Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a válaszokat, sikerült.
Sziasztok!
Az alábbi aktív hangfalhoz keresek rajzot, vagy ha bármilyen infóval tudna valaki szolgálni. Leginkább a táp érdekel,mert azt valaki kibányászta. AKIRA 3416-R ez a dobozon szerepel. A nyák viszont AKIRA 3616-R Ver2.1! DTC Electronics Hungary Ltd. 2113 Erdőkertes Google csak egy darab eladót talált. TDA2030 és TDA2050 van benne kettő-kettő. A nagy elkó, ami a TDA-s nyákon van 40V-os. Lehet hogy csak egy trafó kellene bele? 230V/26V? A TDA-k ajánlása +-18V, de én a közép kivezetésnek a helyét nem látom. A trafótól a nyákra érkező és onnan Greetz hídra jövő vezeték sorkapcsa is két vezetéket fogad. Köszönöm előre is a segítséget.
Hello, segítséget szeretnék kérni ezzel az erősítővel kapcsolatban.
A táp szimmetrikus +-30V. Ezzel szeretnék két TDA2030 meghajtani. Az egyik a GND és a +30V közé a másikat pedig a -30V és a GND közé. Viszont ebben az esetben a bement jobb és bal oldal közös földjét hova kapcsolhatom ? Köszönöm.
Sziasztok!
Tovább nézegetve, még ezt találtam. Adattábla szerint: 2 X 3,15A - Primer oldalon csak egy bizti aljzat, szitázva a nyákon 3,15A. Szekunder oldalon nincs bizti. Az egyenirányító híd D5SB 60 ez 600V 6A papír szerint. Két relé 12V DC. Gondolom koppanás gátló, vagy egyenáramú védelem. T7812CT feszstab IC - gondolom ez a segédtáp. A trafó nem középmegcsapolású, mert akkor szimmetrikusnak kellene lennie a a DC oldalnak +, - . Már csak a teljesítménye kérdéses. A készülékre 50W van írva. Mivel csak 1db 4700µF / 40V-os kondi van így, a trafónak kell izmosnak lennie.
Szia!
Ilyenkor azt is a GND-re kel kötni. Viszont a TDA2030 nem bír ki ekkora tápfeszültséget.
Köszönöm a gyors választ. Az adatlapja szerint max 36V lehet tápfesz, ezért gondoltam hogy a 30 még belefér.
A 36 az egytápfeszültséges megoldás határértéke, a szimmetrikushoz 18V tartozik.
Elnézést ha rosszul fogalmaztam. Adott egy szimmetrikus táp +-30V. Az egyik erősítőt GND és +30V között hajtanám, a másik erősítőt pedig a -30V és GND között, mindkettőt egytápfeszről. Ezért adódott az első kérdésem hogy ebben az esetben hova kell kötni a bemenő jel földjét. A másik kérdésem hogy a terhelés földjét hova kell kötni. Az ábrán zölddel és pirossal jelöltem a két opciót.
Ebben az esetben szét kellene választani a trafó közösített testpontját, hogy kapj két galvanikusan is független tekercsfelet majd ezekre a tekercsekre építs külön egyenirányítást és puffereket. Ha így csinálod, akkor a negatív ágak lesznek a GND-k, amelyeket össze lehet kötni.
Erre gondoltam: Bővebben: Link.
Szia!
Kösd mindkét végfokot a GND, és "+" tápra. A puffer kondi értékét esetleg növeld meg (bár nem írtad milyen értékű eredetileg), és az egyenirányítót nagyobb áramúra, ha indokolt. A trafó -értelem szerűen- bőven bírni fogja!
Sajnos ez nem megoldott mivel egy komplett HIFIről van szó csak egy végfok kellene bele. Az én elgondolásom szerint nem megoldható semmilyen formában ?
De ha van 2x30V-od, akkor miért nem egy nagyobb feszültségű, szimmetrikus táplálású IC-ben gondolkozol? TDA7294?
Szia! A kitartó érdeklődésed miatt megrajzoltam
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
Ha csak 1 db 4700µF / 40V-os kondi van benne/rajta, akkor minden bizonnyal sima "kétszálas" trafó, azaz - nem középleágazásos - volt benne.
De elképzelhető, hogy valami hiperszil-vasmagos avagy toroid trafó lehetett benne, mert kis méretben nagy teljesítményt ( a bizti szerint 3,15 A-t) csak azok tudnak megcsinálni. A hagyományos M-I és E-I trafóknak méreteikben sokkal nagyobbaknak kellene lenniük. (és ezáltal persze nehezebbeknek is). Még talán megnézheted a végfok IC-k körül, hogy a TDA2030 és TDA2050 tápfesz lábai hogyan vannak? Mert ha +/-18V-os lenne, akkor az egyből látható. A kettős táplálásnál nem szokás a kicsatoló kondenzátor! Ha viszont a hangszórókimenete felé az IC 4-es lábán legalább egy min. 1000µF-os kondi van, nos akkor sima 24-26V-os trafója kellett legyen. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
Az építkező kedvű fórumtársaknak egy sokat emlegetett erősítő NE 078.
Szia!
A trafó kérdésben én is rájöttem, hogy "kétszálas" kell, csak a teljesítménye a kérdéses és a feszültsége. Mivel eléglapos helyre kell becsúsztatni, ezért az sem kérdés, hogy toroid, vagy hypersil trafó kell bele. Este gyorsan elővettem, de tápfeszt elfelejtettem megnézni. Viszont a TDA 2050 4.láb 1000µF/16V, a TDA2030 CSAK 100µF/25V van! Mivel a 2050-es a mély-sugárzóé ott kellene inkább a nagyobb feszültségű kondi. Itt a feszültség eltérés elgondolkodtató! TDA IC-kel még nem volt dolgom, nem is szeretem az IC-s erősítőket. Köszönöm az eddigi segítséged!
Az IC 4-es lábán (a hangkimeneten) már eleve fele tápfesz jelenik meg.
Tehát egyáltalán nem szükséges oda nagyobb feszültség-tűrésű elko! Az meg, hogy a TDA2030-nál csak 100µF/25V van - hmmm. Érdekes. Ezeknél a kimeneti frekvenciájába általában "beleszól" a kicsatolás, így aztán persze meglehet az, hogy teljes mértékében szándékos az az érték! Az meg, hogy miért éppen 25V-os? Létezhet olyan eset, hogy nem volt kisebb a gyártójának? Manapság az IC-s erősítők kezdik simán leverni a hagyományos, több tranzisztorból összeeszkábált nagyméretű és áramteljesítmény-igényű hangoskodókat - jóval kisebb helyekben és méretekben! Ráadásul meglepően jó hangminőségben. Sohasem kell félni az IC-s dolgoktól, CSUPÁN egyszer kell belevágni! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
Idézet: „Az IC 4-es lábán (a hangkimeneten) már eleve fele tápfesz jelenik meg.” Hozzáteszem, ez nyugalmi állapotban van így. Elkezded kivezérelni, akkor bizony ott feszültségek ingadozhatnak. Ennek a kondinak az egyenfeszültség kiszűrés a célja, amit a hangszóró impedanciájával együtt tud elérni. Ám ha a hangszóró bezárlatosodik, vagy egy pillanatra is zárlat lesz a kimeneten, akkor a kondi bizony egy mély hang löketnél tápfesz közelire is töltődhet. Nem érdemes azért az 50 forint különbségért egyel kisebb fesz tűrésű kondit berakni a kimenetre.
Szia!
Nem az 50Ft a lényeg, hanem gyárilag ez van benne! Ezek szerint, a tápfeszem csak 16V lehet max. de inkább ennél kevesebb!
"Nem érdemes azért az 50 forint különbségért eggyel kissebb fesztűrésű kondit berakni"
Háááát - bizony mindezt egyáltalán nem én találtam ki, de elég sok IC-s végfokban találkoztam már a megoldással! Akkor tehát (és ezek szerint) mindenki jól spórolt kb. 50 forintot? A sok százezres szériáknál már egészen szép pénz!
Sziasztok! Segítséget kérnék az ügyben hogy feltétlen szüksége van pl a tda 2005 és tda 7374 nek előerősítő ic-re? Van egy gyári cucc nálam amibe nincs egyátalán igaz azt egy 2004 hajtja. A 2005 is megy előerősítő nélkül?
Kedves Fórumozók!
Elég sok erősítőt építettem már, de ez ki fogott rajtam, tda2030 egytápos KIT-et szeretnék hídba kötni, valahogy meg oldható? Nézegettem leírásokat, hogy nem invertáló kell legyen az egyiknek, de nem szeretném elrontani.Csatoltam a kitnek a nyákrajzát, el tudnátok mondani, mit kéne és mivel? Nagyon szépen köszönöm, Dávid.
Szia!
Egy invertáló előerősítővel meg lehet oldani, hogy módosítás nélkül tudjon működni a két panel. Gyakorlatilag a hídkapcsolás úgy jön létre, hogy az egyik erősítő panel normál, a másik invertált jelt kap. Így ha egy hangszórót kötsz a két végfok panel kimeneteire úgy, hogy a nem invertáló végfok kimenetére jön a hangszóró + lába, az invertáló végfok kimenetére a hangszóró - lába, akkor létrejön a hídkapcsolás. Előerősítős kapcsolások Itt van egy olyan rajz, hogy Single supply inverting amplifier, ezt kell megépíteni. C1: 1uF, fólia kondi C2: 10µF elektrolit, R1..R4: 100k A TDA2030 KITben nem kell felrakni a potmétert, meg a bemeneti ellenállásokat (R1..R6, P1), hanem a bemenet a P1 középső lábának a helye lesz. Lesz egy jel bemeneti kábeled. Az egyik KITre felvezeted ezt közvetlenül, a másik KITre meg a linkelt kapcsoláson keresztül, ami már így invertált jel lesz. Ha ez így össze van kötve, akkor a bemeneti jel kábelre fel lehet rakni egy hangerőszabályzó potmétert.
Köszönöm a választ, magyarán szólva az egyik kitet hagyom úgy,hogy a potméter középső lábához teszem az inputot, viszont a másik nekem kérdéses. A másik kitben pedig az input részét kötöm rá (egy 100k ohm-os ellenállással) egy fesz osztón keresztül a földre? Sajnos amit küldtél nem fekszik nekem nagyon. De ahogy leírtam úgy jó lesz? A másik a feszültség a kérdéses. Mivel ellen ütemben dolgoznak majd a 19v mindkettőnek jó lesz? Vagy jó hozzá a 30V DC is?
30V DC jó lesz, ha 6-8 ohmos a hangszóró.
19V DC is jó lesz, de erre 4 ohmos hangszórót érdemes kötni, így fog kijönni a hídkapcsolás plusz teljesítménye. Ha az invertáló előerősítő megépítése nem fog menni, akkor van egy másik megoldás is. Egy extra 150k ellenállásra lesz szükség, amit jó helyre kell bekötni a két panel közé, így alakítunk ki egy ellenütemű csatolást. Ennek a megoldásnak a valamennyivel nagyobb torzítás a hátránya, viszont egyszerű. Egyik KIT épüljön meg úgy, ahogy van. - A bemenete a jack dugó lesz. - Az extra 150k ellenállás egyik vége legyen felforrasztva az IC 4-es lábára. A másik KIT (ez lesz az ellenütemű) - Ennek a panelnek az eredeti bemenete nem lesz használva, így legyen kihagyva az R1..R6, P1, C3 alkatrészek. - Az extra 150k ellenállásnak a másik végét fel kell forrasztani az R10 és C5 összekötött lábára. A hangszóró kimenet legyen úgy, mint az előbbi hozzászólásban írtam. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2016
Még valami:
A szimmetrikus meghajtás miatt mindkét panelból elhagynám a C7 kondenzátort, és a helyét egyszerűen átkötném, a legtöbb híd kapcsolásban nincs benne.
Minta a kézi-rajzoláshoz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |