Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   192 / 853
(#) tomat5 hozzászólása Feb 16, 2016 /

Üdv!

E-bay-ről vásároltam egy 3,5'-os touch tft kijelzőt Uno-hoz. Megérkezett, de el volt törve. Ennek ellenére működött az adafruit_gfx libet használja, az ahhoz mellékelt teszt sketch-el próbáltam. Annyi gondja volt, hogy a meghajtó chip típusát nem tudta kiolvasni, de próbálkozással rájöttem, hogy ILI9488. A törött kijelző helyett küldtek egy látszólag ugyanolyat. Ez is működik, de a drawPixel és a drawLine függvények nem csinálnak semmit, illetve az alap karaktermérettel nem ír ki szöveget. Ha a karakterméretet 2-re állítom, a szöveg megjelenik. A sketch hiba nélkül lefordul, de a fenti függvényhívásoknak nincs semmi látható eredménye. Egyéb dolgok (drawCircle, drawFastVline, drawRect stb.), színek, forgatás, touch mennek.
Ötlet valakinek?
Köszönöm.
(#) tomat5 válasza tomat5 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

A probléma megoldotta saját magát. Az ILI9488 helyett próbálgattam más chipek azonosítójával inicializálni a kijelzőt. Volt olyan amivel elindult, de csak a képernyő 1/3-ad részét vezérelte, volt ami ugyanúgy viselkedett mint a 9488-as és volt amivel egyáltalán el sem indult. A végén visszaállítottam a 9488-at és elindult. Megjelentek az eddig hiányzó pixelek és szövegek a kijelzőn. Az azonosítón kívül semmit sem módosítottam a programban- Biztos, hogy van valami magyarázat, de szerintem én azt soha nem fogom megtudni.
(#) elactrofan hozzászólása Feb 17, 2016 /

Azt szeretnem megkerdezni, hogy az arduino megirt progi leforditott hex allomanyat egy mezei programozoval betudom irni az icbe? Mert meg nem jott meg az arduino lapkam es szeretnel haladni.
(#) andykaaa válasza elactrofan hozzászólására (») Feb 17, 2016 1 /

Messze tavol allok az itteni programozo-elektronikas skacoktol, de szerintem nem.
(#) KBal76 válasza elactrofan hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

A legkönnyebben járható út számodra, hogy beégeted a kontrollerbe a bootloadert a programozóddal, majd egy soros-ttl (usb) adapterrel a kontroller soros vonalán át feltöltöd Arduino keretrendszerbôl a készülô programot ( ez utóbbit ahányszor csak akarod).
(#) RoliNyh hozzászólása Feb 17, 2016 /

Helló!

Tudna valaki adni valami támpontot, arduinoból hogy kell LogWiew program felé sorosan kommunikálni?

Mondjuk ha én több adatot is küldeni akarok a program felé, pl feszültség áramerősség stb... hogy megkapjam a kívánt grafikonokat egyazon képernyőn?

Ja és nem bánnám, ha magyar nyelven tudnátok valami doksit, mert az angol nem nagyon megy...

Köszi...
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) Kera_Will válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Meg kell tanítani az arduinót soros portos Logview nyelven beszélni.
Ezt valahol a Logview user manualjai tartalmazzák vagy nem.
Nyílt vagy zárt szoftver ?! Ha zárt szoftver akkor megint sokkal messzebb vagy a soros nyelvezetének a leírásától.Ha nyílt akkor körbe kell nézni a soros protokolljának a leírását.
Abból kiderül miként milyen formában várja a mérési eredményeket.
Angol / német nyelven biztos megtalálható.
(#) RoliNyh válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Nyílt, és igen, épp ez a formátum érdekelne, esetleg nem készített még valaki hasonló kommunikációt?

Ha már itt tartunk, az esetleg lehetséges, hogy a nano saját USB portján (amin felprogramozható) küldjem az adatot (nem az Rx Tx lábakon)?
(#) elactrofan válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Köszi, akkor ez nem olyan egyszerű mint gondoltam.
(#) KBal76 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Az ugyan az. A nano nem tud róla hogy egy usb-soros átalakítót tettek a panelra mellé.
Tehát, van a Atmega kontroller, ez sorosan kommunikál a panel hasára ültetett FTDI vagy klón esetén CH340 chippel. A kettô között van általában egy-egy 1k ellenállás, hogy a kivezetett soros portok használhatóak maradjanak, de nincs külön usb meg soros portja a kontrollernek.
(#) RoliNyh válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Szóval akkor ha én kiíratok valamit a "Serial.println" paranccsal, akkor az megy az USB kábelen is a számitógépbe bármilyen programba ami az USB csatlakozón tud adatot beolvasni, nem csak a feljesztőrendszer érti?

Az világos, hogy nincs külön USB meg soros port, csak eddig azt hittem, hogy az USB ről csak a fejlesztőrendszer soros monitora tudja olvasni az adatokat (akkor ezek szerint rosszul értelmeztem)...

Ez egy költői kérdés volt, ugye?
A PC felôl nézve egy virtuális soros port az Arduino.
(#) morgo válasza elactrofan hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Minden gond nélkül beleírhatod. Velem is előfordul, hogy Ardunion fejlesztek, aztán az ő hexét írom usbasp programozóval egy másik kontrollerbe. Ha az alkalmazás igényli, akkor legyen mellette a kvarc is.

Oké, köszi...

Bármilyen soros portos terminál programmal tudod látni azt amit a soros portjára ki küld az ardu.
Próbáld ki pl a Putty -t ... persze arra a soros portra legyen konfigurálva ahol az ardu is "lakik".

Majd kipróbálom...

Esetleg valakinek valami leírása a LogView soros kommunikációról magyarul?

Angolul nem jó? Esetleg fordítóval segíthetsz magadon.

Az angolt olvastam én is, de nem vagyok egy angolzseni, a fordítóval meg olyan, hát hogy is mondjam, faramuci...

Azért gondoltam ha esetleg készített már valaki valami programot hozzá, esetleg megvan a magyar kommentezés hozzá, lehet jobban megérteném...

Arduhoz minta : Logview-serial to arduino

Igen meg van ez is, de ha jól értem, még valami "device" fájlt is készíteni kéne a LogView -hez, hogy a programban ki tudjam választani az arduinomat, mint eszközt, amiről fogadni kell az adatokat...
(#) djusee válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Szia. Itt kód plussz képekkel illusztrálva mutatja hogy köti össze az Arduinot DS szenzorokat és a LogView ot.
Üdv
(#) RoliNyh válasza djusee hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Igen már ezen is túlvagyok... Köszi...
(#) Tibicsek hozzászólása Feb 19, 2016 /

Valaki ismeri a MAX6675ös IC-t?
(#) Bakman válasza Tibicsek hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Igen.
(#) Tibicsek válasza Bakman hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

magát a hömérsékletet mivel olvassa ki? mert az alap progiban ezzel a thermocouple.readCelsius-el olvassa ki a hömérsékletet csak, ha ezt egy szabályzásba akarom használni akkor ugyanezzel kell kiolvasni a hömérsékletet vagy egy másik programot kell néznem hozzá?
(#) Bakman válasza Tibicsek hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

A kiolvasás eredménye, ami tulajdonképpen egy hőmérséklet, egy változóba kerül, nem? Ezután ezt úgy használod fel ahogy akarod, vagy én nem értem a kérdést.
(#) Tibicsek válasza Bakman hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

ezt a thermocouple változóba menti igaz?
mert akkor a readCelsius milenne? bocsi ha hülye a kérdés
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2016
(#) andykaaa hozzászólása Feb 19, 2016 /

Egy ki segitseg kellene.
Elmondana valaki diohejba hogy mit jelent ebbe a kodba a „const byte EEPROM_VALIDATOR = 73; //random number” sor ?
Na meg azt hogy, honnan kezdi irni az eepromot, kozvetlen a 0-rol indul ?, vagy az a „random number” a kulcsa a dolognak ?
Koszonom.
(#) erik001 hozzászólása Feb 19, 2016 /

Sziasztok
Arduino nano-ra szeretnék rgb amplifier-t rákötni és arra rgb led szalagot.
De azt hogy lehetne össze hozni ? Mert próbáltam már pár variációt amit a neten láttam de nem ment a led szalag.
Valaki 1 működőképes kapcsolást tudna vagy valami rajzot ?
Ezt amit csatolok jó lehet?
12v ledszalagra 5v ? az hogy ?
(#) Tibicsek hozzászólása Feb 19, 2016 /

1. #include <LiquidCrystal.h>
  2. #include <Wire.h>
  3. #include <max6675.h>
  4.  
  5. int encoderPin1 = 2;
  6. int encoderPin2 = 3;
  7. int lastMSB = 0;
  8. int lastLSB = 0;
  9. int maxDO = 5;
  10. int maxCS = 6;
  11. int maxCLK = 7;
  12. int futes = 4;
  13.  
  14. volatile int lastEncoded = 0;
  15. volatile long encoertek = 0;
  16.  
  17. long lastencoderValue = 0;
  18. unsigned long elozoido = 0;
  19. unsigned long most;
  20.  
  21. LiquidCrystal lcd(8, 9, 10, 11, 12, 13);
  22. MAX6675 homerseklet(maxCLK, maxCS, maxDO);
  23.  
  24. uint8_t degree[8] = {140,146,146,140,128,128,128,128};
  25.  
  26. void setup() {
  27.   Serial.begin(9600);
  28.   lcd.begin(16, 2);
  29.   lcd.createChar(0, degree);
  30.  
  31.   pinMode(encoderPin1, INPUT_PULLUP); //felhúzó ellenállás
  32.   pinMode(encoderPin2, INPUT_PULLUP); //felhúzó ellenállás
  33.  
  34.   attachInterrupt(0, updateEncoder, CHANGE);
  35.   attachInterrupt(1, updateEncoder, CHANGE);
  36.   //meghívjuk updateEncoder() amikor több magas/alacsony változás van figyeljük
  37.   //a 2es pin megszakítás 0 a 3-as pedig megszakítás 1
  38. }
  39.  
  40. void loop(){
  41.  
  42.   lcd.clear();
  43.   lcd.setCursor(0,0);
  44.   lcd.print("Beallitott");
  45.   lcd.setCursor(11,0);
  46.   lcd.print(encoertek);
  47.   #if ARDUINO >= 100
  48.   lcd.write((byte)0);
  49.   #else
  50.   lcd.print(0, BYTE);
  51.   #endif
  52.   lcd.print("C ");
  53.  
  54.   lcd.setCursor(0,1);
  55.   lcd.print("Mert");
  56.   lcd.setCursor(6,1);
  57.   lcd.print(homerseklet.readCelsius());
  58.   #if ARDUINO >= 100
  59.   lcd.write((byte)0);
  60.   #else
  61.   lcd.print(0, BYTE);
  62.   #endif
  63.   lcd.print("C ");
  64.   delay(500);
  65.   volatile long int homerseklet;
  66.   if (encoertek >> homerseklet){
  67.     digitalWrite(futes, HIGH);
  68.   }
  69. }
  70. void updateEncoder(){
  71.   int MSB = digitalRead(encoderPin1); //MSB bit
  72.   int LSB = digitalRead(encoderPin2); //LSB bit
  73.  
  74.   int encoded = (MSB << 1) |LSB; //2es pin értékét sima 1 számmá alakítjuk
  75.   int sum  = (lastEncoded << 2) | encoded; //hozzáadás az előző encoder értékhez
  76.  
  77.   if(sum == 0b1101 || sum == 0b0100 || sum == 0b0010 || sum == 0b1011) encoertek ++;
  78.   if(sum == 0b1110 || sum == 0b0111 || sum == 0b0001 || sum == 0b1000) encoertek --;
  79.   int maximum = 350;
  80.   int minimum = 0;
  81.   if (encoertek < minimum) {encoertek = minimum;}
  82.   if (encoertek > maximum) {encoertek = maximum;}
  83.   lastEncoded = encoded; //tároljuk az értéket a következő időben
  84. }

Ezt a programot írtam, de maga a hömérséklet szabályzás nem megy mi a baj a kóddal?
Következő: »»   192 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem