Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a berendezésed a hálózatról tölti a kondenzátorokat, akkor bőven elég a teljesítménye a rácshoz. Több mint 1kJ energiát tárolnak a kondik, ha ezt rászabadítod a 2mm huzalokra, ott huzal-huzalon marad, de rossz esetben szét is éghet..
Nekem is van egy Siemens gyártmányú csaphegesztőgépem, abban több ugyan a kapacitás, de lényegesen kisebb feszültséggel működik, ennek ellenére akár 8mm menettel ellátott csapokat képes volt sík felületre is odahegeszteni. A kapcsolóelem egy brutális tárcsatirisztor, tíz kA fölötti áramimpulzust is képes elviselni. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
Mex, köszi!
A tirisztor 2*300A, de nyilván csúcsban sokkal több. Igen, hálózatról tölt. A rács 40 centi széles. Szereznem kell két 42 cm-es vörösréz rudat, némi vastag kábelt, és indulhat a próba. Már ha a tirisztorom jó. Különbözik valamiben a trafós és a kondis ponthegesztés minősége? A gép arra szolgált egyébként, hogy a hegesztőrobotok pisztolyai végéről a ráfröcskölődött vasat letisztítsa. A robot bedugta a pisztolyt egy tekercs közepébe, bekapcs, a szennyeződés meg lerobbant. Sajnos nem láttam ilyet műkődni,de lehet,hogy jobb is. Egy ekkora impulzus még az amalgámot is kiüti az ember fogából.
szia!
küldök képet ,így oldottam meg a hegyeket. hegesztő gyors csatlakozókba 6 os menetet fúrtam és belehajtottam a co hegesztődrót vezetőjét
Ma megtöltöttem a kondikat 180 V-ra.
Rásütöttem egy szögre. Durrant akkorát, mint egy kispuska. A szöget eldobta fél méterre. Kezdetnek nem rossz Viszont a tirisztor nem biztos,hogy elég lesz. 4700 A-t tud 10ms ideig.
A plazmavágók nyomják ilyen magas feszültségen, vagy még azok sem. Itt alacsony feszültség kell, annak amit használsz még a tizede sem kell. De irgalmatlan áram, abból sosem elég.
Igen, olvastam a topicot, jellemzően trafós ponthegesztő berendezések vannak itt.
Nekem olyan gépet kellene konstruálnom, ami a fentebb említett 2-es huzalból 6 db-ot hegeszt egyszerre. Erre a mikrós trafók kicsik A mex által említett csaphegesztő nagyon szimpatikus. Főleg azért, mert felmentem a padlásra, és lehoztam a fent lefényképezett kondenzátoros egységet Sajnos nem értek a hegesztéstechnikához, nem tudom merre induljak. Egy dolgot tudok, ponthehesztett rácsot szeretnék csinálni, mert " Magad uram, ha szolgád nincsen"
Szia! Nem igazán jó a bronz csatlakozó, én kizárólag vörösrezet használok, a metalloglóbusznál kapok mindenféle anyagot, a vörösrézkábeleket villamossági boltban, a trafóba 70-s kábelt füzök be 1m pont elég. a csatlakozó sarukat lágy vörösrézcsőből préselem rá 14-s és 12-s betéttel hogy jó vastag legyen.Van itt fotó az elektródák kialakításáról.
Idézet: „Nekem olyan gépet kellene konstruálnom, ami a fentebb említett 2-es huzalból 6 db-ot hegeszt egyszerre.” Na ez nem fog menni. Az ipari hálókészítőgépek is egyenként hegesztik a kereszteződési pontokat, teljesítmény függvénye a percenkénti darabszám. Egyszerre már csak azért sem esélyes, mert egyenletes árameloszlást nem tudsz elérni, a teljesítményigényről nem is beszélve.Nézz meg egy pár gép kialakítást, jól látszanak a különálló fejegységek:
Köszönöm a segítő hozzászólásokat!
Szögeket hegesztettem ma. 150-180 V kevés, 250 körül szépen hegesztett. 1 db sikerült. Aztán a tirisztor égnek emelte lábait. Mára befejeztem a kísérleteket.
amit raktam fel képet azon sárga és vörös rézből készült a hegesztőhegy. én inkább akku packok hegesztésére szeretném használni.oda inkább vékony hegy lenne jó.
Mex, ismét csak köszönni tudom!
Külön fejegység kell, belátom. Most, hogy sikeresen kinyírtam a tirisztort, felmerült a kérdés, érdemes e egyáltalán megjavítani ezt az egységet. A kondik vajon elviselik a rendszeres több kA terhelést ?
Most készítettem egyet mikrotrafóból, 35-s kábellel, a saruk 10-s rézcsőből és ebbe 8-s töbör rézhegy, lábkapcsolóval, tökéletes a célra. Itt a fotó róla.
Erre a legjobb a mikrótrafóból készült, ha találsz nagyteljesítményü trafót abba a 90-s kábelt is be lehet fűzni vörösréz kábelsarukkal, az elektródahegyet 5x15-s lapból készítve, ezeket lehet kapni a Metalloglóbusznál, egy 15A-s mágneskapcsolót beiktatni, erre a célra jó lessz. Van itt fotó róla. A többi képet nem tudtam feltölteni mert nagyméretü.
A kondenzátorokon jó esetben fel van tüntetve a terhelhetőségük, és/vagy a kisütés gyakorisága is. Emlékeim szerint a csaphegesztő kondenzátorait 7 másodpercenkén szabad kisütni, (értelemszerűen ez a nagyáramú igénybevételre vonatkozik).
A TE egységednél nem tudom mi a helyzet, azt viszont igen, hogy valószínű nem tervezték ekkora nagyságú áramok leadására, már csak a tirisztor tönkremenetele okán sem... Az eredeti felhasználásban a tekercs induktivitása hatékonyan korlátozta a max induló áramot, ez most megszűnt, és a többit tudod.
Mex, sajnos nincs rajta.
Katalógusban Irac ??? értéket találtam (100Hz 15A), meg ESR-t. Semmi több. A tervező nem bízta a véletlenre, 15*1 mm vörösréz lappal kötötte össze a kivezetéseket, de ebből nem szabad következtetést levonni. A terhelhetőség értéke egyébként tesztelhető? Gondolom melegedésben nyilvánul meg a túlzott igénybevétel. Ekkora kondit úgysem robbantottam még ((Bár az új árát elnézve lehet, hogy nem is kellene. A 120 dodó/db, csak pislogtam))
Illetve most találtam kicsit bővebb pdf-et
Bővebben: Link PEH 200 UV 4470 4700µF 350 V, az 50.oldal közepén van a delikvens. A 54 oldal alján van egy ábra, 800 A-t tekernek át rajta. Rövidzárásról szó sincs, de nézegetem még a katalógust. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
Igen, melegedni fog a kondi, de a fegyverzetekre is hat erő, bár erről számszerű fogalmam nincs..
Másik tirisztor, és újra próba? Hogyan találod meg az "arany" középutat?
A működtető füst ebben az esetben kib...tt hangosan jön ki
Már így is attól féltem, hogy a szomszédok átjönnek, akkorát durrogtak a szögek néha. Feltettem a szemüveget, fültokot is. Honnan lehet olyan tirisztort varázsolni, mint a Tiéd?
Galvanizálással foglalkozó helyen kellene szétnézned, vagy elektronikai bontókban, esetleg "MÉH" telepen. Eléggé esélytelen a dolog egyébként sajna.
Néha látok ipari hegesztőgépeket bontani, de azokban nem tárcsa van, hanem hagyományos kinézetű tirisztor. Csak böszme méretben.
Csak a tárcsa jó?
Egy 1983-as Siemens katalógusból fényképeztem a tirisztorokat. Mint látni, egész extrém áramértékekkel is lehetett találni...
Mex,
sajnos jegelnem kell ezt a projectet. Még Kínából is drága a tirisztor. The PRX tablet type silicon controlled thyristor TA20061803DH pressure to 600 v1800a authentic bag mail http://s.aliexpress.com/rQVFvuMR (from AliExpress Android)j Bár ez egy szimpatikus darab, de 2x eFt . Sajnos ezt a kondis egységet fel kell tennem a padlásra, addig, amíg olcsón nem tudok tirisztort szerezni. És akkor még ott marad a bizonytalanság, a kondik miatt. Azt hiszem, most a trafós irány marad, mint kitaposott ösvény. Hány VA-es trafót érdemes keresni a kettes huzalok hegesztéséhez? Olyan kellene, amivel nem kell 5 percenként megállni, tojást sütni a tetején.
10kA 400V fettel? Bele sem gondoltam.
Olcsóbb lehet? Azt tudom, hogy itt Kméten lehet venni vörösréz sínt, van pár méret. Ha sikerülne EI magos trafót venni, akkor kalapáccsal remek 2 menetes szekundert tudok "tekercselni".
Az a tirisztor ami nekem megköszönte a részvételt, az 5000 A max-ot tudott.
És ez kevés volt. Ezért gondolom hogy 10kA minimum kell. Kibeleztem én is egy mikró trafóját. 1420 VA van ráírva. Feleakkora mint egy régi 450 sVA-s trafóm. Ha jól olvastam, 2 menet elég. Az ablak 17*36 mm. Ezt fullra ki kell tölteni rézzel, vagy van az a keresztmetszet, ami fölé felesleges menni? A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Minél jobban ki tudod tölteni, annál jobb.
Elvileg van néhány félig tönkrement 250A-es modulom, amiből adhatok, hogy tovább kísérletezzél, de ezek is csak kb. 2500A-rel terhelhetők ismétlődő jelleggel. De szerintem nem ez a jó irány.
Már írta más is, hogy a hálóhegesztéshez trafós készülékeket használnak, a trafót a hegesztendő pont közelébe elhelyezve, jellemzően primer szabályozással. Nem tudom pontosan milyen hálót akarsz hegeszteni, és milyen céllal, de úgy gondolom, ha egy termelő berendezést akarsz készíteni, akkor azt el kellene fogadni, hogy annak ára van, főleg ha egy megbízható stabil munkaeszközt akarsz.
Peter65, köszönöm a tirisztorokat, de igazad van. Nem kísértem a sorsot ezzel a kondis berendezéssel, másra való.
Nem iparszerű termelésre szeretném használni a gépet. Hobbiméhész vagyok, kellene pár rácsot csinálnom a kaptárakba. Ezek a rácsok 2mm-es huzalból vannak, csak nagyon sűrűk. 6 hosszú pálcán kb 70 kereszt. Az 420 hegesztés. Ezért fázok a mikrohullámú trafótól, főleg, ha nagyon melegszik. Nem szeretnék órákig várakozni a hűtésre. Az Erbe által javasolt 2 trafó közös "U" alakú vörösréz rúddal elég teljesítményt adhat, kisebb melegedés mellett?
Belekezdtem én is egy mikrósütő-transzformátoros ponthegesztőbe. A szekunderen a menetenkénti fesz 0,9V terheletlenül. Mit ajánlotok? 2 menet 70mm2-es vezetékből (ennél több nem fér bele) vagy 3-4 menet 50 mm2-ből?
Továbbá van 3 mm vastag wolframpálcám is. Érdemes lenne kipróbálni hogy belekalapálok a ponthegesztő pofájának csúcsába egy wolfram betétet, vagy ez halva született ötlet?
2 menet elég. Legyen minél vastagabb! A hegesztő csúcs ha nincs komolyabb (berilliumbronz) akkor vörösréz legyen. A wolfram nem erre való. Nagyon rossz áramvezető, de védőgázas hegesztésnél a hőállósága mindent überel. Szabad levegőn felizzítod és fehér por lesz belőle.
Írod, 70-es kábelből csak 2 menet fér bele. Ilyen kicsi mikrotrafót még nem láttam. Mérd már meg az ablaknyílást! Nem ártana beméretezett fénykép.
Nekem sem fér több bele.
1420 VA van ráírva, cca 17*35 a hely. Két menet éppen befér, semmi több Szépen hegeszt, bár nem egy gyorsvonat. Kicsit erősebb kellene. Képet sajna nem tudok feltenni mobilról. Szépen összevarrja a szögeket, maga a varrat meggyőző. |
Bejelentkezés
Hirdetés |