Fórum témák
» Több friss téma |
2db 240V -os tekercsű mágneskapcsolót sorba kötöm és úgy kötöm be .
Egyszerűbb lenne, ha megnéznéd a nyomáskapcsolót és a hőkapcsolót. Általában képesek a 400 (380) V megszakítására.
Sziasztok!
Magamról annyit, hogy elektronikában, olyan háztartási szinten vagyok. Egy gépet akarok építeni, ahol adott egy 3 fázisú, max 150W (motort még ezután veszem meg). Ezt a motort kellene ellátni egy fordulat szabályzóval 50-3000 -es fordulat között. Kellene még, hogy 2 másodperc után, olyan 0,5-1 másodperc szünet legyen forgás közben. Meg ami nagyon fontos lenne, hogy egy mikrokapcsoló megnyomásakor visszafelé forogjon, addig még meg nem nyomunk egy második mikrokapcsolót. Esetleg az egészet még úgy megoldani, hogy lassan gyorsuljon fel, a megállás viszont gyors kell történni. Van -e valami elképzelésetek erről? Esetleg meg tudja e valaki ezt építeni? Vagy létezik e ilyen már gyárilag? A segítségeteket előre is köszönöm.
Ezt 3 fázisú motorral szerintem lehetetlen megcsinálni... 50-3000/perc fordulat tartomány túl széles. 50-es fordulathoz áttétel kellene. Akkor pedig már a 3000-es kívánalom a probléma.
Hívtam is egy üzletet, ahol árulnak, de mikor mondtam, hogy forgásírányt is szeretnék váltani menetközben, akkor már nem tudtak választ adni.
Azt még hozzá kell tenni, hogy egy gépre 4 motor megy, melyeket külön kell vezérelni. Esetleg egyenáramú motorral megoldani? Ott meg az a gond, hogy nehezebb beszerezni a megfelelőt.
Hirtelen fejből nem tudom, de valószínűleg neked megfelelő erősségű léptetőmotor létezik. Már csak két kérdés van: Megfelelő-e neked a léptetőmotor, tudja-e a 3000-es fordulatot. Az szinte biztos, hogy egyszerű motorral nem fogsz célbaérni, esetleg a célt kell módosítani.
Szerk.: Nem tudják a 3000-es fordulatot a léptetőmotorok. Nagyobb DC motor kell neked, áttétellel. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
Gondolom, felesleges is a léptetőmotor. De miért is lenne jobb a DC motor a 3 fázisú motortól?
A DC motort egyszerűbb vezérelni mint a 3 fázisút. A 3 fázisú motort meg könnyebb beszerezni. A gépet már megcsináltam autóablaktörlő motorokkal, de nagyon lassúak. Az irányváltást sima relékkel oldottam meg. Kicsit szikrádzik a relé, de még bírja. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
Egy DC motort könnyebb vezérelni, de használhatsz soros gerjesztésűt is, bár nem a legszerencsésebb. Az aszinkron motor nyomatéka nagyot tud esni. Mivel nagyon széles a fordulatszám amit át kell fogni, ahhoz, hogy az alacsony fordulaton is maradjon nyomaték, kelleni fog az áttétel. De ehogy előttem is írták, az áttétel miat ta nagyobb fordulat lesz macera.
Lehet, hogy egyszerűbb lenne elmesélned mit is szeretnél elérni, hátha jobb alternatívát tudunk mondani. Milyen masinát szeretnél tulajdonképpen?
2 az egyben textilgép.
1-fejtőgép, itt kell a lassú fordulat és az oda-vissza forgatás 2-orsózógép, itt kell a gyors fordulat egy irányba és a 2 másodperces megszakítás 0,5-1 másodpercre. Azt talán még érdemes tudni az egészről, hogy maximum 2,5-3 kg-os tömeget kell a motornak forgatni. Ilyen gép létezik, 2 az 1-ben. Csak az árát nem az én zsebemhez kalkulálták. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
Ha jól értem, ide neked két típusú motor kell, nem? Így már könnyen járható az út. A gyors megálláshoz mindenképpen kelleni fog valamilyen fékrendszer.
A gyors megállást inkább úgy mondanám, hogy a gép fejtő üzemmódban van, a fordulata valahol 300 for/perc, kap egy impulzust, és ekkor visszafelé kell neki forogni addig még egy másik kapcsolóról nem kap jelet.
A fejtőgépet már megépítettem, de lassú. Itt van egy videó a gépemről: https://www.youtube.com/watch?v=mPsxE_MO1xY A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
A forgásirányváltás frekvenciaváltóknál nagyon egyszerű. Van egy bemenet. Zárt - erre forog, nyitott - arra forog. A felfutás tetszés szerint lágyan programozható. Ha megállítod, van benne fék funkció. Csupán a kívánt átfogást nem tudja. Na nem a frekvenciaváltó, hanem az aszinkron motorok. Szinkronmotorok készülnek ilyen célokra és erre valók a DC szervomotorok. De körülnézhetsz a modellmotorok között is.
Közönséges asszinkron motor hűtését, szellőztetését a tengelyén levő ventilátor biztosítja. Extrém alacsony fordulaton hatástalan, pont akkor mikor a motor jobban melegszik.
Ahogy keresgélek a motorok és vezérlések között, nagyon úgy tűnik, hogy nekem szervó motor kell és annak a vezérlése.
A vezérlést jobb készen megvenni, vagy inkább házilag elkészíteni? Mi a jobb megoldás, ár-érték arányban?
Idézet: „Közönséges asszinkron motor hűtését, szellőztetését a tengelyén levő ventilátor biztosítja. Extrém alacsony fordulaton hatástalan, pont akkor mikor a motor jobban melegszik. ” Létezik kényszerhűtés is! Külön veti hűti a motort! Szerintem aszinkron fékes motor kényszerhűtéssel ideális lehet, frekiváltóval! A szervós hajtás nem lesz olcsó, meg egyszerű sem, és maximálisan felesleges erre. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Több értékesítővel beszéltem. 7-8 email, kettő válasz.
Sajnos magasak az árak. Viszont kaptam jó ajánlatot 12V DC motorra. 150 W és 0,4 Nm. Tudja a 3000 fordulatot. Igaz kefés. Van egy másik gépem, ahol 12V autóablaktörlő motort használok már 3 éve, és még mindíg működik. Most azon gondolkodom, hogy ilyent beépíteni. Egyszerű a vezérlése és olcsó. Ti mit szóltok ehhez?
Talán az egyik legegyszerűbb megoldás a DC motor. Ajánlott H-hidba kötve vezérelni, valamilyen kontrollerrel és PWM jellel. Programozható, nem szikrázik, motor hővédelme könnyen kezelhető. Ha nincs kedved vagy nem tudsz kontrollert programozni, Basic Stamp-el is megoldható, Basic nyelven (kb. 10.500 Ft).
Egy gyakorlott programozónak ez pár óra lehet, ha kötsz neki egy meleg sapkát/sálat és elég fázós fajta, megírja neked
Aszinkron motorral dahlander motor kéne pl. hogy alacsony fordulaton is jól lehessen használni. Plusz frekiváltó, ezzel mehetne szépen. (a motor tekercselését csak kikapcsolt frekiváltóval lehet megoldani)
Ill. ha csak egy kell, akkor lehet jófogáson, vaterán DC, vagy BLAC szervómotorokat is találni drive-al együtt, de az se olcsó, 30-60ezres tétel. Újonnan persze fél milla, vagy több egy ilyen szett, szóval érthető, hogy a bontott se filléres termék.
Kefés DC motor + vezérlésnél nincs olcsóbb! Elmegy az is éveket karbantartás nélkül, gondolom azért nem éjjel nappal menne.
Idézet: „Aszinkron motorral dahlander motor kéne pl. hogy alacsony fordulaton is jól lehessen használni. Plusz frekiváltó, ezzel mehetne szépen.” Megette a penész ha frekiváltó mellé még Dahlander motor kellene! Túl kell méretezni az aszinkron mocit kb a dupla teljesítményre, mert itt úgy is mind1 hogy 150 vagy 250W. Akkor aztán mehet napokig akár 5Hz-el is. Persze a kényszerhűtés az alap! A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2016
Helló!
Ne haragudj, de én ezt az egész rendszert nem értem. Megnéztem a videódat többször is, de mivel nem látom az egészet egyben, nem tudtam rájönni, miért kell oda vissza forgás ennek a két motornak? Elmagyaráznád? Légyszíves... (Van egy tippem, és ha azért, akkor szerintem az megoldható pofon egyszerűen, de nem akarok előre okoskodni...)
Azért kell visszaforgatni, mert megakadt a fonál. Ez minden kötési sornál megtörténik. Addig forog visszafelé, még meg nem nyom egy mikrokapcsolót, majd úból "normál" irányba forog. Ha még mindig feszes a fonál (ebben az esetben is meg nyom egy mikrokapcsolót), akkor megint visszaforgat. Valójában megpróbálja a csómót rángatással kibogozni. Egyszerűbben mondva, a csévelést meg kell állítani addig még a fonál feszes, majd amikor meglazul a szál, újból indítani a csévelést.
Eldöntöttem. 12-24V DC motor lesz. Minden más megoldás, sokkal drágább. Ettől kezdve, talán át kellene menni egy másik topikba ( ki mit épít ). Jó lenne, ha az Admin át pakolná oda a hozzászólásokat, mivel most már nem 3 fázisról tárgyalunk. Lehetne a címe: 2 in 1 -orsózó és fejtőgép
A gépet már megépítettem, csak tovább akarom fejleszteni. A videón lévő gépet én építettem.
Kölcsön kaptam egy autóhűtő motort. Be is kötöttem a táphoz. Fordulat van bőven, talán sok is. Nincs fordulatmérőm, így nem tudom, hogy mennyit forog.
Következő dolog történik: A feszültség 17V (üresbe). Kb. 40% pótméter állásnál motor szépen forog oda-vissza. Áram 3 A, fordulat váltáskor 5-6 A, a digitális kijelzőn. Próbaként pótméter 100%, váltottam írány és a 10A-os biztosíték megadta magát a tápon. A motor fiat puntó hűtőventillátor és nem terhelt állapotban működtettem. Gondolom, ha meg lenne terhelve, még nagyobb áramot húzna.
Egy olyan venti bepuszil nevetve 30ampert is, és tényleg sok a fordulat is!
Az ablaktörlő, vagy ablakemelő motorok fele nézelődj. Nagyon nem illik teljes sebességnél forgásirányt váltani!! Az rosszabb mintha rövidre zárnád a tápot!
Miért nem próbálod meg arduinoval a vezérlést?
Sokkal jobban megoldható mint egy sima polaritásváltó relével... PWM -el még a fordulatszám szabályozás is megoldható, indításnál fokozatmentes felpörgetés, leállásnál fokozatmentes leállás... A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2016
Idézet: „Az ablaktörlő, vagy ablakemelő motorok fele nézelődj.” Most ablaktörlő motor van, jól is működik, csak lassú. Idézet: „Miért nem próbálod meg arduinoval a vezérlést?” Ez mi? Eszik vagy isszák? Gyenge elektrós vagyok. Meg mivel eldöntöttem, hogy DC motor lesz, lehet hogy át kellene menni a DC motor vezérlés topickba? |
Bejelentkezés
Hirdetés |