá gombokat meg ledeket. Az nem egészen tiszta nekem, hogy áramtalanításkor az FPGA ugye elveszti tartalmát, ezért kell vmi boot (ee)prom. Ez talán van is a kártyámon, de nincs semmi leírás hozzá, nemtom hogy onnan "bootol"-e egyéb beállítás nélkül. Van esetleg valakinek bármi infója erről a panelről ? Üdv, LJ
rákerestem a panelre, mivel S3E van rajta, ezért az kikapcsolásnál elfelejti a konfigurációját...
a Spartan 3AN (non volatile) változatban viszont flash van, az nem felejt... ezen a starter kiten van SPI flash rom, amit Impact segítségvel fel tudsz programozni, és az FPGA ebből tud bootolni...
Nincs ertelme minden aprosagot a flash-be beegetni, jo ha megmarad majd fontosabb dolgokra.
Letoltod fpga-ba a configot, kiprobalod es tovabb lepsz ; en igy szoktam.
Újabb kérdés. Letöltöm a progit fpga-ba és működik addig rendben van. Viszont nem tudom az SPI flashbe tölteni. Pedig elvileg a jumper állás szerint azt kéne használnia (M[2:0] = <0:0:1>). Hogy tudom neki megmagyarázni hogy a flashbe tegye a progit ? Ez továbra is a SparkFun-féle Spartan3E eval.board.
Sziasztok !
Van egy XC9572XL-el szerelt VGAtest panelom. Ha a SP3E panel JTAG-jara rakotom , fel tudom programozni?
a kit JTAG láncába be lehet fűzni mást is, azonban az XC9572 az 5V-os, ezért szintillesztők kellenének.
Koszi.
Az XL 3.3V-os. Dejo, akkor programozhatom USB-rol
Sziasztok !
Mar tobb helyen erdeklodtem soft_processor_fpga-ra ugyben. Igy aki mar olvasta mashol, elnezest Az erdekelne, hogy ki milyen soft cpu-val foglalkozott eddig es milyen tapasztalatai vannak? Inkabb open core erdekelne, mert pico/microblaze-rol sok jot lehet hallani , de az nem igazan hobby szintu..es kell hozza a penzes kornyezet . Picoblaze-hez nem !, de ellenben nincs hozza C compiler es keves I/O portot kezel..nagyon minimalis cpu. Esetleg melyiket es miert ajanljatok a nyilt forrasuakbol? 32 bites erdekelne elsosorban, de egy megbizhatobb 8 bites is megfelelne elso korben,.. Sikerult egy MDA open core-t kiegesziteni blokk ROM/RAMokkal +irtam egy .psfu -> (char) ROM konvertert C-ben , es mukodik a dolog Egy proci hozzaadasa lenne a kov. lepes. Udv.gtk.
Hello!
Szerintem kezdetben próbálkozz a PicoBlaze-el. Ha ezzel már mennek alapvető dolgok (IT kezelés, periféria illesztés stb), akkor utánna javaslom pl a Gaisler Research (gaisler.com) Leon processzorát. Van hozzá gcc toolchain is ha jól emlékszem, plussz ismeri a wishbone buszt, amire rengeteg opencore-os perifériát rá tudsz majd pakolni. Opencore-on pl valamelyik VGA vezérlős projecthez van Picoblazes példa, amivel a "Game of life" nevű régen nagysikernek örvendő (és egyben rengeteg ember munkaidejét elpazarló ) játékot valósították meg.
Szia !
Koszi a tanacsokat ! Az MDA-hoz van a "The Game Of Life for PicoBlaze" Eelso korben az ascii karaktereket rakta ki CRT-re. Ezt hasznalom en is, csak en kezzel irtam meg a blockramokat, meg azok multiplexeleset, feltolteset, a tanulas kedveert Akkor hadd legyen kezdetnek a pB, csak nem tudom mennyire fog nekem menni az asm, olyan reg nem asm-ztem... Most talaltam, van Linux IDE hozza KPicoSim. Udv.
nem nehéz...
nincsen sok utasítása, meg az assemblere is elég egyszerű.
Hali!
Csinált már valaki ethernetet Spartan 3E-n (vagy hasonlón) ? Úgynéztem nem nehéz, de pár tapasztalat mindig jól jön. Ami nehezebb lesz, valamilyen ipari interfacet is kellene mellé tennem (profibus (preferred!) esetleg CAN, v bármi hasonló). Vélemények ?
Üdv Mindenkinek!
Érdeklődnék,hogy Pico/MicroBlaze hez az fejlesztő környezetet honnan lehet szerezni. Mert a WebPack nem támogatja.
PicoBlaze-hez a Xilinx oldalan kell szetnezni, vagy van Linux ala a KPicoSim IDE.
MicroBlaze-hez meg EDK kell, amit meg kell venni, vagy adnak egy 60 napos(?) verziot pl. Spartan 3E board melle.
Amugy a UG129.pdf foglalkozik a PicoBlaze-el.
Szia !
Nagyon tetszik a Gaisler Research LEON processzora. Rendesen dokumentalt, gcc, linux minden ami kell Csak nem tudom belefer-e XC3S500-be? ( na meg melle kellene legalabb egy MDA meg egy eth vezerlo ) Idézet: „requires only 20 - 25 Kgates or 3500 LUT, depending on the configuration.” Az S500 -nak 10.000 logikai cellaja van. Ha a kapu es a cella ugyanazt jelenti, akkor nem fer bele.. Idézet: „Csak nem tudom belefer-e XC3S500-be? ( na meg melle kellene legalabb egy MDA meg egy eth vezerlo ) „requires only 20 - 25 Kgates or 3500 LUT, depending on the configuration.” Az S500 -nak 10.000 logikai cellaja van. Ha a kapu es a cella ugyanazt jelenti, akkor nem fer bele..” Hali! Miért nem ferdíted le ? Majd az megmondja belefér e. A Kgates ASIC kapura vonattkozik, a 3500 LUT az FPGA-é. A 3E500 ban 9312 LUT van és ugyanennyi FF . De, én is bizonytalan vagyok a különféle logikai egység számitások miatt. Üdv. Zoli
Hello!
Az nem 100% hogy ez a 3 dolog bele fog férni. Pl ha MicroBlaze mellé teszek ethernet vezérlőt, akkor alig marad hely az fpgaban. Azt viszont meg lehetne probalni, hogy portolod a microchip-féle enc28j60-as driverét, ezek alá. SPI buszt tusz illeszteni, innentől kezdve már csak szoftver kérdése az egész, de lehet hogy van a realtek-féléhez is valami driver, és akkor nem kit-en található ethernet aljazatot használod, hanem egy külsőt. VGA vezérlőt pedig megpróbálhatod úgy, hogy nem foglalsz le block ram-ot a teljes 640x480 db pixelnek, hanem pl csak pár sornak, és amikor éppen nincsen megjelenítés, mert a kilógó területnél jár a számláló, akkor gyorsan belepakolod az új tartalmat. (és ezt esetleg kezeled interruptal, meg próbálkozhatsz DMA-val is) |
Bejelentkezés
Hirdetés |