Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   20 / 507
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
A napkolektor az a melegviz,a napelem pedig közvetlenül alakitja használható árammá a napsugárzás egy részét.Mivel a mi szélességi körünkön az egy négyzetméterre esö napsugárzás ereje kb.1,3_ 1,4 Kwatt,ebbol kb 20-30százalékos hatásfokkal,négyzetméterenként elég sok áramhoz jutunk.Nekem pl. jelenleg 4 db. napelemem van,egyenként 165 wattos.Ezt tervezem böviteni még 4 db.-al,a szélcsendes idöszakok áthidalására.(mert az is van).Nagyon tetszik a stirling motor amit bemutattál,de sajnos házi kivitelezése nagyon kérdéses,meg nagyon komplex vezérlö elektronikát is igényel.Ráadásul bazi drága is lehet.Ennél sokkal könnyebb a szélgenerátor házi kivitelezése,és az eredmények is messze jobbak.Kihangsulyozom: házi készités.Ha pedig a készülö házadnak van déli irányú tetőrésze akkor a napelemekkel kiválthatod a helyére kerülő tetőcserepeket is.Pl 8 db 180-200 Wattos napelemek felülete kb. 16-18 négyzetméter.(tetőfelület).Ha ehhez hozzáteszed a szélgenerátort is,akkor már ,,,sinen,,, vagy.Hálozattol független.És ami messze nem lényegtelen, megfelelö méretű napkolektorokkal a fütés rásegités is megoldható.Bocsánat,most vettem észre hogy elöző hozzászolásomban elirtam:napelem helyet napkolektort irtam.
(#) Ribizke hozzászólása Márc 7, 2008 /
 
Sziasztok!
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de:
a háztartási gépek túlnyomó többsége (amelyekben nincs motor) komoly figyelmet fordít arra, hogy a villamos hálózatban előforduló 220 Voltot leredukálja 12V-ra, egyenirányítsa, hogy a gép működjön. Nem értem miért akarja mindenki a szélgenerátor által megtermelt feszkót (12-24 V) felpumpálni 220-ra és a konnektorba dgni a készülékét. Egyszerűen csak kösse ki a készülék trafóját és egyenrányítóját, ill. kösse "mögé" a megtermelt áramot. Igaz ekkor a gari ugrott a cuccra... szal nem kell inverter meg egyéb nyalánkságok. Még a "kettős" működést is meg lehet oldani...
(#) SZIA válasza tralala hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Én értem a stirling motor működési elvét, de ezen az animáción nem látom hogy mozgatja a motor a generátor részt!!!
(#) Atis57 válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
ez azért nem ennyire egyszerű----előre sem----talán 1 topicban ez is elférne.

nem minden megy 12V-ról ha visszatekersz ÉN+ Lehár ezen többször eszmét cseréltünk .
szerintem +/- 12 V és 144V kell + a 230V váltó
de kinek ,hogy........
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 

Szia!
A stirling motort olvasd el ---google- tele van vele
A generátor "lineáris" változat
A dugattyú lökethossznak megfelelően mozog csak egyenes vonalban a mágnes ---a tekercs áll.
mint a kinai "rázogatós" lámpák.
(#) Ribizke válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Persze igazad van :yes: , bár én a 12V-os cuccokról beszéltem (rádiós óra, monitor, dvd, a világítást is meg lehet már oldani LED-del-spottal, a pc tápja is menne, stb.). Nem a hűtő-mikró-mosógép-ilyesmire gondoltam.
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Mondom értem a stirling motor működési elvét!
Azt is értem, hogy lineárisan mozog a mágnes a tekercsek között!
De a motornak megkell hajtsa vhogy a generátort, és ez nem látszik a képen!
Azt kötve hiszem, h a légnyomással lökdösi!

Érted, hogy mit nem értek?
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
a dugattyúrúdra van erősitve a mágnes.Másképpen: Autó motorban nincs forgattyus tendely --a hajtókar egyenesen mozog . erre rögzited.
(#) Atis57 válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
ha ezt mégegyszer leirnád --igy nem világos : Melyik csoport érdekel.?
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Nem értesz!
ezeket értem, le is írtam az előbb!
Azt nem értem, hogy a motor hogy mozgatja a generátor tengelyét?!

Amiket láttam eddig stirling motorokat, ott a egy tengelyen volt a munkahenger és a displacer, és volt rajta egy lendkerék, a folyamatos járásért!
Itt semmi ilyesmit nem látok!
Ennél jobban nem tom elmagyarázni!

motor.JPG
    
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
Az a munkadugattyú - a gáz mozgatja. szivás--nyomás
nincs forgó mozgás.
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Van annak akkora ereje? A mágnes fogja rendesen, főleg, ha terheljük a gépet!

?!?!?!?!
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szia!
nem tudom megbecsülni a nyomásváltozást.....
az ilyen napenergiá gépek kicsik 20,,,,100 W és lssű múködésú --ezért érdeke ez a lineáris genrátor/ kis ebeség? /
(#) Ribizke válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Nos, első kőrben arra gondoltam, hogy -mivel teljesen nem tudom kiiktani a 220-at, lévén panelban lakunk- egy 12 V-os hálózatot csinálnék, amire a már nem garanciális cuccaimat kötném (monitor +12V, ébresztő +12, dvd-video +12, világítás pottal +12, stb.), persze maradnia kéne a 220-nak is (panel) a hűtőnek, mosógépnek, mikrónak, még a tévének... Ha be akarom dugni a 220-ba is!, akkor egy relével meg mágneskapcsóval megoldanám a váltást ha nincs elég delej az akksikban. Szóval nem a teljes kiváltáson gondolkodtam csak részlegesen. Az, hogy mivel töltöm az akksi(ka)t még nincs kiforrva, ezért is írtam ebbe a fórumba.
(#) lehar válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Szerintem, ha már mindenképp 12 v-ban gondolkodol,és panelben laksz,legegyszerübben veszel 1-2 db 165-180 Wattos napelemet,töltésvezérlövel,kiszereled az ablak alá,lehetöleg déli fekvésű legyen.Rákötöd az aksira,és kb.ennyi.Szélgenerátort a panel ház tetejére???A napelemek ára most már eléggé lement,hogy hozzáférhetök legyenek.
(#) Ribizke válasza lehar hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Nem-nem, bocsi, én nem akarok szélgenerátort a panel tetejére, leginkább sehova sem akarok, csak kifejtettem, hogyan oldanám meg, ha pl: családi házban laknék, mert mindenki jött, hogy inverterrel akarja átalakítani az akksiból nyert feszkót, amie -ha csak segítségnek teszi a szélenergiát- akkor nincs nagyon szükség.
(#) lehar válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Azért ha valami komolyabbat akarsz,akkor az inverter ,,,kikerülhetetlen,,, ,márcsak azért is mert a kis fesz hálozatokon az energia is kicsi.,valahogy ugy van ez,hogy hasonlattal éljek,mintha az öninditó motorral akarnád hajtani az autodat,segédmotorként használva.Igaz, ilyet is tettem,amikor leált a motorom a szemafornál,és az öninditó motorral vittem ki a kocsit az utkeresztezödésböl.De csak ennyit.
(#) Atis57 válasza Ribizke hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Szia!
én is panelben lakom ---12V .s a világitás + ez-az ..
az áramszünetek miatt csináltam.....ha érdekel irok a tapasztalataimról---1986 tól van...
(#) Kiss Gábor válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Helló!
Engem érdekelne hogy milyen izzókat használsz sima 45-55W-os fényszóró izzót vagy 12v-os energiatakarékos izzókat és mivel töltöd az aksit nekem vanegy 10W-os napelemem pillanatnyilag semmire se használom de lehet hogy felrakom a tetőre.
(#) tralala válasza SZIA hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Szia! Szia!
Itt van kép az alkatrészekről, talán így jobb!
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Szia! Jódolog a napkollektor, aránylag könnyen kivitelezhető, minden józan észjárású naplopó csinál is magának, de ez csak HMV, esetleg fűtés rásegítés! Jó dolog a napelem is viszont a technológiája házilag nem kivitelezhető, alternatívaként dobtam be a sterling motor témát! Forgattyús, vagy lineáris megoldás tulajdonképpen mindegy, az eredmény a fontos, hogy működik-e! A sterlingmotoros megoldást azért kivitelezhetőnek tartom, nem úgy mint a napelemet! Biztos vagyok benne, hogy előbb-utobb előkerül erről is valamilyen technológiai, vagy barkács megoldás a neten, de addig is lehet rajta filozofálni, kisérletezgetni! A szélgenerátor azért is tetszik mert viszonylag egyszerű megcsinálni, "csak" némi pénz, idő türelem és kézügyesség kérdése, főleg ha már van leírás és rajz róla! Egyébként a hétvégén elkezdtem "kifaragni" a lapátokat az általad feltett instrukciók szerint. Az első két lépés kész, ez a lapát egyik oldalát jelenti. Viszont gyanusan vékonynak találom a lapát külső élének a legvastagabb részét, létezik, hogy csak 7mm vastag!?!? Nem sérülékeny így? Valamint, ha tudnál segíts kérlek, mert igazából a rajzból nemtudom kivenni a "másik, második" oldal centrum felőli konturjainak pontos helyét! Ha volna valamilyen precízebb, jobb rajz róla, akkor azt megköszönném! Előre is köszönöm!
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Érdekesség Germán gyártású sterlingmotor! A kinézetből pár alkatrész (pneumatikus munkahenger, flexibilis gáz cső, stb felismerhető!Bővebben: Link
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
A link nem lett jó! Ime a képek!
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Javított Link!Bővebben: Link
(#) tralala válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Szia! Igazad lehetne, csak a nagyságrend nem jó! A gyengébb NASA által fejlesztett tipusok 1KW körüliek, a komolyabbak 10-15KW-os darabok, persze ezek már méretes cuccok! Nézz utána: Google kereső: üsd be sterling motor, vagy stirling motor! A kb. 200 éves találmány, ötlet párosult a XI. századi technológiával, anyagokkal! Szerintem az egyre decentralizálttá váló energia termelés egyik alappillére lesz a sterling, vagy ahogy másképp is írják stirling motor 5-10 éven belül várható a házi kivitelek elterjedése! Rengeteg ország, cég foglalkozik a kutatás fejlesztéssel, (Magyarok is) sőt már működő MegaWatt nagyságrendű parabolás-stirling energia farmok is üzemelnek (Pl: Spanyolország, USA) és csendben termelik az áramot! Míg mi "tehetetlenek" csak vesszük a klímákat és csak pazaroljuk az áramot, ha süt a nap, ők addig agyonra keresik magukat!
Úgyhogy én biztos nem veszek villamos energia (ELMÜ, ÉMÁSZ, stb) részvényt, mert lassan, de biztosan kezd nekik beszűkülni a piacuk! A jövő a zöld energiáé! Had fújjon a szél, süssön a nap a természet nekünk dolgozik!
Szegény Amerikaiak nem írták alá a Kyotói egyezményt (co2 kibocsájtási dekrétum), lehet nem a "papírban" látják a jövő garanciáját, ők inkább tesznek érte (NASA), hát tényleg a tettei, nem a szavak, vagy a papír határozzák meg az embert, az országokat! Kis ország kis lehetőség! Ennek lehet hogy nem kellene feltétlenűl igaznak lenni! De ez már politika, és a politikusok felelőssége, legalább is annak kellene lennie!
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Valoban nagyon tiszteletre méltó a bemutatott képeken látható stirling motor.És messze nem vonom kétségbe a jövöjét se.Talán ami nem tetszett, az hogy propán gázzal kell müködtetni.Az igazi nagyágyúk amiket emlitettél,amik naptükörrel müködnek sajna egyenlöre házi használatra még nem elérhetöek,vagy csak nagyon nehezen hozzáférhetök(egyenlöre).De azért akármilyen fordulatot vesz a fejlödés,a legfontosabb szempont: csak a csendes,felögyeletnélküli,szinte észrevétlenül a háttérben müködö rendszerek maradnak ,,,életképesek,,,.Valahogy ugy mint a jelenlegi áramszolgáltatok árama.És ami a legfontosbb,a beszerzési áron tul, az utólagos üzemanyag,és karbantartási kültségek.Ami a nap és szélenergiát illeti,itt már meghatározó az utólagos karbantartési igények és költségek,mivel az energia ingyen jön.(és itt jön az igazi értelme az egésznek).Ami a politikusokat illeti szerintem nekik csak az a jó, amit keményen megadóztathatnak,esetleg nekik személyesen is valami busásan beesik a konyhára.(az utobbit aztán nagyon tudják támogatni).
(#) tralala válasza lehar hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Szia!
Igazából csak kivitelezés kérdése, hogy milyen energia forrással működtetem a sterling motort, természetesen nálam csak a nap, vagy az apríték tüzelés jöhet szóba! Nyáron és napos időben a napparabola, szelesidőben a szélgenerátor, fütési szezonban az apritéktüzelésű kandalókazánba épített sterling motoros generátor szolgáltatná az elektromos energiát! Tavaly tavasszal az egyik kiállításon már láttam kb. 60 cm átmérőjű sterling motorral szerelt naptükröt, amit kifejezetten háztartási használatra szántak. Sajnos teljesítményéről, tartósságáról, karbantartási igényéről nincs információm! Elképzelhetőnek tartom, hogy üzleti megfontolásból előbb a hagyományos napelemeket futtatják ki és csak utána dobják nagyban piacra a napparabolás megoldást! Minden más árúnál (TV, PC, Autó) is így csinálják! Egyébként a szélgenerátor lapát kérdésemre, kérésemre nem reagáltál, pedig vártam, hogy esetleg tudnál segíteni!
(#) lehar válasza tralala hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Az én lapátjaim is fenyöfábol vannak kifaragva és ami aztán igazán lényeges,HAJÓ lakkal nagyon alaposan átitatva.Immár két éve forognak,és jó néhány alapos nyári vihart átéltek,de eddig semmi bajuk nem esett.Ami nagyon fontos hogy ne ,,,karambolozzon a tartooszloppal,vagy a feszitö sodronyokkal.Akkor bizony ripityára törnek.Ha megfigyelted a rajzot akkor láthattad hogy hosszanta vannak beosztások,és ezeknek a beosztásoknak megfelelöen vannak kis sablonok adva.Ezekkel a sablonokkal elenörizheted a lapátprofiljának a helyességét.A készre szerelt lapátokat a végekre kis csavarkákkal rögzitett olom darabokkal ki kell egyenliteni.A kiegyenlités után alaposan le lakkozni a rögzitési helyeket.A készre szerelt csonakot is ki kell egyensulyozni.Ez is nagyon fontos mivel igy nagyon könnyen beáll a szél irányába.Ismételten a helyes lapát profilt a kis sablonk segitségével alakithatod ki a legkönnyebben.
(#) AMD válasza lehar hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Milyen alakúra van faragva? Én is akarok csinálni egy szélkereket csak a lapátokkal bajba vagyok.
(#) lehar válasza AMD hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Ha visszalapozol itt a topikban,a hugh pivot fáljban megtalálod a teljes szélgenerátor leirást,a lapátok készitésével együtt.Aprolékosan,igaz angolul.Ha valaki tud angolul, javasolnám neki,hogy forditsa le magyarra és tegye fel a magyar változatát is.Nagyon sokan örvendenének.
Következő: »»   20 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem