Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   83 / 129
(#) adam901222 hozzászólása Feb 22, 2016 /

sziasztok. olyan kérdésem illetve kérésem lenne hogy valakinek van S7-200-as PLC-hez valami szerkesztő programja? szükségem lenne rá, kábelem van csak a progival vagyok bajban. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Festofan96 hozzászólása Feb 23, 2016 /

Sziasztok. Az igaz hogy aki tud Okoskapcsolókat használni az PLC-t is tud programozni?

Szerintetek az S5-ös vagy az S7-es PLC a látványosabb ?
(#) Norberto válasza Festofan96 hozzászólására (») Feb 23, 2016 / 1

Első kérdésre a válasz: nem.

Másodikra: szerintem S7. Nem tudom, honnan szedted az S5-öt, kicsit mintha idejétmúlt lenne a mai világban. Egyébként ki vesz PLC-t látványra?

A múltkori kérdéseddel mi volt a célod, amikor az Allen-Br. PLC-ről kérdeztél?

Fura kérdéseid vannak egyébként így összességében.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016

Csak kíváncsi voltam mert egy csomó ideig nem is tudtam hogy létezik, gondoltam biztos nem elég jó a versenytársaihoz képest, ezért nem hallottam róla, csak érdekelt.Neked mi a véleményed róla?Egyébként fordítva viszont igaz lehet az hogy aki tud PLC-t programozni, az az okoskapcsolókkal is elboldogul?
(#) Dempsey válasza Festofan96 hozzászólására (») Feb 23, 2016 / 1

Nálunk a munkahelyen rengeteg S5-ös PLC van. Látványra elég csúnya besárgult cucc, de aki ért hozzá az ugyan úgy megcsinál vele bármit mint az S7-el.
(#) K0bzoli válasza Festofan96 hozzászólására (») Feb 23, 2016 /

Attól függ milyen magasról borítasz le hány darabot.
(#) K0bzoli válasza Festofan96 hozzászólására (») Feb 23, 2016 /

Nem.
Mi köze van a kettőnek egymáshoz?
(#) Festofan96 válasza K0bzoli hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Mindkettő vezérlési feladatot lát el vagy nem?
(#) Festofan96 válasza K0bzoli hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Úgy értettem, hogy melyiknek átlátható jobban a program struktúrája.
(#) csikosgabi hozzászólása Feb 24, 2016 /

Sziasztok. A következő dolgot kellene megoldanom. Egy unitronics vision kompakt plc-vel kell 4db impulzus adós vízóra értékét olvasnom. Az első ilyen projektem lesz. Magával az értékkel nem kell kezdenem semmit, kizárólag kijelezni kell, esetleg 2-3 napig naplózni. Tehát a kijelzőnek ugyanazt kell, hogy mutassa m3/h-ban mint a vízóra "analóg" tárcsái. A maximális szállított vízmennyiség 15m3/h. A vízóra konkrét típusa még nincs meg, de valószínűleg 10l/imp. vagy 100l/imp. típusú lesz. Először is ehhez normál digitális bemenet vagy HSC bemenet kell? Valamint a programban ezt legegyszerűbben hogyan építsem fel?

A segítséget előre is köszönöm.
(#) mrobi válasza csikosgabi hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Nem ismerem ennek a plc-nek a programozását, de szerintem egy sima digitális bemenet el fogja bírni. 15m3/h-nál körülbelül 4 liter folyik keresztül másodpercenként.
(#) K0bzoli válasza Festofan96 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Nos... így rá lehet fogni.
De akkor holdrakétát is hasonlóan kell építeni mint biciklit, mert mindkettő jármű. Pedig mégsem.
(#) K0bzoli válasza Festofan96 hozzászólására (») Feb 24, 2016 / 1

Idézet:
„Úgy értettem, hogy melyiknek átlátható jobban a program struktúrája.”

Ne haragudj, de elég zöldségeket kérdezel...
A program átláthatósága attól függ, hogy a program alkotója mekkora figyelmet fordított arra, hogy a program jól struktúrált, korrekten kommentezett, funkcionálisan átgondolt, működésében egyszerű és átlátható legyen.

S5 programban éppen úgy lehet barmolni és kókányolni mint S7 programban. Ugyanez igaz fordítva is, bármelyikben lehet átlátható és jól érthető programot írni.

Gyanítom hogy nem is igazán azt kérdezted amit tudni szeretnél.
Az S7 modernebb, a hozzá való fejlesztő környezet nem kevésbé.
Az S5-öt egy DOS-os programmal (STEP5) lehet programozni ami mai számítógépeken már nehézkesen indítható, a kezelése is kvázi pilóta vizsgát igényel.
(Step5 kép)

Igaz létezik egy Step5 for windows program is, ami már win alatt fut (nem a gyártó fejleszti).

(S5 for win kép)

Az S7 fejlesztői környezete modernebb, a mai programok kezeléséhez közelebb áll.
(#) K0bzoli válasza csikosgabi hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Unitronics-ot én sem, de az előttem szólóval értek egyet.
Olyan impulzusok, amiknek mindkét állapota kitart egy-egy leghosszabb PLC ciklus ideig, még biztonságosan feldolgozhatók gyors számláló és megszakításos bemenet nélkül is.

Ez kb. annyit jelent, hogy ha a PLC leghosszabb ciklus ideje 50ms, akkor egy 100ms periódus idejű, 50%-os kitöltési tényezőjű jel még éppen feldolgozható. De érdemes egy kis ráhagyással dolgozni. Ha nem 50%-os a kitöltés (ahogy ebben az esetben is) és 50ms ciklus időt feltételezünk, akkor legalább 50ms ideig stabilan 0 és 50ms ideig stabilan 1 álapotban kell lennie a jelnek a feldolgozáshoz.

15 m3/h és 10l/imp esetén 410ms periódus idő adódik ha jól számolom. Ez feldolgozható, ha az impulzus hossza meghaladja a PLC ciklus idejét.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) 76bocskai hozzászólása Feb 24, 2016 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! Van egy OMRON CJ1M-CPU21 PLC, CJ1W-AD041-V1 kártya, rákötök egy PT 100-as hőmérőt, ami fejbe épített 0-180 fokig mér, átalakítja 4-20mA-es jellé. Beolvastatom a MOV utasítással, egy D0-ás tárolóba. SCL utasítással, hogy kell ezt skáláznom, hogy utána tudjam komparálni, és egy KEEP relével kimenetet kapcsolni, ami ventilátort fog működtetni. Nem világos nekem a skálázás, légyszi segítsetek nekem ebben. Elolvastam a leírást, de nem lettem közelebb, hogy kell ezekhez a paraméterekhez beállítani, az S-t, a P1-et, és az R-t. Előre is Köszönet!
(#) mrobi válasza K0bzoli hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Szerintem valamit elszámoltál. 15m3 az 15000l. Ezt osztom 3600-al. Akkor megkapom, hogy 4,166l/s. 10l/impulzus tehát 2,4 másodperc lesz a periódusidő.
(#) K0bzoli válasza mrobi hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Igazad van, így még kedvezőbb az impulzus számláláshoz a körülmény.

Köszönöm a kiigazítást.
(#) lukacsp válasza 76bocskai hozzászólására (») Feb 24, 2016 / 1

MOV(analóg be CIO cím, D0)
MOV(#0000, D100)
MOV(#0000, D101)
MOV(#0180, D102)
MOV(&4095, D103)
SCL(D0, D100, D10)

Innentől D10-ben van a skálázott érték BCD-ben. Innentől komparálható, kijelezhető, stb.

Azért hozzátenném, hogy egy analóg bemenetnél illik hihetőségvizsgálatot csinálni mielőtt le SCL-ezzük és bízunk az értékben. Ezt még a nyers jelen meg kell tenni egy-egy bináris összehasonlítással. A 4-20 bemenetnél a 4 alatti érték negatív lesz, ha jól emlékszem FF38 a legkisebb érték amit ad. Belátás szerint kell eldönteni mit hiszünk és mit nem - amit nem arra valamilyen hibakezelési algoritmust kell kitalálni.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) 76bocskai válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Köszönöm szépen a segítséget, lukacsp!
(#) Festofan96 hozzászólása Feb 25, 2016 /

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni hogy honnan tudnék letölteni az Easy Veep nevű programhoz új feladatokat?
(#) mrobi válasza Festofan96 hozzászólására (») Feb 25, 2016 / 1

Úgy tudom nem nagyon fejlesztették már. Én is használtam mikor tanultam. Nagyon jó ki van találva. Jó oktató eszköz.
(#) K0bzoli válasza mrobi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Nem használom ugyan, de úgy tűnik, hogy a 2.26-os verziónál tart, amit 2015 9. hó 30-ra datáltak.
(#) csikosgabi válasza mrobi hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Köszönöm az infót, ha esetleg van még valaki aki programozott már ilyen vezérlőket, vagy van tippje, hogy hogyan építsem fel a programot kérem jelezze.
(#) Miertvansotet hozzászólása Márc 2, 2016 /

Sziasztok!

Tud esetleg valaki olyan oldalt, linket ajánlani ahol Siemens vagy Omron plc-re készített programokat, megoldásokat mutatnak be, ötleteket adnak adott feladatok megoldásához? Vagy esetleg ilyen feladat gyűjtemény jellegű, ami azért már túlmutat a kezdő szinten.

A másik kérdésem, hogy valaki tud e használható training-et E-plan-hoz, vagy valami step by step leírást. Ami magyaráz is hogy mi micsoda. Vagy esetleg néhány elkészített és részletesebben bemutatott projekt alapján az alapokat megtanító doksi. Sajnos Eplant még nem használtam de a közel jövőben valószínűleg kelleni fog. Köszönöm szépen előre is a válaszokat.
(#) mrobi válasza Miertvansotet hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Szia.
Például.
(#) K0bzoli válasza Miertvansotet hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Idézet:
„Tud esetleg valaki olyan oldalt, linket ajánlani ahol Siemens vagy Omron plc-re készített programokat, megoldásokat mutatnak be, ötleteket adnak adott feladatok megoldásához? Vagy esetleg ilyen feladat gyűjtemény jellegű, ami azért már túlmutat a kezdő szinten.”

http://szirty.uw.hu/
(#) Miertvansotet válasza K0bzoli hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Köszi srácok! (mrobi és K0bzoli)

Ezt az oldalt már ismertem hasznos is. Esetleg sepciálisan omron hoz nem tudtok vmi hasonlót? Vagy esetleg Eplanhoz ?
(#) dB_Thunder válasza Miertvansotet hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Mi a feladat?
Van az omron oldalán példaprogik de most az istenért se találom!
(#) Miertvansotet válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

dB_Thunder köszi a válaszod esetleg még ha majd keresed és megtalálod akkor légyszíves majd dobj egy linket. Én is körülnézek az omron oldalán hátha találok vmit.

Kérdésedre válaszolva nincs semmilyen feladat, csak érdekelne. Siemens PLC vel egyszer már vezéreltem frekvenciaváltót, meg ugye hozzá aszinkron motor, meg volt hozzá encoder illetve HMI-s felület meg kamera meg egyéb kisebb érzékelők. Most kerültem ki a suliból és szeretnék valami kisebb cégnél elhelyezkedni ahol ilyenekkel foglalkoznak. Ezért gondoltam hogy kicsit utána nézek az omronnak is. Tapasztalatom még ugye nincs sok(csak az az egyetlen projekt, ami tudom h édes kevés) ezért gondoltam hogy legalább megpróbálom megismerni az omron plc-khez tartozó CX-one programot egy pár feladat megoldásán keresztül.
Következő: »»   83 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem