Fórum témák
» Több friss téma |
Az akkumulátorcella feszültségéről, vagy a töltőfeszültségről beszélsz?
A töltő feszről, elvileg mehet feljebb ezekszerint.
Lithium ionos aksinak megfordulhat a polaritása? Vagy csak roszul mértem cagy rosznak hittem. Aztért gondolom mert a külső alu burkolat szokott a negatív neni a vége meg a pozitív. Az akumnál meg pont forditva van de az hogy 6 cellábol 6 átfordul magátol az kizárt ugye? Egy pakkot csináltam belölle és ugy hogy 3p2s. De mind a két oldal azt mutatta. Remélem nem tud ilyet.
Érdekes lenne, hogy megfordulna a polaritás (kizártnak tartom).
Van olyan cella aminek a ház a pozitív, és a kissebb pólus a negatív... Pl a Boston power Sonata 4400 cellái ilyenek, igaz nem 18650 -es a mérete, de ezek után simán belefér, hogy van ilyen "fordított polaritású" a 18650 -es cellák közt is... Ha kell, tudok képet is készíteni róla, van három is belőle... Mikor először rámértem, engem is megviccelt... (*.PDF fájlt nem lehet feltölteni? Nem teszi ki a hozzászólásomba, pedig a feltöltő csík végigmegy...) A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
Így lehet, amit szeretnél.
A fájl méretével lehet valami, ugyanis van limit a HE súgója szerint.
Akkor asszem a pont 2Mb tette be a kiskaput neki, TotalCommander szerint is ennyi...
De az kerekít valamennyire, szóval ha pár bittel több, akkor már túl nagy...
Köszi a választ. Ezek nem 18650-es aksik hanem valami más csk már nem látom a feliratot mert osze ragasztottam őket szilóval. Tégla alakúak. Én is furcsálottam meg meg is ilyedtem kicsit de a töltést meg fel veszi. Most 3.7voltrol keztem tölteni őket és kb 4.15v-nél járnak már kb 4óra alat. 3p2s pakkban 1995ma/db remélem jók is lesznek. Power bank lesz belölük. Teló/tablet.
Köszönöm a választ azóta már fel is töltöttem mindegyik felében meg van a 4.2volt. Ha meg hibásodott volna nem hiszem hogy fel lehetett volna tölteni teljesen. Köszönöm mindenki válaszát.
Sziasztok egy li-ion-poly töltőt kellene nagyobb teljesitményre birni. Gyárilag 800ma a kimenő áram, de rámértem csak 300ma-t adott. A töltést vezérlő ic neve CHK0501. Az alkalmazás utmutató szerint egy ellenállást kel modositani az áram változtatása érdekében R21R22, ami a töltömben ha minden igaz 0.5ohm azok a nagy ellenállások. A kérdésem az lenne, hogy elég lenne-e ezt az ellenállást kisebre cserélni vagy a tranzisztort is ki kell cserélni vagy esetleg még a trafót is kellene piszkálni? Csatolok képet, nem tudom menyi látszik majd belöllük.
Gondolom a cella előtt mérted az átfolyó áramot, amivel az a gond, hogy a multiméter vezetékén és sönt ellenállásán feszültség esik, és az IC emiatt máshogy fog szabályozni. Ő kiadja a feszültséget, amit ő gondol (vagy maximálisan tud), viszont a cellával sorba van kötve kb. 0.1-1ohm (gyenge minőségű, hosszú vezeték esetén), így nem biztos, hogy tud akkora áram folyni, amekkorának kellene. Mérd meg a tranzisztor előtt a befolyó áramot. Tehát az adapter és a nyák között, vagy a D12-vel sorban. Az is lehetséges, hogy a 230V-os táp rész nem képes ekkora teljesítmény előállítására. Meg kellene mérni, hogy mekkora feszültség van a tranzisztor előtt és után is. A másik, hogy csak akkor folyik maximális áram, ha a cella belső ellenállása kicsi, tehát ép a cella, nem károsodott, és eléggé le van merülve. Pl. egy 90%-ig teli cellát nem fog 1A-rel tölteni. Egyébként igen, az R21 és R22 állítja be az áramot. Ha felére csökkented, duplája lesz az áram. De én nem cserélgetném, ha 1A-t mondanak, akkor az 1A-es. Miért érné meg az eladónak az 1A-es töltőt 300mA-re beállítani, és úgy árulni? Nem spórol rajta semmit.
Érdekes kis kialakítás, vigyázz, 230V van a nyákon, ne nagyon tapogasd! Az is elképzelhető, hogy az IC maximálisan mondjuk 4.4V-ot ad ki (5V mínusz tranzisztoron eső feszültség), és a töltés elején az áramot maximalizálja 1A-nál, ha pedig az áram lecsökken 100mA-re (1/10-ed áram), akkor tovább feszültség generátorosan tölt. A gond csak az, hogy én nem látom, honnan lenne visszacsatolva a cella feszültsége... Látom a D14-D15-öt, de az azokon eső feszültség nem fix, nem lehet vele számolni. Szóval szerintem a feszültség figyelése egyáltalán nem korrekt. Még nem tudom, miért kell a két soros 1n4148, de elég furcsa. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
Szia Kovidivi! Köszönöm a gyors reagállast. A helyzet hogy sajna nem 220voltrol megy hanem kell neki 12-15voltos táp. Nekem egy 12V3.3A-es laptop féle tápom van amiröl üzemeltetem. A be táp elötti dúgonál meg tudom mérni hogy menyit eszik eröl a 12V3.3A-es táprol. De te azt mondod hogy a tranzisztor elötti be menetet mérjem valahogy ki? Akkor elég ha a D12-öt ki forrasztom és azzal sorba, vagy a tranzisztor elött is valahogy? Az adatlap nem konkrétan ugyan az a töltő hanem az ic alkalmazása. De átnéztem a nyákot kb ugyan az csak a 220-as rész nincs a töltőn. A nyákon egy 12-15volton működő kapcsoloüzemű táp van ami galvanikusan el választja a három külön töltőt hogy sorban tudjon tölteni. Csak a végkivezetések vannak ösze kötve. Az a kicsi trafo biztosit 3*5voltot. Majd meg mérek mindent amit tudok. És meg irom. A segitséget köszönöm.
A tranzisztor előtt kellene mérni áramot, hogy ne mérd bele azt, amit az IC és egyéb részek fogyasztanak. Ja, értem már. Tehát a te töltőd a bemenő 12-15V-ból készít 3x5V-ot, ez után jön 3x a linkelt IC-vel felépített töltő. Nekem tetszik. De miért nem sima TP4056-tal van megoldva. Filléres IC, 1A-t tud...
Belinkeled kérlek, hogy honnan vetted? Ebay?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
Igen úgy működik. Valószinű csak azért van benne egy ilyen kicsi táp. De reméllem többet is bír. Akkor majd meg mérem amint tudom valahogyan aztán irom az értékeket. Köszi.
Linkelni nem tudom de lefényképezem a gyári dobozát a nevével és este fel teszem neked. Mert hogy a piacon vettem 300 forintért Győrben. Valószínű találsz ugy is honlapot.
Igy néz ki gyárilag a doboza. És egyenlőre azt tuttam meg mérni, hogy a nyák menyit eszik
Üresen 0.16A 2 cellával ami 4.13 volton van 1.03A Atranzisztor elött még nem mértem. De az id meg lesz.
Meg mértem a tranzisztor elött az áramot. 93ma. A technologia ahogy el követtem, ki forrastottam a tranzisztor elötti dioda lábát és a tranzisztor és a dioda közé krokodil csipesszel be ékeltem a műszert. Csak szerintem nagyon vékony a kroki csipesz vezetéke mert akora áram esett a műszeren hogy a töltést jelző piros led elhalványult. A tranzisztor elöti 93ma-ert akkor is keveslem. A műszer a 200ma álásban mért.
Még azt el felejtettem hogy amien aksit rá tettem az 3.81volton van tehát bőven tölthetne teljes árammal.
Megmértem ujra mert a kroki kábelén 1.5ohm-ot mértem. Es ki iktattam a kábelt. Igy a müszeren átfolyó áram 120ma. De még ezt is keveslem.
Ez egy balanszeres töltő. Két-három cellás akkupakk töltésére van kitalálva, egy cellával csak kínlódik.
Szegény mérnökök vért izzadtak, mire kitalálták, hogy miként lehessen biztonságosan megoldani a töltést, erre föl jössz, és előre akarod hozni az augusztusi tüzijátékot. Nagyobb teljesítmény? Már most melegedik valami, azért vesz vissza az áramból.
Kedves nedudgi a töltő valoban két-három cellás balanszeres töltő, ami egy beépitett kis táp/trafo segitségével galvanikussan el van választva. Igy mindegy hogy ha csak egy celát kötök rá vagy hármat. Egyenként kezeli az aksikat. Igy ha akarom csak a középső töltőt is használhatom el indul és fel is töltu. A tüzijáték meg nem feladatom. Remélem nem is robantom az akukat. És ha kell külön táprol üzemeltetem és ki iktatam a saját táplyát. A problémám az hogy egy 6000ma-es akut 300ma-al tölteni örökévalóság, és én nemcsak azt akarom nézni hogy töltök egész nap. A töltöben nem talaltam höérzékelőt de mindegy is mert hideg volt a töltő mikor mértem mert a szekrényből vettem ki. És csak kb 20perc után melegszik be. Épitő jellegű kritikádat szivesen fogadom!
Fogj két rövid, vastag kábelt, és azzal kösd össze a multit és a nyákot a tranzisztor előtt. Ne 200mA-es állásban legyen a műszer, mert ott a sönt ellenállás nagy értékű. 10A vagy 20A-es állásban mérj. Ha jól látom, nincs is balanszer, csak 3, egymástól független töltő, és így bárhova lehet kötni cellákat. Ha nem folyik a megfelelő áram, meg kell tudni, hogy mi az oka, és csak ezután cserélni a két ellenállást, ha kell. De szerintem inkább más az ok. Lehet ez az IC nem is törekszik arra, hogy max. árammal töltsön. Nem ismerem a lelkivilágát, de azt tudom, hogy a TP4056 annyival tölt, amennyit beállítasz neki ( ha képes rá!).
Menyire legyen vastag a kábel? És a multi tüskés kábelét se használjam? És ha nem akar az ic erölködni akkor mit lehet vele csinálni majd?
Rendes 1-es 1.5-ös, vagy ami van. Legyen rövid. Kicseréled TP4056-ra. Ebayről kb. 3$ 3db. Vagy megpróbálsz mérni, és egyedül kideríteni a hibát. Esetleg emelni az 5V-on 0.5-1V-ot. Hátha segít. Ezt a TL431 visszacsatolásánál tudod megcsinálni. Mindhárom szekunder 5V vissza van csatolva, vagy csak az egyik? Ha csak 1, akkor nem mindegy, melyik ágra milyen cellát raksz, mert befolyásolja a többi ág feszültségét.
A helyzet az hogy meg csináltam amit irtál. Megmértm a bemenö áramot 10amperos álásban vastag vezetéken, 0.22A
3cella rákötésel hogy ne billenjen semere se a fesz. A tl431-re ha jol láttam mind a három szekunder visza van csatolva de ugy hogy az egyik direktbe a második 160ohmal a harmadik 330ohmal. Nos azt is meg néztem hogy ha a három celás üzemben az egyik felére teszek csak cellát akor a másik vége emelkedik, elentétes oldara teszem a cellát akkor a másik csökken. És elég jól melegszik a tl431 meg a táp icje is. Viszont igy jól átnézve láttam hogy javitott volt már. A tl431 cserélve volt és egy ellenálas is. Teljesen más a forasztás formája színe is mit bárhol máshol. Hogy tudom ki deritteni mit bir a tápja? 800miliampert biztos csakhogy most anyit sem nyom. Atranzisztor bázis ellenálásán változtatva mit érnék el? Vagy valami ötlet?
Ezt így nem lehet megmondani, hol a hiba. Mérsz néhány dolgot, de nem lépsz tovább. Válaszd le a tápról a töltő IC-t, adj neki külön tápot, és nézd meg, tudja-e magában a 800mA-t. Aztán fogd a táp részt, terheld le 800mA-rel mindhárom ágat együtt, külön, ahogy akarod, és vond le a következtetéseket. Ha melegszik a TL431, az nem jó jel. Előtte akkora ellenállásnak kell lennie, hogy 1-5mA folyjon.
Elnézés ha szerenvsetlenkedek csak nem igazán értek a kapcsoló üzemű táphoz ezért kértem a segitséget,mert nem tudom hogy mit kell mérni hogy el jussak a hibához. Ki probállom majd labor táprol mit mutat a töltő elektronika és majd kiderül hogy meik a hebás.
Nem kell elnézést kérned, jól csinálod, ha érted a működését, meg fogod találni a hibát is. A működés megértésében segíthetünk.
Annak nagyon tudnák örűlni ha meg érteném a kapcsoló űzemű táp működését, mert csak anyit tudok rola hogy 2000- akár 20000Hz-ig is lehet a frekije. És ezt egyen árambol készitik ic segitségével. Csak ma nem volt időm a töltőre mert a fiam apás volt. Amint lesz időm mérek rajta, és ki probálom a külőn tápot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |