Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   629 / 782
(#) FRobert válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Köszönöm válaszod. Ezt a kapcsolást már megépítettem miután kissé csalódtam az IRS27951ben, ki is hoztam belőle 800W, de nem igazán tetszett mert nem rezonans és jó nagy tüskék voltak a nagyon szoros csatolás miatt, és nagy disszipáció a snubbereken, akkor viszont hamarabb kezdett az áramtrafó korlátozni, amint próbáltam jobban szürni a tüskéket. Most újból nekirohantam az IRS27951 nek egy IR2110 el kiegészítve, ügyes is volt az impulzus formája mindaddig míg nem köttem rá terhelést. Akkor a felső feten nőtt a kitőltés, az alsón pedig csökkent és az alsón a frekvencia is váltakozott. Ekkor elővettem az sg3525 +ir2110 es öcsipanelt, és azzal is ugyanaz volt a hatás. Mivel hogy erre a jelenségre nem kaptam választ a fórumon, kénytelen voltam megmérni egy LCD TV tápot, és láss csodát ugyanaz a viselkedés. Jelenleg újra terveztem az IRS27951 + IR2110 nyákot, kicsit utánna számolok az értékeket és akkor lássam mi történik. Akárhogy szerintem rezonáns tápokat kell építeni audió alkalmazásokra mert jóval előnyösebbek zajkibocsájtás céljából.
(#) dara válasza FRobert hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Úgy bizony.A rezonáns tápok minden helyzetben előnyösebbek.Akár csöves erősítöknél is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza dara hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
De az is igazából akkor jó, ha csővel van megcsinálva...
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
A jó multkor olvastam már nem tudom hol erről. Csővel kapcsolóüzem.
(#) _BiG_ válasza voodoo hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Tirátronnal menne. Csak pár kilohertz lenne a kapcsolófreki, főleg a higanyosaknál.
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Még csökkentsek a menetszámon?
Én arra gondoltam, hogy növelném ezzel csökkentve az indukciót(és melegedést).
Ennek a ketyerének a 40 fokos melegben is működnie kell non-stop és 100W/100kHz-et kell megvalósítani EC35 vassal.
Van hely bőven a trafón még réznek: Bővebben: Link
Nem jó az elgondolásom?
Bár a szórt induktivitások adottak az elválasztóm miatt, de 100W-ra szerintem jó lesz, ha növelem is.
Lorylaci excel táblázata 0.2T-re adta ki a 30 menetet!
(#) szendi001 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Szkópban láttam stabilizált kapcsolós csöves tápot. ECC volt az inverter (önrezgő). Vissza volt csatolva a nagyfesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
(#) FRobert válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Én is kiváncsi vagyok a trafómra mikor betáplálom 310V ról, mert Lorylaci excel táblázata alapján tekertem, és pont fele a menetszám mint amit az AN 1160 ban számol.
Np=Vin min * Dmax/2*B*Ae*Fmin
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Egy kollégánk akart íilyet csinálni nagyáramú csövekkel. Sajnos, már nem tudja megvalósítani egy szerencsétlen baleset miatt.
Egyébként, miért ne menne csövekkel? De tranyóval egyszerűbb, meg jobb is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Az igaz, hogyha növeled a menetszámot, csökkenni fog az indukció, kevesebb veszteség lesz a vasmagba, de a több menetszám hosszabb huzalt eredményez, tehát azon nőni fog a veszteség. Egy trafó akkor a legjobb hatásfokú, ha a vas- és a rézveszteség egyforma. Persze, ezt elég nehéz bejátszani. Ennek akkor van jelentősége, ha van egy dobozod és arra törekszel, hogy minél kisebb legyen a benne keletkező hőmennyiség, vagyis az egész tápnak minél jobb hatásfok kell. 40 fok környezeti hőmérsékletnél még annyira nem éles a dolog, de 60-nál már nagyon...
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Megtekertem 60/8/8 menettel, freki=90kHz
Még így is va hely bőven az ablakban.
0.4-es a primer 100W-ra. Szek.: teszt acetát.
Most jön a szórás mérése, csak elment egy időre a kolléga, akinél a műszer van.
Küldöm a legújabb excel táblát is, remélem passzolni fog.

Azt tudom, hogy akkor jó, ha a két veszteség megegyezik, olvastam egy ANxxxx.pdf-ben anno.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
(#) Transztyuszeres hozzászólása Feb 10, 2016 /
 
@lorylaci:
Jó IC-t kaptam? (ezen a felirat jól olvasható)
Itt van egy alap meg egy komolyabb teszt:
Youtube teszt3
Teszt3 +4,7nF + PC817
(#) Transztyuszeres hozzászólása Feb 10, 2016 /
 
@lorylaci, Katt segítsetek:
Bekötöttem egyből éles 230-ra(bíztam magamban), működik is, csak a fesz. esést sokallom.
Trafó szórásai kb. 10-20% a táblázathoz képest.
Itt egy rövid videó a megvalósításról és tesztről: Youtube IRS teszt
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Lemaradt: Uds, Ugs 2us/DIV terhelve.
(#) alex900202 válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 10, 2016 / 1
 
Üdv. Egész komolyan szól a végfokod, nem semmi a teljesítménye. Grat hozzá! Egy kapcsolási rajzot és nyáktervet tudnál linkelni? Köszi!
(#) foxi63 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Szia!
A rezonáns kondi értékével kellene játszani egy kicsit szerintem. Mivel az ábrákon ugye nem lineáris az átvitel, egy meredekebb szakaszt kéne elérni.Esetleg csökkenteni kell a frekvenciát.(viszont feljebb mehet az üresjárati fesz.) A vasmag úgysem telítődik, mert a légrés elég sok gerjesztés elvesz a vasmagtól.
Sajnos a sajátom most készül,még nem tudok többet én sem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza foxi63 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Ha feltételezzük, hogy a szekunderfesz nagyjából állandó, akkor a légrésnek semmi köze nincs a trafóban levő indukcióhoz.
(#) foxi63 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
A mágneses gerjesztésben a légrés minrt soros mágneses ellenállás szerepel,tehát mi köze is van a szekunder feszültséghez? Kérlek mondd el.
(#) (Felhasználó 46585) válasza foxi63 hozzászólására (») Feb 10, 2016 / 1
 
Egy transzformátorban ébredő fluxust, egy tekercsére kapcsolt feszültség- és az idő szorzata adja meg. Az idő az, ameddig a feszültség rá van kapcsolva a tekercsre. Az indukció, a fluxus ( lehet mondani tekercsfluxusnak is ) egységnyi felületre eső része. Innen a mértékegysége, hogy Vs/m2, vagyis Tesla. Az idő helyett be lehet helyettesíteni a frekvencia reciprokát is. Ugye, nincs olyan transzformátor menetszám méretező program, ami megadja valamelyik tekercs menetszámát és szerepel benne, hogy mekkora légrés van benne? Vagyis az indukció kizárólag a menetszámtól, a mágneses keresztmetszettől és a rákapcsolt feszültség-idő területtől függ. Az is következik ebből, hogy a tekercsre kapcsolt feszültség-idő terület nem más, mint a félperiódusra ( váltakozófeszültség esetén ) számolt feszültség középérték. ( integrál, vagyis a görbe alatti terület ) Az effektív értéknek elvileg semmi köze nincs a menetszám méretezéshez. A gyakorlatban ezt a nagyon egyszerű képletet kissé elbonyolították azzal, hogy becsempészték az effektív értéket, de nem árt tudni, hogy ezek a képletek, csak szinuszos feszültség esetén használhatók. ( Szinusz esetén az effektív- és középérték viszonya 1,11. Innen mindenféle okos dolgot ki lehet találni...de valójában arra való, hogy az effektív értékkel lehessen számolni, mert kevesen tudják mi az a középérték... de ez csak szinusz esetén használható )

Az is következik az előbbiekből, hogy a vasmagnak sincs semmi köze egy trafó méretezéséhez. Tehát, ha a trafó légmagos, akkor is ugyanezek az összefüggések vannak. Ugye nincs benne egyik méretező képletben, hogy bilivas, vagy mondjuk permalloy?

Az más kérdés, hogy a légrésnek sokkal nagyobb a mágneses ellenállása, tehát, ahhoz, hogy ez a légrést átmágnesezzük sokkal nagyobb áram szükséges. Más megfogalmazásban, légrés esetén kisebb lesz a tekercs induktivitása, vagyis, nagyobb ( többnyire medddő ) áramot fog felvenni a tekercs. Ha meg nincs is benne vas, akkor még kisebb az induktivitás, vagyis még nagyobb mágnesezőáramot vesz fel a tekercs. Az is érthető, hogyha a vasmagnak végtelen kicsi a mágneses ellenállása,akkor végtelen kicsi mágnesezőáram fog csak folyni. Vagyis a tekercs+vas elrendezés végtelen nagy induktivitású. Nyilván, valahol a két érték között használunk egy trafót, legalábbis erőátviteli célokra.

A szekunder feszültségnek sincs semmi köze a légréshez, csak azért hivatkoztam erre, mert elvileg ott van a primer szórás ( illetve nem csak ott ) és nem akartam, hogy ez bezavarjon. A szórások ellenére továbbra is igaz, hogy a szekunderen indukálódó feszültség az áttételtől függ. ( persze, figyelembe kell venni terhelt esetben a szórásokon ébredő feszültséget. Ettől, még a trafó helyettesítő képe, meg az egész számolás igaz. )
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
(#) _BiG_ válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Bocsi a belevauért, de a trafós képlet azt az esetet feltételezi, hogy a csatolás 1. Jól látom? Mert ha nem 1, hanem ettől eltér, akkor már a szekunderben nem az áttételnek megfelelő feszültség fog indukálódni.
(#) Transztyuszeres válasza foxi63 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Szia!
Azt hiszem, sőt biztos, hogy sok a szórás, bár nem emlékszem pontosan, de 275uH-rémlik(reggel mértem), ami iszonyat eltér a 203-tól(nem, +20%), nem beszélve arról, hogy szerencsétlen IC max. 90kHz-ig tud lemenni, a rezonancia freki meg kb. 77kHz-en van(15,66nF), azaz csoda, hogy csak ennyit esik. Cserélem is Rmint-t 15k-ra, de lehet berakok 6,8k-t sorba egy 10k trimmerrel.
Ma mérek, beviszem a céghez a PIC-es(16F628) LC mérőm, összehasonlítom a gyárival(1kHz), az nagy frekin mér 1nF referenciával.
Az ide mennyire használható? (szórás mérésére)
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Upsz...Lsz=300uH... nincs kérdésem egyelőre...
A PIC-es mérőm meg otthon hagytam, nem baj, ma hazaviszem a trafót...

Itt az új tábla is, lemegyek frekibe, felmegyek B-vel: Rmin-nek nem kicsit rossz a 10k! Upsz...ez volt SMD-ben.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Megjavult! 10k kicserélve lábas 27k-ra: Youtube - eredmény
Csak egy kis mérés és számolás kellett hozzá. Na meg Laci Excel táblája, Köszi!
(#) foxi63 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Szia!
Teljesen igazad van, de ha megnézed a hozzászólásom mire is irányult...
Egy adoott már elkészült trafóra, aminek előre kiszámolták a paramétereit, és ezután a légréssel beállították az induktivitását. Tehát a vasmag gerjesztése a több légrés miatt kyázi lecsökken illetve a gerjesztés egy részét a légrés veszi el. Ezért némileg lejjebb mehet a frekvenciával.
(#) foxi63 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Szia!
Örülök, hogy sikerült.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Ebből még baj lesz. Megint leírtad hogy a magnak nincs köze a trafó méretezéséhez, holott a trafós topikban rendre azt ecsetelték, hogy a mag az egyetlen paraméter ami mindent meghatároz, a kivehető teljesítménnyel az élen.
(#) Transztyuszeres válasza foxi63 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Köszi!
Már csak egy van hátra, amitől félek kicsit:
IRS27951S+MMBT2222A/2907A+47N60C3+ZVS kondik+ETD49(N87)= 1kW szabályozott.
Erre még gyúrni kell...lehet lesz egy-két IC, FET pukkantás, de rendeltem 3 IC-t és van 10 FET-em.
(#) (Felhasználó 46585) válasza foxi63 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Nem. Eleve, nagyon szerencsétlen szóhasználat a "gerjesztés". A gerjesztés a menetszám- és az átfolyó áram szorzata, nem pedig a fluxus, vagy indukció előállításának a folyamata. Ugye, a képlet valami olyasmi, hogy Ipx Np = IsxNs. Ez a gerjesztések egyensúlyát jelenti. Vagyis a két oldal gerjesztésének egyformának kell lennie. Ez az egyformaság magából a transzformátor működési elvéből következik és magától be is áll, ha a trafó ideális.

Ha légrést teszünk a vasmagba, az csak azt jelenti, hogy a primer áram nagyobb lesz, hiszen azt a légrést sokkal nehezebb mágnesezni, vagyis a primer áram megnövekszik a mágnesezőárammal. Ettől még minden igaz marad. Úgy lehet könnyebben elképzelni, hogy párhuzamosan kötünk a primerrel egy fojtótekercset. Az ebbe folyó áram modellezi a trafó mágnesezőáramát. Ezért nagyon lényeges a helyettesítőképek megismerése, használata.

Más felől megközelítve, az indukció, vagy ha úgy tetszik erővonalak, a mágneses felület teljes keresztmetszetében mennek. ( nagyjából ) Nekik teljesen mindegy, hogy vasban mennek, vagy légrésben. Ha lecsökkentjük a frekvenciát, akkor nagyobb feszültség-idő területet kap a tekercs, nagyobb lesz a fluxus és így a veszteség is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Igen. Ezért írtam azt, hogy figyelembe kell venni a szórásokon eső feszültséget is. Ha pedig van szórás, akkor a csatolás nem 1. 1-es csatolás csak az ideális trafónál van. Még ha nagyon kicsi is a szórás, terheletlenül sem lesz a szekunder feszültség pontosan az áttételnek megfelelő, hiszen folyik valamennyi mágnesezőáram, ami feszültséget ejt a primer szóráson, vagyis ennyivel kevesebb ( vektorosan, mert még ohmos feszültségesés is van, meg vasveszteség, ami szintén ohmos jellegű... ) feszültséget kap a primer. Ha a szekunder nincs megterhelve, akkor a szekunder szóráson nem folyik áram, vagyis feszültség sem esik rajta.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Hát, a mag anyagának nincs köze hozzá, csak a mágneses felületnek, vagy keresztmetszetnek.

Az, hogy mi vasat teszünk az indukció vonalaiba, azért van, hogy kisebb legyen a mágnesezőáram, jobb legyen a csatolás, hogy valahogyan mégiscsak lehessen csinálni egy elfogadható méretű trafót. De ettől még az elmélete igaz.

( mindenki tud autót vezetni anélkül, hogy tudná mi az az EGR szelep... )
Következő: »»   629 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem